Hirdetés
- Apple asztali gépek
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
"Hiszen mi akadályozna ugye borda csak utána megy rá a keresztlefogatóval."
ööö, izé.
szerintem ez nekem túl egyszerű lett volna.
(a fától az erdő tipikus esete.)
ez kész...****
most már elő fogom venni, és tényeg megnézem újból...
azért szeretem az m3-at használni, mert az alaplapi 4-es furatban lötyög kicsit, így így szabadon lehet kicsit mozgatni, és nyerni 1-2 mm-t....
-
szab.tam
nagyúr
"Végig H elemben gondolkoztál- a keret és a keresztvas egyben legyen"
nem.a képen látható, hogy amit "H".nak hívtam, nem egy síkban van, a keresztpánt feljebb van úgyanúgy, mint nálad
én ezt a lefogatót használom előszeretettel.
illetve ezt faragom tovább. pl. keskenyebb kersztpánttal.a 4 gyári csavart esetenként kiváltom normál m3-mal.
alulról beletekerem a hátlapi merevítőbe, bedugom.
így 4 csavar áll fölfelé.
erre fülülről rárakom a hűtőt a lefogatójával. bármilyennek, akár ezzhel.
és felülről vagy ezzel a recés anyával, vagy szárnyassal rátekerem.
és bódottá'...és ez a fajta szerelés piszok egyszerű, mert a lap fekszik, a hátlapi merevítő a helyén, és úgy jön rá a hűtő.
tehát nem kell a félig felszerelt hűtővel a levegőben manőverezni.viszont az ismert okokból ezt a k2-nél így nem tudtam, mert a 4 recés anya már oda sem fér, ráadásula 4 menetes végecske nyomta a csövet.
erre jó megoldás a tied, mert a csavar feje fönt be van besüllyesztve.
ekkor nincs menetvég, anya, miegymás.de nálam nem lett volna jó, mert a drága hátlapi panel m3 menetét fel kellett volna fúrnom átmenőre, és hátulról anyával nekitekeni.
mert szerintem felülről nem tudtam volna behajtani a csavart.*****
na, egy a lényeg.
ti megoldottátok, én voltam valszeg nehézkesebb.csak nekem az a fura, hogy emlékeim szerint a linken látható lefogatással mintha próbáltam volna úgy is, csak odailleszteni a h-t, hogy csavar sem volt benne, sem alatta, sehogy.
és mindha úgy is beleütközött volna a szélső csövekbe.de még van itthon egy kicsit megtépázott k2-m,a hétvégén előveszem, és újra megnézem...
lényeg:
köszi, hogy megmutattad, de talán már túl belebonyolódni sem akarok, mert eléggé motiváció hiányos lettem a témát illetőleg... -
szab.tam
nagyúr
"el kel férjen a csövek-kicsit kerülve azt alatt de de nem mehet túl közel a laphoz mert vannak útban alkatrészek."
ez a lényeg.ezen a képen milyen platform van?
a xigmatek crosbar lefogatóm kb ez a rendszer.
azt szoktam kiegészíteni, átalakítani.és azt mondod, hogy a képen látható módona 775-nél nem nyomja meg a csövet.
lehet..****
ez esetben, ha a csavarfej kerül felülre, akkor a hátlapi merevítő menetét fel kell fúrni átmenőre, és hátulról kell nekicsavarni.
így talán jó lehet.
csak valamiért én még mindig úgy érzem, hogy 775-nél mindent meghúzva, még így is egy kicsit megnyomhatja a csövet.
de ezt tényleg csak kipróbálva lehetne megtudni.****
na, ennyire már nem akarok belemélyedni, azért köszi a hosszú leírást.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Moretimer #3727 üzenetére
szerintem annyira nem.
a képen jól látható, hogy a demostrációs célból túl hosszú csavarok a 775 furataiból feljőve pont átmennének a k2 szélső csövein, ha nem lenne a hűtő kicsit elforgatva.
ha kellően rövid csavarokat használunk, hogy a cső alá érjenek csak, akkor meg nem érnek annyira fel, hogy a H alakú lefogatópánt 4 furatán átérjenek, és még egy anyát is rá lehessen tenni.
ezért jó megoldás a gyári pánt, ami a csöveket alulról kikerüli.a feljebbi linken ugye látszik is, hogy a 775 furatközéppont távolsága 72 mm.
ehhez képest az 1155-56 távolsága egyformán 3 mm-rel több, 75 mm.
(erre írtam, hogy tök mindegy, hogy 1155 vagy 1156 a platformod, hiszen a távolság egyforma.)és én ezen csodálkoztam, hogy az a +3mm már elég, hogy ne legyenek útban a csövek, és a gyári megoldáshoz hasonló aláhaljás nélkül lehessen rögzíteni.
a probléma csak elvi szinten érint, mert már csak egy db szétszadizott példányom van...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Moretimer #3725 üzenetére
tök mindegy.
az 1155 és 56-nál ugyanakkora a furattáv. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Moretimer #3723 üzenetére
engem nem az izgat, hogy kinél és mennyiért lehet összehozni.
csak nem értem, hogy az 1156-nál, ami csak picit van távoléabb a 775-nél, hogyan lehet a blokk beméyedésével egy szintben a pánt a furatok felett.
nálam az ott megnynomta a csövet.elhiszem, meg minden, nem kell bizonygatni.
csak egyszerűen csodálkozom, mert nekem nem egy síkban nem sikerült. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Moretimer #3720 üzenetére
az a baj, hogy a képekből nem látok sokat.
továbbra is állítom, hogy 775-re nem lehet feltenni csőkikerülő, hajlított forma nélkül.
kizártnak tartom.1366-ra talán.
amd-re minden további nélkül.
azt sosem vittam. (szerintem.)ez milyen?
most nézem az adatlapodat..
ez 1155?
te itt valamit nagyon rafináltkodtál.... -
szab.tam
nagyúr
válasz
bobalazs #3711 üzenetére
nem érdemes vele túlzottan foglalkozni.
ami biztos: az új hűtővel hűvösebb, mint a régivel. hiába alulszámoltak az adatok, a viszonyítás adta különbség adott.
tehát hogy az a 35 éppen esetleg valójában 50-55, tök 8.
az nem a mindegy, amikor a júzer azt hiszi, 70 fok, közben pedig 85...
általános, majdnem mindig igaz szabály, hogy az intelek a max 80-at, amd-k a max 70-et szeretik.***
a real temp korrekt progi.
2 gond lehet.
esetelgesen hibás értékből ő sem tud jól kiszámolni.
asszem régen amd-vel nem volt kompatibilis. nem tudom, hogy ez változott-e... -
szab.tam
nagyúr
válasz
Darth-anyán #3708 üzenetére
asszem levágtad, mire gondoltam.
természetesen nem a júzer által látott értékekeket szoktam megkérdőjelezni, hanem azon értékek valóságosságát.
fő kedvenceim a samsung vinyók szenzoraiból adódóak: azok a nyári kánikulában is képesek 18-20 fokról indulni. egy ideig én is beszoptam. de el kezdtem gondolkodni, majd a burkolatokra rámérve fejtettem meg a dolog nyitját... -
szab.tam
nagyúr
"éppen csak elférjen a kondik felett"
vagy elfér, vagy nem.
viszont ha annyira lemegy az ember, hogy kikerülje a szélső csöveket a lefogató csavarja, akkor szerinterm nem tud a kondik fölött elmenni a pánt, mert már túl lent van.
ez csak akkor jó, ha azon a részen semmi bucka nem nőtt ki.
ez pedig szinte kizárt.tényleg alaplap függő.
csak nem lesz szerintem olyan alaplap, amire ez menne.
de bakker.
nem fogok itt chatkaratézni.
nehogymá' nekem kelljen győzködöm benneteket, többször leírva ugyanazt.álljatok neki, próbáljátok meg, és ha sikerül ügyesek vagytok, osszátok meg.
én kimértem, bele sem kezdtem.
présgépem formával pedig nincs.
természetesen lehet, hogy tévedtem.
nekem is volt 3 k2-m.
ha tudtam volna lefogatót készíteni, akkor ezt is befejezem...elvileg az alaplapon a lefogatás számára kijleölt rajzon belül kellene maradni.
habár erre több gyári alpenföhn lefogató alapól tesz.
(pl. az a "billegő, körbe keret lefogató is...)
van egy olyan hűtőm. nevég nem tudom, de még nem sikerült felraknom sehová... -
szab.tam
nagyúr
válasz
Moretimer #3686 üzenetére
a hátlapot ki tudod vágatni, a felső részt nem.
világosan leírtam.
többször is, utoljára itt: (#3683)nem értem, hogy nem érted.
a szélső csövek annyira kint vannak, hogy a csavaroknál lekanyarodik a pánt.
ezt is írtam.de itt egy kép.
ezt ki nem vágatod lézerrel...****
méret nélkül, de ez a szerekéke.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Moretimer #3682 üzenetére
"vagy valamiféle univerzális backplatet"
önmagában egy hátlapi merevítővel mit tudnál kezdeni?
a k2-nek van egy olyan tulajdonsága, (de ezt asszem feljebb már leírtam), hogy a szélső csövek miatt a lefogató pánt speciálisan van hajtva, hogy kikerülje őket.
így máshoz lefogatót nem lehet hozzá "idomítani".többen megveszenk natúr k2 bordát occsóé', majd néznek egymásra, mint amikor tibibácsi kifogja az aranyhalat...
borítékolom, hogy itt nem fogsz gyári 2k lefogatást találni, (még sosem volt), és ha 1 db. mégis felbukkanna, legalább 10-en vetődnének rá.
de csak a privát véleményem, lehet, hogy mások másképp látják.
de túl sok megoldást ne remélj...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
szab.tam #3678 üzenetére
közben kizárásos alapon megfejtettem, hogy a cm htx3-ról beszéltél.
én a htx2-vel egy agyonfeszelt és tuningolt qx6850-et is le tudtam hűteni egy rövid ideig, egy 8800gt sli-vel párosítva.
3dmark06. 3. helyen voltam egy darabig....
izgalmas feladat volt, nem vitatom.
ráadásul 1x még a venti is megállt.
embert még ugrani az elosztóra így nem látott senki...
60-80-85-90 fok... (ez kb 2 mp-en belül...)****
régi, szép idők....
de utána körbeteszteltem, és minden szépen működött.
a hibát egy, a ventbe beakadó kábel okozta.a tesztlap pedig az asrock első, sziládelektrolitos, 775-ös sli deszkája volt.
külhonból hozták, repülővel.
a létező leghangosabban zenélő, cücörgő, minden hang- és fényjelenséget produkáló deszka volt a harvertapasztalaimban... -
szab.tam
nagyúr
válasz
Menthirist #3677 üzenetére
a tx3 evo-t nem tudom biztosra tenni micsoda, mert ez ugye egy ekl-alpenföhn topik.
te a cm htx3 cpu hűtőről beszéltél?
mert ugye az nem ekl, nem is alpenfohn, hanem cooler master.
de ha cm, akkor is lenne hozzáfűzni valóm. ugyan offtpik, de lenne....
csak pontosan tisztázzuk, melyik hűtőről beszélsz. -
szab.tam
nagyúr
sajnos az nem prototípus, hanem csak koncepció.
nekem is van egy ilyen kedvencem:
a termalright sentinel.
2*10 db kis oszlopocska.
néhány hűtőmnél ez inspirált.
de csak 18-ig jutottam.
igaz, volt egy 24es ekl mod terv is, de sosem valósult meg, az alpja is átalakult, beépült másba. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Beretvás #3642 üzenetére
a szélső csövek annyira kint vannak, hogy a rögzítőpántok furmányos módon, az alaplap felé lekanyarodva kell kikerüljék őket.
775-nél pl. már az alaplapi furatok fölé is belógnak a csövek.a gyári szereléknél megoldották, de ezt a kikerülő kanyart otthon kifaragni elég nehéz.
bele sem kezdtem...***
itt jól látható a gyári megoldás.
középső sor, jobb oldala.
a rögzítőn, ahol a 3 intel furattáv van.
az a rész ránézésre pár mm-rel lejjebb van.
ez biztosítja a szerelhetőséget, és hogy ne legyen útban a 2 szélső cső.
ezt otthon fúróval, fűrésszel meg nem lehet csinálni. -
szab.tam
nagyúr
tessék pontosan elolvasni, és értelmezni, amit írtam...
egy szóval nem mondtam, hogy annyiért el lehe adni.
csak "azt hiszi", stb.
én amikor ezt leírtam a linkelt hsz-ban, gőzöm sem volt, ki vette meg.
csak ötleteltem az okról, motivációról.volt miből találgatnom.
az elmúlt 2 évben kaptam legalább vagy 2 tucat olyan privátot, amiben a kedves delikvensek vettek szerelék nélküli hűtőket, 1-et, 2-t, 10-et), majd engem büzgeréltek, mint minden hűtések tudóját, vagy mit tudom én, hogy szüljek nekik lefogatót.
én meg ilyenkor udvariasan elmondtam, hogy rengeteg lefogatóm van, készíteni is tudok, de nem adok...
a 4-5. ilyen pü után már txt-ben elmentettem számukra egy sablonszöveget.ők egytől egyig úgy gondolták, hogy megvették 1-2k-ért a bordát, vesznek hozzá egy ventit 1k-ért, a szereléket párszáz ft-ból megoldják, és 3k-ból van egy 8-15k-s hűtőjük.
nem olyan egyszerű ezt csak úgy "megoldani"az más, ha az ember magának vagy havernak ráfarag egy adott platformra kompatibilis keresztpántot.
az azért nem bonyolult. (habár sokaknak ez is az.)és eredeti szerelékhez hozzájutni nagyon nehéz.
más.
ha megérkezett a csomag, rakd már ki légyszi úgy katonálsan a földre.
szép látvány lehet.
demonstratívabb, mint a polcos kép.
én is imadtam, amikor megjöttek anno az első gyerekeim.... -
szab.tam
nagyúr
válasz
Beretvás #3626 üzenetére
értem én, de vannak páran, akik pl. élből felülről lefelé fújatják a felső házventiket.
nem kevesen.
és szájtátva csodálkoznak, nem értik a hsz-okat, ráadásul velünk éreztetik, hogy hülyék vagyunk.***
mit és hogyan lehet szerelni.
olvasni kell, és olyan konfigot kell összeválogatni, olyan alaplappal, felfogatásokkal, stb-kkel, ahol így működik. vagy akár platformot is úgy választani...
pl. nem?de a többség előbb cselekszik, utána topikol a problémáival, a reakciókat nem értelmezi, mindekit hülyének tart, még 1-2* nekifut, még mindig nem érti, újból topikol, rájön, hogy tévedett, majd elcsöndesedik. és újból nekiáll egy téves, szerinte műköcő megoldásnak.
ha horgásznék az elmúlt 2 év pü terméseimbeől, legalább 30-40 ilyet találnék, de ha a vonatkozó topikokból is, akkor legalább 200-at...ezért csodálkoztam, (gratuláltam), hogy volt, aki olyat tudott választani, aminél a helyes irány is kijött...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
rockersrac #3622 üzenetére
értem(?), de feladtam.
sok sikert. -
szab.tam
nagyúr
válasz
szab.tam #3620 üzenetére
átolvstam a hsz-aidat.
tehát:vagy pöcköket vásárolsz valahonnan.
vagy kivárod, hátha nekem lesz felesleges, ajándékba elvihető, és értejössz.
(bkk bérlet, menetjegy -> zugló...)
kb. 1 hét.
vagy szétszeded a gépet, és felcsavardod m3-mal, a hátlapi panellel összeillesztve.szerintem a legnagyobb jóindulattal sem lesz több ötletünk...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
rockersrac #3619 üzenetére
értem.
ezt én is átéltem.
erre írtam a későbbieket.
de ugye azt sem tudjuk, éppen milyen hűtő van most rajta.
(vagy semmilyen nincs fent???)
mert ugye azt is ki kell venni valahogy.***
és ha pl. van egy gyári, pöckös hűtő, azt is ki kell venni valahogy.
az sem egyszerű.
azt is könnyebb eltávolítani, ha kint van az alaplap.
de ha az lenne fent, akkor azon eleve lenne 4 láb.***
még érthetőbben.
nem bonyolítom tovább.
én is utáltam az alaplap kiszedését hűtő, vagy/és procicserekor.
pedig sokal macerásabb, ha az ember spórolni akar ezen.
régebben sokszor szeretem volna megúszni ezt, pedig utólag ez több szívással jár.
erre (is) utaltam.
nem ragozom tovább.ha kell pár pöcök, a jövő hét vége felé elvileg lesz pár felseges, ajándék darabom, ha eljössz érte zuglóba.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
rockersrac #3615 üzenetére
ja, még1.
((#3617) Potzee is.)bocsánat.
nem a júzer tehet arról, hogy a gyártók, szabványok megalkotói bénék, erőszakosak, stb.
de a gyártók sem mernek, (tudnak), mindenkinek tetsző szabványokat, lefogatásokat találni.
ez a 775 pöcök pont ilyen.
sokan imádják, mert 1xrű.
pont amennyire gyatra is.ott van pl. a scythe mugen2 lefogatója. vérprofi. (kicsit túlbonyolított, nehezen érthető.)
de azokat egy egyszerű júzer fel nem teszi 3 perc alatt.
még én is többször megizzadtam velük, pedig nem 1 hűtőt láttam, szereltem...de a ninja1 szériából is vannak a retenetes , kompatibilitást biztosító átalakítók.
brrrr. (775-re, ami nem is tudom már, mire épül. meg ilyenek. asszem. van is egy ilyen gépem, a 3. konfig, hozzá nem nyúlok.) -
szab.tam
nagyúr
válasz
rockersrac #3615 üzenetére
szokták mondani a sikeres embereknek, hogy csak megszületniük volt nehéz.
édesanyám szokott lényegtelen apróságokon annyit problémázni, hogy neki szoktam mondani, hogy neki pedig csak megszületni volt könnyű...itt is ezt látom.
egy szóval nem mondtad, hogy nem akarod kivenni az alaplapot.
azt viszont írtad, hogy van csavarod.1: vedd ki a lapot, és csavard össze.
2: ha nem akaorod kivenni, akkor a hardveraprón, a procihűtő részelgben keressél pöcköt. ha nincs, akkor tegyél fel ingyenes kereső hirdetést. (néha szokott lenni.)
a gond ott van, hogy ha nem találsz a szomszédban, akkor a posta annyi lesz, mint a hűtőd jelenlegi értéke...****
egyébként ha jövő hét közeoe/vége feléig nem vergődtek ki magadat kellőképpen, elvileg kapok majd 4 hűtőt, amikor ezeket a vackokat élből lekapom, így kaphatsz akár 2 garnitúrát.
a másik 8 db-ot megtartom későbbi szerencsétlenkedőknek, mert nem egyedi az eset, akik lusták szerelni...
csak majd írj pü-t, hogy valóban jönnek-e a hűtők. -
szab.tam
nagyúr
válasz
rockersrac #3611 üzenetére
"Csavarom van"
hát, ööö izé.
akkor rakd be, és felülről tegyél rá 4 alátétet tekerj rá 4 anyát.
(tapasztalatból tudom, hogy elsőre mindig elnézi az ember a csavar hosszát. vagy rövid, és akkor nem ér fel a lefogató 4 lyukán túlra, vagy túl hosszú, és beleütközik a bordákba. sok hűtőt szereltem, de szerintem elsőre még sosem találtam el.)
az is igaz, felkészültem.fontos, hogy vezető alátétet az alaplap tetejére ne tegyél szigetelés nélkül, mert az alaplapi furatok közvetlen közelében már mennek vezetékek a nyákon.
mer az igazi rögzítés az, ha az alaplap tetején is van anya a csavaron, amivel a hátlapot nekihúzzuk az alaplapnak. mert akkor a hűtő rátételekor már van 4 db, fixen és mereven felfelé álló 4 csavarunk.de nem ragozom tovább, szerintem 4 csavart ezek után talán egyedül is be tudsz tekerni...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
rockersrac #3609 üzenetére
a hátlapon vagy 4 furat, vagy 4 db. m3 csavarmenet van.
elmész valamelyik szögkerbe.
veszel 4db megfelelő hosszúságú m3 csavart, elég nagy alátéteket, amik nem bújnak át a lefogató lyukán, és 4 db. m3 szárnyas (pillangó) anyát.
és kézzel rátekered. max ellen kell tartani neki a hátlapi csavarfejre.tehát valahogy így nézne ki, csak a sima csavar helyett a pillangó.
[link]
[link]így néz ki felülről a pillangóval.
igazából a nagy szárnyas fej miatt még alátét sem szükséges. -
szab.tam
nagyúr
válasz
superecneB #3583 üzenetére
egészen véletlenül nincsen samsung vinyó a gépedben?
yakuza.tora
téged is látni? hosszú ideig nem voltál bejelentkezve. azt hittem, meghó'tál.
vagy a gyorskocsiban nem engednek netezni? -
szab.tam
nagyúr
nem értem. alapon mit kellett volna mérnem? teljesítményt? hőfokot? feszt?
egyébként alapon nem néztem semmit.
az igaz, hogy teljesítményben 2 db. q6000-es proci ugyanazon órajelen egyforma teljesítményt kéne hozzon.
de amíg a 3 ghz-hez a q6600-at valószínű túl kell feszelni, a qx ezt alapfeszen tudja. az is igaz, hogy az alap tdp-jük is eleve eltérő.****
de a véleményeb továbbra is az, hogy elvileg még jó is lehet. de én nem állnék neki kísérletezni.
de ha semmi nem kerül, akkor próbáld ki.
mert ez a procid saját melegedési tulajdonságaitól, és fesz igényétől is nagyban függ.... -
szab.tam
nagyúr
necces.
elv:
3 db. 6 mm-es cső elvi hőszállítása kb. 3*40w, tehát 120.
de elégkicsi a hűleadó felület is.
lényeg: elmehet, de elég magas fordulatú ventit kell majd ráraknod.
és az is kérdés, hogy a3 ghz-et mekkora fesszel érded majd el, mennyire melegedő a procid.gyakorlat:
cm htx2-vel is, (kb. a cold tower-rel egy kaliber), 1x teszteltem egy qx6850-et, 3.6ghz-en, load @1.32v-on.
régen volt, még az "orthos" nevű stresszprogit használtam.
full fordulaton még 80 fokon bírtam tartani.viszont használtan már lehet néha kapni kb. 5k-ért pl. egy ninja-t. nem egy nagyságrendbeli különbség egy kis hűtőhöz képest. és az pl. biztos lehűti.
tehát ezeket a kis hűtőket nem 100-130w-ra, hanem 50-80-ra találták ki... -
szab.tam
nagyúr
válasz
hermanyi #3505 üzenetére
anno és is jártam többször így. mugennél, ninja-nal, sőt a h-50-nél is használtam szendvicset.
valószínű lem lóg ki. hanem pont síkban van a szívó. mert ott nem szokott lenni kersztpánt.
és az bőven elég. vagy ha a lamellázat egyik része belóg, mert a csövezet kicsit deformálódott.
bőven elég 1-2 század is...
ezért a szívónál néha pontosság, vagy/és kell némi távtartó trükk.de természetesen más probléma is lehet, amiért beleér.
de valóban vannak alapból a síkból kilógó ventik is, de ez megint bővebb leírást érdemelne.
de már rég nem vagyok ventiszakértő, így esetleges butaságokba bele sem kezdek...de ilyen esetben a 4 pontos patafix tálaragsztós rögzítés csodákat tud művelni.
-
szab.tam
nagyúr
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #3473 üzenetére
a k2-t ugye beszoptam, mert nem tudtam megkopasztanai, mert le vannak forrasztva a lemezek.
a mine2 az pucolható.
de a 2x8 csövesek közül izgatna még egy 8 csöves, ami 1 sorban van.
vajon az előbb említett thermalright forrassztott?itt látható egymás mellett 3 hűtő.
a k2 és a régi arrow tetején, a csövek mellett láthatóak pici lyukak. úgy gondolom, hogy valahogyan ott tolják le a forraszt.
viszont a középsőn nem látok ilyet.a másik lehetőség, amikor a záró lamelllát és a kupakot valami nagyon raaszkodó, szilikonos ragasztóval berögzítik. a mini ninja-val jártam így. a kupak mégcsak lejön, de a felső lemez nem. így a nagy ninja-nak neki sem estem már...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
fenergie84 #3435 üzenetére
ok.
(szeretek szakmai kötekedni, nem az örömödet akartam elvenni.)
egyébként kicsit jobban visszaolvasva tényleg sok a mellékörülmény:
egymásra merőleges házventik, intenzív turbulenciaváltozás, pwm.valószínű lenne ott még némi javítani való. főként a ventik keltette szél egyenirányúsítására gondolok.
amikor felül és hátul is van szívás, az komoly örvényeket kelthet, amik sok, (nem minden), esetben ronthatják a végeredményt.
de ez már a léghűtés topic témakör.... -
szab.tam
nagyúr
válasz
fenergie84 #3433 üzenetére
"legalább 2 fokkal hűvösebb a cpu,"
ezt hogyan bírjátok meglátni.
tényleg nem tudom...annyi mellékörülmény befolyásol sok mindent, hogy én kb. 5 fok vagy fullstressz alatti, 5 perc minimum eltérésnél kezdek következtetéseket levonni, de inkább 10-10-nél.
infrással és lerakott hőmérőkkel csak a szobában kb. 2-3 fok különbséget lehet mérni, egyidőben.
és akkor az általános hőingadozásokról ne is beszéljünk. (reggel, este, napsütés, fűtés, stb...)nem trollkodni akartam, de amikor ilyen 2 fok fok javulást olvasok, akkor mindig elfog az írhatnék.
(és ilyenkor szoktt következni a bizonygatás, hogy 100%-ig ugyanolyanok voltak a körülmények..)
-
szab.tam
nagyúr
elkészült egy újabb kreációm: alpenföhn brocken + 12*intel stock.
itt kicsit bővebben.silver bonsai.
és egy kép ide is...
-
szab.tam
nagyúr
szép.
köszönjük.jó cucc ez.
én ugye kicsit barbár voltam, mint mindig, de ennél a űtőnél kicsit megbántam, mert sehová sem jutottam vele...
még így sem.**
viszont pont ma kezelés alá vettem egy brockent.
ebből lesz valami...van néhány elképzelésem, de még nem végleges.
4(!!!) óráig tartott megkopasztani.
vérző kéz, fájó csukló, stb...v1:
16 db intel stock.
v2:
+ 4 cső, és sokkal több intel stock...
a szín még változó... -
szab.tam
nagyúr
ok.
tipikusan, kinek a pap, kinek a paplan... -
szab.tam
nagyúr
válasz
órizsa_tr #3349 üzenetére
bocs, de most nincs kedvem egy részeltes stabilitás teszt leírásba.
én már ezeket a dolgokat kihevertem..."25 kör all ram":
tölts le egy linx-et, valami friss verziót.
ott ki lehet váalsztani, hogy mennyi ramot használjon a teszthez.
ki kell választani a teszthez maximálisan dedikálhatót. (memory to use: all ram)
times to run: legalább 25...
ennyi.a 100% load és 100% load között vannak különbségek.
a linx lényegesen jobban megfingatja arendszert. ez onnan is látható lesz, hogy jobban be fog fűteni a procinak. (5-15 fokkal.)
de nem győzködök már senkit.
csak megemlítem.
aztán mindenki úgy tesztel, ahogy jól esik neki.****
(régi, igen vastag tapasztalatom: igen sok júzer leledzik itt a ph-n, aki felrántja a maximumra, ad neki kellő feszt, elelgedett kézzel futtat 20 perc prime95-öt, nyolcadikra sikerül, gyorsan berakja a screent, átírja az adatlapját, hogy 5,x ghz, majd recskázik rá 24/7-ben. de amikor pl. a dirt2 már a lakókocsiban kifagy, arról mélyen hallgat... de prime-ot ajánlgatja gardagon, és pfújolja a linxet, mert hát azon nem kapja a kellően magas ghz-es, de "stabil" eredményt...)
a prime szerintem kizárólag egy gyors előtesztre jó.
ha az elmegy, akkor lehet finomítani, és jöhet a linx.
hangsúlyozom: szerintem.
tehát ezt nem fogom bizonygatni, csak elmondom azoknak, akik esetleg nem próbálták a linx-et.... -
szab.tam
nagyúr
válasz
órizsa_tr #3346 üzenetére
visszaolvastam, de túl sok a részlet...
a 12 órás prim-mal mi volt a cél?
max hőfok elérése, vagy stabilitásteszt?mert hogy egyikre sem jó.
prime még passzív üzemben is max 30-45 perc alatt beállítja a max hőfokot, aktívnál max 10 perc alatt.
ami viszont igaz, hogy valós alkalmazásoknál, játék alatt sem lesznek ennél melegebbek a magok.stabilitás. arra a linx, ibt sokkal inkább való. ez örök vitatéma, de a szakavatottak minimum egy 25 körös all ram-os tesztet futtatnak. többet ér, mint bármennyi prime95...
én futtattam 10 órás tesztet is, de linx-ből...)tehát 12 órás prime-nak semmilyen irányból sincs értelme.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Henker2 #3343 üzenetére
jó cuccok ezek.
nekem volt itt pár db a bordákból, meg van is.
nagyon nehéz ezek között különbséget tenni.
hivatalosan a k2 jobb kéne legyen, de igazából azon múlik a végeredmény, hogy milyenek a mellékes körülmények, amik valamelyik hűtőnek jobban kedveznek.
pozíció, venti(k), a körülötte lévő "tereptárgyak" okozta légáramlás, stb.baromi nehéz objektív ítéleteket hozni....
(én ezt az egyik ekl alapú, passzív kreációmnál tanultam meg véglegesen. először egy alapfeszes q6600-al elbánt kb. 100-105w-on, utána egy hivatalosan 77w tdp-s, de alulfeszelt proci megfingatta, így gyakorlatilag félig elbukott...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #3256 üzenetére
sajnos engem valszeg nem érint.
1 fő ok van: ahogy elnézem, a csövektől bizonyos távolságban + furatok vannak a lemezeken, ami a leforasztást valószínűsíti. ez esetben nem kopaszthatható, így modding és így szab.tam idegen... -
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #3238 üzenetére
értem.
-
szab.tam
nagyúr
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #3229 üzenetére
ezt már biztos sokan kérdezték. (főként ugye, akik vettek lefogató nélküli bordákat, azzal az elképzeléssel, hogy majdcsak lesz valahogy...)
tehát: ilyen lefogatókit, (multikompatibilis), elérhető valahogyan külön is?
én nem szoktam problémázni, valahogy feltekerek bármit.
de a k2 kifogott rajtam. a szélső csövei annyira kint vannak, hogy csak az ilyen pánttal oldható meg. ahol a 4 csavarnál van egy aláhajlás, kikerülve a szélső csöveket. (ellentéteben pl.a xigmatek-kel. az ott egyenes.) -
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #3191 üzenetére
az egész pont 1.5 kiló.
-
szab.tam
nagyúr
10-11 deka egy ilyen borda. jóval többet elbírnak hajlás nélkül.
a felső kép túl hidegre sikerült.
az alsó kép a legszínhűbb. élőben szebben mutat.
(fradistaként már amennyire számomra szép lehet egy lila...)
valőjában bordós lila. tipikusan bíbor. -
szab.tam
nagyúr
-
szab.tam
nagyúr
válasz
NiteForcee #3088 üzenetére
egy bemutatott koncepció, amiből vagy lesz sorozat, vagy nem.
sajnos voltak már más márkánál is ilyen elhalt szépségek...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
NiteForcee #3077 üzenetére
"Borda meleg"
-> akkor a cpu-ról átmegy a hő, nem a rögzítés rossz, nem a pasztázás rossz.
valszeg.
talán a venti forog lassan. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #3067 üzenetére
ennél is nagyobb?
totál off, mert nem alpenföhn- de mivel tőled vettem a hozzá való 2 db. alapul szolgáló mine2-t, ezért bátorkodtam ide beröfögni....
(#3068) VFR 800
ezekkel a sok csöves hűtőkkel ott lehet a gond, ha felfekszenek a fet hűtőkön a csövek. ha rossz ívben kanyardonak fel. nehéz leírni a hibalehetőséget.
sajnos, csak a rápróbáláskor derülnek ki ezek a dolgok.de én is javaslom a gugli havert, ahová be lehet ütni az aktuális hűtő és alaplap párost. majd a képeket nézve kiderül, hogy elfér-e....
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Malibutomi #3057 üzenetére
mivel nem lehetett másképp érteni...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Malibutomi #3054 üzenetére
a paszta kérdés mindig nehéz.
a hivatalos teszteket felkenés után több nappal kéne végezni. hosszú leírni, miért. de így van.
jó paszta általában 100w alatti fogyasztásnál hozhat 5, szélsőséges különbség esetén 10 fokot.
(természetesen jó felvitel esetén.)de nagyobb
amikor el kezdtem tervezni a gtx480 hűtését, és nem volt még meg a másik, párszor szét kellett szednem, lássam, mi fér el a nyákon.
sajnáltam az mx2-t felkenni azzal a tudattal, hogy másnap újra kikapom.
a gpu-ra felkentem a nagy fecskendős fehérből. összerak, próba. nagyon gyorsan 70-75-80-85, kikapcsoltam.
mx2 vissza, helyreállt a világ rendje.
később megcsináltam még 1x. ugyanzez.
ha nem kapcsolom ki a gpu tesztetm és hagytam volna megnézni a plafon különbséget, legalább 20 fok lett volna, de lehet, hogy több.tehát az sem mindegy, hogy 50w-ról, 100-150-ről vagy 200-250+w-ról van szó...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
lecsokolbi #3040 üzenetére
"Csendélet"
reméljük 3 hónap múlva is...
(semmi flame. realizmus...)***
de tényleg érdekel, hogy csöndben marad-e a pumpa pár hónapos használat után is.
várjuk a folyamatos beszámolást.
tényleg nagyon érdekel.(a passzív mániámmal párhuzamosan van néhány vizes elképzelésem is.)
hajrá!
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #3011 üzenetére
világos, értem, ok.
csak nekem az a tapasztalatom megalapozta a zsigeri utálatomat az integrált vizes műfaj iránt.
de nagyon várom az új cuccok kipróbálóinak a beszámolóit. (persze némi használat után...)(jövendő fantáziámban vannak vizes eképzeléseim is, amibe minden beleéfér...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
lecsokolbi #3008 üzenetére
ja, vagy így.
(nem szeretem ezeket az integrált vackokat. volt h50-em. halottakról vagy jót, de inkább semmit...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
lecsokolbi #3006 üzenetére
"Utólag is..."
hát akkor utólag barkácsolj má' légyszi egy időgépet hozzá. mert így most nem volt, van, lesz , izé boldog..." jövőhét pénteken beépítem a wassert"
ekl? -
szab.tam
nagyúr
hogy idézzek egy bölcs mondást: "kellemes legfeljebb a lábvíz lehet"...
de erre majd lesz egy külön topic, amit valszeg rudi nyit holnap. és ott jól ki lehet n+1 kellemesezni magunkat...
(jól nézne ki a ph, ha minden szakmai topicban, minden részvevő nekiállna kellemesezni...) -
szab.tam
nagyúr
válasz
Darkness #2980 üzenetére
ez egy ekl hűtő. (próbadarabok, ezekből lett pár megkopasztava pár aluprofilos moddinghoz.
de kipróbáltam egy dual celeronnal. nem találom a feljegyzéseket, (amik vannak, hiányosak), de emlékeim szerint:
E1200, 1.35v, (1.4?), 2.6ghz, és szerintem kb. 3 perc alatt elérte prime-mal a 80 fokot.
az átszellőzés nem volt idális, mert ugye vízszintesen álltak a lamellák.
ehhez képest egy szétfűrészelt mini ninja, nagy ninja jobbat hozott. mert hát ugye ott volt kiszellőzés, és nagyobb a felület...
de aktív hűtéssel, vagy 90 fokkal elforgatva biztos teljesen más lett volna....a lényeg:
az általad írt 10 perc totál jónak mondható. még alapon is.a venti nélküli tesztek ilyen esetben tényleg csak arra jók, hogy az ember megnézze a pasztázás, leszorítás hatékonyságát, csövek rendes működését.
nem lehet hűtők közötti viszonyítási alap!
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Darkness #2976 üzenetére
érdemes volt a venti nélküli teszt.
akkor viszont ennyit tud, meg a nevét. (by brandon, susogós mackók.)****
de a bordát megfogtad, és érezted, hogy melegszik?
én elég sok. (azaz már csak olyan), venti nélküli tesztet próbálok. diliből sima gyári bordákat is felrakok. és azok teszt alatt 1-2-5 perc alatt izzanak.
egyszer egy qx6850 @ bios1.6v@1.4(?)v load
htx2.
prime.
60-70-80-90 fok, pár mp alatt. elosztóra rátenyereltem.
kiderült, egy kábel megakasztotta a ventit....
a htx2 bordája megégette a kezem. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Darkness #2969 üzenetére
még 1.
azt írtd, hogy hideg a borda.
akkor kapcsold le, (húzd ki),a ventit. és indíts el egy tesztet.
és tapizd közben a cpu-hoz közeli, az alsó lamellákat.
ha nem kezd el intenzíven forrósodni, akkor gyenge rögzítésed, sok a pasztád, stb....
(közben legyen az elosztón a kezed, ha a mért hőfokok nagyon megszaladnának, le tudd vágni.) -
szab.tam
nagyúr
válasz
Darkness #2969 üzenetére
ha a lugger poénom nem jött le elsőre, megmagyarázni nem fogom.
semmi baja nem lesz a procinak.
sem az élettartamának.
(x-box360 betegség, hogy leolvad, de az megint más tészta.)egy lég 65 vs víz 45 foknál máshol jenetkeznek az előnyök.
alacsonyabb hőmérsékleten, ugyanolyan számítási teljesítményen kicsit kevesebbet fogyaszt. ezt a részt én sem vágom pontosan, de így van.
és ugyanolyan fesz és freki mellett stabilabb.
de egy perccel nem fog tovább élni emiatt....jobban érhetően:
ha pl. egy proci 1,4v-on léghűtéssel prájmolva, (linxelve, akármizve), nem megy pl. 4.6 ghz-en, csak 4.5-ön, 80 fokon, akkor vízzel 45 fokon lehet hogy menni fog.
tehát a vizes tuningosok egy része nem azért vizeze, hogy 80 helyett 45-50-et lásson a képernyőn, vagy halkabb legyen, hanem azért, hogy egyáltalán menyjen annyit a proci, amit léggel sehogy nem menne... -
szab.tam
nagyúr
válasz
Darkness #2962 üzenetére
ajánlom a gyalogsági ásó + lugger kombót.
kicsit munkás, de elegáns, és garantáltan nem fogsz utána szenvedni...***
60 fok, 50 fok. mit akarsz?
én 70-ig oda sem nézek, 80-nál már vakarom a fejem.
60 fok...****
ez olyan, mint a tükör előtt álló, 46 kilósan síró nő:
- jajj? nem vagyok túl kövér?
- de. menj, és hányjál még egy kicsit... -
szab.tam
nagyúr
-
szab.tam
nagyúr
valóban.
hát akkor nagyon nem véleményezném a dolgot....
(szegény levegő. elszédül, mire kiszédül....)
ilyen légáram anomáliákban jól mutat a befújt füst levideózása. tanulságos, mesterséges, erőltetett örvényeket lehet látni.****
igaz, a mért és tapasztalt hőfokok, ha a felhasználó megelégedésére vannak, felülírják a hisztijeimet.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #2884 üzenetére
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #2881 üzenetére
(#2882) andras888
ez elég off, mert vga. de sok mindent megmagyaráz. nem kell sokat problémázni. kell csavar, csavarhúzó, és némi erő. és nem kell annyit körülményeskedni.
és lehet, hgoy csak 2 átlós csavar fogja, abból az egyik ferde, de működik...tessék már az apró dolgokon túllépni, bátraknak és kreatívnak lenni. pláne, ha valamit megvesztek inkompatibilsien, tehát olcsóbban...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
agressiv #2669 üzenetére
tudom, csak éppen ez volt kéznél.
ez ehhez való. (ennek a blokknak a teteje lapos, 4+ kiló, ide kellett....használok méretre vágottat is, pl. a gotthardhoz.
csak a brocken-t kopasztás előtt kölcsönadom valakinek, és nem akartam már neki külön faragni pántot.
tedzikérteni?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
dangerzone #2665 üzenetére
-
szab.tam
nagyúr
jaaaa. így ok...
(én ezeket boncolásra, átépítésre veszem....)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #2572 üzenetére
elvileg persze hogy nem. én arról beszélek, hogy a gyakorlatban szeritnem nagyságrendileg 150, de akár 200w-ig ez nem kimutatható.
1 a lényeg: minél kevesebb paszta bírja kitölteni az egyenetlenségeket, mert ugye az sokkal rosszabb, (2 nagyságrenddel), hővezető, mint az alkalmazott fémek.
itt el lehet elmélkedni, hogy a telitalpban futó hőcsövek, vagy a lapított, direkt érinkezős, így a kupakhoz közelebb lévő csövek veszik-e fel jobban a hőt. azoknál aztán van bőven egyenetlenség.
de még egy oxidréteg is jobban vezeti a hőt, mint egy durva homurúság vagy domborúság, amit a paszta kell kitöltsön.
erre hoztam fel példaként a megfúrt hűtőblokk talpamat, ami minden, csak nem sík. és annál is a feltételezett hővezetési korlátok messze nem ott keletkeznek.de igazán korrekt és objektív eredményt akkror lehetne adni, ha párhuzamos tesztben résztvenne egy oxidos és egy nem oxidos talpú hűtő.
csak a gond ezekkel az összehasonlító tesztekkel az, hogy pillanatnyi körülményváltozások sokkal nagyobb hatással lehetnek, mint a vizsgált különbség hatása.
(pl. a szomszéd szobában valaki nagyobbat fingik...)tehát:
vásárlói szemszögből elvárható, hogy ne iylen hűtőt kapjon az ember, de mérhető különbséget nem fog hozni...szerk:
egy ellenpélda:
gtx480 gpu hűtő. fehér 200gr-os vs. mx2. ott elég nagy különbség volt. furmarkoltam, és az adott hűtési helyzetben a fehér pasztával rendesen meglódult. viszont az már rendesen túl van az előbb említett 150w-on...úgyhogy nem 1xrű, helyenként ellentmondásos téma....
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #2570 üzenetére
én kizárólag a hűtés hatékonyság gyakorlati szempontjából értettem, nem a hűtőket gyártókkal és forgalamzókkal szembeni alapvető elvárások szemszögéből...
-
szab.tam
nagyúr
felmerült kérdés: nikkelezés, polírorozás, oxidáció.
lényegtelen, marketing, túllihegett, röhögök rajta. (csak sima legyen viszonylag, tehát nagy domborulat, homorulat ne legyen, és mx2-4 szintű paszta, ne 2mm fehér...)
a felahasználók nagy része 100w alatti cpu fogyasztásal birkózik.
az átlag tuningos 100-150w, a komolyabb lég és vizelesek 150-200w között.
idáig tök mind1.
az extrémesek 300-400w körül indulnak, egészen a 600(!!!)w-os cpu fogyasztásig.
na, ott már komoly jelentődsége van a nagyon sima feületnek.hogy a gyakorlatból jobban érthető legyen: ez egy passzív 160-200w közé tervezett hűtőm, (bal oldali), blokkjának az egyenetlen talpa. "hőcső beültelés" után egy (asszem), 240-essel kicsit megcsiszoltam.
ennyi....
pont tegnap előteszteltem, és nem fogom felnikkelezni, meg antioxidálni.tehát: mindig helyén kell kezelni a nagyságrendi kérdéseket.
polírozni mást kell: hőt jobban majd nem vezet, de fényesebb, nagyobb lesz; a pasztától pedig jobb lesz a kenése.... -
szab.tam
nagyúr
válasz
jim bcs #2546 üzenetére
szerintem túl általános a kérdésed, és így megválaszolhatatlan...
(privátban és nem privátban egyaránt...)konkrétan milyen lap
ventit, ventiket hová akarod rakni, (elé, mögé, középre, stb...)
90 fokos elforgatásban, (persze, ha lehet), hogy akarod elhelyezni
ebből következően milyen házba megy, hogy lehet-e egyáltalán elforgatni.
stb, stb, stb...kicsit konkretizálj....
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #2543 üzenetére
nem egy fantáziátlan tucat dizájn, szereintem kifejezetten szép is.
ráadásul egy fekvő alaplapos házban, méréseim szerint, venti nélkül nem magasabb egy mini ninja-nál. és rácsos tetejű htpc házban, egy kisebb fogyasztású procival, a függűlegesen átszellőző lamellák miatt passzív üzemben a kis ninja-t sz*-rá veri....
saját mérések szerint, ha jó a házszellőzés, akkor passzívban szerintem a 65w-ot biztos, ideális esetben a 70-75-öt is tudja.
ezt alátámasztja az általad linkelt teszben az 1v-os alulfesz melletti k2500 hűthetősége is...
(ha jól értelmeztem...)(még én is elgondolkodttam, hogy a saját gotthard-omat berakom a htpc-mbe a szétfűrészelt kis ninja helyére, és bepróbálok passzívban egy nagyon alacsony vid-es q8000-est. de megfogadtam, hogy a saját gépeimet nem piszkálom, csak ha elromlik valami...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Merlinclub #2541 üzenetére
most nem néztem végig, mert lusta vagyok. nálad lehet, hogy azért nem volt jó, mert szerintem a próbaszériásokkal tesztetél, amiből hozzám is került.
én ugye kicsit egyből szétkaptam, és akkor jöttem rá, hogy némely cső a 2 irányba menő, fél oldalágaokon, (ez még máshogyan volt, mint a sorozatgyártásúaknál), gyakorlatilag nem volt beforrasztva, így át sem melegedtek rendesen azok az ágak. a blokkból kiszedtem, majd rendesen beragsztottam, így minden ok...a normál szériadaraboknál ugye ez a hibalehetőség már nem áll fenn, így persze, hogy jól teljesít....
-
szab.tam
nagyúr
ha valaki pestre rendelne merlintől, fél postaköltséggel beszállok, ha átveszi, és tőle elhozhatom. (volt már ilyen, jól működött. bablét többet csomaggal nem várok...
)
pü....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest