Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• elmoraan (r)

aktív tag

Ej, azt hittem kibírom, hogy ne szóljak hozzá, de nem sikerült. Wrf.

*** WARNING WARNING WARNING ***
    Kultúra következik, idézet:

''- Szállítsák haza a holttestet - szólt aztán -, itt nem forog fönn semmi bűntény.

Ezzel felszállt a kocsijába, s átadta magát mardosó gondolatainak. Lassankint minden eszébe jutott. A doktor tegnapi megjegyzése, mikor a papot beküldte leányával a mellékszobába: »Jobb volna bizony, ha te tennéd a füledet a kulcslyukra.« Mindent megértett most, és azt hitte, hogy meg kell őrülnie.

- Hajts, hajts! - kiáltá a kocsisnak.

A két pej röpült a könnyű bricskával, mint a szél.

»Megölöm, a leányt; haljon meg« - szőtte gondolatait az atya. - Minek van itt szégyenre, gyalázatra? De mi lesz aztán, aztán? Hát eltemetik. Igen, eltemetik, de mi lesz énvelem? Hát azt mondom: az enyim volt, azt tettem vele, amit megérdemelt; nemesember vagyok, nem tehettem egyebet.«

Ebbe bele is nyugodott volna, ha nem piszkálta volna belül ezer ördög. Egyik szívét tépte, másik a homlokában fúrt, harmadik egy vésővel szurkálta az agyvelejét, a negyedik oktatgatta. Az a negyedik így beszélt:

»Mit ér neked, hogy nemesember vagy, hogy bosszút álltál és megbüntetted, ha sose látod őt többé magad körül, ha nem jön reggel az ágyadhoz felkölteni: »jó reggelt, apuska«, ha nem nevet rád, ha nem simogatja meg a szakálladat, ha nem hallod a csengő hangját az udvaron és többé sehol, sehol e mindenségben? Mit ér neked az, hogy ehelyett azt mondják a hátad mögött az emberek: ''büszke ember, ad a becsületre valamit''? Aztán te magad vagy az oka, mért nem vigyáztál jobban? A vér csak vér. Pezseg és lázadozik. Még a víz is fölforr a tűznél. Ki itt a bűnös? Te magad.«''

Idézet vége.

At ease, ladies and gentlemen. A kultúraveszély elmúlt.

Akinek ismerős az idézet, az tudja, hogy az eset kicsit az is, amiről itt értekezünk, meg egy kicsit nem is.

A fentiek arra vonatkoznak, amit most mondani akarok, csak ugye Mikszáth bácsi mégiscsak szebben tudott írni, mint én.

Szerintem a kérdéses kérdés megvilágításához csak annyit kell eldönteni, hogy azt a bizonyos gondot/sejthalmazt/magzatot/emberi lényt/embriót/tüpptürüppöt minek tekintjük. Önálló entitásnak, a nő tulajdonának, istenverésének, isten áldásának, ördög verésének, Xenu küldeményének stb. Kombinálni, kiegészíteni lehet, nem kívánt törlendő.

Ahogy megfigyeltem, azok, akik támogatják az abortuszt, az idézet első részében foglaltak szerint gondolkoznak, vagy mi. Esetleg azzal kiegészítve, hogy nincs más választásom, meg különben is jobb így. Az enyém volt, ne ugasson bele senki. Aki meg ellenzi, az kb. a második rész szerint gondolkozik, ti. hogy kevesebb lesz a világ valamivel, és különben sem vagyunk felhatalmazva mindenféle jóság elkövetésére.
    És hogy hol az igazság? Hol máshol, mint odaát. Egymást meggyőzni úgysem tudjuk (szerintem nem is lehet), főleg utólag nem, előtte is elég jó kihívás. Mi a rossebet akarunk elérni? Hogy majd Tildy PH! nagyúr azt mondja, hogy ja, bocs, most rájöttem, hogy igazatok van, hamu, szőrcsuha meg mittudomén? Oszt akkor meg van oldva? Időutazás nincs, rajta vagyunk a szopón így is, úgy is. A másik meg az, hogy ha egy társadalomban elfogadott a dolog, úgy-ahogy, akkor ez van és kalap. Esetleg el lehet gondolkodni rajta, hogy hogyan süllyedtünk/emelkedtünk erre a szintre. Ha most ez a trendi (kibazzeg, de utálom ezt a szót), akkor jöhetnek a bírálók/szurkapiszkálók/békebontók/heccmajszterek, azt lehet nekik mondani, hogy '' THIS. IS. SPARTAAAAAA!!!'' aztán el van boronálva. Mondjuk az lehet problémás, hogy nem teljesen egységes az álláspont, és vitatkozni kell néha. Az meg olyan. Ha az alapkérdés kicsit olyan mint a vallás, a meggyőzés hatékonysága úgyis kb. ugyanolyan. Vagyis a semmilyenhez konvergál.

És hogy mi az én véleményem? Megint csak Mikszáth szavaival: ''Hiszen úgy is van az valahogy; csakhogy ti sohasem fogjátok megtudni.''

[kép]
    csak néha kicsit rosszfelé megy - kár

Az idézetek Mikszáth Kálmán Különös házasság és A fekete város c. műveiből valók.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák