- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #18645 üzenetére
Igen, szoftveres offloaddal addig jut a vas, egy pici IRQ-s igazitassal - hogy ne csak az elso mag legyen terhelve - el lehet erni 900 feletti eredmenyt is.
Ez az IRQ igazító script vajon mt7621-es vasakon is működik ? Tudom hogy erre a vasra van működő hw offload(megy is a 8-900mbit), de kíváncsi vagyok, vajon kikapcsolt hw offloaddal és ezzel a scripttel elérhető mt7621-en is a 900mbit ?Az openwrt-t mikor szoktátok frissíteni ? Minden alkalommal mikor megjelenik új release, vagy csak súlyos sebezhetőség, illetve zavaró hiba esetén frissítetek ?
Kipróbáltam az image-buildert, mindent "beleforgattam"(ez nem fordítás csak kész csomagokat tölt le amiből összeállítja az image-t) ami kell, transmission, nfs, nano, usb driverek, az fstrim-et kifelejtettem(ssd miatt kell), majd a következő releasekor "beleforgatom". Scriptesítettem a make image -t:
#!/bin/sh
make image PROFILE="asus_rt-ac57u" PACKAGES="base-files busybox ca-bundle dnsmasq dropbear firewall4 fstools kmod-gpio-button-hotplug kmod-leds-gpio kmod-mt7603 kmod-mt76x2 kmod-nft-offload kmod-usb-ledtrig-usbport kmod-usb3 libc libgcc libustream-wolfssl logd mtd netifd nftables odhcp6c odhcpd-ipv6only opkg ppp ppp-mod-pppoe procd procd-seccomp procd-ujail luci uci uclient-fetch urandom-seed urngd wpad-basic-wolfssl kmod-usb-core kmod-usb-storage kmod-usb2 kmod-usb-storage-uas block-mount e2fsprogs kmod-fs-ext4 transmission-daemon transmission-web luci-app-transmission transmission-remote nfs-kernel-server nano fstrim"Így minden releasekor új imaget tudok generálni azokkal az összetevőkkel ami nekem kell. Jelenleg 22.03.5-ön vagyok. Innen töltöttem a 22.03.5-ös image buildert mt7621-hez:
https://downloads.openwrt.org/releases/22.03.5/targets/ramips/mt7621/openwrt-imagebuilder-22.03.5-ramips-mt7621.Linux-x86_64.tar.xzGondolom a Dynalinknél is működik ez a módszer, ahhoz itt az image builder:
https://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/ipq807x/generic/openwrt-imagebuilder-ipq807x-generic.Linux-x86_64.tar.xz
Csak a make info-val ki kell deríteni hogy hívják a router profilját (imagebuilder wiki) -
attilav2
őstag
Mi a véleményetek az Asus RT-AX53U/1800U routerről, mennyire jövőálló ?
A ram 256mb, a flash névlegesen 128mb (ebből vajon mennyi használható csomagtelepítésre openwrt alatt?). Gondolkodok rajta hogy be kéne egyet szerezni, az AC57U-hoz képest (ami jelenleg van) ahol 128mb a ram és csak 16mb a flash, előrelépés lenne, jóval több csomagot tudnék feltenni. Meg persze a 160mhz-es wifi, ami még nem kihasználható openwrt alatt, de ami késik nem múlikAmi ellene szól a kissé öregecske mt7621, ugyanakkor az mt7622-es megoldások még drágák, nehezen vagy csak külfölrdről beszerezhetőek/nehéz rátenni openwrt-t(lásd xiaomi routerek védelme), tehát ez megintcsak az AX53U felé billenti a mérleg nyelvét. Most az AX53U olyan mint régen az RT-AC65P. Sokat gondolkodtam és arra a következtetésre jutottam hogy nekem a xiaomi routerek (pl AX3200) nem érik meg, túl erős a védelmük, nem értek a forrasztáshoz soros porthoz, stb. Az asus meg egyszerűen átflashelhető openwrt-re. Vajon lesz az asusnak a közeljövőben usb-s mt7622-es routere ? Tudtok róla hogy tervben van ilyesmi ? Mert akkor az AX53U megvétele helyett megérné várni még pár hónapot hátha megjelenik az mt7622-es asus megoldás.
-
attilav2
őstag
válasz
Dadan01 #18421 üzenetére
Az openwrt oldalán van Firmware Selector ott custom image-ot lehet generáltatni(a szerveren készül) és letölteni. Kicsit szivatós, az alap csomag összeállításban a lucit kihagyja, szóval azt is írd hozzá. Meg tudni kell a hozzáadandó csomagok pontos nevét(ennek nézz utána), ez feltétele a sikeres image generálásnak. Én csináltam már így usb driverekkel ext4 támogatással, nfs-sel, transmissionnal elátott image-ot 57U-ra és működött. Első próbálkozásra kihagytam a lucit, csodálkoztam is hogy a webfelület nem töltődött be
-
attilav2
őstag
A szegedi 'hülye azért nem vagyok' áruházban-ban láttam kinn néhány db rt-ax53u-t, akit érdekel, bár kérdés hogy 25eFt-ot megér e. Ez egy MT7621-es router Ax wifi chippel, usb-vel, és a wikidevi szerint 256mb rammal, természetesen az mt7621 miatt, annak minden előnyével és hátrányával, openwrt képes és viszonylag könnyen rávarázsolható. A 160mhz-es csatornaszélesség sajnos még nem megy openwrt alatt.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #18504 üzenetére
A vendégwifi egy teljesen alap dolog, szerintem a soho routerek 99%-ában van. Az openwrt-t meg pont soho routereken használják elsősorban, éppen ezért nem minden openwrt felhasználó hozzáértő linux guru(én sem vagyok az), sokan azért teszik fel az openwrt-t mert a gyári fw már lyukas, nem frissítik tovább, az ilyen felhasználók elvárják az egykattintásos vendég wifit, és ezekből elég sok van. Nekem elég az amit a padavan webfelülete nyújt(nem kell bonyolultabb tűzfal konfig). A gond a padavannal az hogy 1-3 emberes projektént fut, bizonytalan a háttere, nem tudni meddig tart még ki, ezért előbb utóbb majd át kell térnem openwrt-re, jó lenne ha nem lenne szenvedős a vendég wifi beállítása, hanem megoldható lenne luciban egy kattintással.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #18501 üzenetére
Tetszene az openwrt ha alapból lenne benne vendéghálózat, utólag persze meg lehet csinálni, de még luci alól is macerás. Konzolból uci parancsokkal egy shell scriptbe foglalva elviekben gyorsan létrehozható, de a wiki sajnos nem mindig naprakész, így soha nem mertem konzolból vendéghálózatot létrehozni, mindig luci alól csináltam. De még luci alatt is soklépéses a dolog. Így inkább maradok a padavannál amíg van aki karbantartja, foltozza a réseket. Nem értem miért nem lehet az openwrt-be "gyárilag" beépíteni legalább egy vendégwifi-t, amit be lehetne kapcsolni tetszőlegesen a 2.4 vagy az 5ghz rádióra.
-
attilav2
őstag
válasz
ledgeri #18022 üzenetére
Ezt megoldandó most próbáltam volna vissza rakni a gyári firmware-t az ajánlott asus oldali megoldással, de hiába világít úgy ahogy kell a router, a program nem találja a routert.
Indítsd rendszergazdai módban a FW restoration tool-t, nálam ez segített, hátha nálad is bejön. -
attilav2
őstag
válasz
kriszrap #17956 üzenetére
Tipp: talán a DFS-el van összefüggésben, állítsd dél afrikára az 5ghz régióját, ott a 100 feletti csatornák nagy része DFS mentes, így ha ilyen csatornákon használod/használtad akkor valószínű meg fog szűnni a gond, bár ez szürke zóna, itthon szabályellenes így használni.
OpenWrt wiki a DFS-ről -
attilav2
őstag
válasz
E.Kaufmann #17947 üzenetére
Luci alatt a Status menü System Log pontját nézd meg miután csatlakozni próbáltál csak WPA3 módban, illetve nézd meg a Kernel Log fület is. Ide másold be a hibaüzeneteket, aztán majd a szakértők mondanak valamit.
Valamint ha be ssh-zol a routerre akkor add ki a logread -f parancsot és ezután próbálj csatlakozni WPA3 módban, elvileg ki kell írja mi a bánata, kilépni a ctr+c -vel tudsz. -
attilav2
őstag
válasz
thomasrc #17940 üzenetére
Valószínűleg bonyolultabb összelőni ha nem a router tárcsáz be. Esetleg úgy venni használtan Mi3RG/1200GU/57Uv1-et, hogy szétkapod (ha az eladó belemegy, és megnézed van e púpos kondi) ha nincs akkor szvsz bátran vehető ha jó áron van, ezek megbízható szériák. Van még az AC65P/AC85P, ezeknek gyorsabb a wifi-je, de több a hibás példány. Ott vannak még az új mt7622-es routerek, a topikban meg lettek már említve, amik szintén viszik wrt alatt a gigabitet, de ezek drágábbak.
-
attilav2
őstag
válasz
cipofuzo87 #17893 üzenetére
Talán a Newifi D2 jó lesz, Strachm-nek azthiszem volt ilyen routere. Még pár eladó van az ebay-en alin-n aki árulja, kifutó széria lehet.
Link1 ebay
Link2 ebay
Link3 ali
Meg más megbízhatóbb kínai webshopokban is érdemes rákeresni. -
attilav2
őstag
Igen, alapvető felhasználásra (is) jó a wrt, bár a sok funkció miatt szinte el lehet veszni a beállításokban, ezért írtam hogy ágyúval verébre, általános célra használni, ha van más könnyebben kezelhető, egyszerűbb, nyíltforrású alternatíva(padavan) az adott routerre. Wrt-nél észnél kell lenni mit állítasz be, milyen csomagokat telepítesz, mert könnyen elhszállhat a rendszer, bár az asusnak jó recovery-e van. Az nem igaz hogy a padavan-t nem fejlesztenék, mahtab uddin szinte minden összetevőt frissített már, a kernelen kívül(azt a mediatek gyári driverei miatt nem lehet, mert a 3.x kernelhez vannak láncolva), újabb fejlesztő is csatlakozott, sztyepán timofeev.
Jó lenne valahogy egy Xiaomi routerről lementeni valahogy a Xiaomi féle Luci-t, és azt összeházasítani(összekalapálni) az aktuális openwrt-vel, lenne egy padavan szerű egyszerűen kezelhető felületű fw, az openwrt lehetőségeivel, ha valakinek nem elég a gui tudása az konzolban beállíthatja amit akar, az átlagfelhasználónak meg elég lenne a xiaomi féle Luci. Illetve valahogyan rá kellene venni a Xiaomi-t hogy a proprietary részeket(eszközmeghajtók) kivéve adja ki az openwrt alapú fw-je forrását.
-
attilav2
őstag
Hogyan kell forgalmi szabályt beállítani(portot nyitni) a routeren futó torrent kliensnek ? Sajnos már régebben használtam openwrt-t és kiment a fejemből, (a google nem adott releváns találatot, csak portforwarddal kapcsolatban, de az ide nem jó), annyit még tudok hogy a forgalmi szabályoknál kell kiengedni a routeren futó torrentet.
#17879 petir: Ha minden fel van telepítve ami kellhet, tehát be van lakva a router akkor elég kevés tárhely marad, usb-uas tárhelydriver, ext4 driver, nfs szerver, rtorrent, luci-app-rtorrent, elég kevés hely marad az /overlay partíción további extrák telepítéséhez:
Talán transmissionnal egy-két megát meg lehetett volna spórolni(meg beállítani is sokkal egyszerűbb) de ha már openwrt akkor a lúd legyen kövér alapon inkább rtorrent lett.
Úgy érzem hogy az openwrt ágyúval verébre egy átlag felhasználónak, csak kíváncsiságból tettem fel hogy megnézzem a legutóbbi fejlesztésekkel stabilabb lett e, és eddig pár nap teszt után úgy tűnik igen. Tartósan nem tervezek openwrt-t használni, az átlag felhasználó igényeit tökéletesen kielégíti a padavan. -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #17860 üzenetére
Már van vagy 3 gigabites routerem, a kísérletezés miatt van több hogy legyen vésztartalék, a két mt7621-es mellett van egy archer c7v5, ez utóbbi abszolút nem érte meg, OpenWrt alatt nem hozza a megfelelő wifi teljesítményt, a qualcomm fastpath kipróbálása miatt könyörögtem ki ajándékba
Wifi teljesítményben az mt7621-esek hozzák az elégséges szintet owrt alatt, most elég stabil az 5ghz így hogy délafrikára állítottam
Padavan alatt persze sokkal jobb, de szeretek kísérletezni. Az mt7621 pppoe gigabit javítása végett keltette fel a kíváncsiságom újra az OpenWrt. Xiaomi AX3200-at pénzkidobásnak érzem, nincs usb, torrenthez kellene egy raspberry. Soros portos mókolással megy csak rá az Owrt amihez nem értek, valaki meg kellene csinálja nekem, meg aztán a 25k körüli ára drága a kísérletezéshez. Mi van ha a wrt felrakása közben tégla lesz ? A kíváncsiság persze hajt, de azthiszem tényleg pénzkidobás lenne.
-
attilav2
őstag
Szerintetek most hogy megoldódott az mt7621 pppoe gigabit, érdemes még xiaomi ax3200-ra beruházni ? Már van 2db mt7621-es routerem Asus rt-ac57u és rt-ac1200gu, kísérletezés miatt vettem két példányt, egyiken padavan másikon OpenWrt van. Az mt7622-es Xiaomi AX3200 pppoe gigabit támogatása stabilabb mint az mt7621-é ? Egyáltalán miben jobb az mt7622 az mt7621-nél ?
-
attilav2
őstag
Az AUR-ban találtam egy speedtest++ nemhivatalos speedtest.net klienst, ami pontosabb mérést ígér.
Mértem vele egyet, ugyanazzal a szerverrel amivel a hivatalos cli klienssel is mértem a #17812-ben.
Íme az eredmény: -
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #17829 üzenetére
Owrt-ből nem lehet valahogy kiszedni a DFS-t ? Te vagy valaki tudna készíteni egy patchet a 22.03-hoz, ami kiiktatja a forrásból a DFS-t, vagy lehetőség van a fordítás előtti konfigurálás során kiiktatni a DFS-t? Akkor forgatnék magamnak DFS mentes buildet. Nagyon zavaró a DFS, legalábbis ahogy az Owrt "megoldja". Padavanban, ha a "debug, all channels" beállítást választom AC-nál, akkor nincs DFS, ahová állítom a csatornát ott is marad.
-
attilav2
őstag
válasz
stopperos #17816 üzenetére
Most az 52-esen tegnap este óta nyugton van, a 116-osról állandóan lekapcsolt. Mondjuk a magasabb számú csatornák(100 felett) azért lennének jobbak mert azon szinte nincs vagy egyáltalán nincs senki ezért jobb a vétel.
Padavanban nincs DFS. Ahová rakom a csarnát ott marad,(a debug, all channels, beállítással az összes 5ghz csatorna elérhető) nem szabályos, de legalább stabil -
attilav2
őstag
DFS-t most is elég rosszul kezeli az Owrt, Nemcsak 1200GU-nál hanem Archer C7v5-nél is tapasztaltam. DFS frekvenciáknál egy idő múlva elmegy a wifi és nem jön vissza. Xiaomi AX3200-nál is fennáll a DFS probléma ?
-
attilav2
őstag
válasz
xabolcs #17694 üzenetére
Asus AC57U/1200GU Owrt 22.03 speedtest eredmény:
Tényleg sokat reszeltek rajta, ilyen jó eredményt még soha nem mértem Owrt-vel.
exFat-al nem megy az NFS megosztás(Google azt dobta hogy semmilyen Fuse fájlrendszer driverrel nem megy), padavan alatt működik, megoldható Owrt-n valahogy exFat-tal, vagy mindenképp ext4-re kell formázzam a külső ssd-t? Van Owrt-n olyan exFat driver ami nem Fuse? -
attilav2
őstag
MT7621-re van hw flow offload elég régóta a hivatalos openwrt-ben, olyan kb ~700mbit et tud így az ezzel a SoC-al szerelt router, AC1200GU AC65P MiR3G, ha 21.02 alatt megjavítják a hw offload pppoe részét akkor talán 800mbit is elérhető lesz, IP alapú hw flow offload már működik. dchard kollega tud többet mondani az ezirányú openwrt fejlesztésekről, engem is ő informált.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #16784 üzenetére
Működik a kerülő megoldás a 21.02.0 DFS hibájára. Szépen átváltott 124-ről az option channels ben felsorolt tartalék csatornák egyikére(44-48) mikor radart észlelt. Most DFS csatornákat soroltam fel a channels részben (100-116), jelenleg a 124-esen van, kíváncsi vagyok hogy a legközelebbi radar észleléskor működni fog e ez a kerülő megoldás DFS tartalék csatornákkal is.
-
attilav2
őstag
Sajnos másnak is problémás 21.02 alatt a DFS (nem)működése, az Owrt fórumban talált infók szerint egy kerülő megoldást javasoltak rá. Nevezetesen, ha jól sikerült kisilabizálnom amit írt, akkor az /etc/config/wireless -ben az 5ghz-es interfész beállításaihoz az option channel alá(ami a Luci-ban beállított csatornát tartalmazza) fel kell venni az option channels beállítást nem DFS csatornák felsorolásával, és akkor ha failed lesz az új DFS csatorna keresése radar detect-kor, akkor az option cannels -ben felsorolt csatornák valamelyikére fog váltani. Hát kíváncsi vagyok működik e... Egyébként sok tekintetben sz@r@bb az Archer C7v5 az 1200GU-nál, a QCA 5ghz-es része gyengébben szór és kevésbé stabil az 1200GU 5ghz-es részéhez képest, A C7 procija is gyengébb az 1200GU-nál. A C7 sokkal gyakrabban jelez radar detectet és lövi le az 5ghz-t mint az 1200GU. Nagy csalódás a C7, pedig sokan azt mondják QCA vason sokkal jobban megy az OpenWrt. A C7 a Luci-s channel analysis-t 5ghz-en nem szereti, magamon kívül még egy állomást jelenített csak meg, aztán le is halt az 5ghz, újra kellett indítanom az interfészt. A telefon a wifi analyzer(open source) app-al megmutatott minden 5ghz-en levő állomást. 19.07.8-on is teszteltem a C7-et, a DFS működik, de nagyon gyakran váltogatta a csatornákat és ez egyes alkalmazásoknál szakadozást okozott a Mi Box S-en. 1200GU egész stabil lett a 21.02-vel(igaza volt dchard-nak, a DSA-ra átállás megoldotta 7621-en a stabilitási problémákat), egyetlen aggodalomra okot adó hibát vettem csak észre a logban mégpedig hogy néha csak 100mbites linkkel érzékelte a lan-ra dugott PC-t, de szinte rögtön korrigált 1000mbit-re. Szóval az MT7621-es vasak a 21.02-vel már szerintem egész stabilak és használhatóak lettek, leszámítva a 21.02 nem működő DFS-ét(de ez szerintem minden platformot érint, nem csak a 7621-et, nálam C7-en is előjött). Nagyon bánom hogy megvettem a C7-et, nagyon nagy csalódás
Kialakult egy kis router gyűjteményem, van AC57Uv1 padavannal, AC1200GU OpenWrt(21.02)-vel, 1043ndV1 OpenWrt(19.07.8 ar71xx)-el, és a legutóbbi szerzemény a C7v5 ami most tesztképpen használatban van 21.02-vel.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #16781 üzenetére
Jmicron chipes Delock 42523 2.5" ház, padavan alatt a provisioning mode unmap-re való állítása után rendben lefut az fstrim parancs. Ellenben 21.02 owrt-n a fentebb említett hibára fut. Adata SP600 ssd-ről van szó, átraktam egy szintén usb3(uasp) chieftec 3.5" házba, ebben owrt alatt is működik az fstrim, még nem néztem utána hogy a chieftec ház milyen chipes. Azt tudom hogy ahhoz hogy legyen esélye az usb-s trim-nek uasp protokollos ház kell. Ütemezett trim alatt a discard mount opciót érted ? Tehát megpróbáljam úgy felcsatolni a delock házat hogy a provisioning mode unmap-re állítása után ezekkel az opciókkal mountolom: mount -o rw,noatime,discard /dev/sda1 és akkor menne az állandó trim a PC-s belső sata ssd-khez hasonlóan ? A linkelt forrásfájlban rákerestem a jmicron-ra a delock-ra az adata-ra de nem találtam semmit.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #16769 üzenetére
Egy másik (Chieftec) usb-s házzal működik az fstrim OpenWrt és Arch alatt! Érdekes hogy a delock házzal padavan alatt ment az fstrim, viszont Arch és OpenWrt alatt már nem. Lehet hogy azért ment padavan alatt a trim mert 3.x-es kernel van alatta és az jóban van ezzel a delock házzal. Arch és OpenWrt 21.02 alatt viszont 5.x-es kernel van, ezzel lehet trim szempontból inkompatibilis a delock ház
A chieftec ház 3.5"-ös, a delock 2.5"-ös. Szereznem kell a torrentező routeres ssd-nek egy 5.x kernel fstrim kompatibilis 2.5" házat.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #16776 üzenetére
A 149-es csatornán levő C7 jelét érzékeli a RN9 teló(Helio G85) és a Mi Box S lejátszó(ebben valamilyen amlogic van), más kliensekkel még nem tudtam kipróbálni. Érdekes tapasztalat hogy a C7v5 19.07.8 alatt váltogatja a frekvenciákat időnként(szerintem túl gyakran) ha DFS csatornára teszem, 21.02.0 alatt viszont csak próbál frekit váltani, a váltás valahol elakad, és ugyanez igaz az 1200GU-ra is 21.02.0 alatt, tehát ahelyett hogy elváltana egyszerűen megszűnik az 5ghz jel, a logba pedig valamilyen hibaüzenet kerül arról hogy valamiért nem sikerült a freki váltás. Ezért is kezdtem keresni a felsőbb DFS mentes frekvenciákat mert azokon jó eséllyel nincs más eszköz, míg az alsó DFS mentes freki tartományokban általában több eszköz található.
-
attilav2
őstag
DFS mentes frekvenciák vannak az 5ghz felsőbb tartományában ? Egy HUP fórumtémában írt vbence erről:
Gyorsan ranezve egy T-s eszkozre ott csak 140-ig allithato, van ahol ezek a csatornak elerhetok a firmware-bol?
Egy referenciat talatam itt (Xiaomi Mi Wifi Router 2 AC1200 EU):
https://xiaomi.hu/wp-content/uploads/manuals/xiaomi-mi-wifi-router-3-manual-xiaomi-hu.pdf
149-165-os csatornakat felsorolja mint nem-dfs csatornak. Mivel magyar nyelvu haznalati utasitasrol van szo batorkodom feltetelezni, hogy a forgalmazo elvegezte a tipus engedelyezteteset.
Sokat küzdöttem a DFS-sel owrt alatt. a 19.07.8 alatt C7v5-ön gyakran váltogatta a frekvenciákat, a 21.02.0 csak próbál frekit váltani de nem sikerül neki(ugyanez a jelenség 1200GU-n), ez látszik a logban. Keresgettem a google-n DFS témában és akkor jött szembe ez HUP téma. Mire hazaértem melóból megint elnémult az 5ghz ezért rögtön kipróbáltam a 149-es csatornát, pár mp múlva visszajött a jel, tehát nem várt DFS detektálásra az owrt. Valóban DFS mentes lenne a 149-165 csatorna tartomány ? A wifi régiót magyarországra állítottam az owrt-ben. A linkelt xiaomi router használatija már nem érhető el sajnos, valaki tud magyar esetleg EU-s hivatalos forrást a DFS mentes csatornákról ? -
attilav2
őstag
Valakinek megy a trim OpenWrt alatt ?
Ezekkel próbákoztam:
root@AC1200GU:~# find /sys/ -name provisioning_mode -exec grep -H . {} + | sort
/sys/devices/platform/1e1c0000.xhci/usb1/1-2/1-2:1.0/host0/target0:0:0/0:0:0:0/scsi_disk/0:0:0:0/provisioning_mode:fullroot@AC1200GU:~# echo unmap > /sys/devices/platform/1e1c0000.xhci/usb1/1-2/1-2:1.0/host0/target0:0:0/0:0:0:0/scsi_disk/0
:0:0:0/provisioning_moderoot@AC1200GU:~# find /sys/ -name provisioning_mode -exec grep -H . {} + | sort
/sys/devices/platform/1e1c0000.xhci/usb1/1-2/1-2:1.0/host0/target0:0:0/0:0:0:0/scsi_disk/0:0:0:0/provisioning_mode:unmaproot@AC1200GU:~# fstrim -v /mnt
fstrim: /mnt: FITRIM ioctl failed: Remote I/O errorAdata SP600 ssd egy delock házban, padavan alatt működött a trim.
Valahogy működésre tudom bírni openwrt 21.02.0 alatt is ? -
attilav2
őstag
Firmware selectorban már elérhető a 21.02.0
-
attilav2
őstag
válasz
Mcrazy #16713 üzenetére
Azért favorizálom a tftp-t mert ekkor a fw felírását a bootloaderben lévő gyári mechanizmus végzi, kisebb az esélye a téglásodásnak. A gyári fw-ben az 5ghzt freki tartománya sajnos eléggé korlátozott csak a 48-as csatornáig lehet állítani. A torrent kliens is elég buta, kisebb oldalon működik, de a legnagyobb magyar oldalon már nem, nyilván ott le vannak tiltva a gagyi kliensek. Még lehet vissza teszem a wrt-t, mert hiányzik az a szabadság amit nyújtott, az 5ghz gyatrább teljesítményét leszámítva stabil volt. Mostmár megnyugodtam hogy oda vissza lehet állni a gyári és a wrt között probléma nélkül
Két fajta wrt-t próbáltam a c7v5-ön, a gwlim féle 21 januári SFE-t, és az ath79-es 19.07.8-at, az előbbi net sebességben (600mbit) és a luci gyorsaságában jobb volt mint a hivatalos build, a hivatalos csak 500mbit körül tudott sw flow offloaddal.
Néhány kép az SFE-ről:
Az alapbeállításokat mutatja, van hw és sw offload is az SFE mellett, de a leírás szerint egyszerre csak az egyik módszert ajánlott aktiválni, SFE-vel a leggyorsabb.
Főoldal
OpenVPN -
attilav2
őstag
válasz
Mcrazy #16710 üzenetére
Simán visszaraktam a legfrissebb gyárit - c7v5_us-up-ver1-1-3-P1[20210519-rel50598]_2021-05-20_14.04.17.bin - tftp-n!
Úgy tűnik minden faxa, már gyári alól megy a net.Reseteltem az openwrt-t, beállítottam a gépen 192.168.0.66 címet, bemásoltam az fw fájlt a tftpd64 mappájába, átneveztem a .bin fájlt arra amit a router tftp-n vár, kikapcsolatam a routert, benyomtam a resetet miközben bekapcsoltam és addig nyomtam amíg a két körkörös nyíl led kigyulladt, elengedtem, feltöltötte az fw-t, majd 15-20 perc várkozás után kész volt a művelet
Nagyon paráztam hogy valami gáz lesz, de sikerült
Openwrt alatt az 5ghz elég gyenge teljesítményt nyújtott, elég gyakran változtatta is a frekvenciát a dfs jegyében, ami fennakadást okozott a Mi Box S-el való kapcsolatban, megszakadtak, akadoztak a filmek.
-
attilav2
őstag
válasz
Mcrazy #16707 üzenetére
Szia!
A hivatalos tplink oldalon(a magyart és a németet is néztem) a letölthető .zip nevében eu verzió van, de a bin fájl nevében már us verzió szerepel, ez nem baj? Ettől még nyugodtan ráflashelhetem tftp-n? Esetleg te korábban csináltad a visszaállást a gyárira és akkor még volt fenn az oldalon eu-s fw ? Ha így van és lementetted, kérlek oszd meg.
Kép link
Tapasztaltabbakat kérdezném hogy le lehet e menteni a rádió kalibrációs adatokat tartalmazó partíciót a C7v5-ről? Ha igen hogyan kell openwrt alatt? Jó ha van mentés ha netán félresikerülne a visszaállás, sok rémtörténetet olvastam a neten ezzel kapcsolatban. -
attilav2
őstag
válasz
woodworm #16700 üzenetére
Azthiszem a Gwlim SFE build úgy 100-150mbit-tel gyorsabb a hivatalos ath79-es 19.07.8-nál, de ugye cserébe nincs vagy problémás a csomagkezelés gwlim-en. A 19.07.8 ~500-550mbit körül teljesít, a Gwlim SFE meg volt hogy alulról karcolta a ~700mbit-et. A Gwlim SFE build egy korábbi 5.x kerneles snapshoton alapul, így nem mertem tartósan fenn hagyni, mert nem tudom milyen a stabilitása, anyám is használja a netet, engem nyaggat ha valami gond van, így egyelőre maradok a hivatalos stabil owrt-nél, az QCA-s vason többnyire stabil szokott lenni. Érdekelne mások tapasztalata hogy vissza lehet e rakni a gyári fw-t C7v5-re, ha igen akkor hogyan oldották meg téglásodás nélkül.
-
attilav2
őstag
Megjött a C7v5, nagynehezen rávettem a családot hogy engedjenek venni egy QCA-s routert, először a gyári fw-n használtam 1-2 napig, meg volt a ~900mbit. Majd váltottam a Gwlim féle SFE openwrt-re, amit tftp-vel raktam fel. Egy átskinezett Luci fogadott, ami a hivatalos wrt-kben levő Lucinál gyorsabb volt. Az SFE-t bekapcsolva a sebesség alulról súrolta a ~700mbit-et, majd a sw flow és hw flow offloadot is rákapcsoltam, de nem javított ~100mbittel csökkent a sebesség. Csak az SFE-t bekapcsolva kb hozza a hivatalos 21-RC buildek sebességét, egy kicsivel azért gyorsabb. Csomagokat nem lehet(illetve nem ajánlott) felrakni mert a Gwlim sfe build anno egy snapshotból lett készítve ezért nem várt jelenségeket okozhat egy csomag különösen ha kernellel kapcsolatos dolgot teszünk fel. Aztán úgy döntöttem hogy felteszem az ath79 alapú hivatalos 19.07.8-at, kétszer kellett megismételnem a tftp folyamatot mert elsőre nem rakta fel, pedig a log szerint felkúszott, másodjára felment. Az 5G wifivel akadt kis probléma, a beállítások elvégzése és az aktiválás után nem kapcsolódott be, újra kellett indítani a routert és a reboot után 1-2 perccel elindult az 5ghz. Az SFE buildnál nem volt probléma az 5ghz-vel, de ott meg a csomagtámogatás hiányzik, így maradok a hivatalos buildeknél.
Csináltam néhány képet az SFE Lucijáról(2021 januári build, ez a legújabb Gwlim githubján):
Hogy a gyári fw-t hogy tudom visszatenni, illetve vissza lehet e egyáltalán rakni, az jó kérdés, a neten sok ellentmondásos infó van ezzel kapcsoltaban a C7v5-ről. Szerintem a gyári fw sem rossz, sok beállítási lehetőség van, még torrentkliens is van benneext4 támogatás valószínűleg nincs, így a letöltés nem lehet a gyári megoldással valami gyors.
-
attilav2
őstag
Találtam ar71xx-es 19.07.8 buildet 1043ndV1-re az owrt firmware selectorban, fel is dobtam gyorsan, mert kíváncsi voltam mit lehet belőle kihozni, nyomtam egy sebesség tesztet:
Szerintem amilyen régi vas ez, ahhoz képest egész jó.
A bizonyíték hogy ar71xx-es és nem ath79-es build:
Érdekes, nem úgy volt hogy az ar71xx-et dobják? -
attilav2
őstag
DSA az a switch konfigurációt érinti, ha a VLAN oknak is köze van a switch konfighoz akkor lehet szívni fogsz ugyanis luci alól még nem lehet DSA switch konfigot állítani, még csak initial DSA suport van mt7621-en. Én stabilnak találtam a 21-RC-t, igaz nem nyúltam se a switch se a wlan konfighoz, csak sima pppoe-t használtam, az biztosan működik. Ha vargalex, suste, vagy valamelyik hozzáértő erre jár majd megmondja hogy lehet e szívás a VLAN konfiggal, vásárlás előtt mindenképp kikérném egy hozzáértő tanácsát.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #16546 üzenetére
A 19.x nálam is stabil volt bizonyos alverziók esetében, pl ha jól emlékszem 19.07.3 betonstabil volt, 19.07.4 random restartolgatott, pl ha az egyik lan portból kihúztam a kábelt, de csinálta magától is. A HUP fórumon írta valaki hogy 19.07.4 alatt MiR3G-vel stabilitási gondjai akadtak. Dchard kollega aki fejlesztő ha jól tudom, állítja hogy a 7621-ben hardveres (silicon) bugok vannak, amin majd nagy eséllyel a DSA sokat enyhít, és ez legalábbis eddig, a 21-rc1 stabilitását nézve, bejött! és remélem a teljes 21-es széria alatt így is marad.
-
attilav2
őstag
Befeztem a 21-rc1 tesztelését, egyelőre visszatértem padavanra. A 19.x alatt MTK-n jelentkező instabilitás megszűnt, viszont bugos a DFS, ha elváltott a 100-as csatornáról akkor eltűnt az 5ghz jel, egy másik csatornára kellett állítani hogy újra legyen jel. Bizonyos oldalak lassabban vagy csak többszöri próbálozásra jöttek be, állítólag MTU probléma, nem teszteltem ha lejjebb veszem megjavul e(nem tudom diginél mi az ideális érték). Kb 1 hónapig teszteltem a 21-rc1-t, random rebootok nem fordultak elő, mondhatni beton stabil volt, a 19.x-re MTK-n jellemző a random reboot. A sebesség alacsonyabb a 19.x-en megszkottnál, 21-rc1 alatt csak 5-600mbit. Transmissiont luci alól nem lehet(nem ajánlott) konfigurálni(mert hibás a modul), konzolból kell parancsokkal, konfig fájl szerkesztéssel, ezután rendben működik. Smart youtube tv app a tv-n kb 10 percenként pufferelt 21-rc1 alatt(talán MTU állítás ezt is megoldja), padavan alatt nem tapasztalom ezt a jelenséget.
Összességében azt mondhatom hogy MTK-soknak ajánlható a 21-es főverzió a nagyobb stabilitás miatt, dchard régebben írta hogy a DSA architektúra miatt az új főverzió MTK alatti stabilitása javulni fog, ezt az RC1 igazolja szerintem. -
attilav2
őstag
válasz
attilam #16522 üzenetére
Miután a Luciban elrontottad a guest wifit volt factory reset ? Reset után csináltad újra parancssorból a guest wifit ? Ha miután a luciban elrontottad nem resteltél lehet hogy egy katyvasz jött létre a konfigban, és ezért voltak dhcp problémák. Ha volt reset akkor lehet hogy elgépeltél vagy kihagytál egy egy parancsot, és azért voltak gondok. Sajnos az OpenWrt-ben nincs beépített előre konfigurált guest wifi
Jó lenne ha a hozzáértők, vargalex, suste, készítenének egy scriptet ami a routeren futtatva létrehozza a guest wifit a megfelelő beállításokkal, akár interaktív is lehetne ez a script, rákérdezne a guest wifi ssid-re, jelszavára, melyik wifi interface-n(2.4 vagy 5ghz akarjuk létrehozni) stb. Guest wifi-be nekem is többször beletört a bicskám, úgyhogy inkább nem csinálok, szerencsére nem létszükséglet. -
attilav2
őstag
válasz
jeriko2 #16507 üzenetére
Nekem is van ilyen problémám hogy időnként egyes oldalak nem vagy lassabban jönnek be, padavan alatt nem volt ilyen gondom, Wrt 21-RC1 alatt van, akkor ezekszerint nemcsak a stabil hanem az RC verziónál is előjöhet ez a hiba. Digi-nél mekkora MTU-t érdemes beállítani?
-
attilav2
őstag
válasz
attilam #16503 üzenetére
Szia! Én Asus RT-AC1200GU-ra tettem fel 21RC1-t, és dhcp gondom még nem volt pedig már több hete tesztelem, egyedüli bug amibe belefutottam a hibás dfs 5ghz wifin, ha radart észlel előfordulhat hogy frekiváltás helyett az 5ghz elnémul, ilyenkor csak router reboot segít. Amin próbálkozol az is mt7621 SoC-os router mint az enyém. Nem lehet hogy a guest wifi nem megfelelő beállítása okozta nálad a dhcp problémákat? Ugyanis a guest wifit többféleképp is létre lehet hozni, luciban kattintgatva, ssh konzolban parancsokkal, scripttel (a Wiki ajánl guest wifit létrehozó scripttet ha jól rémlik). Hogyan hoztad létre a guest wifit?
Ezt írtad "Tehát ugyanaz az állapot megy ami az internetkapcsolat megszűnése előtt volt. Bár valahogy mindig a guest wifi hozzáadása után jelentkezett, de configból visszatöltöttem azt is."
-
-
attilav2
őstag
válasz
Archttila #16489 üzenetére
Vezetéken mekkora a C7 sebessége 21-rc1 alatt? 5ghz wifi nem szállt még el? Nekem egyszer már elszállt 1200GU-n, csak a reboot segített. 1200GU kb 5-600mbit -et hoz 21-rc1 alatt, pppoe kapcsolat stabil, 1hét után bontott amikor a digi bont automatikusan. C7 -en a pppoe stabil 21-rc1 alatt ?
-
attilav2
őstag
Már több mint 1 hete tesztelem az 21-RC1-t RT-AC1200GU-n, most belefutottam egy problémába, egyszerűen elszállt az 5ghz wifi, csak reboottal sikerült orvosolni, az interface újraindítása nem segített. A logot elfelejtettem megnézni, gyorsan kellett a net, öcsém gyerekei mesét akartak nézni és az 5ghz wifi-n lóg a Mi-Box. Lehet valami DFS-el kapcsolatos bug, másik frekire akart váltani de nem tudott? A 100-as csatornára van állítva az 5ghz. Vissza fogok menni padavanra, az nem csinált ilyet, pedig ott is a 100-as csatornára van állítva.
-
attilav2
őstag
válasz
Headless #16472 üzenetére
Na, megnéztem. a transmis felhasználó nevében fut, legalábbis ezt írja a ps:
A /etc/passwd -ben /etc/group -ban transmission név szerepel. Mikor bekonfiguráltam konzolból a transmission-t, az owrt wiki javasolt egy chown -R transmission:transmisson -t a transmission könyvtárra (ez az alkönyvtárak fájlok tulajdonosát is átállítja ha jól tudom), mivel padavanról hoztam át a lemezt ezért a tulajdonjogot a leírásnak megfelelően átállítottam, mivel a letöltés seedelés probléma mentesen működik, nincs a logban jogosultság problémát jelző üzenet, ezért akkor feltételezhető hogy a transmission user és group nevében fut a daemon, csak a ps valamiért nem írja ki teljesen a nevet. Akkor eddie1978-nak azért nem működött a transmission mert a luci modul valószínűleg hibás, és ő az alól próbálta bekonfigurálni majd elindítani, én meg teljesen konzolból konfiguráltam és indítottam és működikLuci alól nem szabad akkor hozzányúlni, legalábbis 21-rc1 alatt.
-
attilav2
őstag
válasz
eddie1978 #16465 üzenetére
Én a wiki alapján teljesen konzolból konfiguráltam be a transmissiont, majd konzolból kapcsoltam be és indítottam, illetve restartolgattam konfig módosítások után, luci alatt nem állítottam semmit, bár a modult kíváncsiságból felraktam, nálam is üres az user és a group választó a transmission luci modulban, mégis fut a daemon, seedel, letölt, működik ahogy kell, kizárásos alapon azt gondolom hogy a root nevében fut. Valószínű nálad is futott volna ha teljesen konzolból konfiguráltad volna és indítod el, és nem nyúlsz hozzá luci alatt. NFS szerver működik, kodi megtalálja és fel tudja csatolni, videólejátszás megy, sambát sosem használtam túl bonyolultnak gondolom.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #16457 üzenetére
A 2 napos pppoe uptime is megvan 21-rc1 alatt:
Transmission is jól működik, bár a transmission-web-control csomag elég régi, -ennek annyi a hátránya hogy a tracker infókat nem jelzi, másik klienbsben pl a transmission-remote-gtk ban ez működik- padavanban transmission-remote-control -ból a legújabb van.
Összességében elég stabilnak tűnik az új stabil release előzetes, 19.x -hez képest látok előrelépést, 19.x restartolgatott és dobálta a wan-t AC57U/1200GU-n. Wifi is stabilnak tűnik. Aki kíváncsi annak mindenképp ajánlom az új release előzetes kipróbálását -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #16455 üzenetére
Na, rápróbáltam a tartalék 1200GU-ra a 21-rc1 -et, a szoftveres és hardveres gyorsítást is bekapcsolva ilyen 5-600mbit eket mértem a szelessav.net -en. A stabilitásra kíváncsi leszek, a 4.x kerneles 19.x nem muzsikált valami fényesen ezen a hardveren, most egy kis teszt alá vetem a 21-est 1200GU-n mennyire stabil.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #16451 üzenetére
Többek közt ez áll a 21rc1 release notesban a known issues-nél:
DSA support is new and might not be complete or fully working. The LuCI web interface has no support for DSA yet.
Nem is minden targeten kapcsolták be a DSA-t, 1043nd-n pont nem. Viszont AC57U-n jó eséllyel aktiválva lesz ha felrakom a 21-est rá, mert mt7621 targeten támogatott a DSA. Ha a luci nem kezeli a DSA-t, akkor attól még be tudom állítani alatta a pppoe kapcsolatot?
Egyáltalán érdemes így felrakni 57U/1200GU-ra a 21-est hogy luci alatt nem támogatott a DSA ? -
-
attilav2
őstag
válasz
Gyurka6 #16447 üzenetére
Tegnap este tesztelgettem az 1043-on a 21rc1-t, néztem a wifijén youtube-ot himedia android tv-s boxxal, 13-as csatornát(ezen vannak felénk a legkevesebben) 40mhz-t és annak kikényszerítését állítottam be, a himedia tudja kezelni a 40mhz sávszélességet, youtube-on szakadás nem volt, facebook watch meg megállt de beletekeréssel lehetett folytatni, (ez lehet az app hibája is), egy 1 órás yt videót is megnéztem nem szakadt. Ellenben anyám panaszkodott hogy neki az este állítólag eldobta a netet, bár ez amiatt is lehet hogy a fő routeremet az AC57U-t és a wifijét bekacsolva hagytam, és lehet hogy átugrált a tabletje az ideiglenesen net nélküli AC57U wifijére, le kellett volna lőnöm az 57U wifijét(az 1043-on természetesen más ssid-t használtam, de ha le van mentve mindkét hálózat akkor szeret átugrálni az általa erősebbnek gondoltra), az 57U-t azért nem kapcsoltam ki mert jól be van lőve a rákötött ssd-n a trim és rebootkor elszállnak az usb trim beállítások. Az 1043 játszós router lesz, tesztelgetni, ingyen volt
Viszont van egy furcsa hiba amit az AC57U-n és 1043-on 19-es és 21-es verziónál is tapasztalok, hogyha leállítom a wan interfészt, hogy bontsam a pppoe kapcsolatot akkor jó egy percet "homokórázik" a luci mielőtt lelövi és ismeretlen hiba, "unknown error" jelenik meg a wan mellett, sokszor újra sem enged csatlakozni, ellenben a padavanos AC57U felcsatlakozik minden további nélkül, szóval a pppoe session kezelés wrt alatt valahogy nem az igazi, ezen lehetne javítani, kár hogy az új 21-es verziót is érinti a hiba. -
attilav2
őstag
A C6-ból megjelent a v3 ami már sajnos mediatekes(MT7621), az meg openwrt alatt nem valami stabil(AC57U-ban is ilyen SoC van és nem volt valami stabil Owrt-vel). Neked C6 v2.x kell, az QCA-s, ha ragaszkodsz a C6-hoz, v2-re van openwrt
v3-ra még nincs. V2-t szerintem már csak használtan kapsz, vagy próba szerencse alapon megeresztesz egy sor emailt/telefont hátha valahol van még raktáron v2. -
attilav2
őstag
válasz
ledgeri #16436 üzenetére
RC1=release candidate 1, első kiadásra jelölt verzió, jöhet több RC verzió a végleges kiadás előtt, RC2 RC3 stb.
Kíváncsi vagyok hogy mt7621-en mit gurít ez az új majdnem végleges verzió, kb egy éve már próbálgattam az 5.x kernelre épülő snapshotokat, de netes sebességteszteken siralmasan teljesítettek, jó ha megvolt a 300mbit, miközben a stabil, 4.x kernelre épülő ág bekapcsolt sw flow offloaddal 700mbit körül teljesít ezen a hardveren.
vargalex: Az RC verziókban van Luci? -
attilav2
őstag
válasz
ledgeri #16429 üzenetére
Pl AC57U-nál (ez van nekem) az oldalán még mindig csak a 19.07.7 van említve, pedig van letölthető image a 21.02-ből 57U-ra: https://downloads.openwrt.org/releases/21.02.0-rc1/targets/ramips/mt7621/
-
attilav2
őstag
válasz
woodworm #16418 üzenetére
Na leteszteltem a Gwlim féle Fast Path Lede-vel, lefele 387mbps. Ez a legjobb sebesség amit mértem ezzel az eszközzel, bár a hivatalos Owrt 367mbps-éhez képest nem érzem nagy előrelépésnek, bár egy egy pillanatra volt hogy elérte a 400mbit-et, de nem tudta tartani. Tény hogy ez a régi build kicsivel többet hoz ki ebből az öreg vasból.
-
attilav2
őstag
válasz
woodworm #16418 üzenetére
Erre a build-re gondoltál ugye?
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #16416 üzenetére
Kipróbáltam most gyárival és hivatalos OpenWrt-vel is.
A gyári alatt(leguccsó fw-rel teszteltem) 110mbps körül teljesített
A hivatalos Owrt alatt (szintén leguccsó verzió) 367mbps körül teljesített bekapcsolt software flow offloaddal és stabilabban tartotta a sebességet mint a gwlim féle build. A gwlim féle buildnak ezen a vason (1043nd v1.10) semmi előnye.
A szelessav.net -en mértem. -
attilav2
őstag
Talán lehet hogy nem megy az SFE, azért teljesített ilyen rosszul az 1043?, pedig a luci ban mutatja a futó szolgáltatások közt az SFE-t. Majd megnézem a logokat. A luci alól asszem a bootlog elérhető. Konzolban mely logfájlokat érdemes nézni, és hol találhatóak? Ennek a gwlim féle custom wrt buildnak pont a qualcomm féle sfe fastpath a lényege, csak qca procis routerekre elérhető, az sfe miatt reménykedtem hogy azért a 700mbit-et legalább alulról karcolgatni fogja.
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #16409 üzenetére
Nos, gyorsan leteszteltem ezt a Gwlim fw-t, rájöttem hogy nem kell ehhez áramtalanítani az 1200GU-t
, az 1043nd v1.10 sebessége gwlim fw-rel ~300mbps körül van
miközben az 1200GU padavannal ~900mbps. Hát ez a Gwlim féle Owrt fw sem hozza el a megváltást
-
attilav2
őstag
Főnököm adott egy TL WR1043NDv1-et, szinte rögtön fel is toltam rá a Gwlim féle -Fast Path - SFE - Openwrt-t, sebességteszt később.
Tftp nem igazán akart összejönni, így a gyári rendszerről toltam fel, nem akartam tovább küzdeni a tftp-vel. Felment, de miután felment nem indult újra a router, vártam egy 10 percet és újra indítottam, kb 5 perc múlva elérhető lett a 192.168.1.1 beállítottam az alapbeállításaimat. Azért nem akarok most sebességet tesztelni mert az 1200GU-n Padavan alatt elég jól belőttem az usb-s ssd-n a TRIM-et, megy róla a transmission a TRIM beállítása óta egész jól, újraindítás után viszont elvesznek a beállításokKüzdelmes volt összehozni az usb TRIM-et.
Lehet hogy pár hét vagy hónap múlva tesztelem csak le mit tud ez a Gwlim fw, vagy ha lesz hozzá hangolatom akkor lehet hamarabb
Csak aztán remélem miután visszakötöm az 1200GU-t, újra sikerül belőni a TRIM-et.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #15873 üzenetére
De neked nincs bekapcsolva a hw flow offload, sőt az sw flow offload sem ha jól tudom, írtad korábban. Lehet hogy nálad ezért stabil? Nekem random rebootok és PPPoE bontogatás voltak, lehetséges hogy az egyik vagy mindkettő(sw hw) flow offload okozta? Külföldi fórumokon találtam olyan bejegyzéseket hogy a hw offload IPv6 eldobálást és PPPoE bontást okozott, ezeket a hibákat én is tapasztaltam.
Megtennéd hogy bekapcsolod legalább a sw flow offloadot és úgy járatod pár napig ? -
attilav2
őstag
Szia
Ebben a routerben is MT7621 SoC van, van Asus 57U-m és 1200GU-m ezekben is ez a SoC-van, elég rossz illetve vegyes tapasztalataim vannak OpenWrt-vel, annyit mondok elég instabil kiszámíthatatlan rajta. Hozzáértő -dchard- nem javasolja MT7621 vasakon az Owrt-t: Link és Link
Ha sikerül felkalapálni rá valahogy, kb ~700mbit-re számíthatsz sw flow offloaddal, ha bekapcsolod a hw flow offloadot is akkor néha belekarcol a ~800mbit-be. Ha instabil lenne a router kapcsold ki a hw flow offloadot. Jól látod igencsak pilótavizsgás xiaomi routerekre Owrt-t tenni, de padavan-t is ugyanezzel a módszerrel tudsz rátenni, sajnos egyszerűbb nincs egyelőreRáadásul Alexey repója és a Prometheus még nem támogatja az AC2100-at, így az orosz 4pda-ról kell vadásznod egy padavan buildet, nem tudsz magadnak forgatni/testreszabni.
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #15854 üzenetére
Igyekszem mindig túl biztosítani a dolgot hogy minél kisebb legyen a téglásodás kockázata. Lehet a webes frissítés is működik ilyen nagy verzió ugrásnál, de jobban bízom a konzolban. A router verziójának megfelelő sysupgrade image kiválasztására is különös figyelmet ajánlott fordítani!
-
attilav2
őstag
válasz
kiborg #15851 üzenetére
Luci alatti frissítést ilyen nagy verzió ugrásnál nem ajánlom, gond lehet belőle.
Reseteled a routert, a sysupgrade image-t a gépről a router /tmp mappájába másolod scp-vel.
Majd sysupgrade -n /tmp/sysupgrade-image.neve Néhány mp-n belül meg fog szakadni az ssh kapcsolat, villogni fognak a ledek (pl a power led), ha kész van azt onnan fogod észrevenni hogy a power led és a lan portok ledjei (már amelyikben van kábel) folyamatosan világítani fognak, apróbb villódzás lehetséges a többi lednél, de a power nek folyamtosan égnie kell (a wifi ledek nem fognak égni, mert a wifi alapból ki van kapcsolva). Rámész a 192.168.1.1-re vagy az openwrt.lan-ra és beállítod amit kell. -
attilav2
őstag
válasz
kiborg #15845 üzenetére
Szerintem érdemes frissíteni. Frissítés előtt csinálj resetet és konzolon a sysupgrade -n kapcsolóval frissíts.
Persze ilyen nagy verzió ugrásnál téglázásra is lehet számítani, te döntöd el vállalod e a kockázatot. Nekem Wrt160nl-en a fenti módszerrel sikerült a forkolás előtti uccsó owrt-ről a mostani 19.07.x-re frissíteni, de az linksys, a tied meg tp link, minden megtörténhet, meg az ellenkezője is
Ha mákod van akkor el fogod érni a ~700mbit-et sw flow offloaddal, a hw flow offloadot ne kapcsold be! Csak MT7621 SoC-n megy, és azon sem hibamentes. A flow offloadot a tűzfal menü alatt tudod kapcsolni. -
attilav2
őstag
válasz
wigyori #15783 üzenetére
Ha van egy alap telepítésem stabil builddal (19.07.4) akkor milyen csomagokat kell felrakni/eltávolítani hogy a Luciban megjelenjen választhatóként a WPA3, és rendesen működjön ? Próbáltam követni az owrt oldalon a leírást, de sokszor hibát dobott az opkg hogy ezt meg azt nem tudja felrakni, szedjek le valamit, stb, végül valahogy elvergődtem addig hogy választható lett a Luciban a WPA3, be is állítottam, a Redmi 8 nem látta, Mi Box S azthiszem látta de nem tudott csatlakozni, aztán WPA2/3 mixedre állítottam ekkor a Redmi 8 csatlakozni tudott, de a Mi Box S még mindig nem. Végül vissza állítottam WPA2 only-ra, de a Mi Box S ekkor sem tudott csatlakozni, na itt feladtam, nyomtam egy hard resetet és működik minden WPA2-vel. Trunk-ot(ha a snapshotot érted ez alatt) nem használok, 2x kipróbáltam, legutóbb a 13-ai buildet, de csak ~300mbit-et tudott a snapshot mindkétszer. Nagy reményekkel beharangozták a DSA-t, hogy majd milyen jó lesz, de valamit nagyon elkeféltek. A stabil buildek ~700-800mbit et átvisznek.
-
attilav2
őstag
Kipróbáltam a WPA3-t, semmilyen eszközöm nem tudott kapcsolódni WPA3-al. Nem is látták a WPA3-as hálózatot
Azthiszem el kell telnie még pár évnek mire az eszközök egy jelentősebb része támogatni fogja
-
attilav2
őstag
válasz
korcsi #15764 üzenetére
Ha jól látom 19.07.4-et használsz rajta, hivatalosan csak snapshot van, de van rá custom stabil image, és a wpa3 is bele lett fordítva.
Openwrt.org fórum
Google drive link
Ha minden igaz Redmi AC2100-ra is gyártott stabil image-t.
Ezek szerint lehetséges custom stabil fw-t csinálni a hivatalosan csak snapshot támogatott routerekre. Jó lenne ha lenne AC65P-re is custom stabil image, illetve 1200GU/57U-ra is elkélne egy olyan stabil custom image amiben van WPA3 támogatás. Kár hogy vargalex eladta az 57U-t, én az 57U mellé még vettem egy 1200GU-t is tartaléknak, nem zavar hogy két routerem vansőt igazából három, mert van egy wrt160nl-em is. Nem tudom hogy vargalex-et miért zavarta hogy több routere van, baj esetén jó ha van tartalék, a szekrényben elfér
-
attilav2
őstag
válasz
attilav2 #15755 üzenetére
Újabb próbát tettem a Wrt-vel, ezúttal az 1200GU-n. A gyári fw-t reseteltem, majd tftp-vel feltoltam a 19.07.4-et. Most stabilnak tűnik a PPPoE kapcsolat, 22 órája él a session. Sebességeket mértem: Nat gyorsítás nélkül ~500mbit, sw offloaddal ~700mbit, hw offloaddal ~800mbit-et értem el, ez utóbbira háromszor rámértem és rendre hozta a ~800mbit-et. Végre a chrome-val is beenged a luci, 19.07.3-nál nem lehetett chrome-ból belépni. Nem tudom 57U-nál miért szakadozott 19.07.4-nél a PPPoE, talán egy reset rendbehozta volna, de akkor nem akartam a Wrt újra konfigolással bíbelődni így csuklóból ment fel rá a padavan ami persze tartotta a kapcsolatot stabilan. Szűk egy hónapig használtam az 57U-t padavannal, aztán nem bírtam magammal, illetve a kíváncsiságommal, és előkaptam az akkor még cfw szűz 1200GU-t, ment rá a Wrt és láss csodát most egyelőre gond nélkül működik
Szóval a 19.07.3 -> 19.07.4 váltásnál lehet hogy elkél a reset ha netán szakadozna a PPPoE.
A hw nat Wrt alat nem valami hatékony, legalábbis ezt a következtetést vontam le a sebesség tesztemből, hiszen sw offloaddal megvan a ~700mbit, a hw offload csak ~100mbittel többet tudott rádobni erre, gyári és padavan alatt simán megy a ~900mbit. A következtetésem az, hogy _szerintem_ az 57U/1200GU-val azonos architektúrájú (MIPS) qualcomm SoC-os routereken is meg kell legyen a ~700mbit sw offloaddal, kinek mi a tapasztalata ezügyben? -
attilav2
őstag
válasz
vargalex #15754 üzenetére
Beállítottam borsosfi megoldását, most majd nézem szakadozik e...
Ugyanúgy szakad, ez reménytelen....
Gyárival vagy padavannal fogom használni egy ideig, aztán majd meglátom visszateszem e a wrt-t. -
attilav2
őstag
-
attilav2
őstag
válasz
vargalex #15749 üzenetére
Nem! sysupgrade -F -n paranccsal frissítettem, utána pedig ahogy a forcing upgrade leírása ajánlotta:
uci set system.@system[0].compat_version="1.1"
uci commit system
Majd ezután beállítottam a PPPoE netet a leírásod szerint.
Ha csak simán -n kapcsolóval hívtam a sysupgrade-t úgy nem is volt hajlandó frissíteni az eltérő konfiguráció struktúra miatt(DSA-ra is hivatkozott).Sajnos a snapshot is bontogatja szorgosan a PPPoE kapcsolatot ahogy a 19.07.4 is tette, itt valamit nagyon elcsesztek a wrt-sek.
Frissítés előtt természetesen reseteltem a 19.07.4-et és úgy eresztettem rá a sysupgrade -F -n paranccsal a snapshot image-t.
Mindennek klappolnia kellene, de mégsem.... -
attilav2
őstag
Viszont öröm az ürömben hogy végre a chrome-val be enged a Luci
A stabil ágon az instennek sem engedett be a Luci chrome alól(érdekes mód chrome klónok alól igen: pl edge, vivaldi, opera)
-
attilav2
őstag
Miután a 19.07.4 továbbra is bontogatta a PPPoE kapcsolatot AC57U-n, beraktam a tartalék 1200GU-t gyári fw-rel, ezzel már stabil volt a kapcsolat, másfél napig ment és nem bontott. Majd ma gondoltam egy merészet vissza kötöttem az AC57U-t és frissítettem snapshotra. A sebesség siralmas
~300mbit, sw és hw offload bekapcsolt állapotában, ha ki vannak kapcsolva még szarabb
Ennyit a nagy reményekkel várt DSA-ról
Hogyan tudok snapshotról visszatérni stabilra? Ha leresetelem a snapshon a beállításokat és az asus recovery tool-jával feltolom a 19.07.4-et akkor téglásodhat? Mivel ugye a snapshot alapbeállításai a DSA miatt máshogy néznek ki és így ugye nem biztos hogy bebootolna a stabil. Vargalex? Suste? -
attilav2
őstag
vargalex:
Koaxos net+iptv-nél nincs bridge telekomnál úgy tudom, optika+iptv-n van, de akkor a saját routernek iptv képesnek kell lennie mert ekkor az fogja vinni az iptv-t is.(Nem tudom az Owrt iptv képes e?)Akadt egy kis probléma a 19.07.4-el, mióta fenn van jópárszor volt PPPoE szakadás, manuálisan és reboottal sem csatlakozott újra aztán egy idő múlva megjavult, nem akarom elkiabálni hogy ez biztosan a 19.07.4 hibája, lehet hogy a digi szakadozik.(Ftth optika).
Szerencsére van tartalék routerem, egy AC1200GU gyári fw-rel, ha nagyon sokat szakadozna a net akkor beállítom a tartalékot, felkonfigolva várja a bevetéstígy talán kiderülhet hogy az Owrt hibája e vagy a digié.
-
-
attilav2
őstag
válasz
Azharel #15729 üzenetére
Tippem nekem sincs én is csak 700mbit-et mérek általában Openwrt-vel 57U-n. Néha néha felmegy 800mbit-re. Előtte padavan-t használtam azzal megvolt a 900mbit de kb havonta/pár hetente lefagyott a router se lan se net újraindításig, ezért váltottam openwrt-re, ez sokkal stabilabb, fagyás még nem volt, bár sebességben kompromisszumot kell kötni, nekem elég a 700mbit. A gyári fw is hozza a 900mbit-et de ott több perces késlekedések voltak az oldalbetöltésekben illetve sokszor hibásan töltötte be az oldalakat.
Köszi hogy kipróbáltad a snapshotot, én is tervbe vettem hátha a DSA miatt eléri majd a 800mbit-et stabilan, Dchard lelkendezett a DIR860L topikban hogy ezen a SoC-on DSA-val meglesz a 800mbit, de akkor ezek szerint nemJó hogy kipróbáltad, én félek a snapshotoktól a téglásodás veszélye miatt. Most frissítettem 19.07.3-ról 19.07.4-re, egyelőre nincs gond, ssh-n sincsáltam a sysupgrade -v paranccsal, így biztosabbnak éreztem, a frissítés ideje alatt villogott a power led, amikor abbahagyta a villogást tudtam hogy sikerült
Megvártam még az összes led kigyullad(wifi-k is) és rámentem a luci-ra, működik rendben
-
attilav2
őstag
Sziasztok! Most 19.07.3-on vagyok AC57U-n, megjelent a 19.07.4. Ha jól olvastam variáltak valamit a lucival -client side rendering- kinek mi a tapasztalata a 19.07.4-el? Frissítés után jól működik a luci? Érdemes frissíteni, vannak problémák ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest