Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Undoroid

őstag

válasz N€T0X|N #32660 üzenetére

Szia!

Nem olvastam el a teljes történetet :B , de itt megakadtam:

" Hát de, pongyolán fogalmazva, levegőmennyiség = nyomás. " Akárhogy nevezed, ez a két dolog nem ugyanaz! :N

Az egyiket, egyszerűen lehet szabályozni, míg a másikat egy membrános szeleprendszeren keresztül! A levegőmennyiséget Liter/perc-ben szokás megadni, míg a nyomást Bar-ban vagy Psi-ben! Sokszor láttam már azt, amikor ezt a kettőt megpróbálták felcserélni és úgy javítani a dolgokon, hátha...az eredmény pedig mindig ugyanaz volt: valami véglegesen elromlott!

Egy példa: Légkulcs. Biztos látott már mindenki ilyet?! Leginkább kerékcseréknél láthattatok ilyet! A hagyományos szerkezetek maximum 6Bar nyomást igényelnek, ami nem túl nagy, de a levegő igénye (mennyisége) eszement nagy azért, hogy erő is legyen benne. Rendszerint hosszú csővel szokták bekötni, hogy kényelmesen lehessen kezelni! Azért, hogy meglegyen a bekötő csövek megfelelő áteresztő képessége, ezért vastagnak kell lenniük! Itt szoktak hibázni, mert vékony csövet használnak és ugyan a megfelelő nyomás megvan, de ahogy használni szeretnék azt a szerszámot, az pillanatok alatt lenyeli az összes rendelkezésre álló levegőt és a kiinduló 6Bar leeshet akár nullára is, mert a vékony cső nem képes abban az ütemben pótolni az elfogyasztott sűrített levegőt, mint ami a csövön keresztül 'átfér'! Mit csinál ilyenkor a 'szakértő' ? Emel a nyomáson, mert az esik le használat közben...néhány ilyen indítás után a szerszám egyszerűen -előbb utóbb- szétdurran a hirtelen nyomáslökések miatt, ugyanis ilyenkor szokás túlnyomást adni a szerkezetnek!

Nyomásszabályzó: Egy a sok példa közül.

Mennyiségszabályzó: ez pont úgy működik, mint a fürdőszobádban a mosdón a csap! Minél jobban megnyitod a csapot, annál több víz jön ki belőle! Itt nem a nyomást szabályozod, hanem a mennyiséget.

Elnézésed kérem, hogy beleokoskodtam ide!

Új hozzászólás Aktív témák