Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Állítólag ez az első nagyobb zen4 patch
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6009 üzenetére
Ez jogos. Mindig meglep az a 100W, és aztán elfelejtek rákérdezni:
Vajon hogy csinálják?A cikk foglalkozik azzal is, hogy az AMD esetén csak az IOD fogyaszt ennyit.
Kiváncsi vagyok, hogy vajon ebből a fogyasztásból mennyiért tehető felelőssé az infinity fabric. Az adattovábbítás szempontjából nem olcsó - az alacsony késleltetésért magas fogyasztással kell fizetni. A zen esetén a lapkák elég távol vannak egymástól.
Erről volt szó, ez egy választás volt és arról, hogy lényegesen alacsonyabb pJ/bit értéket lehetne elérni alternatív (de eddig nyilván drágább) megoldásokkal. Csak azért hozom fel mindig, merthogy most már az AMD-nek van EFB. Kiváncsi vagyok bevetik-e az Zen4-gyel,
hogy csökkentsék az adatmozgatás energiaszükségletét, vagy a kérdést letudják a V-cache-sel? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6007 üzenetére
Bocs, rosszat linkeltem.
Mindenesetre ha már kiemelted, segítségre lenne szükségem az értelmezésben.
TCO tekintetében miért van hátrányban az x86?
- Túl drágán adja az AMD meg az Intel?
- vagy bonyolult és túl drága fejleszteni az x86 processzorokat Arm procikkal szemben?
- Vagy úgy kell ezt érteni, hogy az AMD-hez és az intelhez hasonlóan legalább ugyanilyen bajban van/lenne az Ampére is - vagyis arról van szó, hogy az ilyen fejlesztő munka akkor éri meg, ha megfelelő volumenű produktumra tudod skálázni - itt most a legyártott és üzembe helyezett CPU-kra gondolok és ha Te, mint cég önmagadban elég nagy vagy, akkor neked már megérheti azt a fejlesztőgárdát házon belül tartani, akiknek a munkájára vastag profitot és adminisztrációs költséget is ráfizetnél, ha third party cégben lennének.
- Vagy az előző plusz itt is valami olyasmiről van szó, mint az apple-nél, hogy az Intel, AMD, Ampére általános célú processzorokat gyárt szabványok alapján csereszavatos szerverkomponensekbe - mert nagyjából ez volt a komponensek szintjén nyílt piacú PC/x86 piac óriási előnye akkor, amikor vertikálisan integrált mainframe-eket gyártó cégek versengtek egymással. De a versengést lenyomja a monopólium, mivel a redundancia többletköltség, a szabványokat pedig lenyomja a kusztomizáció, mert a minden piaci szereplő számára megfelelő szabványokhoz igazodás költséges? és ha minden saját ,akkor szarhatsz a világra, miközben beleviheted az egyedi elgondolásaidat, egyedi megoldásaidat, amit nyilván a szabványos / általános célű valami nem kínál.
? -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6005 üzenetére
Van egy ilyen is:
-->
"Beating Intel+AMD to DDR5 by ~6 months"
"We TESTED Graviton 3..."
Graviton 3 is not shipping in large volume yet and is not being used to power those instances.
Zen 4 and SPR are probably in the same "testing phase" right now.
I wouldn't call this "beating by ~6 months"
<-- [link] -
Petykemano
veterán
Talán nem is annyira a proci érdekes. Arm V1.
A cikk is két dolgot hangsúlyoz:
- vertikális integráció. Várhatóan az összes tech gigacég a saját vertikális megoldását fogja megvalósítani kilőve ezzel legalábbis a hyperscaler/cloud szerver piacról a CPU és más hardvergyártókat.
Lehet, hogy ez technológiailag szenzációs. De így a kapitalizmus egészét tekintve mennyire lehet jó, hogy mindent egy, najó,.néhány gigászi cég birtokol és irányít?
- chipletek használata. Elég érdekes, hogy a CPU magok egy monolitikus lapkán vannak és kívülről vannak hozzápasszintva a külön gyártott részegységek.
Mindenzt DDR5-tel és pcie5-tel fél évvel a nagy chipgyártók előtt.
Persze ezen se csodálkozzunk. Az amazon egy olyan gigászi cég, mint az Apple. 5x akkora bevétellel, mint az Intel. Miért volna meglepő, ha gyorsabban is fejlesztenek? Az Auchan valószínűleg lényegesen hamarább vezetne be egy új péküzemi techmológiát, mint a csak pékséggel foglalkozó sarki pék. -
Petykemano
veterán
Az AMD jelenleg elengedte a budget kategóriát.
Csak azért dobom be, mert kiváncsi vagyok, hogy vajon a Monet ide készül-e. -
Petykemano
veterán
Renoir-X !!!!
Nem, nem az, amire elsőre gondolnál - nem egy V-cache-sel szerelt APU.Csak egy IGP nélkül újrahasznosított Renoir. valaki észrevehette, hogy összegyűlt belőle három doboznyi.
AMD allegedly preparing Renoir-X APUs without integrated graphics -
Petykemano
veterán
"As I said before, ZEN3D is already in mass production in the middle of this month, and it usually takes at least 3 months to get to market, so I'm leaning toward it being announced in January and available in February."
[link]Tehát januárban bejelentik
Februárban lesz a hivatalos rajt.
=> Szerintem =>
Márciusban talán már majd lehet is kapni a drágább modelleket.
Júniusban a computexen bejelentik az olcsóbb változatokat és tízelik a Zen4-et. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5973 üzenetére
"Samsung Electronics (Samsung Electronics) announced the mass production of 3nm GAA process in the first half of 2022, which industry will become the first customer, which has recently become the focus of the South Korean industry. "
(Supermicro=AMD)
[link]
AMD and Qualcomm want to run away from Samsung, they are bothered by the benefits of Apple
[link]Úgy mondanám, hogy talán annak látnám esélyét, hogy az AMD az APU gyártást vigye a Samsunghoz. Az APU-k terén legkevésbé fontos szempont jelenleg a 3D, viszont a magas sűrűség és az alacsony fogyasztás annál inkább.
Később ha chipletekből építkezik az AMD, akkor lehet, hogy csak egy-egy összetevőt gyártat majd más helyen.
Például egyesek szerint az SRAM és az IO csak a Finfet miatt nem tud már rendesen skálázódni, de új technológiával (GAAFET) lehet, hogy újra lehet csökkenteni a méreten. (Mintha valakitől olvastam volna ilyet) Ha ez igaz, akkor a Samsung akár csak egy új kisméretű és kifogyasztású IO lapka beszállítója is lehet. Vagy persze más chipleté.mások szerint kamu az egész.
-
Petykemano
veterán
This mini PC has an ARMv8 processor and AMD Radeon RX 550 graphics
Ez szerintem nagyjából azon a szinten van, mint a Zhaoxin.
És nem is azt mondom, hogy hűűdemennyire olcsó.
Tegyük hozzá, hogy ennyiért van a PS5 is, ami kábé nem veszteséges.Ez nem fog versenyt gerjeszteni, de az irány talán igen.
Mármint... itt most arra a kérdésre keresem a választ, hogy vajon megszülethetnek-e olyan miniPC-k, amik
- nem 2x drágábbak azért, mert picik és lassabbak is, de legalább picik.
- akár big APU belsőt is kaphatnak.Azért ez érdekes:
"And while the computer has an ARM-based processor, you should be able to run at least some x86_64 applications using Box64 for emulation." -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5986 üzenetére
Ezekben van igazság.
Az AMD valóban nagyon igyekszik elkerülni az Osbourne hatást. Ennélfogva én nem is hiszem, hogy a következő fél évben fogunk bármit is érdemben hallani a Zen4-ről.
Vagyis... átfogalmazom:
Amennyiben a Zen3D versenyképes az Alder Lake-kel, a Zen4 megjelenéséig nem fogunk róla semmit se hallani. Ha a Zen3D és a B2 stepping XT nevű ráncfelvarrás csak nagyon korlátozottan lesz képes felvenni a a versenyt az ADL-kel, akkor ezt kiadják valamilyen olyan formában (és árazással) mint a Zen+ volt, de hamar jönnek majd a szivárgások a Zen4-ről.
Ha tippelnem kéne, akkor az előbbire tippelnék.Mindenesetre szerintem jövőre jön a Zen4 2022H2-ben. Ennél előbb valószínűleg nem lesz termék a Mediatek Dimensity 9000-ből se.
Talán annyi a különbség, hogy ahogy mondod, az AMD az N5P-t választotta, míg a Mediatek az N4-et, de mindkettő az N5 továbbfejlesztése/elágazása. Ami kicsit fura, de legalábbi szokatlan, hogy a már lassan 3 éve szolgáló N7-ből származó N6 is csak most kerül tömeggyártásba.És hogy legyen valami érdemi is:
The following may be announced at CES:
ZEN3+(Rembrandt)
ZEN3 V-cache
NAVI24
NAVI2x laptop
RTX 3090Ti
RTX 30xxTi laptop
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5981 üzenetére
Nem értem.
Továbbra is erre az x86 vs Arm fonalra felfűzve válaszolsz. Ezekben sok igazság lehet, de nem értem, hogy ez milyen módon válasz arra a kérdésre, hogy miképp előzheti meg a Mediatek a TSMC-nél az N4 gyártósorokon az AMD-t, aki elsősorban szerverekbe kerülő apró méretű chipleteket gyárt? (Vagyis nem méretes monolitikus szerverlapkákat)Lehet, hogy Te arra válaszolsz, hogy milyen okokból jobbak vagy előnyösebbek a Mediatek által ARM alapon készített mobil (mobiltelefon-tablet, esetleg notebook) processzorok, mint azok, amiket az AMD szán mobil (notebook) piacra.
Erre valóban lehet válasz az 5G, integráció, meg hogy energiahatékonyság.
De az én kérdésem nem ez volt. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5979 üzenetére
> Ez mobil proci.
Akkor ebből pontosan mi következik?> Van benne 5G; Wifi6E; BT5.3 ..
Ettől kisebb lesz vagy nagyobb? Vagy olcsóbb gyártani, mint SRAM-ot?> Tabletekben és okostelefonokban tarolhat.
Oké, rendben. mondtam is, hogy egy $1000-os készülékből biztos ér $200-t egy ilyen lapka.
Ehhez képest az AMD $4-8000-os szerverprocesszorokban árul ezeket, amikben 4-8 hasonló méretű lapka van. Jelenleg legrosszabb esetben is elkér $300-t egy 5600X-ért, amiben 1 CCD van.
Ha azt látnánk, hogy az AMD $50-150-ért kénytelen adni a portéjáját, akkor érteném, hogy a $200-ért árult mobil procival hogyan ajánl az AMD fölé a Mediatek.
Persze ez a $200 csak egy általam hasraütésszerűen bemondott összeg. Lehetséges, hogy egy csúcskategóriás $1000-os készülékben többet ér a proci? $300-400?> Ha viszont kihoznak egy 4x X2 -es változatot is,
> és a microsoft is kiad rá egy (ARM-es) Windows-t;
> akkor a <150e Ft körüli Notebook piacot letarolhatják az olcsóságával.Viszont akkor meg megint itt nem áll össze a kép. Egy 4x X2-es változat talán még nagyobb is, meg talán a GPU is nagyobb. Akkor még drágábbnak kéne lennie a lapka előállítási költségének. Drágának kell lennie, különben hogy ajánlana a MTK az áruját csak olcsóbban értékesíteni tudó AMD fölé? De egy ilyen drága procival meg hogyan tarolják le "olcsósággal" a notebook piacot?
A vékonykliens-szerűen működő telefon terén lehet, hogy igazad lesz, de én erről a kérdésről nem is állítottam semmit.
-
Petykemano
veterán
Nagy a vihar az M1 család és az x86 processzorok versenyét taglaló szobákban.
Természetesen az Apple/Arm hívők már régóta nyugdíjba küldenék az x86-ot.A Mediatek most jelentette be a Dimensity 9000-t, ami Arm X2 magot használ a ST teljesítmény kimaxolására. Meg minden másból is a legújabbat, legjobba - ezzel versenytársat állítva az Apple A15-nek.
Teszi - majd - mindezt a TSMC N4 gyártástechnológiáján másfél-két évvel (?) az A15 megjelenése után.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy láthatjuk, hogy nem annyira azon múlik, hogy x86, vagy arm. Nagyon sokat számít, hogy milyen gyártástechnológiához férsz hozzá.
Most már csak az a kérdés, hogy vajon a Mediatek hogy előzi be az AMD-t? Egy ilyen MTK lapka is 100mm2 lehet. Ezeket biztosan egy kb $1000-os készülékbe teszik, nem hiszem, hogy ebből a teljes vételárból a SoC-ra $200-nál több jutna költségként. Az AMD ennyiért egy középkategóriás processzort ad.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5973 üzenetére
/Előre is elnézést, hogy a semmit puffogtatom./
Hát igen. Itt több különböző szempont merül föl.
És ezek közül talán az egyik legfontosabbnak az látszik, amit mondtál: a gyártókapacitás növelése.
De tényleg?Ha megnézzük ezt a Samsungot és TSMC-t valamint vásárlóikat vizsgáló jelentést , azt látjuk, hogy 2021-ben az AMD 5%-kal elég kis szereplő az 5nm-es piacon.
A 6-7nm-es piacon már jelentősebb a része.
De hát szóval az 5nm-nek több mint felét viszi az Apple. Az AMD-nek még lenne hová nőni. mármint hogy van itt még kapacitás, csak el kéne happolni mások elől. Jó, persze tudom, hogy ez nem annyira egyszerű, mert évekre előre le vannak kötve a kapacitások. De azért azt nem lehet mondani szerintem, hogy az AMD azért kénytelen a Samsunghoz fordulni, mert a TSMC-nél kimerítette a lehetőségeket. Mármint hogy a jövőbeli még csak tervezés alatt álló gyártástechnológák terén. Persze ezt majd csak 2 év múlva fogjuk megtudni.
Viszont lehetnek más szempontok is.
- Egyrészt a pletyka mellett szól az, hogy az AMD eléggé valószínűleg nem tudna az Apple fölé ajánlani. Tehát az Apple mindig el fogja vinni a TSMC legújabb gyártástechnológiájának döntő részét, amit aztán hátrahagy a többieknek, ha továbblép. Ha ez így fog menni, akkor nyilvánvalóan mindig minden téren az Apple fogja vinni a prímet. Ahhoz nagyot kell bakizni, vagy elképesztően nagyot kell gurítani, hogy hogy valakit egy fejlettebb gyártástechológán meg lehessen előzni egy korábbival.
Ha az AMD versengeni akar akár az Apple kegyeiért, akár ellene, akkor elképzelhető, hogy kénytelen a Samsunghoz fordulni, hátha az ő legújabb technológiájuk jobb, vagy legalábbis elég jó - jobb, mint a TSMC másodvonalbeli Apple által épp levetett gyártástechnológiája.De végülis az általad kiemelt rész is erről szól. Akkor annyit pontosítanék: Nem önmagában a kapacitás lehet a fő szempontja a puhatolózásnak, hanem nagyobb mértékű kapacitás a legfejlettebb gyártástechnológiából, amiből a TSMC-nél az Apple lényegében mindenkit kiszorít.
- Másrészt viszont azt is tudni véljük, hogy ennek van kockázata. Legalábbis Abu azt mondta az TSMC és Nvidia viszonyával kapcsolatban, hogy a TSMC nem szereti, ha egy ügyfele double-sourcingol, és aki ilyet csinál, azt nem engedi közel a tűzhöz, csak a kizárólagos ügyfeleknek adja át a tippek-trükkök tárházát. Ha az AMD legalább valamilyen termékével átnyergelne a Samsunghoz, ez alapján az járhatna azzal, hogy kiesik ebből a pixisből.
-
Petykemano
veterán
"AMD's packaging factory has added two processes for next-gen cpu packaging. These two processes are limited to 3D packaging, which means that ZEN4 will also have a 3D edition.😉"
[link] -
Petykemano
veterán
Szerintem sajnos a 30eFt-os dömpingár nem fog már visszajönni. Talán abban lehet még remémykedni, hogy a Monet ha egyáltalán DIY piacon kapható lesz, akkor elérhető lesz $120-150 táján.
Én már azon is meglepődnék, ha lenne újra 6 magos ryzen 60-65eFt-ért. Az 1600 innen zuhant.
Reálisabb a 75-85eFt.ár csak a forint árfolyam miatt is. Ez lenne kb a $200.
Az 5600X szerintem $50-ral többe került, mint illett volna. De szerintem Legjobb esetben is $200-ra esik a jövő év folyamán.
Ez nem baj, én tudok várni, amíg az előrelépés kellően nagy lesz, amennyiben a nextgen _600X nem lesz már $350, majd a rákovetkező $400. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5962 üzenetére
> Az utóbbi kapacítás hiányos és emiatt szerver fókuszú időszaknak
> remélem hamarosan vége.
Szerintem legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy a szerver fókusz áttelepedik az N5-re és az AMD nem engedi el az N7/N6-ot, hanem kiszolgálja a azzal a mainstream-et, low-endet. -
Petykemano
veterán
Barcelo-U (aka Cezanne refresh)
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #5946 üzenetére
Nekem B350 gaming pro carbonhoz jelenleg 7B00v1JO van.
Ez valami ComboPI1.0.0.3abba izét használA 7B00v1JP frissítette 1.0.0.4-re, az 7B00v1JR pedig 1.0.0.6-ra:
[link]És most a 7B00v1JS a win11 kompatibilitás.
Nem hiszem, hogy annyira beta és unofficial lenne, hogy titokban működik a zen3, de sehol sem tüntetik fel. Azért sok sikert, szólj, ha működne. -
Petykemano
veterán
Mindig ezen gondolkodom én is.
A B350-be zen3 már nem megy bele. (Van gyártó, ahol van, de MSI esetén nem)
Vegyek azért egy új alaplapot, hogy új procit vehessek? De akkor már olyat kéne, amibe belemegy a zen3D. Úgy tűnik a DDR4 még egy darabig velünk marad. Ugyanakkor tartok tőle, hogy a DDR5-tel egy RAM kapacitás ugrás fog majd eljönni. AM5-be viszont elején ugyanúgy nem lesz érdemes beleugrani.
Nem lennének ilyen problémáim, ha mindig új alaplapot kéne venni.😃 -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5940 üzenetére
Igen ez tök jó, de kétlem, hogy ez benne lenne két inkább budget kategóriájú termékben (Rembrandt és Navi24)
Gondolom, hogy ha az RDNA3 már úgyis MCM lesz, na ott és akkor már ez biztos nem lesz akkora kérdőjel, mint most az RDNA2 kapcsán.
Tehát ha két RDNA3 lapkát össze lehet rakni, akkor miért ne lehetne legyártani egy APU-t és egy kisebb GPU lapkát és azokat összerakni MCM-mel. Emlegetnek az RDNA3 kapcsán egy cache-ből álló bridge lapkát. Ez elméletben lehetne valami aktív LSI/EMIB típusú összekötő lapka, vagy valamilyen 3d tokozott lapka is. NA de mindegy, ez majd kiderül, hogy hogy oldják meg az RDNA3 esetén, csak azért említettem, meg, hogy az lehet majd afféle közösen használt infinity cache, vagy másként megfogalmazva system level cache, amit akár a CPU magok is használhatnak.
najó, az igaz, hogy ha megvannak a megfelelő interfészek, akkor akár egy Rembrandot és egy Navi24-et is össze lehet kötni azzal az Elevated Fanout Bridge (EFB) technológiával. És már kész is a big apu. Csak valószínűleg az RDNA2 ilyen működésre még nincs készen. Meg hát ugye akkor egybe is kéne tokozni. Az meg akkor biztos más néven futna, arról meg akkor biztos hallottunk volna.
Na mindegy.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5938 üzenetére
Szerintem tök praktikus lenne,.ha tudna így működni. Kicsit értelmet nyerne az is, miért kukázzák a driver támogatásból a régi kártyákat olyan szorgalmasan:
Ha a régi kártyák már nem támogatottak, az OEM nem ronthatja el a Rambrandt-ot egy Rx 560-nal a kompatibilis Navi24 helyett. Számomra jobban elgondolkodtató lenne.De túl szép lenne. Régen volt ez a dual graphics, ami driveres, de nem mindennel működött jól.
De.nehéz eset ez a Rembrandt. Zen3+, meg N6, de ki tudja mennyivel lesz lemaradva már jövőre, amikor desktopon lesz mellette Zen3+VC, aztán Zen4.
Az első AM5. Ami azt jelenti, hogy Legjobb esetben is a következő Zen4-es apura lehet lecserélni. Az első alaplap széria tovább fejleszthetősége szivatós.Az AM4-nél is azok jártak jól, akik 400hez vettek 2000-es ryzent, azt lehet cserélni 5000-re.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5935 üzenetére
"Viszont a "Big-Little" ütemezési problémát itt is meg kell oldani."
Ezt nem értem. Miért?
A Rembrandt homogén CPU magokból áll."Amúgy meg a CXL miatt úgyis meg kell csinálni."
Én meglepődnék, ha a Rembrandt és/vagy a Navi24 rendelkezne már CXL képességgel. Nem is biztos, hogy érdemes lenne implementálni, mert ha jól láttam, akkor az még csak PCIe4, amely esetén a latency még biztosan nem kielégítően alacsony. -
Petykemano
veterán
Rembrandt
AMD Ryzen Embedded - V3000
Zen 3 (6 nm) - FP7r2
- up to 8 Cores / 16 Threads
- 20x PCIe 4.0 lanes (8x dGPU)
- 4x DDR5-4800 (ECC)
- two 10G ethernet PHYs
- 2x USB 4.0
- 15-30 W and 35-54 W models
- up to 12 CUs (RDNA2)
[link] -
Petykemano
veterán
Itt egy tanulmány az Apple M1-ről, ami lényegesen részletesebben tárgyalja annak felépítését, képeségeit, tudását design és nem teljesítmény szempontból, mint a szokásos "azért jobb, mert itt és itt ebből és abból ennyivel és annyival több van benne" - amit én is mondani szoktam.
Feltétetlezem, hogy ezek azok az ördögöt rejtő részletek, amik felfedik, és magyarázzák, hogy az ennyivel és annyival több valami hogyan és miképp lehetséges.350 oldal.
Én csak belelapoztam. -
Petykemano
veterán
Egy kolléga a szomszédos topikból linkelte:
"Cryptominers Target AMD Ryzen CPUs for Their Big L3 Caches" [link]
Nincs olyan hardver, amire ne lehetne kriptovaluta hálózatot (árammal működő otthonitól a nagyipari felhasználásig jól skálázódó digitális pénznyomda) készíteni.
A felkapottság persze nem annyira azon múlik, hogy hányan kezdik bányászni, hanem hogy áramlik-e más eszközökből vagyon az adott kriptovalutába. -
Petykemano
veterán
Phoenix-H
5nm Zen4
up to 8C 16T
TDP<40W
RDNA2Raphael-H
5nm Zen4
up to 16C 32T
TDP≥45WGranite Ridge
3nm+6nm Zen5Strix Point
3nm+5nm Zen5+Zen4DElég érdekes. vagy fura
A Phoenix-H nyilván monolitikus. A Raphael-H-nál viszont nincs feltüntetve az IOD gyártástechnológiája, vagy az is 5nm-es.
A Granite Ridge úgy néz ki, hogy 3nm Zen5 és 6nm IOD. legalábbis nem hiszem, hogy a Zen5-öt backportolnák 6nm-re.A strix pointnál értem, hogy 3nm Zen5 és 5nm Zen4D. fura, hogy 4D és nem 4c. Viszont ez nem elírás [link]
Cserébe nincs feltüntetve az IO lapka gyártástechnológiája. -
Petykemano
veterán
Akkor ha jól értem, a CXL kitúrta a CCIX-et és a genZ-t is.
Nem tudom, hogy ennek van-e tényleges jelentősége.
A CXL-t az Intel gründolta, de mára már mindenki része. Mi maradhat ki a CXL-ből, ami mások számára hasznos lett volna a CCIX vagy a GenZ támogatásával, de az Intel másként gondolja? -
Petykemano
veterán
Az IBM-nél is megjelent a Milan [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5922 üzenetére
Érdekes volt, követők számára meglepetésektől mentes,.de legalább nem unalmas.
Engem leginkább a MilanX érdekel. Persze én nagyjából semmilyen szoftverről még csak nem is hallottam, amiket felsoroltak. Rajongóként örülök, hogy ilyen helyekre is eljutnak.
Az volt az érzésem, hogy ez egy ilyen update show volt, amit a Frontier indukált. És hogy még azért nem lehet pár hét múlva Mi200-at kapni a boltokban. És MilanX is persze már előnézhető az Azure-ban, de arra is még hónapokat kell várni. Picit azt sajnáltam, de ezek után nem lepett meg, hogy nem említették meg a VermeerX is készül és hogy mikorra várható. Tudom, hogy az esemény nem erről szólt, de örültem volna egy ilyen bonbonmeggynek.
Valószínű, hogy arról majd CES-en lesz szó.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5905 üzenetére
hehe [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #5907 üzenetére
Hát én nem mondom, hogy a mindfactory az minden, de azért látok némi korrelációt aközött, hogy a mindfactory adatai alapján ott 80%-ot vitte az AMD és hogy általánosságban mérhetően nőtt a piaci részesedése.
A megállapításom persze tudom, hogy nem pontos, mert a piaci mérések épp azt mutatták, hogy a desktop vonalon - ahová a mindfactory is tartozik - épphogy csökkent.De ennek ellenére, vagy épp ezért, ha elkezdene a mindfactorys sales előny is megfordulni - amire az ADL esetén látok esélyt, ha nem is most, hanem majd a 12400-12600 megjelenésével -, azt az AMD már lehet, hogy fogja érezni. Tehát, hogy amúgy is csökken a desktop részesedés és még ez is.
Persze mondhatnánk azt, hogy ez csak akkor számít, ha egyébként érdekli őket.
De én úgy látom, hogy lassan megszűnik az AMD-nél a wafer szűkösség. Múlt héten több AMD készlet volt (6600/XT) és ezért több eladás, mint nvidia a mindfactoryban és készülnek a Navi 24 kiadására is. Én kétlem, hogy minden 7nm-es zen3-at Milan vagy Milan-X formájában el tudnának passzolni. Most még az ünnepek miatt biztos lesz egy PS5 roham, de aztán az is biztos alábbhagy kicsit. Meg aztán lassan (jövőre) a termelés egy része átmegy N5-re.
Oda akarok kilyukadni, hogy szerintem a jövő évben egyre inkább rendelkezésére fog állni az AMD-nek olyan N7/N6 gyártókapacitás, amit szűkösség miatt már nem lesz "kénytelen" a drágább termékekre fordítani, hanem a bőség miatt megengedheti majd a termékek árának csökkentését és/vagy az olcsóbb termékek piacra dobását is.fingerscrossed
-
Petykemano
veterán
most hogy kiderült az ADL teljesítménye, elindult a suttogás, hogy vajon az AMD fog-e lépni, mit fog lépni?
- egyrészt vannak, akik szerint indokolt az árkorrekció.
= merthogy a $300-os 12600K lekörözi az 5800X-et, ezért azt indokolt lenne $300-ért adni - ami értelemszerűen le kell nyomja az 5600X-et minimum $250 szintre
= merthogy a $400-os 12700K beéri az $500-os 5900X-at, amit ezért indokolt lenne szintén $400-ért adni.Persze az árkorrekciót mikor érdemes végrehajtani, az már megint más kérdés.
- másrészről vannak, akik azt mondják, hogy az AMD-nek az eredmények ellenére nem indokolt árat csökkentenie
= részben mert úgyis közel van a Zen3d rajtja, ráérnek akkor korrigálni az árakat egy új felhozatalban, amennyiben szükséges
= részben meg azért, mert a platformköltségek az Intel esetén úgyis magasabbak
= részben meg mert úgyis mindent is eladnakA jelenlegi sku-kat valóban lehet, hogy olcsóbban kellene adni vagy hamar, vagy az XT/V-cache verziók megjelenésekor. Azt, hogy azok árát csökkenteni kell-e (úgy értve, hogy mondjuk legyen a 6600X a 8 magos $300-ért, 6700X 8 magos V-cache-sel $350-400-ért) az nyilván attól függ, hogy a v-cache-sen kívül jön-e más említésre méltó fejlesztés.
Tehát ha csak 100mhz emelkedés várható, meg a v-cache-sel szerelt változatok, akkor mondjuk tényleg így volna illendő:
- 6500X (6/12): $220
- 6600X (8/16): $300
- 6700X (8/16 + v-cache): $400
- 6800X (12/24): $450
- 6900X (12/24 + v-cache): $550
- 6950X (16/32 + v-cache): $850pár gondolat:
- így a hagyományos 6 magos zen3 remek budget opció
- de még a 8 magos is jó vétel Ezzel valószínűleg tudná tartani az AMD a lépést a később érkező olcsóbb 12400-12500 sku-kal, valamint a most megjelent 12600K-val
- a 6700X gamer bestbuy. Gaming téren megveri a vele egy árban levő 12700K-t, mégha productivity-ben ki is kap.
- 6800X. Az 1800X-hez hasonlítanám. Volt már olyan z AMD életében, hogy nem a 8-as volt a legnépszerűbb. nincs v-cache, ezért gaming téren nem fog brillírozni, viszont az előzőhöz képest némi felárért lényegesen nagyobb MT teljesítmény nyújt.
- 6900X: az előző kettő kompromussziumok nélküli változata. Ezzel gyakorlatilag verhető az 12900K is.
- 6950X: ez meg viseli tovább a koronát.
Az még egy érdekes kérdés, hogy vajon az AM4 akár egy újabb alaplap szériával tudna-e 105W helyett 140W-os TDP-t kiszolgálni. Ez abból a szempontból lenne fontos, hogy az 12-16 magos változatok már most is tudnának valamivel magasabb MT teljesítményt nyújtani, de ott szorít a TDP. Persze ettől jó a hatásfok. De úgy vélem, hogy ha ennek nincs technikai akadálya, akkor az AMD is élni fog azzal, hogy emeli a TDP-t a 12-16 magos változatoknál 125W-ra. (Ez mondjuk ~170W-os áramfelvételt jelentene)Én erre tippelnék, erre számítanék.
Persze sajnos a képbe mindig bezavarhat az "úgyis mindent megvesznek, akkor inkább emeljünk árakat" -
Petykemano
veterán
zen4 AVX512 lefedettség
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5901 üzenetére
Tulajdonképpen akkor csak akkor előnyös, amikor a 2 csatornával több magot szeretnél kiszolgálni. Tehát mondjuk lehet, hogy productivityben az 5950X megköszönné. De egy 5600X esetén nem tapasztalnál különbséget. Kivéve persze ha a magasabb késleltetés miatt még lassabb is.
A gyengébb késleltetést pedig végső soron nagyobb L2$/L3$ mérettel kell kompenzálni.Ezzel együtt a DDR5 átmenet meg fog történni. Lehet, hogy rosszabb, de a növekvő density miatt majd mindenki kénytelen lesz majd elgondolkodni, hogy 32GB DDR4-et vagy 64GB DDR5-öt vesz-e ugyanannyiért. Persze nem most.
-
Petykemano
veterán
Én nem hiszem, hogy lesz 32 magos zen4D proci AM4 foglalatba. A Zen4 már eleve AM5-be érkezik. MLiD csak hasonlította a zen4D iPC-jét a Zen3-éhoz.
A videoban elhangzik, hogy valójában egy zen3 mag feleakkora kiterjedésű, mint egy golden cove és kb kétszer akkora,.mint egy gracemont.
Ez persze nem csak attól függ, hogy a design mennyire hatékony vagy pazarló tranzisztrorok tekintetében, hanem hogy a gyártástechnológia milyen tranzisztorsűsűséget enged meg és hogy milyen libraryt használ a.tervező adott designhoz.
Ez sajnos nem derül ki az intelnél. Ezzek együtt az AMD magok elég jó pozícióban levőnek tűnnek, minden szempontból optimális.Viszont én nem annyira értem a lelkendezést az AMD megoldása iránt. Az Intel hybrid magok elleni nyafogás nem architekturális eredetű volt, nem azt mondták, hogy jaj,.milyen rossz, hogy teljesen más architektúrára épül. Ezzel kapcsolatban semmilyen kritikát nem olvastam. A kritikák azzal kapcsolatban jelentek meg, hogy az egyes magok teljesítménye innentől nagymértékben eltér egymástól és akkor ki és hogyan és mi alapján fogja majd azt vezérelni, hogy melyik programszál milyen teljesítményű magra kerül. És az ezzel kapcsolatos bizonytalanság majd kiszámíthatatlan programműmödést és azáltal rossz élményeket fog eredményezni.
Az egy alap, hogy a magoknak tudás terén szinkronban. Ezt az ADL esetén letiltással oldották meg. Máskülönben az AMDnek is meg kell oldania, hogy a zen(X)D tudásban megegyezzen azzal, amit a Zen(X+1)-be belepakolnak.
Namost azt én értem, hogy fogni egy előző generációs architektúrát, lenyesegetni és helytakarékosság érdekében sűrűbben rakni a tranzisztorokat ezáltal visszavágva a maximális ftekvenciát - elegánsabb megoldásnak tűnik a többszálas skálázódás kiterjesztése céljából, mint egy teljesen különálló architektúrát fejleszteni.
De a nyafogások szempontjából mi is a különbség? Képzeljük már el, mekkora teljesítménybeli különbség lenne egy 3.5GHz-en ketyegő zen3 mag és egy 5GHz-en ketyegő zen5 mag között. ST esetén sztem kb 2x, ami perszr MT esetén nem jön ki, mert a zen5 mag se fog akkor 5GHz-en menni, csak 3.5-ön. De akkor is 50%.
A Zen4D előnye itt is.az lesz, hogy MT szcenáriók esetén egy ugyanakkora 3 helyett 5nm-en gyártott lapkában 2x annyi mag lesz. Mondjuk lapkákra vetítve másfélszer nagyobb MT teljesítmény egy olcsóbb gyártástechnológián.Ezzel miért ne tudna az Intel versenyezni? Nekik is az a terv, hogy 32 kis magot pakolnak be, ami ugyanezt a célt szolgálja. Az AMD abban járhat jelenleg előrébb, hogy ők ezt meg tudják valósítani külön chipletekkel, az intelt meg feszíti a monolitikus design. De elvileg ott is fejlesztik a tile -okat. Előbb utóbb talán összeáll.
-
Petykemano
veterán
Zen4 Dense are AMD's "little cores" for Zen5
MLiDA mondanivaló lényege az, hogy a Zen5 mellé az AMD úgy tervez kis magokat, hogy itt-ott megvágja a zen4-et és ugyanakkora (~80mm2) lapkába 8 helyett 16 magot épít be. (Nyilván ez 2db CCX lenne)
Érdemes megnézni. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5871 üzenetére
Ha Ezek az árak stabilizálódnának, azért az nem volt túl örömteli.
Tegyük mellé a 6 magos ryzenek eredményeit is
5600G: ~4000
5600X: ~4400Mikor utoljára néztem, az 5600G 95-100eFt, az 5600X pedig 98-100eFt körül volt.
Ha így nézzük, akkor az 5600G-hez képest 50%-kal jobb MT pont 35-40%-kal drágábban.
Az 5600X-hez képest 35-40%-kal több MT pont 20-25%-kal drágábban.Ami hát persze még mindig előrelépés, de azért nem annyira fényes. Ha a tendencia - hogy a teljesítménynövekedéssel 10%-kal lemaradva lépést tart az áremelkedés is - folytatódik, akkor a processzorok magszám-forradalma elmarad, hamarosan újra 2-4 magos gépekben fogunk majd gondolkodni.
-
Petykemano
veterán
Zen5 epyc - Turin
192-256C
600W TDP
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5859 üzenetére
IC: One of the modern design choices of the modern x86 core is the decode width of the variable instruction set - Intel and AMD's highest performance cores, all the way back since Ryzen, have been 4-wide. However, we're seeing dual 3-wide designs or 6-wide designs, relying on the op-cache to save power. Obviously 4-wide was great for AMD in Zen 1, and we're still at 4-wide for Zen 3: where does the roadmap go from here, and from a holistic perspective how does the decode width size of x86 change the fundamental IPC modelling?
MC: I think it comes back to that balance aspect, in the sense that I think going beyond four with the number of transistors and the smarts we have in our branch predictor, and the ability to feed it worked fine. But we are going to go wider, you're going to see us go wider, and to be efficient, we'll have the transistors around the front end of the machine to make it the right architectural decision. So it's really having the continuous increase in transistors that we get, allowing us to beef up the whole design to continue to get more and more IPC out of it.
IC: On the concept of cache – AMD’s 3D cache announcement leading to products coming next year is obviously quite big. I'm not going to ask you about specific products, but the question is more about how much cache is the right amount? It’s a stupidly open ended question, but that's the way it's intended!
MC: It's a great question! It's not just even about how much is the right amount, but at what level, what latency, what is sharing the cache and so on. As you know, those are all trade-offs that we have to decide how to make, and understand what that will mean for software.
We have chosen that our core complex is going to have to a split L3 (in VCache). If we had one gigantic L3 shared across all the threads, the more you share a giant L3 across the threads, the latency of a given thread gets longer. So you're making a trade-off there of sharing, or getting more capacity and a lower thread count versus the latency it takes to get it. So we balanced for trying to hit on that lower latency, providing great capacity at the L3 level. That's the optimization point we've chosen, and as we continue to go forward, getting more cores, and getting more cores in a sharing L3 environment, we’ll still try to manage that latency so that when there are lower thread counts in the system, you still getting good latency out of that L3. Then the L2 - if your L2 is bigger then you can cut back some on your L3 as well.IC: TSMC has showcased an ability to stack 12 die with TSVs, similar to the V-Cache concept. Realistically, how many layers could be supported before issues such as the thermals of the base die become an issue?
MC: There’s a lot to architecting those levels beyond the base architecture, such as dealing with temperature, and there's a lot of cost too. That probably doesn’t answer your question, but different workloads obviously have different sensitivity to the amount of cache, and so being flexible with it, being able to have designs both with stacking and without stacking, is critical because some workloads. [Always having stacked cache] would be way too expensive for the performance uplift it would bring for some use cases. I can't really comment on how many levels of stacking we can do or we will do, but it's an exciting technology that kind of continues to grow.
[link] -
Petykemano
veterán
Ajjaj, a zen3D és a zen4 ezek szerint nem lesz nagy durranás
-
Petykemano
veterán
AMD Ryzen Threadripper PRO 5975WX
(AMD Cloudripper-CGL) -
Petykemano
veterán
amd barcelo
cezanne refreshFura ez a felhozatal. Nem tűnik erős előrelépésnek.
Már a Rembrandt se néz ki egy olyan nagy előrelépésnek. Persze az IGP igen, de arra kiváncsi vagyok, mit tudnak reszelni a CPU-n (zen3+ + N6) Az energiahatékonyság persze biztos javul majd. Ami jól hangzik, mert minden szempontból jobb G-s verzó lehet belőle. Viszont ezzel persze az lesz a gond, hogy ha a CPU rész túl sokat javul, akkor a G-s verzió beérheti az X-et. (Jelenleg 10% a különbség)
A barcelo viszont szintén érdekes. Még csak nem is N6 elvileg. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Érdekes vita ütötte fel a fejét: chiplet vs monilitikus
Vannak, akik meggyőződéssel mondják, hogy hát igen, úgy tűnik az AMD az alsóbb szegmensekból egyre inkább kivonja a chipletes megoldásokat és monolitikus chipekkel fedi le. Értelemszerűen a monolitikus megoldás kezelése egyszerűbb, a packaging olcsóbb, és nyilván kisebb a fogyasztása, tehát mobil szegmensre jól használható. És hogy hát lehet, hogy 8 mag alatt az AMD már mindent Rembrandttal fog lefedni.
(Ez egyébként akár lehetséges, de amiatt is bekövetkezhet, hogy az AMD a magasabb magszámra képes megoldásokat magasabb magszámon, drágábban is el tudja adni.)Az, hogy a monolitikus design olcsóbb lenne, azért az már kérdéses. Elvégre csak meg kell tervezni és itt minden részegység ugyanazon a drága gyártástechnológián készül.
A másik oldalról mások meg épp ellenkezőjéről vannak egészen meggyőződve: hogy legfeljebb a nagyon belépő szintű cuccokon kívül az AMD-nél semmi nem lesz monolitikus.
Emellett is vannak érvek. A részegységek külön-külön tervezhetők, fejleszthetők, gyárthatók, cserélhetők. Ráadásul úgy, hogy a számára költség vagy más szempontból ideális gyártástechnológán gyárthatók, aminek a v-cache esetén máris láthatjuk az előnyeit. (magasabb tr sűrűség)Érdekes.
-
Petykemano
veterán
"Two things:
ZEN3 V-cache will be mass produced in November.
ZEN3 B2 has been shipped and is expected to be available at the end of December."
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5839 üzenetére
( mindenki ~ akinek van rá erőforrása)
Valaha volt nemzetállami szabályozás - amely értelemszerűen kifelé vámhatárokat, befelé pedig fogyasztóvédelmi és versenyjogi szabályok érvényesítését jelentett. Persze egyrészt ezek a cégek túlnőttek a nemzetállami határokon, másrészt (bár lehet, hogy részben emiatt) sajnos ezekben a modern időkben nemzeti hatóságok felügyelete alatti szinten ritka a verseny, nemzetek vagy inkább most már kontinensnyi tömbök legfeljebb egymással versengenek. A nemzeti bajnokok korát éljük.
Az intel is állami tízmilliárdokból fejleszt, de talán a Samsung is, és az EU is tízmilliárdokkal igyekszik idecsábítani a chipgyártókat.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy pénze bárkinek lehet, akinek van egy pénz kibocsátására nemzeti bankja és/vagy a hátát tartó (=adófizetők pénzét osztogató) állama.
Ezzel együtt tényleg érdekes.
Most vagy az van, hogy szoftverszolgáltatók halálra keresték magukat az elmúlt években sokkal többet keresve egy felhasználón és és így hiába a többéves szakértelem, lényegesen kisebb kasszából tudnak fejleszteni a hardvergyártók.
Vagy ennyire könnyű Arm alapon fejleszteni, hogy a bolondnak is megéri.
Vagy azért lesz ezekből a projektekből pár, amit majd szép csendben elengednek. Volt pár arm szerverchip fejlesztő az elmúlt években és úgy igazán senki nem harapott rá egyikre sem. Az Ampere is küszködik. És azt persze mindenki elmondja, hogy az általános felépítés nem jó mindenhová, de én itt ebben a cikkben nem olvastam semmit, hogy mi lesz az az különleges dolog, amit nem találtak meg a piacon. Ami leginkább arra utal, hogy inkább arról lehet szó, hogy azt gondolják, hogy 50-100 millió dollárból ők is össze tudnak legózni egy Arm procit, ami lényegesen kevesebb, mint kifizetni 500-1000 milliót kész chipekre. -
Petykemano
veterán
Valóban, a tényleges gépekben nagyobb a TdP keret, mint amit az intel ajánl. Ez megmagyarázza, hogy miért nyúlik el hosszan jobbra a grafikonon, de mondjuk azt is, hogy miért lapos.
Én a real life benchmarkokat néztem az 5800h és 11800h vonatkozásában, ami eléggé kiegyenlítettnek mutatkozott. Amit te mutatsz, ott a Cézanne valóban jobb. Egyetértek, inkább azt kellett volna összehasonlítási alapul megjelölni.
Bár attól még a különbség látványos maradt volna.
A 2x5800U felvetésed egyrészről jogos. Beszélik is, hogy az M1X valójában kétszer több tranzisztort tartalmaz, mint a bignavi. Egy bignavi mellé még két Cézanne is elférne.
Persze az Apple CPU ST teljesítménye még akkor is kiemelkedő lenne. És nem tudom, hogy a bignavi beférne-e 80-100-W-ba (a legnagyobb macbook most 140W)
Illetve hogy a fogyasztási különbségből mennyit magyaráz az 5nm.Az is különbség, hogy az Apple-nek milyen a piaca. Nem mondom, hogy milyen piacra termel, mert lényegesen nagyobb mértékben tudja azt befolyásolni, mint az amd.
Egy ilyen macbook pro $6000
Ha létrejönne egy 16 magos mobil bignavi (HBM2e-vel hajtva) notebook $5000-ért, azt hányan vennék meg?
Azt mondják, hogy az AMD legtöbb eladása nem ezen az árszinten van, ezért nem is próbálkozik ilyen big apu történettel. -
Petykemano
veterán
Érdekes infók, vélemények :
[link] -
Petykemano
veterán
"És még csak nem is egy takarékosra hangolt aktuális Ryzent, hanem egy 45W-os Core i7-11800H-t szerepeltettek ellene, amiről nekem nem épp az ideális perf/watt jut eszembe..."
Ezt az okfejtést én is elkezdtem...
De valójában a 11800H egy 8 magos 10nm-es Tiger lake. Az 5800H-val nagyjából pariban (https://youtu.be/ot9z0N2z67I?t=832)
A magas fogyasztás irányába elnyújtott ábratalán inkább furcsa, merthogy ennek a procinak nem szabadna 45W (TDP) felett üzemelnie.Az Apple magok tényleg jók az 5nm hozzátesz, de szerintem azért nem ennyit.
Az Intel és az AMD designja viszonylag szűk (persze ezeket régen szélesnek gondoltuk, de az M1-hez képest szűk), ezért a teljesítmény növelése érdekében a frekvenciát növelték, ami viszont a feszültséggel négyzetesen magasabb fogyasztást eredményez, valamint ritkásan kénytelenek rakni a tranzisztorokata túlzott hősűrűség kialakulása ellen. Ugye ezt láttuk az intel 14nm esetén is. Ment fel a frekvencia, az intel pedig elkezdte nem publikálni a tranzisztorsűrűség értéket - feltehetőleg mert az csökkent.
Az apple alacsony frekvencián működő széles designt alkotott, ami által alacsony a feszültség és a fogyasztás, cserébe sűrűbben is tudják rakni a tranyókat.
A bravúr a széles design.
Ez nagyjából ugyanaz a szituáció, mint 10 évvel ezelőtt a Bulldozer és az intel Core architektúrája esetén
- talán azzal a különbséggel, hogy az AMD akkor nem iteratív módon vezette be magát egy zsákutcába, hanem tényleg a nagyon magas frekvencia és a kicsi de fürge feldolgozók voltak a cél. Míg most az intel és az AMD által alkalmazott - egyébként egymásra valószínűleg nagyon hasonlító - felépítés egy lépésről lépésre legjobbnak, ideálisnak gondolt fejlesztés eredménye.Ettől függetlenül a feladat szerintem ugyanaz, mint az AMD esetén volt a Ryzennel.
Aki először megcsinálja azt a a magot, ami mondjuk csak 4Ghz-ig teker ki, de 60-70%-kal magasabb IPC-vel rendelkezik, az nagyot nyer a szerverpiacon is.Az elmúlt 1 évben, amióta az M1 megjelent, számos pro és kontra érvelés is volt arról, hogy az x86 objektív akadálya-e egy szélesebb design megalkotásának. Jim Keller szerint nem.
-
Petykemano
veterán
"De azt gyanítom, ezt ésszerűbb/gazdaságosabb a mostani értelemben integrált APU-s megoldással megoldani, amibe így egyéb optimalizálások is kerülhetnek, mint pl. felezett L3."
Lehet, én nem mondom nem. Az eredeti kérdés az volt, hogy hogy oldja meg az AMD azt, hogy 8 magnál több legyen - mert a verseny diktálja - és ne kelljen ezért sem külön designnal, sem a chiplet többletfogyasztásával fizetni."aha, jelenleg 23W 6/12 Renoir felhasználó vagyok.
Jó dolog, ha kicsi és könnyű lehet az ember relatív erős munkaállomása, és nem merül le csak attól, ha ránézek."
Jó hát azért a 6/12 még látótávolságon belül van az azt megelőzően standard 4/8-tól.
A kérdés úgy hangzott: minek a 4/8 helyett 8/16. Úgyse futtathatsz rajta olyasmit, ami nagyon , meg hosszan megterhelő, mert akkor pillanatok alatt lemerül.
Én most nem tudnék neked olyan programot vagy eszközt mondani, amit így már lehetővé tett, bár pár élménybeszámolót már én is olvastam, hogy milyen kellemes volt, hogy elindítottam a 8 magos ryzen U-n valamit és milyen gyors volt (MT), és fel se melegedett."Ha én ezzel így célszemélynek számítok, jelenleg sokkal esélyesebbnek látom majd fejlesztésre valamely U-kategóriás 8/16-os Cezanne-t a későbbiekben, mint egy Aldert."
Szerintem az Alder-lake ebből a szempontból nem lesz még átütő erejű. a 8 kismag (2 nagy mag helyén 4 nagy mag MT teljesítményét adva) még nem fog olyan nagyot dobbantani. Bár lehet, hogy a belépő szinten (2C+8c) már fogja éreztetni a hatását (mondjuk a 4/8-as Monet-val szemben)
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5823 üzenetére
Hát igen...
Bár nem mondanám, hogy az AMD mostanában olyan nagy szekértolója lett volna az APUknak. Kivéve persze a semi-customot. De asztali/notebook piacon úgy tűnik nem látta eladhatónak/kifizetődőnek a komolyabb apuk bevetésének. A Renoir és a Cezanne legalábbis elég vékony apuk voltak. Munkagépekbe való, ami képet ad dGPU nélkül, vagy gamer notiba dGPU mellé tarcsiba. De nem célozták az önálló nagyteljesítményű APU... hát talán mondjuk úgy fogalmát. Hogy piaca van-e, azt szerintem most fog majd kiderülni az Apple jóvoltából.Azt nem tudom, hogy a CPU részen bütyköltek-e valamit, ezért azt most skippelem. Nekem úgy tűnik, hogy nem igazán, mármint persze azon kívül, hogy 4 helyett 8 performance mag van. Ez magyarázza, hogy hogy jön ki a ~2x akkora CPU teljesítmény ~2x akkora fogyasztásból. Persze a hasonló fogyasztású konkurenciához képest az előny impozáns.
A legimpozánsabb talán a görbék meredeksége - hogy az Apple mennyire a meredek részen skáláztatja.Ami az IGP részt illeti. Hát igen....
M1 PRO
256bit LPDDR5 = 200GB/s (32GB)M1 MAX
512bit LPDDR5 = 400GB/s (64GB)... ezek azok a sávszélességek, amikre mindig is gondoltunk, hogy illene, meg kéne, ha nem csak prüntyögőnek szánják.
De nézzük a másik oldalát is:
az M1 120mm2.
A képen 120px * 120px, az M1 Maxra pedig 220x240-et mértem azaz az M1 MAX egy ~440mm2-es lapka.
Ráadásul ez 5nm-en!Ez elég brutális, olyan, mintha az AMD hozzácsomagolna a 6800XT-hez egy CCD-t is!
(Nem is számolva azzal, hogy a Apple lapkái általában azonos gyártástechnológián is sűrűbbek, mint az AMD-i)Ezzel nyilvánvalóan lőttek a Apple megrendelésére gyártott AMD GPU-knak is.
De elnézve ezeket a perf/W grafikonokat még inkább kiváncsi vagyok, az Apple sikeresebben veszi-e majd fel a küzdelmet a bányászokkal, mint az Nvidia, vagy ő maga fogja kínálni a Store-ból némi jutalékért cserébe?
A jó hír az, hogy talán nemsokára lesz 7nm-es GPU a boltokban. -
Petykemano
veterán
> Igazából nem vált az külön
Nem terv vagy szándék szerint vált külön, hanem kényszerből, persze. Az eredeti elképzelés inkább lehetett a nemrégiben desktopon megjelent 8 magos Tiger lake (11900KB) De a Tiger Lake kábé annyira halvány (nem úgy értve, hogy gyenge, hanem hogy marketing szempontból nem átütő erejű, nem meghatározó jelentőséget kapó) volt, mint a Broadwell.
> Ilyen bravúr szvsz nem reális.
Pont azért lenne bravúr, nem?
Azt tudjuk, hogy az IF viszonylag sokat fogyaszt, amit azzal lehetne csökkenteni, ha valami TSV-s megoldást használnának. Viszont cserébe olcsó.
Félreértés ne essék, nem állítom, hogy ez mindenképp meg fog történni.
Vagy ha valamikor igen, akkor nem annak kedvéért, hogy 35-45W-os notebookok magszámban versenyezhessenek.> Nem értem egyébként, mire erőltetik ennyire ezt a "modern standby"-nevű dolgot
Nekem egyetlen notebookom sincs és soha nem is volt, ezért nem tapasztaltam. Viszont filmekben szoktam látni, hogy sokszor úgy használják a notebookot is, mint a telefont. Nem kapcsolják ki, hanem csak úgy otthagyják, és az az elvárás, hogy olyan gyorsan térjen magához, mint egy telefon. Annak is van egy romantikája, hogy csinálsz valamit, félúton összecsukod és amikor legközelebb kinyitod, akkor nem bootol, meg töltődik, hanem pontosan ugyanazt a képernyőt látod.> Ez az, amire a gyakorlatban nagyon kíváncsi leszek, hogyan és mennyire fog működni,
Az számomra is kérdés, hogy pontosan mik lesznek a felhasználási területek. De erre nagyjából ugyanaz lehet a válasz, mint arra a kérdésre, hogy tavaly kinek kellhetett egy 8/16 magos 15-35W-os Renoir.
A pollack szabály alapján az előny megmutatkozhat magasabb throughput teljesítményben, vagy kisebb lapkában. Feltéve, hogy a szálkezelés az interdependens szálak esetén megfelelő. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5817 üzenetére
> addig most az Intel az AlderLake-el
> a mobil-desktop vonalat kezdi összevonni.
> és a desktop architektúrát egyszerűen le tudja vinni mobilra.
Ez elég régóta így volt. Kivéve persze, hogy a chip mobilra (15-45W) volt tervezve és azt árulták desktopban is elengedve a fogyasztást.
A 10nm miatt vált némileg ketté a mobil portfólió ami által lettek olyan 10nm-es termékek, amik nem jelentek meg a desktop kínálatban.> míg az AMD a Desktop-Workstation-Server vonalat helyezte közös alapra ( közös chiplet )
> és az APU külön került kezelésreA jelenlegi konszenzus az, hogy a chiplet késleltetésben és fogyasztásban (idle) némileg hátrányban van a monolitikus designokhoz képest, de rendesen skálázni csak chiplettel lehet. (Kivéve Arm)
A nagy bravúr az lenne, ha az AMD megoldaná, hogy ugyanazt a chipletet használja mobilban, desktopon és szerverben anélkül, hogy csorbát szenvedne a chiplet miatt a fogyasztás. Ez azért a szervereknél is fontos tényező.> A mobil erőltetett menet gyökere szerintem az Apple-től kapott fricska volt.
Az intel az Apple-től több fricskát is kapott. Egyrészt perf, másrész perf/W téren.
Szerintem az Intel célja a hybrid architektúrával kettős. Egyrészt a kis magok jók lehetnek arra is, hogy javítsák a standby vagy idle üzemidőt. Másrészt viszont elég biztosnak látszik, hogy a throughput teljesítményt kis magokkal fogja megoldani. -
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #5814 üzenetére
Én ezt olvastam:
"With all that in mind, Raphael silicon would be offered alongside Phoenix for Ryzen 7000H series laptops. The details such as core configurations are yet unknown, but we do know that both are to feature RDNA2 graphics and support DDR5 memory technology. The series would compete against Intel Raptor Lake Mobile, which is likely not to be expected sooner than the end of 2022/early 2023, so a year after Alder Lake Mobile." -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5812 üzenetére
Szegények kénytelenek lesznek a Raptor Lake ellen virítani valamit.
Ez szerintem egy sima asztali zen4 lesz, amit jól leválogatnak alacsony szivárgásra és kiadják 35-45W-os vonalon. Kétségtelen, hogy nem ideális, a chipletnek lehet némi többletfogyasztása, de talán versenyképes megoldás és jobb, mintha széttárnák a kezüket, hogy ott a 8 magos Rembrandt, vagy fél év múlva a (valószínűleg szintén) 8 magos Phoenix.
-
Petykemano
veterán
válasz
sutyerák007 #5808 üzenetére
Szerintem az arm ellen.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #5806 üzenetére
2020 áprilisban volt az első említés [link]
Utána fél évvel volt Ryzen termék és ahhoz képest még egy negyedév, mire a Milant bejelentették.Kérdés persze, hogy más stratégia mentén történik-e a piacra vezetés, mint korábban?
Megjegyezném, hogy ugye a Bergamo a 128 magos platform, mellette/előtte még ott van 96 magos Genoa is.
-
Petykemano
veterán
AMD Bergamo | A0
Zen 4 | socket SP5
CPUID 0xAA0F00
[link] -
Petykemano
veterán
Javították a Ryzeneket erintő L3$ késleltetés hibát.
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5206 üzenetére
Zen3d, v-cache
Azon gondolkodom, hogy Vajon lehetett-e csalafintaság abban, hogy 4GHz-es modellt teszteltek.
- vajon ez egy underpromise-overdeliver szituáció lesz, mert a frekvenciát is növelik majd?
- vagy épp ellenkezőleg, a v-cache fogyasztása és egyéb időzítési okokból az elérhető frekvencia romlik majd?
- csupán arról van szó, hogy az ES-t szokásos módon egy alacsonyabb frekvencián tesztelték és kész. -
Petykemano
veterán
RDNA 2:
TSMC N7: Navi2X, XSX20, XSS20, PS5, Van Gogh
TSMC N6: Navi2XR, Rembrandt, Mendocino, Raphael, XSS22
TSMC N5: Phoenix
Samsung 5LPP: Exynos 1xxx
Samsung 4LPE: Exynos 2xxx
GloFo 12LP+: Monet
[link]Nem tudom, mennyire hiteles.
Mindenesetre ha az, akkor a Raphael esetén az IGP a N6-on készülő IOD-ban lesz. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5782 üzenetére
"Neszesemmifogdmegjól"
MLID szerint az új infók:
- az AMD is fog dedikált gyorsítókat fog alkalmazni. Ez nyilván azt jelenti, hogy a zen4 első megjelenése ilyen lesz, hanem mondjuk a következő 5 év roadmapjében egyre több dedikált gyorsítóval találkozhatunk - csak úgy mint az Apple vagy az Intel esetében.
Feltehetőleg ennek első lépcsője persze a már ismert roadmapeken a "CVML" címke, valamint az első zen4-es termékbe bekerülő RDNA2.
Azt gondolnám, hogy a Xilinx-szel való házasságnak is ez kéne, hogy leginkább az értelme legyen.
- Az energiahatékonyság növelésének részletei. Helyzetfüggő energiamenedzsment algoritmus a firmware-ben, több P-state, stb. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5783 üzenetére
Hát ez egy ilyen kétoldalú valami - Pat Gelsinger interjúja.
Ha egyik oldalról nézem, akkor "a kutya ugat, karaván halad". Technikai szemmel nézve egyelőre nem látszik az intel visszatérése. Szerintem
Ha a másik oldalról nézzük, akkor meg szintén a "kutya ugat, a karaván halad", csak épp a kutya itt az AMD és úgy kell érteni, hogy valójában az Intel sosem veszítette el az elsőséget. Ami volumen meg cégkapcsolatok tekintetében nagyon is igaz, tehát ha lerak valamit, ami csak annyira jó, hogy már befogott orral el lehet fogadni, mert a korábbiakhoz képest előrelépés, már az záruló ajtókat jelenthet az AMD-nek és nyíló pénztárcákat az Intelnek. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5780 üzenetére
> A Gen5 jó hír
Ne vedd tutira. Az első gondolatom nekem is az volt és a VCZ is ezzel a kétkedéssel folytatta, hogy RH nem mondta, hogy a Raphael rendelkezni fog PCIe5 támogatással, csak azt, hogy az AM5. Olyat meg már láttunk, hogy az AM4 rendelkezik PCIe4 támogatással, se ez nem kötelezi PCIe4 támogatásra sem az összes ezzel a foglalattal kompatibilis processzort, de még azonos generációhoz tartozó chipsetet se.> elég erős hatást kelthet a piacon.
Ez erősen ár függvénye. Ha $200-ért ledobják, akkor az tényleg elég jó. $250-ért már picit meh - Az én standardjaimmal mérve: mivelhogy úgy csak 5%-kal jobb, mint az 5600X, aminek eleve $250-nak kellett volna lennie és tulajdonképpen már most is $250-ért megy.Nekem egyébként a RH interjú egy picit ilyen neszesemmifogdmegjól érzetet keltő volt. Megerősítették, amit eddig is tudtunk - tőlük. Hiszen eredetileg is úgy volt, hogy idén év végén kerül tömeggyártásba a V-cache és sejthető volt, hogy abból jövő év elején lesz termék. Azt is tudtuk, hogy Rembrandt jön. De persze lehet, hogy az ilyen hivatalos beszélgetések visszhangja messzebbre elér azoknál, mint akik kifejezetten hegyezik a fülüket.
-
Petykemano
veterán
Vermeer B2 stepping
-
Petykemano
veterán
Sajnos Abu is azt az értesülést erősítette meg, hogy gaming tekintetében az ADL nem lesz nagy durranás. [link]
Ha innen nézzük, akkor ez is magyarázhatja, hogy miért nem törte össze magát az AMD - akár a zen4-gyel, akár hogy a zen4 előtt gurítson valami nagyot.
Ha tényleg így lesz, hogy az ADL nem veszi vissza a gaming koronát, akkor hajlok arra, hogy elfogadjam HSM álláspontját arra vonatkozólag, hogy tényleg csak a 12-16 magos Zen3 sku-k kapnak V-cache-t, hiszen akkor az ADL-kel való versenyben egy kicsit hegesztett XT változat is tarthatja a lépést, aki pedig előrelépést (a v-cache által ígért +10-15%-ot) akar, az fizesse meg.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5749 üzenetére
Amikor ilyen "dinnye" jellegű dolgokkal jött az AMD, akkor lesajnálást kapott, meg persze a fogadtatás is az volt, hogy már semmire sem socketenként, hanem magonként, esetleg 32 magonként kell licence-t fizetni - és hogy ehhez képest a CPU ára nem olyan sokat nyom a latba.
Jól értem egyébként a benchmarkot, hogy 2P konfigurációban a 2x128 magos Ampere Altra max hozta a 2 x 64C/128T Milan-t?
az N2 és V1 IPC növekedése eléggé hívogató volt. Abból vajon mikor készül Ampere?
-
Petykemano
veterán
US Closes in on Exascale: Frontier Installation Is Underway
Táblázat [link] (Hát ez továbbra sem néz ki valami jól az intel számára. )
-
Petykemano
veterán
Do IBM’s Giant L3 and V-Cache Represent the Future?
Nekem meggyőződésem, hogy a 3D stacking megoldás tényleg nem ad hozzá jelentős késleltetést. (Különben aligha csinálnák.)
Sőt, felvetődik a kérdés, vajon nem járnának-e jobban, ha visszacsökkentenék az embedded L3$ méretét 16MB-ra - ezzel nyerve 6-7c késleltetést - és inkább 3D irányba növelnék a kiterjedést. -
Petykemano
veterán
Részletek:
https://news.mynavi.jp/article/20210929-1985760/Nem tudom.
Most vagy úriember biztosra nem fogad, vagy megint egy érdekes új számolási módszernek leszünk majd szemtanúi.A következő 4 évben nagy eséllyel 2 node-ot fognak ugrani.
A következő 4 évben megérkezik a chiplet design a GPU-k/gyorsítók területére
A következő 4 évben elterjed a 3D stacking, ami az új dimenzióban bűvülni képes cache-ek miatt a feldolgozóegységek számában és etetésében is áttörést hozhat. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5742 üzenetére
Az előző összehasonlításban az 5950X valószínűleg nem zen3, hanem 3950X zen2
https://www.userbenchmark.com/UserRun/46648530A legtöbb 5950X inkább így néz ki:
https://www.userbenchmark.com/UserRun/46560119(32MB-nál 25ns)
-
Petykemano
veterán
Elég jónak tűnik az ALD L1 és L2 cache.
az L1 is jobb és az L2 vonala is elég szépen a Zen3 alatt van. különösen 1-2MB táján látszik meg. (Nyilván ez azért van, mert a zen3 csak 512Kb L2$-sel rendelkezik)Egyedül a 16MB-nál romlik a zen3 alá.
Érdekes, hogy a zen3 esetén már a 32MB is elkezd felmenni. Pedig egy CCX-en 32MB van.A várakozásom:
A zen3D V-cache szerintem a 16MB feletti részt fogja simítani majd.
A zen4 pedig remélhetőleg az egész vonalat csúsztatja lejjebb, de legalábbis az 512KB és 1MB között. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #5739 üzenetére
Az AM4 mint fogalom nem halott. De azért az interkompatibilitás 3 generációra korlátozott.
Fejleszthetőség szempontjából az jár jól, aki egy kurrens alaplapot vesz prev-gen CPU-val és abba bele tudja tenni a next-gen CPU-t is.Tehát aki B450-et vett 1600-zal vagy valami zen+-szal, az nagy eséllyel bele tudja tenni az 5600X-et.
Aki B550-et vesz/vett mondjuk 3600-zal, az talán bele tudja majd rakni a most érkező XT/3D verziókat is.Az én B350-em szempontjából az AM4 eléggé dead-end.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #5731 üzenetére
> de ott van még a fapados szerver/consumer szegmens is
> ahol az Intel elég erős versenytársat indit.
> és ez teljesen (~tudatosan) el lett hagyagolva.
Egész pontosan mikre gondolsz itt, mint fapados szerver/consumer szegmens?
A Ryzenre, vagy a TR-re? vagy az embeddedre?Megelőlegzem, hogy a Ryzenre gondoltál, mint consumer szegmens.
Viszont én továbbra is azt gondolom, hogy a Ryzen vonalon meg fog jelenni a V-cache.
Az ADL elég jónak tűnik és bár a L3$ méretkülönbség miatt jelentékeny lesz a különbség az 12900K és az 12600K között, azért az eddig ismert előzetes számok alapján arra lehet számítani, hogy újra kedvelt versenyző lesz az intel a konzumer piacon.
Az AMD pedig a V-cache-t először gaming témakörben demózta.> vagyis ha a ZEN4 alapból pariban lesz a ZEN3D -el;
Én arra számítok, hogy a Zen3D / MilanX olyan területekre megy majd, ahol van haszna a megnövekedett L3$ méretnek. Az AMD bemutatója alapján a gamingben van haszna. És azt gondolnám, hogy más memóriaintenzív alkalmazások esetén is, mint pl adatbázisok. (Ha nincs szerencsénk, akkor még az is lehet, hogy valami coint remekül fog bányászni)A Zen4 IPC-ben szerintem meg fogja előzni a zen3D-t:
"Zen 3+ looks to be a small IPC gain on base Zen 3, having been told “It’s more than Zen+ was [over Zen 1] but not much” which I interpret to mean around a 4 to 7% IPC gain along with customary clock gains moving to the smaller N6 node from TSMC. N6 is a variant of N7 using 5 layers of EUV and is not a true “new node”, more of a refinement. However, the most interesting thing to me is that Zen 3+ on desktop may be the first AM5 CPU. I was told that the IO die for Zen 3+ desktop is using “Not quite [the same] IOD as Zen 4 but uses Zen 4 IP” which I take to mean that it will be using DDR5 and it will be on the same node as Zen 4’s IOD. That’s all I have on Zen 3+, so now on to Zen 4.Zen 4 is what a lot of people are waiting for, and, if the info I have is accurate, that wait will prove to be even more worth it. It is important to note that the one common thread in all Zen 4 chatter I have heard is resounding positivity. From IPC gains over 25%, a total performance gain of 40%, and even possibly (finally) 5GHz all-core thanks to the new (full node) N5 fabrication at TSMC! Now, I can’t say what is true and what is an over-exaggeration, however I was told from a trusted source that a Genoa engineering sample (Zen 4 server chip) was 29% faster than a Milan (Zen 3) chip with the same core config at the same clocks. Factor this in with what I have heard about the possible clock gains that N5 will enable over N7 and Zen 4 sounds like it is going to be a monster of a CPU."
[link]
Tehát a két termék simán elfér egymás mellett/alatt/fölött úgy, hogy zen4 általános felhasználásban fog nagyobb mértékű előrelépést jelenteni.Azt beszélik, hogy "N5 on N5" 3d stacking eljárás 2022Q4-ben lesz kész. Tehát gondolom 2023 elején várható majda Zen4.
#5732 Devid_81
> Lesz Zen3D meg XT is?
Én se tudtam.
Azt csiripelik, hogy már a Zen2 esetén megjelenő XT-t is V-cache-sel tervezték eredetileg, de az nem készült el vagy nem lett jó, vagy tudja a pék, ezért csak minimális frekvencia emelés lett belőle.
Némileg persze ellentmond ennek, ha most meg külön számoljuk a Zen3D-t és az XT-t. De még az is lehet, hogy ugyanaz. Vagy az is lehet, hogy mégiscsak lesz zen3+/Warhol.
Könnyen lehet, hogy nincs igazam, ebben nem vagyok eltökélt, semmi bizonyíték nincs rá, de azért nem engedem el, mert kapacitás okokból érdeke az AMD-nek kisajtolni a maximumot a N7/N6 gyártósorokból. Tehát ha a sima, olcsón gyártható zen3-at (értsd: v-cache nélkülit) át tudja tenni N6-ra és kicsit megpiszkálva zen3+ magokkal az előbb említett 3-7% IPC növekedést és hasonló mértékű frekvencia emelkedést el tud érni, akkor az lehet, hogy még épp versenyképes az ADL-kel és még további két évig árulható budget optionként. -
Petykemano
veterán
AMD 2022 products:
ZEN3D
ZEN3XT
ZEN3+(Rembrandt)
Laptop RDNA2 refresh
ZEN4
RDNA3
[link]The price may be quite different, after all, ZEN3D is only high-end at the beginning.
-----
Ezek szerint úgy tűnik, az idén már nincs több puskapor. Talán egy kis zárcsökkentés.
Valahol érthető, az ADL vonalból is csak a drágább K jelzés indul idén. Talán csak paper launch lesz.Feltehetnénk a kérdést, hogy miért indít az AMD kétféle termékre egy évben? De ez szerintem jelen körülmények között indokolt lehet: kapacitás
Az N5 biztosan drágább is és biztosan limitáltabb is. Az erre épülő termékek biztosan drágábbak lesznek. Nem azért, mert annyival.jobb, hanem csak mert el kell helyezni a termékskálán. Tehát simán lehet, hogy párhuzamosan lesznek kaphatók zen3 és zen4 termékek. Mármint úgy, hogy a zen3 nem kifutó előző generációs termék.
-
Petykemano
veterán
Zen4 has already landed in Taiwan in Q1.🤫
[link]AMD Zen 4 tape-out already done in Q1 of 2021?
New CPU designs usually need 4-6 quarters from tape-out to market. But this looks very early. If true, Zen 4 should be ready to market in mid-2022.
[link]Zen 4 earlier than most expected. But it wont be for Ryzen.
[link]---
Valószínűnek hangzik abból a szempontból, hogy a legnagyobb igény biztos a szerverpiacról érkezik. Azért a most már 16%-ot meghaladó részesedés biztos nem kis volumen. És biztosan drágább a gyártása is N5-ön, mint N7/N6-on, ami Elsőre lehet, hogy nehezen megfizethetővé tenné ryzenek formábanUgyanakkor mindig ott van, hogy a szerverpiaci termékként való validáció tovább tart.
Illetve ott a másik kérdés is: a zen3d után piacra lehet-e dobni a zen4-et vcache nélkül?
-
Petykemano
veterán
/konkurencia/
-
Petykemano
veterán
There's a server socket called "SH5" that features CPU with CPUID 0xA80F00... called "MI300"
[link] -
Petykemano
veterán
AM5 és SP5 hűtők
[link]Gigabyte leak-ből.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5708 üzenetére
AMD 100-1000000466:
Valószínűleg 4700SNemtom, ez is olyan régóta készülődik már, aztán még se híre, se hamva.
-
Petykemano
veterán
/Konkurencia/
Az Apple bejelentte az A15-öt. [link]
Kreatív marketing: 50%-kal gyorsabb cpu (mint a konkurencia)
Ez mekkora előrelépést jelent az A14-hez képest?Némely megszólalók szavaiból én csalódottságot (kárörömöt?) vélek felfedezni. Egyesek szerint az arm IPC növekedés tekintetében falnak ütközött.
Ha falnak nyilván nem is ütközött, de ez is 5nm és valószínű, hogy azért nem olyan könnyű azonos gyártástechnológián nagyon magas IPC növekedést elérni - de legalábbis lényegesen könnyebb egy kisebb gyártástechnológián komolyabb előrelépést elérni. Persze az sincs, ingyen, azon is dolgozni kell. Elrontani mindent a legkönnyebb.
Tulajdonképpen mennyi generációs előrelépést hozott?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen széket vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest