Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz awexco #5261 üzenetére

Itt volt, hogy az "AMD lelassult" [link]
    De ez nyilván csak egy percepció.

A zen4 megjelenése szerintem az 5nm elérhetőségének függvénye.

/// Figyelem, wishful thinking következik ///
    //////////////////////////////////////////////////////////////

A magam részéről elégedett lennék az AMD által végrehajtott ütemmel, ha 2021Q4-2020Q1-ben ha az alsóbb szegmensben kapható termékek árai visszamennének. Tehát mondjuk a 6 magos nem $299 lenne, hanem visszamenne $249-re. (Ez mondjuk már majdnem teljesül az 5600G-vel) és ha a nem emelkedő árszínvonal mellett minden szegmenst ellátnák v-cache-sel. Tehát a 6 magos is kapna csak legfeljebb kevesebbet.
    (Én erre azért látnék némi esélyt, mert valószínűleg az Alder Lake is minden szegmensben meg fog jelenni)

• poci76

aktív tag

Nem kell 2-3x annyi chip hozzá. A 64 MB cache, ami egy CPU chipletre kerül, az 36 mm2, ami kevesebb mint a fele a chipletnek, és a CPU+cache együtt is jóval kisebb, mint egy APU. A cache mellé rakott kitöltő "szerkezeti" Si pedig nagyon olcsó, nincs megmunkálva 7 nm-es technológiával, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Korábban írták, hogy egy ilyen v-cache lapka 7 dollárba kerül. Ahogy jön az 5 nm meg a 3 nm, gondolom a 7 nm ára valamennyivel csökken, így egy egész CPU+cache még ennyivel sem lesz drágább, tehát igazából marketingdöntés, hogy drágábban adják-e egyáltalán a v-cache-es CPU-kat, mint a jelenlegi 5000-es sorozatot, vagy ez lesz az új generáció változatlan áron, és az 5000-ek árát csökkentik.

De a v-cache lehet "végre" egy új eszköz a szegmentálásra. Régen a processzor órajele szerint elég szépen lehetett ugyanazt a chipet különböző árkategóriákban eladni, de ma az van, hogy "ne vegyél 3600x-et, hanem vegyél 3600-at, és húzd fel, ugyanott vagy". Most csak a magok számával lehet játszani, az 5000-es családban kizárólag ez alapján vannak szegmentálva a procik. Viszont, ha a sima procin nem lesz v-cache, az X-en meg lesz, akkor ott szépen lehet szegmentálni.

• Cathulhu

addikt

egyreszt tajekozatlan vagyok, mert nem olvastam utana, de a v-cache-t is a TSMC fogja gyartani? Az nem mehet 12 nanon a GF-nel?

masreszt a memoriatombok sokkal konnyebben gyarthato, egyszerubb chipek masreszt joval nagyobb redundanciaval is birnak, szoval sokkal kisebb selejtarannyal kell szamolni.

mondjuk ennek ellenere is csak a felsohazba jonnek majd ilyen procik, gondolom nem veletlen

Új hozzászólás Aktív témák