Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tothd1989

tag

Sziasztok! Első blikkre a kezdő linuxos fórumba írtam, de talán itt relevánsabb a kérdés, ha nem haragszotok egy az egyben másoltam a kérdésem:
    Mondhatni újdonsült linux felhasználó vagyok, utoljára 10+ éve használtam és akkor sem sokat. Két hónapja viszont vásároltam egy proliant dl380p gen8-at, amit proxmoxot futtatok. Az egyik vm-en ubuntu szerver 24.04 lts (apache, proftp, mysql is) fut. Nos, a probléma az lenne, hogy pár napja vettem észre, hogy sajnos folyamatosan támadják a proftp-t és az apachet is (szerkesztés: az előbb vettem észre a jornalctlben, hogy az ssh-t is), mindenféle ártalmas kóddal illetve jogosulatlan belépésre utaló próbálkozásokkal. Fail2ban-t telepítettem, de közel nem vagyok biztos benne, hogy aktív vagy egyáltalán jól állítottam be (webmin-en keresztül ). A routeremben a szerver dmz módban van, mert a portforwarding nem igazán működik rendeltetésszerűen és a szolgáltatóm sem cseréli - illetve elég sok portra szükségem van, mert játékszerverek (is) futnak. Alapvetően olyan megoldást keresek, ami nem nagy erőforrást igényel és nem szükséges bezárni a portokat.

Új hozzászólás Aktív témák