- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topik
- 3D nyomtatás
- ASUS ROG Ally
Új hozzászólás Aktív témák
-
mivamma
senior tag
válasz
turika86 #34543 üzenetére
Én nem tapasztaltam a két év alatt semmi gondot vele. A külső szűrő elhelyezése kíván egy kis gondolkodást a teljesen fedett tető miatt, de megoldható.
A lényeg, hogy ne tegyél alá semmit. A gyári keret miatt nem kell alátét hozzá, sőt kifejezetten tiltja a Juwel.
A gyári szűrő sem annyira rossz mint azt sokan gondolják, de majd meglátod te is. -
hódmaci
senior tag
"vagy csak nagyon sokára"
Időm mint a tenger.Halak pedig ők vannak a befutóban:
Vörös neonhal
Zöld neonhal
Galaxy razbóraAlgaevőt is szeretnék de ezzel gondban vagyok még mindig.
-Vörös verseny csiga vagy Vittina Semiconica
-Törpe szívóharcsa
- Még talán Sewellia de a palacsinták nem tetszenek annyira.Esetleg vegyesen
Na meg, hogy algaevőkből és a halakból miből mennyit.
De erre még van egy hónapom, nem akarom rögtön startolni a halakat -
Alg
veterán
válasz
hódmaci #34546 üzenetére
~1-2cm táptalaj szerintem elég, rá olyan 3-5 centi homokot tennék.
Lehet én azt csinálnám hogy bepróbálnék több fajta növényt, és amelyik 1-2 hónap után a legjobban teljesít, abból tennék még bele pluszban. CO2 nélkül nem lesz olyan sűrű gyep mint ott a képeken (vagy csak nagyon sokára).Manadoban, élesztős co2-ven én neveltem Tenellum gyepet, sokkal nehezebb homokban sem lehet.
-
hódmaci
senior tag
Akkor mehet a táptalajra a szűrőhomok.
Hány cm táptalaj kelhet és mennyivel fedjem?
Mondjuk őt néztem ki táptalajnak. Vagy mást javasolsz(tok) helyette?Illetve szeretnék még előtérbe valami igénytelenebb növényeket.
Az hogyan áll meg a szűrőhomokban? Fog tudni gyökeret verni?
pl: Lilaeopsis mauritianaDe nem adott növény a lényeg hanem hogy az előtérbe hasonló növények meg tudnak-e tapadni a szűrőhomokban ami alatt ott a táptalaj.
Nincs még hal.
most akarom indítani (luca széke)
100x50x50 -
Alg
veterán
válasz
hódmaci #34544 üzenetére
Szerintem mehet ha elég vastag réteg és nincs olyan halad ami széttúrja (géb pl.). Picit talán lassabban fognak fejlődni a növényeid mint egy agyagos talajban, illetve szerintem könnyebben "lefolyik" ha domboldalt akarsz építeni. de amúgy OK, MD is mindenhova homokot rak és mégis dzsungel van nála.
Manadot ne, ugyanúgy semmi tápanyag incs benne mint a homokban/kavicsban, cserébe hatalmas szívás bele bármit ültetni (olyan könnyű hogy egy erősebb szűrő szétfújja).
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Táptalajra mehet szűrőhomok? Vagy azt mindenképpen pl általános aljzattal kell fedem?
Mik a szűrőhomok hátrányai amibe esetleg belefuthatok? -
turika86
aktív tag
válasz
mivamma #34542 üzenetére
Köszönöm, hát kezdésnek megprobálkozom ezzel a gyári szürővel(bioflow 3) egy kis tuninngal alsó részbe megy bele a sera siporax kb 1L.. Aztán ha nem bírja akkor veszek mellé valami komolyabb külső szürőt is. Szokott gondd lenni ezekkel az akvariumokkal?! Nem olvastam annyira rosszakat róla... van valami amire kifejezetten ügyelni kellene?!
-
turika86
aktív tag
Köszönöm a segítőkész hozzászolásokat!
-
Alg
veterán
válasz
turika86 #34535 üzenetére
Ha mindenképpen fertőtleníteni akarod pl. a követ mert másik akvából érkezett akkor be lehet dobni a sütőbe...
Akváriumot berendezés előtt érdemes üresen feltölteni, nem-e ereszt valahol.
És egy jó tanács: ne használj mágneses algakaparót, 100% hogy előbb-utóbb megkarcolod az üveget vele mert alászorul valami homok/kavics.
-
turika86
aktív tag
Tegnap meglett az akvárium, ma érkeznek a dekorációs elemek( szikla+homok)
Van bármilyen fontos dolog amire kifejezetten oda figyeljek? Pld a homokot is át kell mosni mielőtt használom, vagy csak elég a sziklákat? Akvárium kitakarítására eddig egy kis ecetes vizet használtam... -
Alg
veterán
-
turika86
aktív tag
Köszönöm az infókat!
-
Alg
veterán
válasz
turika86 #34527 üzenetére
Teljesen jók a granulátumok, nem kell túlgondolni.
Valami jobb minőségűből veszel ami nincs telenyomva borsófehérjével meg hasonlókkal akkor nem lesz gond.Sügér fronton nem vagyok tájékozott, nekem a fő kaja Hikari, Dennerle és Tetra. Ebből a Hikari az prémium minőség (és ár), a Dennerle még jó, a Tetra inkább közepes de ok.
+néha kapnak artemiát kölünböző formában (frissen kelt vagy "héjazott" - decapsulated - pete), meg forrázott zöldeket. Ja meg van a szekrényben Repashy por, de azt egy igazi tökönszúrás megcsinálni olyan kis mennyiségben ami nekem kell.Ünnepnapokon meg JBL PlanktonPur-t.
Rengeteg jó minőségű halkaja van mostanság a piacon, szerintem felesleges főzőcskézni egy akváriumra.
-
turika86
aktív tag
válasz
bringasisti #34526 üzenetére
Köszönöm, felveszem vele a kapcsolatot!
Amúgy haltáp fronton itt is a fagyasztott a javasolt?? Vagy lehet granulátum? Pld sera nak találtam egész jó cichild mix tápot.. mit javasolsz? -
turika86
aktív tag
válasz
bringasisti #34524 üzenetére
Köszönöm, ez szuper! Dream Cichlids megtaláltam a fb-on! Helyileg nekem a legjobb részen van!
-
turika86
aktív tag
Afrikai sügereket, pesten hol érdemes beszerezni?! eddig két helyet találtam a sügérfan(zsozsi halodája) vagy a kék frontosa! Mivel győrből,mennék érdekelne hol találom meg hamarabb a számításomat (tanganyikai sügerek elsősorban)
véleményeket köszönöm előre is! -
turika86
aktív tag
válasz
bringasisti #34521 üzenetére
Tényleg elképesztő lehet! Ilyet élőben az akváriumot leszámítva nem hinném, hogy tapasztal az ember!
-
turika86
aktív tag
válasz
bringasisti #34519 üzenetére
Igen , sajnos eléggé nagy a ködösítés ebben a témában, és sokszor a boltosok sem mondják el a valóságot... Igazából én nem szeretnék szaporulatot, csak egy szép designos jól működő akváriumot, ami a nappali dísze lehet...
-
bringasisti
őstag
válasz
turika86 #34518 üzenetére
A lényeg hogy aki tudja az nem mondja el mert ez egy drága hobbi és nem akar magának konkurenciát, vagyis el akarja adni a szaporulatot. Az külön kell választani sügér esetén hogy szájköltő vagy ikrázó. A szájköltő az oli egymást ott 1 hím és több nőstény és több faj. Az ikrázó esetén veszel 6 halat legalább és egy üres medencébe teszed csak a jobb hátsó sarokban van egy cserép. Egy óra múlva a medence túlsó felén lévő halat kiveszed, egy újabb óra múlva ismét. Végül a cserép körül marad kettő. Ez már 50 literbe vidáman gyártják az utódokat! Egy csigasuger a természetben kisebb helyen él mert a nőstény beköltözik egy csigába és ott éli le életét
-
turika86
aktív tag
válasz
bringasisti #34516 üzenetére
Most azért már kicsit kezdek megkeveredni, mert eddig azt mondták hogy a sügérnek 200l kevés... Akkor talán lehetne 3 faj és mondjuk fajonként 5-6 db, kb 15-18 hal a 200Literes akváriumba?
Az akvárium indításnál van valami speciális követelmén? Vizet keményiteni kell a sügereknek? -
fjudors
aktív tag
múltkor újbudán nagyon csalogattak a badis badisok, de nincs hova rakjam őket
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
turika86 #34514 üzenetére
Porcelánsügérek jelenleg is vannak nálam. Érvek mellettük hogy nem bántják egymást, kolóniában élnek , ha lesznek kicsik akkor azok a nagyok mellett nőnek fel, majd kiválnak a kolóniából és arrább úsznak és megint kolóniát alapítanak. Van hogy 3 generáció él szinte együtt, nálam vagy 5 éve vannak és még olyat sosem láttam hogy a a hímek bántanák egymást, ellenben nem mondható ez el a többi halakról, nagyon védik a területüket, azokat elkergetik
A másik ok mellettük hogy nagyon lassan nőnek, lassan lesznek ivarérettek. Évek. Ciromsügérem nem volt porcelánnal együtt, így nem tudok nyilatkozni a viszonyukról,Julidochromis marlieri-m sosem volt. Ami még érv a porcelán sügérek mellett, egyáltalán nem hajlamosak a bélgyulladásra, nem úgy mint a malawi sügérek nagytöbbsége. Nálam még sosem hullott el porcelánsügér, 5 év alatt. Amit utálok bennük az az hogy ásnak, kövek alól nullára kihordják az aljzatot, tehát nagyon fix alap kell a köveknek az akváriumba.Ha lesz más is mellettük akkor szerintem 5-6 példány 4-5 centis méretben tuti megfér évekig egy helyen. -
turika86
aktív tag
válasz
Silentfrog #34513 üzenetére
Tetszenek ezek a tanganyikai halak is, citromsügér, porcelán sügér illetve valamilyen torpedósügér.
Ezek így egyben mennyire kompatibilisek egymással?! Illetve kb hány darabot telepítsek? -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
turika86 #34512 üzenetére
Ha jót akarsz magadnak akkor nem yellow-t. Aki az írta hogy békés hal annak sosem volt. Bolond egy hal, még 300 liter felett is veri a többi halategész nap csak a csapkolódás megy, nem csak a saját hím/nőstényeit hanem minden halat az akváriumba kergeti. Görény egy hal.
Ha sárga halat szeretnél akkor ajánlom az Aulonocara baenchi hímeket. Sajnos 200 literbe már sokszor két hím se lesz már színes, csak az egyik lesz a domináns, a másik már nem lesz olyan szép színes. Ha nem akarod hogy szaporodjanak akkor nem kell nőstény se mellé, ami egyébként nem színes. ( sárgás, barnás, szürkés) Viszont nem fogja terrorizálni a többi halat az akváriumba nem úgy mint a yellow. A másik az hogy nagyon sok a yellow-ok közül sok nem szép sárga hanem "morcsos" fekete foltokkal van tele a sárga szín , az össze vissza szaporítás következménye miatt.
Ha nem akarsz növényeket és nem ragaszkodsz a Malawi vonalhoz akkor Tanganyikai sügéreket is találhatsz sárga színben pl a Neolamprologus leleupi is szép sárga színű. (citromsügér) -
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe #34511 üzenetére
Megnézem köszönöm!
Igazából nem a sügér fogott meg hanem inkább a környezet amiben jól érzi magát! Nagyon tetszik ez a letisztult sziklás köves akvárium! A növények engem abszolút hidegen hagynak! Tudom nem vagyunk egyformák
Amúgy én az aranysügérz (yelllow chicild) néztem. -
-
turika86
aktív tag
válasz
mivamma #34508 üzenetére
Igazából a halak fajtájára lettem volna kíváncsi, elnézést ha félreérthetően fogalmaztam! Kicsit jobban beleástam azóta magam, nézegetem a használt piacot is! Úgy jóval kedvezőbben kilehet hozni! Mi lehet komoly buktató egy hasznaltnál?! (Pld egy 3-5 hónapos akvárium?)
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
turika86 #34506 üzenetére
A sügérek nagyobbra nőnek mint pl a neonhalak, többet esznek, több a "kiadás" is. Jobban terhelik a vizet mint mondjuk a csigasügérek.
Sajnos nem tudom hogy ehhez a szetthez milyen belső szűrőt adnak, de sügéres akvárium 200 liter környékén már külsővel szokták szűrni( vagy egyéb más szűrési technikákkal)
Ha elég nagy teljesítményű a belső( mert van ilyen) akkor kevés hallal akár egy belső szűrő is elég lehet. -
mivamma
senior tag
válasz
turika86 #34504 üzenetére
Juwel Rio 240 van nekem is. Két éve megy. Sokan “temetik” a gyári belső szűrőt. Azt javaslom költséghatékonyság szempontjából próbáld ki, hogy csak a belső szűrővel használod. Ha kevés lesz, később még vehetsz hozzá külsőt (én két év alatt nem éreztem kevésnek).
Persze én nem sügerezek, azt hozzá kell tennem. -
turika86
aktív tag
Még annyit had kérdezzek , hogy milyen tipusú Külső szűrőt ajánlatok a meglévő gyári mellé?(juwel)
Illetve bármilyen fontos kellék az indítás hoz vagy akár a későbbi karbantartás-hoz?!
(Még mindig sügeres akvárium a cél)
-
Alg
veterán
válasz
Silentfrog #34501 üzenetére
pleko, anci egykutya
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
turika86 #34499 üzenetére
Jól mondták a 200 liter kevés sügérezni.Ha kevés a halad akkor a hímek verik egymást,kergetik a nőstényeket. Ha meg sok a hal akkor bár eloszlik az agresszió az egyedek között de kicsi lesz nekik az élettér.
150X40X50 -300 literben már érezhetőbb kevesebb a verekedés. én is 200 literrel kezdtem anno a sügérezést. 300 litertől már nem voltak annyira megtépve a halak farokúszói.Alg.: Szerintem nem volt benne pleco, moszatevő márna (Gyrinocheilus aymonieri) volt meg anci.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tesla topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Cyberpunk 2077
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Hiseeu vk10v 4hd405 hd nvr komplett szet
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest