Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Busterftw #4610 üzenetére

    A cometh late is skylake magokkal rendelkezett. Semmilyen módosítás nem érte a magokat, ami növelte volna az IPC-t.

    Az AMD a skylake magokkal szemben cinebecnhben mérve asszem 24%-os IPC előnnyel rendelkezik. A magasabb órajel viszont az oldal oldalán van (7-8%), ebből farag 19%-ot a Rocket lake, tehát ki is jön nagyjából ez a 4-6%-os előny a Rocket lake javára.

    Szerintem az intel most abban a helyzetben van, mint az amd volt az nvidiával szemben évekig. Nem nagyon van más lehetőség, mint az, hogy ha kazán módon fogyasztanak a termékei, és még így sem igazán ér fel a konkurencia legjobbjaihoz (persze ez már ízlések és pofonok) akkor nagyjából azonos teljesítményt a konkurencia alá kell árazni. mondom, ízlések és pofonok, nyilván 12-16 mag nem hasznosul, nem érződik a játékokban, ami ennek fő felvevő piaca, de ez azt is jelenti, hogy csak a 8 magos amd kínálattal tud versenyezni, afölött az amd szabadabban áraz - persze érezhetően kisebb kereslet mellett.

    Ez persze mind csak a DIY piacon igaz. A mobil teljesen más tészta.

    Igazából azt akartam csak mondani, hogy az intel az árazással tudja elrontani.
    És ami azt illeti el is fogja. Szerintem nem véleten, hogy az 5900X-szel párbajoztak: ahhoz fogják árazni. Ez $500-600-t jelent a 11900K számára. Ha nem így lenne, akkor előnyösebb lett volna nekik az 5800X-szel párbajozni, amit jobban megvernek.

    Az AMD-t szerintem leginkább két dolog fenyegeti:
    1.) Az intel kivásárolja alóla a gyártókapacitást. Azt láthattuk az AMD-nél 2010-es évek elején, az Intelnél a 2010-es évek végén, hogy gyártástechnológiai előrelépés nélkül elég nehéz boldogulni. Nem lehetetlen, csak egy teljesen más irányt kell venni. Az intel most ugyanazt kénytelen csinálni, mint az AMD: relatív nagy lapkákkal hoz viszonylag jó eredményt. A'la 28nm-en ragadt Excavator magok.
    Ugyanez figyelhető meg az Arm esetében, különösen az Apple esetében: a sűrű és alacsony fogyasztású gyártástechnológiával az előrelépés fele ingyen van, de legalábbis lehetséges.
    most azt látjuk, hogy Az apple kivásárolt mindenki mást az 5nm.-es gyártósorokból. Emiatt szerintem 2021-ben azt fogjuk tapasztalni, mintha megállt volna az x86 körül a levegő.
    2.) Az Arm, különösen ha ARM alapon is kivásárolják alóla a gyártástechnológiát.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák