- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AI a játékokban és azon túl
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
BE4GLE
aktív tag
válasz lypen99 #15399 üzenetére
Érettségit szokott jelenteni. Ha valamilyen szakképesítést várnak el, azt úgyis mondani fogják. IT szektorban elég jól el lehet helyezkedni képesítés nélkül is. Nekem pl. nincs semmilyen szakirányú képesítésem, vagy diplomám. Csak érettségim. Nem sok céget érdekli. Egyik kollégámnak még érettségije sincs. Szerintem ne aggódj emiatt. Jelentkezz a pozícióra, aztán lesz, ami lesz. Nyugododtan mondd el nekik már a legelején, hogy mi a legmagasabb végzettséged.
Redmi Note 9 Pro
-
lypen99
aktív tag
Üdv újra.
Ez a topik is pörög, mivel álláshirdetés lévén mit takar a középfokú végzettség?Van szakmám (valamikor írtam is a topikban, számítógépszerelő karbantartó).
Teszem azt van egy állás (pl. IT munkatárs), 1-2 dolgot leszámítva
-ez a középfokú végzettség (mire gondolnak)
-Windows Server 2016 alapfokú ismerete (nyilván itthon nem szervert használok)
-kb mennyire befolyásoló?Érettségire gondolok, pedig szakmámból adódóan azért foglalkoztam hálózattal (TCP/IP alap) meg némi op. rendszerrel is, tehát szvsz relevánsabb egy hasonló szakma, mint egy érettségi.
Fogékony vagyok és gyorsan alkalmazkodó, mivel ez jelenleg szvsz egy L1-s supportnak tűnik, mivel nem programoznak, csak a kliensgépekhez járnak ki ha ticket van meg az ilyesmi esetek.
Ja és hozzáteszem, nem,- nem OKJ meg hasonló, hanem rendes 3 éves szakmám van.Vélemények?
-
Froclee
őstag
válasz nyunyu #15397 üzenetére
"Minél többet számlázol, annál magasabb % marad, mivel az osztalék után összességében kevesebbet fizetsz, mint a bruttó bér után."
Egyébként ezért is ajánlotta a könyvelőm nekem a Kft vállalkozási formát. Mert már most magas a fizetésem, de feltehetőleg mégtovább fog nőni (csak 28 éves vagyok), és minél tovább nő, annál többet tudok arányaiban hazavinni. Ugye KATA-nál (rest in piece) ez nem játszott.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Egy-két helyen egyszerűsítettem, kerekítettem.
Ha levonok havi fix 30k költséget könyvelő+BKV-ra, akkor 172900+504400 marad zsebben, az 1M-nek a 67,7%-a.
Minél többet számlázol, annál magasabb % marad, mivel az osztalék után összességében kevesebbet fizetsz, mint a bruttó bér után.
Bér: 172900 / 293900 = 58,8%
Bér+költségek utáni maradékból kivett osztalék: (100%-9%-2%) * 100%/(100%+15%) ~77,39%Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz #79563158 #15391 üzenetére
Azért havi 2M+ÁFÁt még szoftverfejlesztőként sem triviális számlázni, 13888+ÁFA/óra, ha leosztom havi 18 nap*8 órával.
Heti 40+ óra meló meg rövid úton kiégéshez, idegbajhoz vezet, úgyhogy nem jó ötlet 200+ órát dolgozni havonta.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
Kft: ÁFA nélküli bevételedből havonta lejön a diplomás 260000 bruttója, ami 172900 nettó fizetés, 39000 SZJA, 48000 TB, 34000 SZOCHO (ez összesen 293900)
Ezután levonod a költségeid (könyvelő, BKV bérlet) nettóját. (ÁFÁjukat ugye levonod a kimenő számláid ÁFÁjából, annyival kevesebbet fizetsz következő 20-án.)Maradékból fizetsz 9% társasági adót, 2% iparűzésit az éves bevallás után májusban.
Ekkor megkapod a cég adózás utáni nyereségét.
Ebből képződik úgy a kifizethető osztalék, hogy -15% SZJA, meg az éves maximális SZOCHO összegből fennmaradó összeg (24*200000*13% = 624000, de ebből már befizettél 12 x 34000 = 408000-at)
Ha 1M+ÁFÁt számlázol minden hónapban, akkor a fizetésed+adói utalása után marad havi 702000 (mínusz könyvelő, BKV...)
TAO 9%: -63000
IPA 2%: -14000
Cég nyeresége: 625000
SZOCHO különbözet: -216000/12 = -18000
osztalék: 528000
osztalék SZJAja: -79000Zsebedben marad: 172900 nettó + 528000 osztalék = 700900.
Nyilván ezt még befolyásolja, hogy merre hány métert költségeltél.
(Pl. céges számlára veszel magadnak számítógépet, azt nem a nettódból kell kifizetned, meg nem is fogsz utána 9% TAO, 2% IPA, 15% osztalék SZJA-t fizetni...)Nyilván, ha bevezetik a 15% globális minimáladót, akkor a TAO nem 9% lesz, de ártunk és ormányunk mindent megtesz annak érdekében, hogy ne a cégeket adóztassa, hanem a fogyasztást.
[ Szerkesztve ]
-
-
BE4GLE
aktív tag
Ha a képességeidhez illő munkát keresel, akkor nem azt kellene méricskélned, hogy egy kisebb cég mennyit tud fizetni, hanem azt, hogy a tudásodnak mekkora a piaci értéke. Erre több weboldal is a segítségedre lehet. Pl. www.randstad.hu
Ha elég tapasztalt vagy és tudod, hogy a képességeiddel menyi pénzt lehet keresni, akkor cég mérettől függetlenül mondhatod ugyanazt a bérigényt. Mindig azt mondd amit kapni akarsz. Aztán majd a cég megmondja, hogy mennyit tud adni. Aki a bérigényedre hátrahökköl, azzal eleve nem érdemes szóba állni. A kisebb cégek max úgy tudnak versenyképesek lenni a fizut illetően, ha valami nagyobb cég csecsén csüngenek. Viszont az ilyen cégek erősen függő helyzetben vannak a nagyob cégektől. Kérdezz rá, hogy kiknek dolgoznak.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
nyunyu
félisten
válasz nyunyu #15387 üzenetére
Kontraktor témához:
- állami ünnepek (nagypéntek, húsvét, május 1, pünkösd, karajcsont...)
- szabi
- beteg
alatt 0 a kiszámlázható napi/óradíj, hiszen nem dolgoztál!Szóval számold úgy a bruttó napidíjadat, hogy havi 18 munkanappal meglegyen a neked kedves összeg, és akkor éves átlagban nagyjából jó vagy!
Egy hónapban általában 20-21 munkanap van, de a fentiek miatt nem dolgozol annyit.1M nettóhoz 18 nappal számolva kb. 80+ÁFA napidíj kell.
-
nyunyu
félisten
válasz Froclee #15386 üzenetére
Illetve ha kontraktorkodnál az más tészta, mert ott valszeg többet tudsz hazavinni a bruttódból.
Kb. 70% marad a zsebedben, ha minimálbér+osztalék kombós kft-vel szopsz.
De nagyjából ennyire jön ki a 40% költségátalányos vállalkozó is, aminek az az előnye, hogy egyben kezeled a pénzedet, meg autó/lakás hitel felvételnél sem minimálbérből számolják, hogy mekkora törlesztőig nyújtózkodhatsz.
Na meg ugye a vállalkozó a saját bankkártyájával azt vesz a boltban, amit akar, míg a kft esetén lehet szórakozni a könyvelővel is, hogy mi számolható el költségnek... (napi kaja pl. nem, azt nem veheted a kft-s kártyára!)
Magyarul kiszámlázol 1M+ÁFÁt *, abból marad havi 172 + következő május-júniusban ~530 osztalék utólag, vagy vállalkozónál egyben havi 700 a zsebedben.
(Erősen gondolkozom azon, hogy visszamegyek vállalkozónak, túl macera a kft.)
*: ÁFA jön-megy, számla teljesítés napja utáni hónap 20-áig be kell fizetni az államnak.
Ha ugyanaz a fizetési határidő, és a teljesítés dátuma, akkor praktikusan a céges számládra érkezés utáni hónap 20.
Ha elfelejted hátrébbtolni a teljesítési dátumot, akkor a számla kiállítás utáni hónap 20 számít, lehet, hogy előbb kell elutalnod az ÁFÁt, mint hogy megjött a lóvé!!![ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Hát függ. Bedolgozós cég lehet a Supercharge meg az EPAM is, de mondjuk a Kisjóska Kft is. Az előbbi kettő valószínűleg inkább kifizeti a valós piaci értéked, mint utóbbi.
Illetve ha kontraktorkodnál az más tészta, mert ott valszeg többet tudsz hazavinni a bruttódból.
[ Szerkesztve ]
-
coco2
őstag
Bocsánat, az kimaradt. Jellemzően fejlesztésre gondoltam. Persze kicsi cégeknél az tervezés / dokumentálás / fejlesztés / üzemeltetés / ügyfelezés - mindezek valamilyen arányban. Nagy cégnél biztos van ember mindenre, kicsi csapatban jellemzőbben nincs, és hát egyik munka sem végzi el saját magát. Összesítve "ember, aki tolja a szekeret".
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Budapesten informatikával (kereskedelmi logisztika) foglalkozó kicsi cégeknél, amik nagy cégeknek dolgoznak be, hol mozoghat most reálisan a bérezés? A millió nettót gondolom nem tudják kifizetni, de mi a szitu 7-800k környékével? (Kata nélkül, a kata valószínűleg halott a jövőben.)
A tippeket köszönöm.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
donandres
csendes újonc
Ha már állam közeli cégek, kíváncsi lennék, hogy az IdomSoft-ról mi a vélemény/tapasztalat? Folyamatosan sok embert keresnek, de nemigazán hallottam még róla véleményt.
-
Ezt én is így vettem észre. Illetve azt tapasztalom, hogy állam közeli cégek interjúinál a HRes sokkal érdeklődőbbek, és az interjúk több körösek.
Közben lement az interjú: Nekem nagyon szimpatikusak voltak, és jó hangulatban telt a több mint egy óra. A HR-es is érdeklődő típus (voltam már olyan interjún is ahol a HR-es csak köszönt, majd az állásinterjú alatt tekerhgette a haját, meg toszogatta a műkörmét, aztán a végén megkérdezte, hogy van-e valamilyen kérdésem... mondom nincs XD), azonban ő a végén megkérdezte, hogy a korábban meghatározott bérigényemet szeretném-e módosítani? Mondtam, hogy tartanám .Kérdeztem, hogy ez mit befolyásol, erre annyit mondott, hogy a felvétel nem függ attól, hogy milyen árat adok meg én.
Szóval BEAGLE jóslatát figyelem, hogy vajon beteljesül-e (1-2 héten belül jön válasz)?
"Azon ne lepődj meg, ha pofátlanul alkudnak majd belőle."A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
joysefke
veterán
Lehet ide álláshírdetést írni?
egy kolléga a csapatába keres fejlesztőt. Nem HR-es vagyok, de a körülményekre való tekintettel bedobnám a topikba, ha ez egyébként erre való.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz Szevam #15367 üzenetére
Állami cég és állami cég között adott esetben akár annyi különbség is lehet, mint a geológus és a teológus között: mondhatni ég és föld...
Nagyon nem mindegy, hogy egy hivatalról, minisztériumról, minisztériumi háttérintézményről vagy pl, egy állami tulajdonú kft-ről beszélünk.
Példa. Anno úgy 2015-2016 tájékán a Fővárosi Vízműveknél 450K körül kaphatott egy IT biztonsági felelős, míg a Gázműveknél kb. 700K-s fizetése volt ugyanannak a pozíciónak."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
BE4GLE
aktív tag
válasz nyunyu #15373 üzenetére
Amúgy egy rendes cégnél a technikai interjút lebonyolító kollégának fogalma sincs arról, hogy mi a bérigényed és mi a pozícióra kiírt bérsáv. Neki csak az a dolga, hogy véleményezzen, és ajánljon, ha érdemes vagy rá. Ha a technikai interjúnál rossz irányba lejt a pálya, ott már valami nagyon nem stimmel. És ha a végén azt mondják, hogy kellesz is meg nem is, akkor egyértelmű a helyzet. Az ilyen ajánlatokat mindig vissza kell utasítani. Mindegy mit igérnek a próbaidő után.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
BE4GLE
aktív tag
válasz kurion #15372 üzenetére
Gondolom a módszer az, hogy behívnak senior fejlesztőket, kérdeznek tőlük tök irreleváns dolgokat, hogy elbizonytalanítsák őket, aztán megajánlanak nekik egy medior bért. Valamelyik balek csak elvállalja előbb utóbb. Nekem is volt ilyen interjúm. A ilyen cégek vezetői nem értik meg, hogy ha senior fejlesztőt akarnak, akkor a bérsávot is úgy kell meghatározni. Aki a technikai interjút csinálja, az már eleve rossz helyzetből indul, mert el kell hitetnie a jelentkezővel, hogy nem elég jó bérigényéhez, de elég jó ahhoz, hogy fölvegye a cég.
Redmi Note 9 Pro
-
nyunyu
félisten
válasz kurion #15372 üzenetére
Nekem az volt a kedvencem, mikor behívtak, elkezdték mondani mit nem tudok meg mit nem láttam még, ilyen kellemetlenül megalázóan, hogy ezzel harangozzák be a nevetséges ajánlatot amit adtak.
Egyszer interjúvoltatott egy ilyen seggfej, aztán amikor benyögte, hogy próbaidőre -20%, aztán majd meglátjuk, ott álltam fel az interjúról, aztán eljöttem.
Nárciszoknak nem dolgozom.
[ Szerkesztve ]
-
kurion
senior tag
válasz BE4GLE #15371 üzenetére
Nekem az volt a kedvencem, mikor behívtak, elkezdték mondani mit nem tudok meg mit nem láttam még, ilyen kellemetlenül megalázóan, hogy ezzel harangozzák be a nevetséges ajánlatot amit adtak.
Mondanom se kellett, hogy az ottani reakcióm mi volt, e-mailben küldtem 1 magasabbat, amit kb azonnal elutasítottam, és jött a kérdés, hogy de még is milyen bérért vállalnám el a dolgokat.
Mondtam, hogy arra ott volt a bérigényem(kb -30%-al ajánlottak kevesebbet és rohadt sok lett volna a meló), de ezek után ha azt adták volna se fogadtam volna el mert olyan helyen alap, hogy nem dolgozok ahol ilyen a közlése bárminek is."Csinálni jobb mint beszélni róla" - Magic Gladiator
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Szevam #15370 üzenetére
Ha behívtak, akkor talán nem lőttél eléggé fölé. Na meg mindegy is, hogy behívnak e. Sokszor már azért is behívnak, hogy a HR-nek legyen dolga. Az a lényeg, hogy milyen ajánlatot kapsz a végén.
szerk.: Azon ne lepődj meg, ha pofátlanul alkudnak majd belőle.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
válasz BE4GLE #15369 üzenetére
Hmm... és ha jó a fizetés? Direkt egy kicsit magasabb bérigényt jelöltem meg, és így is behívtak. Vagy mindegy, mert ajánlatban (ha adnak) úgy is kevesebbet jelölnek meg?
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
BE4GLE
aktív tag
Ha egy stabil munkahelyet szeretnél, akkor olyan céghez kell menni, ami diverz. Tehát nem egyetlen szektorra épít. Én pl. jelenleg a szerencsejáték iparban dolgozom. Szóval egyáltalán nem diverz. De nagyon jól fizet, és így van bőven megtakarításom is. Szóval akkor sem történik tragédia, ha esetleg bedől a cég. De ha olyan helyen dolgoznék, ahol még a fizetés is rossz, akkor nem érné meg. Az állami cégeknél a bérek nem igazán versenyképesek, szóval én az olyat biztosan passzolnám. Mindegy, hogy mezőgazdaság, vagy bármi egyéb.
Redmi Note 9 Pro
-
nyunyu
félisten
Újaknak mindenhol kevesebb végkielégítést kell fizetni, mint az X éve ott dolgozóknak.
Egyébként meg mi visz rá arra, hogy az állami szférában nézelődj?
Lassan már a BKV utasvegzálói is többet keresnek náluk.
(Múlt héten volt kiplakátolva Moszkván a metróbejáratnál, hogy bruttó 300k-ért keresnek ellenőröket...)[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Mi a véleményetek manapság az állami cégekről? Hallottam olyat, hogy ha szar helyzetbe kerülnek, akkor a legújabbakkal kezdenék a spórolást, őket eresztik szélnek legelőször. Van-e valakinek tapasztalata ilyen témával?
Vajon az agrár szektor mennyire lesz bajban az elkövetkezendő időkben?A segítséget előre is köszönöm!
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
BE4GLE
aktív tag
-
bambano
titán
válasz BE4GLE #15361 üzenetére
a bércetli elég jó bizonyíték.
ha összegyűjti a bércetliket és beviszi a megfelelő hatósághoz, ott rá fognak ugrani és alapos vizsgálat lesz a vége.
ennek kismértékben az is az oka, hogy büntetési kvótát kell teljesíteni, így ha könnyen nyerhető esetet látnak, akkor azt végigtolják.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
BE4GLE
aktív tag
válasz MasterMark #15357 üzenetére
Felperesként bizonyítanod kell. Alperesként elég csak tagadnod. És a végén még veszíthetsz is. Mindegy, hogy neked volt e igazad. Az ilyen perek drágák és hosszúak. Nem éri meg.
Redmi Note 9 Pro
-
axioma
veterán
+1
az is eleg ha beadja, mert ahol ilyen van, ott gyanus, hogy mas stiklit is elkovetnek ami ilyenkor kiderulhet... ismerosnel volt h ami indokkal ki akartak tenni [megszunt amit ellatott] az annyira fals volt, hogy a neve't alahamisitottak mert vegzettseggel nem rendelkezo [=olcsobb] munkatars csinalta... peren kivuli egyezseggel vettek vegul vissza, persze kapta a szarabbnal szarabb feladatokat, de dafke kibirta nyugdijig... igaz ennek 10+ eve. -
la_cc
addikt
Nekem volt olyan is, hogy arányosan kiírták papíron egy idő után, aztán meg tudtuk beszélni, hogy konkrétan mikor akartam kivenni. Volt valami ilyesmi előírás ott állítólag. (Nem IT szektor, csak pici német multi.)
~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~
-
grizlisandor
veterán
válasz D1Rect #15353 üzenetére
A szabadság kiadása, avagy ki dönti el, hogy mikor mehet szabadságra?
Az szép, el kellene beszélni a főnökkel, hogy rendelkezzen a szabival, de akkor a szabályozásnak megfelelően.
-
félisten
A csajomnak szerintem egyszerűen lenyúlja a munkaadója a szabadságát, minden bérpapíron(most már, hogy egyáltalán kap) rajta van, hogy 2-3-4 napot volt a hónapban szabadságon, de ő nem tud róla.
Ha jól tudom, 50-50%-ban oszthatják el, a teljes szabadságot, de ő összesen 4 napot vett ki eddig még februárban, az idénre viszont csak 6 napja maradt."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
tumikas
csendes tag
Sziasztok!
SSC-s nem IT-s állásokra bekerülni mennyire nehéz? Angolt beszélem, van egy mérnöki bsc-m, most éppen levelezőn csinálok egy másik msc-t, viszont a jelenlegi munkahelyemen a pozíciom hamarosan megszűnik és amíg nem találok egy rendes állást az új szakterületemnek megfelelően kellene valamilyen munka. Ismerőseim a bsc-ről mind ilyen helyre mentek, dicsérik is nagyon hogy milyen jó a fizetés illetve jó a közösség, viszont én amiket eddig pályáztam ilyen helyeken állásokat egyről se jött visszajelzés.
-
törölt tag
Az eleje stimmel, eddig en is ugy tudtam, h -jarulekok, amiben benne az szja, amit pedig visszakap. Es ami nem 0%. Es regebben arrol volt szo, h nem is az, a brutto nem valtozik, h a munkaltatok ne lenyeljek, csak nem feltetlen a navnak kell fizessek, hanem a fiatalnak. Es mivel tobb torvenyellenes korulmeny jelen van, ennek az elszamolasnak a torvenyessegeben sem vagyok biztos.
A baloldalon megbuvo brutto szo folott vban elsiklottam, de az aktualis akut laryngitis legconditisre valo tekintettel ezt most megbocsatom magamnak.
Raadasul ez sehol nincs ahhoz a beigert brutto-nettohoz kepest, amivel a megbeszeles utan hazajott a gyerek (marmint nem enyem, de meg elegge az), ami viszont csak ugy jon(ne) ki kb, ha nem ez a valodi brutto, hanem az, amiben meg benne az az szja is, amit visszakapna...[ Szerkesztve ]
-
bbmt
senior tag
válasz #73820095 #15347 üzenetére
Megpróbálom egyszerűen megfogalmazni.
Nettó munkabér = Bruttó munkabér – Munkavállalót terhelő adók és járulékok.
Tehát amit a papíron látsz: összevont adóalap-szja-TB.Mivel az szja nulla ezért csak a TB-t vonták le.
Amúgy fel van tüntetve a papíron a bruttó jövedelem is lásd törzsbér + vasárnapi pótlék.[ Szerkesztve ]
A kanál a gyengék villája
-
nyunyu
félisten
Ott a bruttója 88 ledolgozott órára::
Törzsbér 136190.88 óra az 11x8 vagy 22x4 óra.
Mondjuk júliusban csak 21 munkanap volt.Vasárnapi pótlékot nem értem, 1547-re jön ki a bruttó órabére *, vasárnapra elvileg a duplája járna, az +8*1547 = 12376 lenne, nem 5977.
*: diplomás minimálbér órabére minimum 1495.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
És mióta vonják a tb-t a nettóból???
Ezen a papíron szó sincs sehol bruttóról. Sztem ez arra utal, h szépen lenyelték a 25alattit.
Mindenesetre az állítólagos emelés helyett kevesebb pénzt kapott, mint eddig."A munkavállaló bruttó bérét 2022-benn is összesen 33,5 százalék közteher terheli az alábbi felbontásban: 15% SZJA (százalékos személyi jövedelemadó), 18,5% tb járulék."
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz #73820095 #15337 üzenetére
én nem tudom, mi a konkrét szokás, de magamtól azt gondolnám, hogy a cég számfejti neked a bruttó bért, és abból ő, mint kifizető, a te képviseletedben levonja az adóelőleget és befizeti a navnak.
én azt gondolnám, hogy a 25 év alattiak adókedvezményét lenyelni görénység. a cég meghatározza, hogy mennyi bruttó jár, amit nem kell navnak, oepnek befizetni, azt kiadja kézbe (bankszámlára).
persze amikor már a fizetés egy része zsebbe megy, akkor nehéz kikalkulálni, hogy melyik zseton hova ment. szerintem rossz ötlet a zsebbe fizetést elfogadni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
+@VágniValó: Kösz mind2töknek!
Úgy tudom, sima váltás történt csak, nem egyesülés.
Aláíratták vele a szerződést ÚGY, h el sem olvashatta, 2 példányban, amiből egyet sem kapott... Sajnos nincs mkinek akkora szája, mint nekünk. Én ugyan alá nem írtam volna, míg el nem olvasom...
Járhat-e neki végkielégítés az előző tulajtól? Ha igen, ki fizeti?
Nincs levonás: 0Ft szerepel ott.
A szabadságot mképp előtte kell tisztázni, h fizetett v fizetetlen, nem? Neki meg smit nem szóltak erről, csak h mehet szabira (a Forma1-re), írásos nyoma nincs is tudtommal, és végül nem fizettek.Bmi ötletetek még van, jöhet. Ha igaz, bemegy jövőhéten a navba, de szeretném felkészíteni is, h mikre figyeljen, kérdezzen rá. Tipikus előadja magát vagánynak, de vjában félős a lányka... Nálam a szerződésaláírás módja már önmagában is kiverte a biztosítékot...
[ Szerkesztve ]
-
net84
őstag
válasz bambano #15326 üzenetére
Volt hasonlóban részem, nekifutottam másodszor is. Nem kellett volna .
Illetve egy nem IT terület, ahova háromszor jelentkeztem (egyszer regionális területre, majd 2x ugyanarra a helyi pozícióra), aztán majdnem sikerült negyedszer (igazából 3., mert a helyi pozíciót hirdették meg újra) is egy fejvadász cégen keresztül, de az utolsó pillanatban kiderült a megbízó neve, így visszamondtam. A vicc, hogy a cég 2-3 havonta meghirdeti a helyi pozíciót újra és újra...#15336 grizlisandor - ez teljesen standard... ilyenen én már évekkel korábban sem akadtam fent. Már azon sem, amikor a nem kicsi kategóriába tartozó cég meghirdeti a pozíciót, majd 1 hét után közli a jelentkezővel, hogy betöltötték, de aztán frissíti a hirdetést és fut további hetekig...
#15337 prozodus - Nem tiszta a dolog...
Adott cégnél tulajdonos váltás történt vagy egyesülés? Új szerződés lehet, de azzal nem indul újra semmi (ha közben folyamatos volt a bejelentés).
A fizetett szabadság az fizetett. Próbaidő alatt is.
A 25 év alatti esetében mi és hogyan szerepel a bérpapíron? Ha ott van rajt a levonás, akkor vissza kell igényelni (majd egy adózásban jártasabb kolléga kijavít vagy megerősít). Ha viszont nincs levonás, akkor játszanak a bérrel.
Egy hasonlóhó átvételhez volt szerencsém (át akartak jelenteni másik cégbe és 8 helyett 6 órás bejelentéssel foglalkoztatni), én azzal kezdtem, hogy nem írtam alá az új szerződést, inkább adtam egy aláírt felmondást és aznap összepakoltam. Az indoklás: az addigi szerződésemben védett a felmondási idő, végkielégítés és a papíron garantált fizetés. Ezekre mindig érdemes figyelni...[ Szerkesztve ]
Read only...
-
törölt tag
Vki gondban van: céget átvette új tulaj, és bonyodalmak vannak...
Kérdések:
Új cég, új szerződés: az most újfent próbaidőnek számít?
Próbaidő alatt fizetniük kell-e, ha adnak ki szabadságot?
25 év alattiaknál nem úgy van, h az szja-t is megkapják kézbe? Van erre törvény/szabályozás? Mert az új tulaj ezt kapásból lenyelte...
És akkor még nem beszéltünk róla, h nem a teljes fizetésére van bejelentve most már, és az egyéb juttatásokat is elvették tőle... -
grizlisandor
veterán
Kft keres embert, elküldöm az önéletrajzomat, visszaír a tulajdonos, hogy most szabin vannak, jövőhéten keresni fog, hogy egyeztessünk időpontot interjúra. Ez az a hét, jön az e-mail a tulajdonosnétől, hogy nem én lettem kiválasztva!
-
MasterMark
titán
válasz Fitzgerald #15316 üzenetére
Milyen nyelven ment az interjú? Volt valami konkrét kérdés vagy történés ami kiváltotta ezt?
Switch Tax
-
nyunyu
félisten
válasz bambano #15329 üzenetére
Tavasszal emlegettem az OTPs interjúmat, február óta hirdetik folyamatosan ugyanazokat a medior-senior DB fejlesztő pozikat, csak még mindig nem találtak rá megfelelő embert 1M bruttóért.
Közben összefutottunk az egyik exkolleganőnkkel, aki év elején igazolt át oda, az mesélte, hogy próbálják erőltetni az agilis szervezeti struktúrát, de ennek az a hátulütője, hogy minden szervezeti egység egymással konkurál a munkaerőért, külön-külön hirdetgetnek.
Aki meg nem illett be a nagyratörő elképzeléseikbe ócóért, azt meg nem szokták lepasszolni, hátha jó lenne valamelyik másik projektre, hanem megy a CV a kukába.Ez tipikusan a cég hülyesége kategória.
-
BE4GLE
aktív tag
-
bambano
titán
válasz nyunyu #15328 üzenetére
"Ha hónapok múlva kiírják ugyanazt a pozit, az nagyrészt a cég hülyeségét jelzi": érdekes eset, mert talán pont itt ez nem áll meg.
inkább azt láttam, hogy viszonylag korrekt a kiírás, és mélyen a nulla alatt a hr szakmunka, szóval azt hiszem, ott rontják el, hogy nem látnak át a szitán az interjúnál."Mindenesetre ahol nem volt nekem szimpatikus a szakmai interjúvoltató, oda biztosan nem mennék dolgozni.": ok, ez egy korrekt vélemény.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
nyunyu
félisten
válasz bambano #15326 üzenetére
Ha hónapok múlva kiírják ugyanazt a pozit, az nagyrészt a cég hülyeségét jelzi: túlzó elvárások és/vagy egytálrizsért kéne egyszemélyes IT osztály.
Mindenesetre ahol nem volt nekem szimpatikus a szakmai interjúvoltató, oda biztosan nem mennék dolgozni.
-
nyunyu
félisten
válasz Fitzgerald #15322 üzenetére
Próbálj sportolni valamit.
Sokat dob az ember hangulatán és önbizalmat is ad, ha legalább heti 2-3 alkalommal jársz.
(Tegnap mondjuk elég szánalmas látvány lehettem, ahogy 2 év kihagyás után belibbentem pilatesre. 5 évvel ezelőtti formámban röhögve végigcsináltam volna a könnyű gyakorlatokat, de mostani, hasizom helyére nőtt 15 kilós púppal esélyem sem volt.)
-
bambano
titán
Ha egy állásinterjú nagyon rosszul sikerül, és jócskán a cég hibái miatt is, majd megint kiírják a pozit, szerintetek érdemes visszamenni?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
BE4GLE
aktív tag
Nézd, ez egy telefonos interjú közben történt veled. Nem csoportos tevékenység közben. Tudom, hogy egy ilyen után nem szivesen próbálkozik újra az ember, de előbb utóbb úgyis meg kell tenned. Fogd föl úgy mint egy barátságos mérkőzést, a tétmeccs előtt.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
addikt
Nézd, rádbízom. Olyan hot topic IT területen dolgozok (IT security), ahol ahol sokan alap szinten értenek hozzá, de azután (azon felül) nem, mégis kommunikálnék ilyesmit a jövőm érdekében, hogy ne maradjak távol a tábortűztől.
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
Fitzgerald
veterán
válasz VágniValó #15321 üzenetére
Relatíve sokan keresnek, ebben nyilván komoly szerepe van a munkaerőhiánynak is.
Szerencsére nem a recruitereknél fut össze minden szál.
Csak nagy recruiterből van vagy 7 amit ismerek, ezek közül kettővel voltam kapcsolatban az elmúlt 20 évben (Adecco, Kelly Services - ők mondjuk ma már nem akkora piaci szereplők, mint annak idején), futólag.
Szóval attól nem félek, hogy nem lesz elég hal a tengerben.
Ráadásul közvetlenül cégeket is keresek, nem mindenki szervezi ki az ilyesmit azért.#15320 BE4GLE
Nem is az interjú a probléma, hanem a szegényes szociális interakció, amely az életem elmúlt néhány évét jellemezte.
Bármilyen csoportos tevékenység segíthet ezen szerintem, ha jól érzem magam közben. -
addikt
válasz Fitzgerald #15319 üzenetére
Az a recruiter kkv nagyon sok cégnek végezhet ilyen feladatot és őket leszámítva is, nem mindegy melyik cégnél vághatod el magad...de nem szólok bele, ahogy Te gondolod.
-
BE4GLE
aktív tag
Annyi tippet tudok adni, hogy pályázz meg néhány olyan állást is, amit nem vállalnál el szívesen. Így nem lesz rajtad akkora nyomás, és segít visszarázódni. Csak úgy dudod ezt megoldani, ha próbálkozol. És ha egy kevésbé fontos interjún fordul ez elő veled, akkor nem fogod annyira bánni.
Redmi Note 9 Pro
-
Fitzgerald
veterán
válasz VágniValó #15317 üzenetére
Ezt most hagyom úszni, adatbázisban találták a CV-m, tehát nem arról van szó hogy jelentkeztem egy konkrét pozícióra, és felhívtak. Ez egy HR-es cég volt.
Hívtak tegnap is meg múlt héten is más cégek egyéb ajánlatokkal, szóval nem egy olyan dologról van szó, ami után kézzel-lábbal kéne kapkodnom. De borzasztóan kellemetlen volt.#15318 opr
Köszi!
Még mielőtt bármit csinálok, szerintem felkeresek egy szakembert, vagy legalább elkezdek meditálni. Ettől függetlenül nyilván nem normális dolog az, hogy csak pár emberrel van napi kontaktom manapság, és ezek egyike a párom, akinek elég problémás a személyisége, és én vagyok a pszichiátere nagyjából.[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
válasz VágniValó #15317 üzenetére
+1!
Fitzgerald: illetve jobbulást! Ez elég szar lehetett, viszont szépen jelzi, hogy asap jelleggel változtatnod kell, menj, szocializálódj minél többet, remélhetőleg még nem késő, és könnyen visszazökkensz. Sok sikert / szerencsét!
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
addikt
Még ma küldj neki emailt, vagy hívd vissza és mondd el, hogy rosszul lettél és még sose történt veled ilyen, de megérted ha az eset miatt nem folytatják veled a kiválasztási folyamatot.
A legrosszabb már megtörtént, ha kijavítod sokat fog a későbbiekben számítani.
-
Fitzgerald
veterán
Na ma megtapasztaltam a karantén, a sok évnyi home office, a hosszabb távú szociális izoláció következményeit, borzalmait egy telefonos állásinterjú alkalmával.
Kb. 15 perce zajlott már a beszélgetés telefonon, amikor egyszer csak szorongásos rohamot kaptam, leblokkoltam, nem tudtam megszólalni, nem kaptam levegőt sem. Páff.
Ez így 40 évesen.
A telefon másik oldalán szerintem olyan lehetett a dolog, mintha éppen agyvérzést kapnék.
Egészen odáig tökéletesen ment minden, de végül kénytelen voltam rányomni a nőre a telefont.
Életemben először történt velem ilyen (volt rengeteg telefonos, és személyes interjúm is az évek során), és nagyon remélem, hogy utoljára.
A slusszpoén, hogy IT support területen dolgozom évek óta probléma nélkül, angol nyelven.
Tehát napi több órát telefonálok.
Tanulság: ha otthonról dolgoztok, akkor is próbáljatok minél több időt emberek között tölteni, mert ez egyszerűen borzasztó élmény, ha megtörténik.[ Szerkesztve ]
-
net84
őstag
válasz inferno88 #15308 üzenetére
Fejlesztői oldalon lehet, de technikusin ez édeskevés (főleg, ha a kontrollernek nem akaródzik megnyitogatni a napi 5-10 munkalapot - dolgozónként - és azon átolvasni a munkaleírásokat) volt csak ennyit írni. A munkalapon ott volt a hely is, mégis külön tevékenységként kellett az oda és visszaút. Sőt, egy időben a felhasznált anyagot is belekeverték a leírásba, hogy kimutatható legyen az anyagköltség (a munkalap tétel box része "valamiért" kevés volt).
#15311 inferno88 - tudnák még ilyeneket mondani... Beleégett az agyamba az a negyedéves értekezlet, ahol kimutatták, hogy a nem libling üzletág veszteséges, a másik meg milyen jól hozott a kasszába. Az értekezlet alatt lekértem a forgalmat a rendszerből és nem stimmeltek a számok. A veszteséges működés abból adódott, hogy a vezetés szerint a szerződött partner által keletkezett bevétel nem bevétel és végképp nem az üzletág érdeme. A másik oldalon viszont a szép nagy összegű bevétel nem volt meg, akárhogy kerestem. Kiderült, mivel a költségek már az első negyedévben jelentkeznek, így a majdani várható bevételt már erre a negyedévre feltűntették... A továbbiakban nem figyeltem az ilyen meetingeken .
Read only...
-
dugo_
veterán
válasz inferno88 #15311 üzenetére
A cég többi ágazata tart el minket, elvileg évek óta veszteséges a buli. Persze lehet csak számmisztika az egész vagy egyszerűen kirakatnak van tartva az üzletág, hogy ilyet is tudunk. De egyébként mi is bővülünk folyamatosan, egyre nagyobb projektek vannak, csak elég sok csúfos véget ér.
-
kurion
senior tag
válasz Vision #15309 üzenetére
Én is kb ügyfélszolgálatoztam 3-4 évig majd 1x csak Tesztelő lettem azóta pedig egy 6 fős Csapatot vezetek
Szóval ja, ha megtalálod a céget aki látja benned a lehetőséget szerintem mindenféle előképzettség nélkül lehetséges."Csinálni jobb mint beszélni róla" - Magic Gladiator
-
válasz bambano #15306 üzenetére
Köszönöm a visszajelzést!
Szakmailag ennyire negatív vagy inkább a közösség, hozzáállás ilyen?[ Szerkesztve ]
-
gg07
tag
Szerintetek olyan álláskeresőnek milyen területek jöhetnek szóba aki eddig csak ügyfélszolgálat, és back office területen dolgozott, de HO az alapfeltètel.Kódolás nem megy, csak alap excel,meg minden micro meg google software kezelés. Angol is beszélve B2 szint.
Merre érdemes keresni és milyen fizuban gondolkodjak?Magamtól is van elképzelésem, de kíváncsi vagyok külső véleményre.
-
törölt tag
-
Sziasztok!
MAVIR-ről van valakinek tapasztalata? Ha igen, esetleg meg tudná osztani?
Előre is köszönöm!A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
goodboy007
senior tag
Köszi mindenkinek, ez megnyugató .
Ez lesz a 4. munkahelyem, az előző három esetben mindig megkaptam előre a teljes szerződést és aláírva, szkennelve vissza is kellett küldenem, ezért volt ez nekem új. Egyébként minden mást (munkaköri leírás, titoktartási + adatvédelmi nyilatkozat, céges policy) megküldtek, úgyhogy így már tényleg nem aggódom."propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007