Hirdetés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hobby elektronika
- Egérpad topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen videókártyát?
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
brumi1024
veterán
válasz
BullZeye #3598 üzenetére
Igen 2.gen, rajta van az 1500times felirat. Innen[/L vettem és értementem.
-
Alex91
félisten
XX powered by eneloop, lehet kerni a Jezuskatol karacsonyra
!
-
TeeJay
félisten
válasz
Degeczi #3591 üzenetére
én nem arra mondtam hanem erre az eladóra
[link]"whatuneed4baby"
én tőle vettem a 12 AA Eneloop-ot és már árulja az új fajtát is
szóval ő nagyon ajánlott mert nem csak én vásároltam tőle hanem mások is lásd lentebb és
mindenki eredeti hibátlan Eneloop-ot kapott műanyag tokkal gyorsan és olcsón koreából
25dollár körül van a 8 AA akku free shippinggel ? az olyan 5ezer lehet kb. és a postás házhoz hozza, idehaza jó ha 4-et kapok ilyen áron és még menjek el érte a boltba -
TeeJay
félisten
válasz
Degeczi #3589 üzenetére
akit linkeltünk az koreai és eredeti "made in japan" akkukat küldött, szóval szerintem a helyi Sanyo "nagyker"-től szerzi be vagy ilyenek mert minden stimmelt rajta és tökéletes volt
kínából én sem mernék rendelni de ezt a sellert nagyon ajánlották sokan és több ezer pozitív visszajelzést kapott mindenkitől -
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #3580 üzenetére
erre tényleg ne számíts, az ebay/paypal első lépése, h megkérnek: igazold a visszaküldést...
(ezt pedig azért bukta, mert hongkongból fillérekért dolgozik a posta, míg itthonról több ezer Ft lenne regisztráltan visszaküldeni)vagyis muszáj megbízható eladót választani, a hamisítványok ellen gyakorlatilag nincs védelmed!
ha másnak már bevált, az kétségkívük jó jel - de Kínából ez messze nem garancia semmire, bármikor kaphat ő is egy hamis szállítmányt a forrásától
megérkezés után tehát mindenképpen le kell tesztelni kapacitásmérős töltőben
-
brumi1024
veterán
A voltcraft bc 300 mennyire ajánlott? Fele annyi mint az ipc-1l, de a töltési áramerősségen kívül mi a kettő közt a különbség? eneloopokat töltenék vele.
-
TeeJay
félisten
még egy ajánlat rá ugyanis én is tőle rendeltem 12AA Eneloop-ot és mind a három csomag rendes műanyag tartóval jött, tökéletesen működnek azóta is
valami 8ezernek megfelelő forintot utaltam a számlámról és azért kaptam a 12 Eneloop-ot légipostával pár nap alatteredeti, hibátlan, idehaza dupla áron kapnám meg műanyag tok nélkül...
hmmm most látom a "régi" Eneloopból 8darab AA az 25,73dollár ami olyan 5000-5100forint körül lehet ha jól tippelem. az új picit drágább de még így is bőven megéri tőle venni mert idehaza még így is jóval többe kerül...
-
San398
őstag
válasz
BullZeye #3580 üzenetére
"akkor lehet szólni nekik, hogy vizsgálják felül, és vissza küldik a pénzt" Ez igaz, de ha neked vissza kell küldened a hamis akkukat az eladóhoz és csak akkor kapod vissza a pénzed az már nem olyan jó buli!
A különbség a régebbi és a második generációs között a az újratöltések számában van 1000-ről 1500-ra nőtt, valamint az önkisülés mértékében van,A régi típusnál 1 év után a 85%-os feltöltöttség míg a második generációsnál 3 év után 75%. Szerintem annak aki havonta egyszer használja az akkukat bőven jó a régebbi eneloop is.
Én ettől az eladótól vásárolok mindig Eneloop akkukat : [link] eredeti az áruja, jár hozzá műanyag tartó az akkukhoz, 1 hét alatt itt van Koreából! -
BullZeye
veterán
válasz
Degeczi #3578 üzenetére
Na jó, de 500 dollárig az ebay meg véd, és ha hamisítvány, akkor lehet szólni nekik, hogy vizsgálják felül, és vissza küldik a pénzt. :\
Így nagyon veszteni valóm nincs, csak hogy egyáltaáln megéri e az árát a 2nd generation, vagy csak egy parasztvakítás az egész?
Értem ez alatt, hogy belső ellenállása kissebb? Tovább fog működtetni egy fényképezőgépet? -
Alex91
félisten
válasz
BullZeye #3574 üzenetére
SANYO ENELOOP NIMH AA AKKU 2000MAH 8 DB+VOLTCRAFT BC-500 AKKUTÖLTŐ, en ezt vettem...
-
BullZeye
veterán
Már jó pár éve tervezem, hogy beruházok pár Eneloop elemre, de úgy hallottam nagyon sok a hamisítvány.
eBay-ről venném, mert úgy azért lényegesen olcsóbbak szoktak lenni a dolgok, ha hamisítvány meg méginkább.
Szóval kinéztem ezt a 2nd generation Eneloop packot, de eddig azt se tudtam, hogy van ilyen. De neten több helyen olvastam, hogy tavaly mutatta be őket a Sanyo. Sztetek ez hamisítvány? Mert árát nézve 7k a 8db, azaz nem az über olcsó kategóriában van.
Egyáltalán megér ez ennyit? Vagy jó egy sima "régi" Eneloop ami kb 620ft/db áron megvan a 870ft/db ár helyett? Egész pontosan azért kellene Eneloop, mert kb 2-3 havonta kéne használni a fényképezőgépet de addigra az én akksijaim teljesen lemerülnek, és amikor hirtelen kéne, nincs 1 sem feltöltve :\ szóval nem napi 2x szeretném feltölteni, hanem évente max 10x. (billentyűzetbe, egérbe jó a sima tölthetős is).
Ja, és egy tök átlagos energizer töltőm van hozzá csak (ez jó neki, vagy érdemes beruházni egy 10k-s kijelzős csodamasinára, amit itt is istenítetek?).
-
majkel
tag
válasz
Degeczi #3572 üzenetére
Én is Eneloopot használok, munkához leginkább. Vettem a töltő (2 órás gyorstöltő) mellé 8 darab 2000 mAh kapacitású Sanyo Eneloop akkut és sokkal tovább tudom használni, mint a korábbi 2800 mAh kapacitású (szintén márkás) akkukat... azok sokszor már 2 hét alatt is lemerítették magukat, főleg 1 év használat után, pedig azért olyan sok ciklus még nem volt bennük.
Meg ami észrevehető különbség az a fesz amit le tud adni, a rendszervakum sokkal gyorsabban tölti újra magát, mint a korábbiakkal.
-
Degeczi
nagyúr
igen, kisülés = merülés
gyakorlatilag elhanyagolható az önkisülése, akár egy év múlva is teljesen használható állapotban marad (mármint az akku önmagában! ha bennvan a gépben, annak továbbra is lehet egy típustól függő készenléti fogyasztása, pl. az óra miatt, ami néhány hónap alatt lemerítheti)régen a nagy önkisülés volt a NiMh akkuk legnagyobb hátránya, ezt küszöbölte ki pár éve az Eneloop
-
maláj
addikt
még 1 kérdés ami a tudatlanságomból fakad
alacsony önkisülésű = használaton kívűl kevésbé merül -
tjozsi
csendes tag
Sziasztok!
Úgy általában az akkutöltő témához szeretnék hozzászólni, hátha érdekel valakit!
Régóta fényképezgetek digit géppel, amiben 4 db AA akkunak van hely. Kezdettől fogva Energizer 2650 mAh-s akkukat használok, amik több-kevesebb sikerrel eddig beváltak. Mintegy 2 éve vettem egy 4-es sorozatot, melyekkel a gép nem sokáig bírta. Kiderült, hogy az akkuk közül egy db nem töltődik fel rendesen, ezért gyorsabban ki is merül.
Mivel "elektrónikus" vagyok, ezért eddig csak saját gyártmányú töltőket használtam, melyek az alábbiak szerint működtek:
- a 4 db akkut sorba-kötve tölti áramgenerátoros (150 mA) üzemben, a 4 x 1,5 = 6 Volt elérésekor a töltőáram lecsökken, majd meg is szűnik. Ez a töltő új akkuknál bevált, de később mikor nőtt az akkuk közti különbség, használhatatlan lett. A 4-es sorozatban lévő gyenge akku (-k) gyorsan feltöltődött, a jó akku nem érte el a töltési végfeszültséget. Sajnos az olcsóbb gyári töltők szinte mind ilyenek, jobb esetben kettesével csinálják ugyanezt, felső feszültséghatár korlátozás nélkül. Ma már nem használom.
- jómagam is rájöttem, de nagytudású mérnök kollégám mondta, hogy az akkukat egyenként kell tölteni és mindjárt rajzolt is egy töltőt. Ebben minden akku előtt egy-egy kis izzó állítja be az áramgenerátoros (120-150 mA) üzemmódot és egy egyszerű 2 db tranzisztort tartalmazó áramkör a felső feszültséghatárt. A kapcsolás érdekessége az, hogy a gyorsan feltöltődő akkuk "bevárják" a lassúakat és végül minden akku egyforma FESZÜLTSÉGŰRE (1,5 Volt) lesz töltve. A töltés folyamatára a kis izzók fényerejéből lehet következtetni: a töltés kezdetén jobban,végén alig világítanak. Ekkor ki lehet venni az akkukat a töltőből.
Később a töltőt kiegészítettem egy egyszerű kisütő áramkörrel is, ami az akkukat töltés előtt 0,65-0,85 V-ra kisüti. Így csinálom kb. fél napig, majd átkapcsolom töltésre.Ez a töltő csodát tett akkukkal, de nem tudott mit kezdeni a fent említett 4-es sorozatban talált gyengével.
Ma is ezt használnám, he nem olvastam volna az IPC-1L-ről. Hát vettem egyet.
Nagyon jót játszadoztam vele, próbáltam rég nem használt akkukat feltölteni, ami néha sikerült is, csak először meg kellett lökni ezeket egy másik töltőben, de találtam olyan akkut is, amivel ő sem tudott mit kezdeni.
A fent említett Energizer 4-es sorozat gyenge akkuja az IPC-1L-ben gyorsan FULL lett, a többi meg töltődött tovább. A gyenge akkuba mintegy 2100 mAh-t, a jobbakba majdnem 3000 mAh-t sikerült belepumpálnia.
Hát itt kezdődött a problémám, mert a sorozat látszólag ugyanolyan gyorsan kimerült, mintha a fusi töltőmmel töltöttem volna, csak hát most-már a kijelzőn láttam is, hogy miért. A gyenge akku határozta meg a teljes sorozat teljesítményét!!!
Egy dolog miatt nem bántam meg az IPC-1L megvásárlását: össze tudom válogatni a közel egyforma teljesítményű akkumulátoraimat! A gyengék jók pl rádióba, a jobbakkal lehet fényképezni.
Ha valaki kíváncsi a második saját gyártmányú töltőm kapcsolási rajzára, amit 2-3 ezer Ft-ból össze lehet rakni, írjon, elküldöm mail-ben!
üdv. mindenkinek: tjozsi
-
Degeczi
nagyúr
otthonra nem 2800-as normál akku javasolt, hanem 2 Ah környékén lévő alacsony önkisülésű!
(elsősorban Sanyo Eneloop, vagy Panasonic Infinium)
ezekkel sokkal jobban jársz, mint a névleg nagyobb kapacitású, de hamar önmagától is lemerülő hagyományossal - azok profiknak valók, akiknek amúgyis sűrűn kell tölteniük a nagy kihasználtság miatt
-
maláj
addikt
a segítségeteket kérném
adott 1 Canon PowerShot A70-es fényképező amit 4 db Hama 1850 mAh-ás akksi szolgált ~ 6-7 évig. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy hiába töltöm fel az akkumulátorokat a fényképező már reflexből azzal nyit, hogy villog az "elem" ikon ergó cseréljem ki. Ebből arra következtetek, hogy a régieket hiába töltöm fel már nem tud annyi energiát leadni amit a fényképező szeretne ==> vehetek újakat.
A hama akksikat másba ha beleteszem azok tudják használni úgyhogy kárba nem vész de a fényképezőnek vennék valami jóféle 2800 mAh-ás cuccot. Milyen márka a javallott, árazása, stb. (sima otthoni felhasználás) -
Degeczi
nagyúr
azért, mert fél éve már lefutottad ugyanitt, ugyanezt a kört, ugyanezekkel a válaszokkal...
ha jobban tudod a Sanyonál mi határozhatja meg a saját gyártmányú akkujuk élettartamát, akkor inkább nekik szólj, h vegyék le a hülyeséget a weboldalukról
(ami egyébként nem ellentmondásos az adatlappal: attól még, h azon szerepel gyorstöltővel fölvett diagram, nem jelenti azt, h élettartam szempontjából is optimális lenne úgy)de asszem itt írtam már korábban: profinak tökmindegy, mert még azt is elviselné a költségvetése, h pár alkalmanként vesz új akkukat, nemhogy mondjuk 1-2 évente, otthonra meg szintén mindegy, mert ott nem létszükséglet a gyorstöltés
-
And
veterán
válasz
Degeczi #3564 üzenetére
Az miért kötözködés, hogy észrevesszük, ha a rendelkezésre álló információk kicsit ellentmondásosak? Hogy ugyanarról a helyről származik az adatlap és a FAQ, az külön érdekesség. Mindenesetre a linkelt teszt nem erősíti meg azt a gyanút, hogy az élettartam jelentősen csökkenne, a görbét extrapolálva még rendszeres használat mellett is sokéves hasznos élettartam jósolható. A gyorstöltésnél két tényező lehet veszélyes: a túltöltés a folyamat végén nagyon gyorsan bekövetkezhet, ill. nem túl jó konstrukció esetén már korábban is előfordulhat erős melegedés, belső gázfejlődés, nyomásnövekedés. Az eneloop jól sikerült darab kis belső ellenállással, ha a töltő jól detektál és még a hőmérsékletre is odafigyel, ezek a káros hatások elkerülhetők. Én sem preferálom az extrém gyors töltést, de a gyakorlat szerint - javasolt vagy sem - az eneloop bírja.
-
Degeczi
nagyúr
ha már nincs jobb dolgod, kötözködj inkább velük: "Can I use a "Quick Charger" to charge an eneloop battery?
Though it is possible to charge an eneloop battery in a "Quick Charger", it is not recommended. We recommend charging eneloop batteries in a NiMh charger that is 2 hours or more. Charging eneloop batteries in a "Quick Charger" can reduce the overall life of the battery. " -
And
veterán
válasz
Degeczi #3562 üzenetére
"a Sanyo is azt ajánlja, h 2 órásnál ne legyen gyorsabb az Eneloopok töltése"
Ehhez képest az adatlapon egyórás, 2A-es gyorstöltést specifikálnak, és a töltési karakterisztikák is arra vonatkoznak. Az itt közölt tesztben pedig a kapacitáscsökkenést vizsgálták száz ciklus után, és látható, hogy az 2A-es töltőáram mellett is minimális volt. -
Degeczi
nagyúr
tényleg valószínű, h egy gyorstöltő nem használ az élettartamnak
(a Sanyo is azt ajánlja, h 2 órásnál ne legyen gyorsabb az Eneloopok töltése)aztán hogy ez tényező-e, az már persze más téma, sokmindentől függhet
(hiszen mondjuk profi fölhasználásban teljesen mindegy, ha 1-2 évente veszel új akkukészleteket, a költségvetés akár néhány alkalmanként is elbírná. A gyorstöltés viszont ott fontos lehet. Otthon meg mindegy, többnyire nem kell sietni) -
csiga8
senior tag
Ok, de a belső ellenállása a gyorstöltőtől nőtt meg? Nálam is így van egyébként, a fényképezőbe veszek újat, és onnan kerülnek a billentyűbe, egérbe, órába, lámpába, stb...
Erre lennék kíváncsi, hogy az akkuk miatt van ez ( TGR-Power, Yellovstone), vagy a töltő miatt, vagy esetleg mindkettő. Bár az Ansmannjaim is kb ugyanezek lettek....
-
TeeJay
félisten
nem biztos hogy lemerülnek, inkább amiben használni szeretnéd olyat ránt rajta ami a belső ellenállás miatt teljesíthetetlen feladat neki...
mondom nekem is van 4 darab 2700-as Sanyo akku, talán jó ha 30x volt újratöltve és az IPC is ki tud belőle venni 2700mAh-t simán refresh alatt, de amint valami combos cuccban van használva be sem kapcsol vele. SB-900 vakum el sem indult, Canon A570IS gép kidugta az objektívet és már írta is ki hogy cseréljen akkutviszont kis zseblámpába szoktam nyomatni vagy elektromos fogkefébe, ott jól megy amíg ki nem merül
-
590227
aktív tag
Fogalmam sincs,miért merülnek le az akkuk,1-2 hónap alatt,már nem két nap alatt,mint elötte.Amik nem voltak gépben,azok is lemerűltek.Többet nem kisérletezem.Mindenben a legjobbat,túlbiztosítva veszek.Autóakkuk is állnak,meg használatban vannak.Ami új széria,és drága,azok jók,amik álltak valahol,azok sz@rok.Eladták a 7 éves akkut(gariban),persze télen szívtam.
-
-
590227
aktív tag
válasz
belluska #3553 üzenetére
Belluska:Ajándékba kaptam az Energizer akkukat,amik nem ajánlottak a fórumban.Mivel sok szar töltőm volt,károsodtak az akkuk.A tronic töltőről semmit sem tudtunk,minden meg lett írva.Mivel nekem alkalmilag KELL fényképeznem,lehet,hogy 2 hónap után,nagyon fontos az akkuk állapota,főleg mivel külföldön vagyok,amikor kell a jó akku.Mindenkinek,akiknek fontos az akkuk állapota,csak az IPC töltőt,és az Eneloop akkukat ajánlom,ajánlottam.Jót,rosszat leírok.A Tronic akksikat kitárgyaltuk,össze-vissza gyártmány,távirányítóba jók.Leírtam a melegedésről mindent,meg elolvastam a mások írásait,tanácsait.Sokak nem tudnak milliós gépeket venni,meg a Conradtól drágán vásárolni(itthon én sem veszek,csak nyugaton).Az Eneloop árakat meg beírtam.
-
590227
aktív tag
A fő baj,hogy a kisütést nem lehet szabályozni.A másik,a gyors töltés,ezt sem lehet szabályozni,választani.Amik újonan tönkrement akkuim voltak,azokat helyrehozta,de olyan hamar lemerülnek állásukban,hogy kidobom őket.Veszek IPC töltőt,és Eneloop akkukat.az ENERGIZER akkuimat megmentette,de minden akkut kidobok,lecserélek a télen.A Lidl-s akkuk,meg sz@rok.Tegnap fényképeznem kellett volna,de 8 akkuból,egyetlen jó párt sem találtam.Az önkisülés elrendezte őket.Visszahozta az árát,de nem ajánlott töltő,a Lidl-s.Kidobott pénz,az olcsó akkukkal együtt.Nekem nagyon fontos a megbízható tartalék akku.Lehet,hogy jó lenne az új Eneloopokhoz,de nem kisérletezem(!!!!).Ami bevált a fórumban,azt választom én is.Írtam,írom,hogy a profik,ne változtassanak.Canon gépeim vannak,gyári töltők nélkül,meg zseblámpákhoz kellenek az Eneloopok.Más nem.
-
simenon
tag
válasz
TESCO-Zsömle #3550 üzenetére
Az IPC-ket nem kell fényezni én 6 éve használom őket és olyan ami ennyire egyértelműen közli az akku állapotát nincs közel se. Amivel nem lehet kiíratni a betett töltést annál nem is lehet tudni hogy valójában mennyi ment bele.
-
590227
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #3550 üzenetére
Egyszerűen nincs jobb a piacon.Próbálkozunk másik töltőkkel,feleslegesen.Ha valaki vigyázni akar az akksiaira,ennél jobb választás nincs.Én vettem Lidl-s töltőt,ami visszahozta az árát,viszont a még megmentett akkukat,most dobhatom ki.Az utolsó pár HSZ,meg a profi felhasználók által ajánlott töltő,az általad említett,a legjobb megoldás.(Meg az Eneloopok.)
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv!
Elég sokféle (márka) akksi van itt nálunk, és van egy régi TRENDY töltő hozzá. Jó kis töltő 1 óra alatt végez a töltéssel, de véleményem szerint zabálja az akksikat. A két sajátja (gyér használat mellett!!) egy évet bírt, viszont a mostani fél éves 2.7-es Ansmannal betelt a pohár.
Régebben olvastam itt egy faja kis töltőről amit a conradba lehet(ett) kapni és a tulaja nagyon fényezte. Az emlékeim és a conrad alapján sikerült is rájönnöm, hogy valószínűleg a Voltcraft IPC-1L volt az. Nem egy horribilis összeg, és az oldalon is jókat írnak róla, csak kissé marketing szagú.
Tudtok esetleg mondani pár érvet por/kontra, illeve érdekelne, van-e alternatívája, vagy ennél jobbat ennyiért mástól nem kapok?
Előre is köszönöm!
-
590227
aktív tag
Közben Németországban kapható az új Eneloop 1900 mAh HR-3UTGA széria.Szállítási mennyiségtől függően 500ft/db-tól.24db-os,szállítással együtt 600 ft/db.(50€)
-
efegyke
tag
válasz
simenon #3537 üzenetére
na hat ez nekem kinai kicsit.mi van ha kiprobalom ezt a gyari toltot es ha ugy tapasztalom hogy az akku nem birja addig amit elvarok tole akkor veszek jobb toltot.dobozbol kiveve taviranyitos autoban kb 1 ora hasznalat utan is tokeletesen hajtja meg a jarganyt.az akku made is japan.1/2 toltes a gyari toltojevel csak nem teszi tonkre vagy de...
-
csiga8
senior tag
válasz
simenon #3546 üzenetére
Azért ezek elég nagy számok, így már nyugodtabb vagyok.
Nálam a nem meleg, az max!! kézmeleg, a meleg akkuk meg cirka 40-45 C-ak lehetnek kívülről. Én ezt már soknak találtam, ezért írtam, hogy a kis AAA akkuk melegednek, és akkor is inkább a töltés vége felé. Igaz a végén belangyulnak az AA-k is.
Ha ilyen számokról van szó, akkor még az is rendben van szerintem.
Egyébként az AA akkukat én is 500-al toltam, az AAA pedig 200-al. Így csak max langyosodnak, ezt találtam jónak.
-
simenon
tag
Az akkuknak az a legjobb ha nem hőtermelésre használják az áramot nem is értem amikor valakinek a gyorstöltője 80 fokra melegíti a ceruzakakkut és nem gondolja a gazdája hogy az csak károsíthat.Egyszer siettem és 700mA -re állítottam a töltőáramot a töltés többször lekapcsolt nyilván azért mert melegedett és az IPC nem engedi 60 fok fölé a hőmérsékletet. A következő alkalommal 500-ra állítottam a töltést és simán végigment. Nem nehéz elgondolni hogy egy nem hőkapcsolós töltő agyonvágja az akkut.Nincs értelme túl nagy árammal tölteni, amiben hűtőventillátor van eleve nem jó mert az akku belsejét nem lehet hűteni, egyszerűbb nem hagyni felmelegedni.
-
csiga8
senior tag
válasz
simenon #3543 üzenetére
Az ansmannjaimhoz képest jók. A szívem szakadt meg az ansmannokért, és azóta is köpködök a gyári falbadugahtó PhotaCam III töltőjükre, mert tönkrevágja, amit beleteszel.
( mostmár tudom miért dobáltam vagy 8 akksit...)Onnan gondolom, hogy "jók", mert egy merítő-töltő ciklust végigcsináltam velük, ( ráírtam az akkura a bevitt mennyiséget) nagyon nagy szórás nem volt, és kb a névleges teljesítményt hozták.
(A fényképezőmben cirka 300-400 képet tudtak elötte is, tehát tudtam, hogy jók)Találomra csináltam frissítést is, majd ismét töltés-merítés és nézem a bevitt töltésmennyiséget. Nem nagyon lett több. Ebből - lehet rosszul - következtettem, hogy nagy csodát nem csinált.
A frissítést mindegyiken csak nagyon sokára fogom megcsinálni, mert sok akkum van, és baromi lassan csinálja a voltcraft a frissítést, ezért nem azt az értékeket írtam rá.
A töltővel egyébként nincs bajom, bár még az ALDI-s verzióba is van hűtőventillátor...
Igaz az ALDI-s meg az AAA akkukat eléggé melegíti, hűtés ide vagy oda.
Tetszik viszont, hogy minden információt kiír.Apropó. Mi a jó az akkuknak? Ha lassan töltőm, vagy közepesen, vagy a legnagyobbon?
Az élettartamon kívűl számít a töltés gyorsasága? -
arthropod
tag
-
simenon
tag
válasz
efegyke #3534 üzenetére
A mikroprocesszorvezérlés önmagában nem sokat jelent. A lényeg hogy csatornánként töltsön és kisütő funkció legyen rajta. A -delta U észlelés sem azt jelenti hogy az akkuban annyi lett töltve amennyi a kapacitásának megfelel, az csak azt észleli hogy leállt a töltés az akku nem vesz fel többet de lehet hogy csak 300mA van benne.
-
csiga8
senior tag
Nemrég vettem a Voltcraft IPC-1L töltőm, sokat dicsértétek.
Az ALDI-s (merít-tölt fix 1000 MA-al) töltővel használt AA akkuk jó állapotúak voltak, azokon nem javított, amit a gyári Ansmannal használtam, hát...
Merítő üzemmódban 200/100 MA-on az AAA akkukat ( Yellowstone 850, TGR-Power 1000) töltöttem újra és egy furcsaságra lettem figyelmes. Olyan 650-800 körüli a szórása a Yellowoknak, az ezres TGR-ek meg 850-1200 között, de van egy, amelyik 1768!! MA-t vett fel.
Pont láttam a végét, és akkor 1.54V feszültséggel lökte.
(Tudom vagy teszt, vagy frissítő üzemmód kéne, majd valamikor lesz az is.)
A nagyon keveset, vagy a nagyon sok töltést felvevő akku lesz a rossz?
Egyből töltés után teszteljem, vagy várjak vele egy hetet? -
efegyke
tag
Sziasztok
Vettem 4 darab sanyo eneloop akksit japanban es adtak hozza toltot ami 110volthoz jo.Azt szeretnem kerdezni hogy vegyek e hozza egy 220bol 110 volt atalakitot vagy tolthetem az otthoni gagyi toltommel is...
-
csiga8
senior tag
Nézegettem a linkelt oldalt a hamis eneloopokról, szerintem szerencsém van, de majd holnap világosban jobban szemügyre veszem, meg teszek róluk fel egy-két képet.
-
Degeczi
nagyúr
ja, hogy sima kisütés-, és nem teszt módban, akkor semmi gond!
előbbiben valóban csak addig jelzi ki a kisütés során kinyert kapacitást, amíg a töltés be nem fejeződik, utána már a töltésit írja ki - ott pedig teljesen normális ez a többlet is, mint ahogy a szórás is (ami töltésben eleve nagyobb... kisütési adatként ennél kisebb különbség várható)
bár tényleg a hosszú távú tapasztalat mutatja majd meg, de az eddigiek alapján nem kell idegeskedned, valszeg eredetiek
-
csiga8
senior tag
Ha jól tudom merítő üzemmódban a töltött mennyiséget írja ki.
Lefuttatok majd egy tesztet, vagy frissítést.
4 db-ot kölcsönadtam a fényképezőmmel, közel 300 kép készült, de még korántsem voltak legyengülve.Négyesével összeszámoztam őket, teszek félre, aztán 1-2 hónap múlva újra tesztelem.
Ha kamu, akkor rászabtam... -
brutte
aktív tag
Duracell supreme 2650mAh nehogy vegye senki!! Szarra sem jó... 2 hét alatt lemerül magától, meg gyengébb is mint a energizer 2400mAh aksija..
-
Degeczi
nagyúr
-
And
veterán
Tény, hogy minimum gyanús, én sem mértem még 2,1Ah-nál többet egy eneloop-nál sem. Ha bizonyosságot szeretnél, tesztelhetsz önkisülésre: mondjuk elteszel egy hónapra pihenni két darab, ismert kapacitású és feltöltött példányt, majd utána megnézed, hogy mennyit lehet kisütni belőlük. Abból valószínűleg ki fog derülni, hogy eredetiek-e, vagy sem..
-
TeeJay
félisten
szerintem az kamu Eneloop lesz
nekem van 8 darab igazi és IPC-ben kisütéskor max 1-2 tizedet térnek el 2,01-2,02 Ah szokott lenni a kijelzőn szinte mindig tehát úgy is mondhatnám a 8 darab akku között csak mérési tévedés miatt van eltérés kapacitásban
a 2,26-2,31 nekem furcsán soknak tűnik -
Degeczi
nagyúr
a szórás éppen jónak tűnik, de az gyanús, h ennyivel meghaladják a 2 Ah-t...
itt egy fórum a hamisak témájában, több változat is előfordul (de az eredeti is változott kissé)
-
csiga8
senior tag
Ha érdekel valakit a Szigethalmi piacon van Sanyo Eneloop 8-as kiszerelésben 3900 Ft-ért.
Kettő csomaggal vettem, eddig mind hibátlan. A Voltcraft szerint discharge üzemmódban 500 Milli amperon 2.26-2.31 Ah volt a szórás a 16 db-ot nézve...
Ugyanott van 4-es kiszerelésben Panasonic Infinium 2400 Ft-ért. -
pimmi
senior tag
Szia mindenki, mátol az interspárokban, minden Gp akkutöltő 1990Ft, azt nem tudom milyenek vannak ,holnap tudom csak megnézni, esetleg ha ma volt valaki írjon hogy mi a készlet.
-
Balinov
titán
válasz
kugyu21 #3513 üzenetére
igen, tegnap meg olvasgattam a topikot es az eneloop mellett dontottem, nem rizikozok, hala az itteni hsz-eknek (is).
Tegnap megrendeltem Amazonrol a 4x AA + tolto szettet, elvileg jovo het eleje/kozepe fele meg kell, hogy erkezzen.
Koszonom mindenkinek az utmutatast
Bali
-
kugyu21
senior tag
-
Balinov
titán
válasz
Degeczi #3511 üzenetére
Udv Degeczi.
apos magyar, gyorben laknak, de itt akarom megvenni neki ajandekba + egyeb okok miatt is.
A pana pekfenyezobe egyszerre 2x AA kell. Kb evente max 2-3x alkalommal hosszabb meg tan ugyanennyiszer 1-2 tovabbi kep ellovesere, magyaran neki szerintem egy ilyen tolto+akksi szett evekig kitartana.
UK-EU adapter nem gond, van elfekvoben par.
Megprobalok valakit +kerni,hogy Amazonrol rendeljen nekem ilyen 4x AA + tolto Sanyo szettet, de ha nem talalok, vajh a GP Recyko is jo lenne?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Balinov #3510 üzenetére
ottani ír az após, vagy itthon maradt magyar?
azért nem mindegy, mert az a Sanyo töltő közvetlenül a falba dugható, és más az európai konnektor, mint a szigeteken használt: emiatt kár lenne adapterrel kínlódniegyébként buta töltő, de ilyen célra (valszeg nagyon ritkán töltve, és ha kis kompakt, akkor gondolom csak 2 db AA-t egyszerre) megfelelhet, csak emiatt nem érdemes jobb töltőt venni
4 AA-hoz, sűrűbb töltésekhez már célszerű lehet
-
Balinov
titán
udv sracok,
aposomnak pana kompaktba duracell AA akksi helyett enelope 2000-es kitet gondoltam kicsit visszaolvasvan venni egy ilyen toltovel Jol gondolom,hogy az osszes AA meretu eneloop 2000-es kapacitasu?
A gond a jelenlegi duracelekkel az elmondasa szerint az,hogy toltorol leveve es nem hasznalva kb 1het +/- par nap, csutkora lemerulnek.
ezen link szerint ez a kit egy overnight toltot is tartalmaz, ami ha jol gondolom egeszestes program kereteben tolja fullra a 4db AA akksit.
Belevaghatok-e egy ilyen szettbe (18€+PK-ert) vagy inkabb GP? Gond az,hogy valasztek itt Dublinban szinte nulla, az ismert helyeken sajatmarkas lutrik, ill. duracell van. MIndkettot ertheto okokbol kerulnem.
Jo-e hosszutavon ezzel a sajat toltovel hasznalni, vagy ajanlott egy komolyabb tipus beszerzese?
koszi
Balinov -
kugyu21
senior tag
válasz
---Lasali--- #3503 üzenetére
Arra utaltam, hogy az IPC által mért adatok mellett még az sem mindegy, hogy az aksinak mekkora a belső ellenállása.
Ezeknek az eszközöknek ugyanis elég nagy az áramfelvételük és amig a vakú csak lassabban tölt fel, addig a fényképezőgép még ki is kapcsol, vagy már nem is kapcsol be. Ezek után betéve az IPC-be, és 100mA-rel merítve még 1000-1500mAh ki tud venni, míg a gép által kívánt néhány amperral terhelve azonnal 0.9V alá esik.
Minden külön diagram nélkül a gyakorlatban pl. az Eneloop 2000mAh-jával egy csomó kép készíthető, míg egy másik, nem csak névlegesen hanem kimérten is 2700mAh-s aksi lehet, hogy meg sem mukkantja. -
And
veterán
válasz
"Szóval nem tud annyit már leadni amennyit beállítottál?"
Nem így működik. A beállított áram (legyen az töltő- vagy kisütőáram) mindig állandó, erről konstans áramú generátor gondoskodik. Egy áramgenerátornál meg nincs olyan, hogy bocs, mégsem tudom tartani az áramot (természetesen ésszerű feszültséghatáron belül értve). A lekapcsolási pont viszont feszültségre vonatkozik: ha pl. 250 mA-rel sütünk ki, akkor a 0,9V-os kapocsfeszültséget elérve a folyamat megáll, ponosabban az áramirány megfordul, az IPC töltésre vált. A 0,9V-os ponton ugyan lehetne vitatkozni, de mint számtalanszor említettük, ez alatt már mélykisülés lépne fel. Ugyanakkor 1V-os cellafeszültség alatt egy NiMH-akku lényegében nem tartalmaz töltést, vagyis hiába merítenénk akár nulla feszültségig állandó áram mellett (aminek semmilyen elvi akadálya nincs), a kivehető töltés nagyon minimális volna. 0,9..1V alatt a cella feszültsége állandó kisütőáramnál rohamosan csökken, az akku nem tud használható teljesítményt adni, és viszonylag hamar nullára csökken a feszültség. Meg lehet figyelni kisütéskor, hogy mekkora töltésmennyiséget vesz ki az IPC-1(L) mondjuk 1V feszültség alatt, mielőtt elérné a 0,9V-os lekapcsolási pontot: többször figyeltem, és az érték nálam még soha, semmilyen akkunál nem érte el a 15 mAh-t, legtöbbször a 10 mAh-t sem. Tehát nem, egyáltalán nem lehetne 'kirángatni' belőlük többet a mélykisülésig.
"lehetne ezt még variálni, hogy hány Voltig mennyit tudnak, milyen szép grafikont lehetne belőle csinálni tized voltonként"
Ilyen - nem csak gyártóktól, hanem akár egyéni tesztelőktől származó - grafikonokkal tele van a net, de pl. az eneloop-ra vonatkozóan még ebben a topkban is találsz néhányat. -
simenon
tag
válasz
A mélykisütés károsítja az akkukat nem szabad odáig kisütni.
-
bluobluo
aktív tag
Üdv!
Bocs ha rossz helyre írnák!
Olyan töltőt keresek, ami baby akkut tud tölteni, lehetőleg párban!
Korábban már vettem kodak töltőt (K6000) ami AA akukat tölt, nagyon jól működik, kb 1 óra 10 perc mire feltölt 2 ceruzát!jó volna baby töltősbe is kodak!
Valaki ajánljon már párat melyikre érdemes költenem.
Köszönöm! -
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
kugyu21 #3502 üzenetére
Na ja... lehetne ezt még variálni, hogy hány Voltig mennyit tudnak, milyen szép grafikont lehetne belőle csinálni tized voltonként
Elvileg a IPC 0.9 voltig meríti ennél a tesztnél is, nem? Szóval ha fordítva nézzük, makkor meg a mély kisülésig még többet ki lehetne belőle rángatni. Vagy csak addig meríti ameddig a merítő áram, erőssége nem csökken le a kiválasztott érték alá? Szóval nem tud annyit már leadni amennyit beállítottál? -
kugyu21
senior tag
válasz
---Lasali--- #3500 üzenetére
Igen, valószínüleg egy ledes lámpában vagy egy távirányítóban fogja is hozni ezt az értéket, de lehet, hogy egy vaku vagy egy kompakt, ami csak kettőt kér belőle, be sem fog tudni kapcsolni vele.
-
TeeJay
félisten
válasz
---Lasali--- #3500 üzenetére
ja csak az a kérdés 1,2volt felett hány mAh-t tud kiszedni belőle
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NBA és kosárlabda topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Nintendo Switch 2
- A Galaxy S23 is kipróbálhatja a One UI 7-et
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hobby elektronika
- Egérpad topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest