Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bengio
tag
Na. Ugyan a kihúzást-visszadugást nem próbáltam (még) ki, mert tegnap egész du jól működött a cucc, ma reggel viszont pont akkorra jött elő a hibajelenség, mikor indultam volna melóba, így ott hagytam.
Eszembe jutott még valami. Ilyenkor, amikor a mac mini felől érkező DP-n keresztül nem ébred fel az MSI monitor, bekapcsolom a PC-t, ami HDMI-s, arról azonnal ébred, működik. Majd a PC kikapcsolását követően, vagy a bemenetet kézzel visszaváltva DP-ra a monitor menüjében, továbbra sincs kép.
-
Bengio
tag
Teszek egy próbát otthon. Az általad leírtak fényében mire kellene számítani, ha kihúzom, és visszadugom?
Display portnál (thunderbolt) ugyanaz a szitu, mint HDMI-nél? Asszem perpill DP-n megy a kép a mac minitől a monitorra. A HDMI-t azért írtam korábban, mert próbáltam, hátha úgy nem fogja adni a szóban forgó hibát, de azon is fennállt. Így visszaraktam DP-ra, mert a PC van a HDMI-n.

-
Bengio
tag
A monitor ki-be kapcsolásán túl vagyok, nem segített sajnos.
Ami eszembe jutott még, nem tudom releváns-e, hogy előfordul, hogy felvillantja / bekapcsolja a monitort, ami kb 10-20 mp-et világít, de képet nem ad, majd le is megy standby-ba a monitor. (no input signal)
Czo, Parson: Nekem némult el véglegesen Samsung LED TV HDMI kihúzás-visszadugás művelettől, egy apró pukkanás kíséretében
Abban az esetben viszont ez játszhatott szerepet: "Az előzményben szereplő TV nem földelt hálózati csatlakozóval szerelt, aminél sokkal veszélyesebb tud lenni a jelkábel áram alatti csatlakoztatása. Itt ugyanis a GND (ezzel együtt HDMI aljzat) nem kerül galvanikus lezárásra a védőföldhöz." -
Bengio
tag
Sziasztok!
2012-es mac mini-t használok. Korábban Dell U2312HM, majd P2414H monitorral gond nélkül üzemelt a mini. Azóta van problémám, mióta megvettem az MSI G242 monitoromat:
Bekapcsolom a mac minit, és használom, pár napig hibátlanul. Alvóba szoktam tenni, nem kapcsolom ki. Billentyű leütésre, vagy egérkattintásra azonnal ébred, használatba tudom venni. Erre egy idő után, kb. 3-4 nap elteltével azonban erre nem képes, a képernyőt nem kapcsolja be, csak hardveres kikapcsolás, és újraindítás segít, onnantól kezdődik elölről, pár napig, jó, majd megint nem.
Ami feltűnt most: szoktam teamviewer-en bejelentkezni a mini-re távolról. Amikor jól üzemel, akkor rendes, 1920x1080 felbontásban kapom meg teamviewer-ben már a bejelentkező képernyőt (ilyenkor az MSI monitort is bekapcsolja otthon), tehát jó minden. Amikor előjön a hiba, tehát monitor off, akkor a teamviewerben is csak 4:3 képarányban kapom a login screen-t, majd a fiók jelszót beírva csak a karika forog, és nem jut tovább.
Ugyanezt produkálja DisplayPorton, és HDMI-n is.
Csináltam NVRAM, PRAM, és SMC reset-et, akkor talán kicsit gyorsabban "felébredt" alvó módból a mac mini, mint reset előtt (hamarabb bekapcsolta a monitort), de a szokásos pár nap után ismét elszarta magát.Windows-os PC is rá van kötve ugyanerre a monitorra, az simán lekezeli ugyanezt a monitort, vele nincs gond.
Mintha a 2012-es mac mini, és az MSI monitor nem lenne kompatibilis egymással
Szerintetek driver / szoftveres gond lehet, vagy más specifikációjú a DP / HDMI a 2 eszközön? Nekem úgy tűnik, mintha "eldobná" a drivert valami oknál fogva. Létezik erre megoldás?
-
Bengio
tag
Sziasztok!
macOS Mojave alatt ezt a Mail ablak felugrálást nem lehet valahogy végleg megoldani? Utánaolvastam itt a topikban is, és google-n is, sokaknak problémája. Amit javasoltak több helyen, azt megcsináltam: az alkalmazáson belül kiszedtem a pipát az osztott nézetes megnyitás elől, valamint a google fiókban is kikapcsoltam a calendar értesítéseket, meg szinkronizációt. Van még valami amit át kell állítani, hogy ne ugráljon fel film, internetezés, meg bármi más közben? Hozzáteszem semmi e-mail nem érkezik, csak az ablakot dobja fel.
-
Bengio
tag
"nincs biztonsági mentés, meg time machine, viszont a gépen lévő cuccaim kellenének
Miért?!"Mert hülye vagyok, nem tudom
"Nekem úgy tűnik ez nem mezei frissítés volt, hanem telepítés.
Pontosan honnan töltöttél le mit?"Nekem is úgy tűnik, a fent lévő OS ajánlotta fel a frissítést, letöltötte (talán 3,02GB volt), majd ráböktem, hogy újraindítás, telepítés, és ez fogadott.
Azóta már megoldottam, újratelepítettem, megvan minden

-
Bengio
tag
Sziasztok!
Ma délután letöltöttem a macOS Catalina 10.15.2 frissítést, majd telepítettem a mac mini-mre. Vagyis telepítettem volna. A folyamat elindult, bár egy frissítéstől eltérő módon így nézett ki:

Itt még nem estem kétségbe, ráböktem az újraindításra. Ezt követően ismét bepróbálkozott a frissítés telepítésével, ugyanígy sikertelenül. Ekkor már a felajánlott menüből az indítólemezt kiválasztottam, ignorálva így a frissítést, csak induljon el a rendszer. Nem indult. Végigkúszott a boot képernyőn a csík az apple logo alatt, és LEÁLLT A GÉP.
Power gombot megnyomva újabb próba, ugyanez. Végigmegy a csík, gép kikapcs.Diagnosztikával indítva a gépet (D billentyű nyomva tartása indításkor) az alábbi hibaüzenetet kaptam:
A kövi tippem a "Rendszerindítás részletező módban (Command+V)" volt, az alábbi üzeneteket kaptam, majd ismét leállt a gép (ha ezek mondanak itt bárkinek bármit):

Visszaállítás offos, nincs biztonsági mentés, meg time machine, viszont a gépen lévő cuccaim kellenének.
A kérdések:
1. Mit próbáljak meg, hogy legalább a meglévő macOS bebootoljon?
2. Ha oda fajul a dolog, hogy helyreállítom telepítős USB flash drive-ról, akkor a macintosh SSD-n lévő saját fájljaim megmaradnak, vagy búcsút inthetek nekik?Az alany egy Mac mini Late 2012
Köszönöm előre is a segítséget
-
Bengio
tag
Megvan mi volt a gond. Párom lekapcsolta az időnként (általában éjszaka) felpörgő külső HDD-t, így az "autopoweroff" (1-es állásban, tehát enabled) funkció miatt kiírt mindent merevlemezre, és kikapcsolt a gép. Utánaolvastam, hogy az autopoweroff nem teszi ezt, ha külső (USB-s pl) eszköz aktív.

-
Bengio
tag
LOG fájlokat nem szoktam nézni, ennyire mélyen nem mentem bele. Sem hardver sem szoftver telepítés / eltávolítás nem történt. Ezért is fura nekem. Igazából azt nem értem ha az erre vonatkozó attribútumokat beállítom úgy, hogy csak alvás legyen, akkor miért hibernál? Van más is, amit át kellene állítanom?
-
Bengio
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget / ötletet kérni, mert a 2012-es Mac mini-m viselkedése kezd idegesítővé válni.
Esténként alvó módba szoktam tenni, így reggelente kattintok egyet az egéren, és azonnal tudom használni a gépet. EDDIG. Pár napja észrevettem, hogy reggelre "kikapcsolt" a mini, nem pulzál a power led, mint alvó módban. Bekapcsoláskor szürke háttér, és folyamatsáv jelent meg alul = hibernálta magát.
Anno kezdőként, megvásárláskor is hasonló problémával küzdöttem, és kiderült, hogy a SAFE SLEEP funkció be van kapcsolva, azaz X alvásban töltött óra után a memória tartalmát HDD-re írja, és kikapcsol, tehát hibernál...
Tegnap kikapcsoltam terminal-ban mind a hibernálás funkciót magát, mind a SAFE SLEEP funkciót, majd egy újraindítást is megejtettem. Ma reggelre mégis hibernációból tért vissza, bekapcsológombért kellett nyúlnom. Valakinek tipp esetleg?
(Mac mini Late 2012, OS X El Capitan) -
Bengio
tag
sziasztok!
A kulcskarika icloud szinkronizációja egy ideje nem működik nálam. Az i5-ömön ios 9.1 fut, a mac minimen el capitan. frankón látom az osx-ben azokat a wifi jelszavakat is, amikre az iphone-omon jelentkeztem be, de egy ideje nem tölti bele az újabbakat, pedig mindenhol be van kapcsolva.
valakinek valami ötlet?
-
Bengio
tag
válasz
blakey
üzenetére
Igazából nem tudom, szeretném vásárlás előtt teljesen körbejárni a témát, ha megy a Low Voltage benne, akkor miért ne? Kezd körvonalazódni a történet, 1600-as lesz, és értelemszerűen olyan, ami már a nevében is támogatja az apple gépeket. Mostmár csak a Kingston vs Corsair kérdéskör marad, amit véleményem szerint az én személyes szimpátiám fog eldönteni.
-
Bengio
tag
válasz
blakey
üzenetére
Elvileg nem, ahogy Ear001 kolléga is tapasztalta, működik vele.
Továbbá találtam pár olyan képernyőfotót, amin látható, hogy régebbi, pl 2011-es mini is képes 1866-os memóriát hajtani.
Megkérdőjelezhető a kép hitelessége, elvileg a chipset max 1600-as memóriákat támogat...szerk: pl találtam ilyet is: "I have 8Gb of Kingston HyperX 1866Mhz on my Mac Mini 2012, they are clocked at 1600Mhz. On my old Mac Mini 2011 they were running at 1866Mhz.."
-
Bengio
tag
-
Bengio
tag
Sziasztok!
Late 2012-es Mac mini-et szeretném bővíteni memória terén. Gyári 2x2 helyett 2x8GB-ra.
Pár kérdés megfogalmazódott bennem, amikre google-zva sem találtam egyértelmű választ.
Jó lenne, ha találnék olyan embert, aki 100% biztosra tudna válaszolni, esetleg ugyanilyen minit bővített az általam feltett kérdésekben szereplő modulokkal, tehát van gyakorlati tapasztalata ezekkel.1. DDR3L, azaz 1.35V-os modulokkal kompatibilis a mini? Ha jól tudom, gyárilag 1.5V-os DDR3 ramokkal szerelték.
2. A gyári, 1600MHz-es modulok helyett 1866MHz-eseket is tehetek bele? Ha igen, akkor van értelme? (árban minimális a különbség az 1600 és 1866 típusok között).
3. HyperX Fury 2x8GB DDR3L 1866MHz kitet fogja szeretni? Esetleg a Corsair hasonló paraméterekkel rendelkező típusait?
- > 4. ha nem, akkor melyik típust ajánlanátok?
-
Bengio
tag
Sziasztok!
2012-es Mac mini (OSX Mavericks) gépemhez egy WD20EARX 2TB-os vinyót csatlakoztattam egy LC-POWER USB3-as házban. NTFS fájlrendszerre volt formázva, Paragon NTFS for Mac progival pedig tudtam írni is rá, ahogy bekapcsoltam az USB-s házat, már ki is tette íróasztalra az ikonját. Pár napja vettem egy WD30EZRX merevlemezt, amire a 2TB-osról minden cumót átmásoltam, ugyanúgy NTFS fáljrendszert használva. Mindezzel párhuzamosan egy teljesen friss OSX Yosemite telepítésen is átesett a gép. Ezután a 3TB-os hdd-t betettem a külső házba, és a következő hibaüzenetet írja ki: "A behelyezett lemez nem olvasható ennek a gépnek a számára." Ha rákattintok az "Inicalizálás" gombra, a következőt látom:

A tuxtera progiját telepítettem fel, illetve a paragont is, de egyik sem segített. Formázhatom újra a meghajtót?
-
Bengio
tag
Annyi, hogy fix IP van mind2 gépnek adva, de semmi több... Így használom fél éve, és 1-2 hete van ez a jelenség. Ma reggel pl az istyle-t nem hozta be, de volt, hogy pl az indamailt, szal teljesen random. Most újraindítottam a modemet és a routert is, ha nem változik a szitu, írok a hálózatos topicba. Köszi a segítséget.

-
Bengio
tag
sziasztok!
Nem 100, hogy jó helyre írom, ezért írok majd a hálózatos topicba is, de fura dolgok történnek a Mac Minim-mel.
2db számítógép van a szobámban, 1 Mini, mint már említettem, és egy asztali PC. A Mini wifin csatlakozik a routerre, a PC kábelen. Előfordul olyan, hogy bizonyos oldalak a Safariban nem jönnek be, egyszerűen nem tud csaltakozni a webhelyhez. DE! Ha a PC-n megnyitom ugyanazt a webhelyet (ott rögtön behozza), utána már a Mini is megnyitja. Ez mi lehet? -
Bengio
tag
hello!
Van 1 Mac Minim (2012), és egy PC-m, játékra. A 2 gép crosslink kábellel össze van kötve LAN-ba, illetve külön-külön csatlakoznak wifi-n a routeremre is. Szeretnék a miniről másolni a PC-re, viszont ez csak akkor működik, ha mind2 gépen kilövöm a wifit. Viszont másolgatás közben jó lenne, ha a mini wifin keresztül venné a netet, és tudnék mást is csinálni addig... Próbáltam, hogy elkezdem LAN-on másolni a cuccot, és közben bekapcsolni a wifit, de a minin a másolás megállt - gondolom elkezdte wifin keresni a PC-t.
Nem lehet valahogy a Mac Mini-n a 2 kapcsolatot külön kezelni? LAN-on csatlakozzon a PC-re, és wifi-ről csak a netet nyomja? PC-n nem érdekes a wifi, azt le is tiltottam.. -
Bengio
tag
válasz
madgie
üzenetére
Time machine ki van kapcsolva

A mavericks megjelenése után 1 héttel lett teljesen újratelepítve. Nincs valami olyan beállítás, ami "elszállhatott?" Jómultkor volt egy áramszünet, pont sleep-ben volt, talán az tett be neki?
Jó lenne ha valami okossággal meg tudnám oldani, és nem kéne (megint) újratelepítenem..Hozzáteszem 1 év Mountain Lion használat alatt egyszer sem fordult elő hasonló...
-
Bengio
tag
sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy 3-4 napja a Mac Mini-m (Late 2012) nem alszik. Akkor sem, ha a megnyitott alkalmazásokból kilépek, és úgy teszem "Alvás" módba. A HDD hallhatóan pörög tovább, a led sem pulzál, hanem világít tovább, ergo be van kapcsolva. A monitort viszont kikapcsolja!
Ugyanazok a programok vannak rajta, telepítve nem lett rá semmi azóta, és a beállításokhoz sem nyúltam. Most megcsináltam egy NVRAM, PRAM reset-et, de nem segített.
Tudtok valamit javasolni? Mit nézzek meg? -
-
Bengio
tag
Elméletileg volt internet, de elég gyakrak szakad.. Mindenesetre 4x próbálkoztam, ebből 4x nem tudta megcsinálni, csak az általam leírt legutoljára próbált módon.
Formázásra: a Mac lemezkezelője "Törlés" címszó alatt formáz, ott meg volt adva a fájlrendszer is, mindig így csináltam, szerintem nem ez volt a gond. -
Bengio
tag
Valaki megmondaná, miért áll meg itt a Mavericks telepítő a Mac Minimen? Idáig flottul eljut, megadom az országot, billzet kiosztást, majd nevet, fióknevet, jelszót. Továbbra kattintok, majd elkezd dolgozni a vinyó (mintha történne is valami) kb 1 percig, aztán csendben marad. A kis karika a bal sarokban forog tovább.. Tegnap este ezt úgy 4 óráig nyomatta (addig elmentem itthonról, hátha idő kell neki).
A partíciót töröltem, teljesen új telepítés, a saját recovery partíciójáról megy, nem pendrive, meg hasonlók.. Ja, egyébként a monitort is szépen kikapcsolja 5 (vagy 10?) perc után, ahogy kell

szerk: ha újraindítom a gépet, akkor az ország választásától folytatja, és mikor eljut a fiók létrehozásához, ugyanazt a nevet, és fióknevet már nem fogadja el mégegyszer, ergó szvsz itt létrehozta (az elsőt is), de valamiért megállt a tudomány...
-
Bengio
tag
ha a mountain liont frissítem mavericksre, az adataim megmaradnak?
-
Bengio
tag
válasz
rootkiller
üzenetére
és ha frissítem a ML-t Mav-re, akkor már a telepítő partíción is a mavericks telepítője lesz... majd ezután pendrive, stb nélkül egy clean install-os boot?
-
Bengio
tag
válasz
rootkiller
üzenetére
Értem. Mondjuk egy 1TB-os külső HDD-ről tudnám indítani, vagy csak pendrive / dvd jó neki?
-
Bengio
tag
Lenne 3 kérdésem:
1. Vajon van értelme frissíteni Mavericks-re, vagy inkább teljes újratelepítéssel csináljam?
2. Ha teljes telepítéssel kéne, azt hogy érdemes, miről telepítsem / honnan töltsem? mert ugyebár frissítéssel az appstore-ban lehet nyomatni..
3. Ha felrakom, akkor a backup partícióra is átírja a Mavericks telepítőjét, és a Mountain Lion-ét törli? -
Bengio
tag
Tud valaki valami AIDA-koppics progit OSX-re? rendszerdiag, de főképp HDD (smart, üzemidő, hőfokok) info kellene. Ja és külön jó, ha ingyenes.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Milyen NAS-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- BestBuy ruhás topik
- MIUI / HyperOS topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4062
- Apple iPhone 13 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- 157 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
- 146 - 147 - 166 - 167 - 168 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Abban az esetben viszont ez játszhatott szerepet: "Az előzményben szereplő TV nem földelt hálózati csatlakozóval szerelt, aminél sokkal veszélyesebb tud lenni a jelkábel áram alatti csatlakoztatása. Itt ugyanis a GND (ezzel együtt HDMI aljzat) nem kerül galvanikus lezárásra a védőföldhöz."
Eddig offline mentést csináltam rendszeresen, 2 HDD-re, de egy ideje elmaradt
Power gombot megnyomva újabb próba, ugyanez. Végigmegy a csík, gép kikapcs.

TigerCat