-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29062 üzenetére
Az kimaradt: a RAID nem véd a fájlrendszer sérülése ellen. (Pl zsaroló vírusok, vagy épp egy jól irányzott dd parancs
)
Értelme lehet házi használatnál is, például a sok kis kapacitású diszkből egy nagyot összerakni (ezt szintén kifelejtettem).
Csak mikor olyat látok, hogy valaki fontos adatot és RAID-et említ egy mondatban, akkor feláll a szőr a hátamon. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #29062 üzenetére
Az már érdekesebb kérdés, hogy szükéges-e mindezt az adatot egyszerre, egyben elérni, vagy elég archiválni őket (az archív redundanciájának biztosításáról beszéltünk már?
) , vagy ahogy Te írod, backup, tehát minimum két helyen van aszinkron módon tárolva ugyanaz az adat, az egyik az élő, a másik meg akkor frissül, mikor úgy gondolja a user.
Ez jó meglátás, de én itt is hiába vannak mondjuk 2014-es képeim, a kényelmet választottam, hogy bárhol, bármikor elérem őket. Raid van, backup nincs. Raid logikai hiba ellen nem véd, viszont szegmentálva a storage-ot vagy fájlrendszereket vagy könyvtárakat (kinek mi), lehet olyat, hogy aktuál évi adat r/w, tavalyi és régebbi adat r/o -ként mount-olva és akkor ez ad némi biztonságot user hiba ellen is.
De amúgy jogos a felvetés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Lenovo 65W USB Type C notebook töltő
- Lista frissítve (1000+ db laptop - 2025.10.07) - RTX-es GAMER laptopok + dokkolók + licencek
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3431, 94% Akkumulátor
- Lenovo Legion Go Z1 Extreme + kiegészítők 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3610
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest