-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano #12892 üzenetére
Na, kis kiegészítés
sudo iptables --list
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destinationsudo iptables -t nat --list
Chain PREROUTING (policy ACCEPT)
Chain INPUT (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
Chain POSTROUTING (policy ACCEPT)
MASQUERADE all -- anywhere anywheresudo cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
1Tegnap kiütöttem az iptables-ből a szabályokat, mert hátha elkeféltem valamit, vagy az ufw kefélt el esetleg (az most ki is an lőve), de nem. IP-t kiadja az eth1 -en, de az eth0 és eth1 között semmi nem megy át.
Illetve az eth0-n elérhető a webszerverem is, meg a FTP is, eth1-ről nem. Egyik sincs interfészhez kötve. A DHCP csak az eth1-en ad ki IP-t. -
-
BTom1970
aktív tag
válasz
bambano #12775 üzenetére
Van 2db RAID1-es winchesterem. Linux-os.
Az egyik nem ismerhető fel, a másik működik rendesen.
Ezért nem mentek a szerverben se már.Helyreállítani próbálom az adatokat. Jó lenne windows-ból helyreállítanom.
Néhány programmal próbálkoztam:-ext2explore
csak a RAID1-es - 1db winchestere volt bekötve - így is olvasott szinte mindent, le is
tudtam menteni az adatok jó részét. (sok állomány 0 hosszú lett, ez miért lehet)-linux live CD-k
nem látják a RAID1-es - 1db winchestert-más ext2/ext3 olvasók
nem látják a RAID1-es - 1db winchestert, hibás RAID-et látnakKérdésem:
- egyik megoldás se oldotta meg az adatmentést 100%-osan, milyen megoldás lenne az
adatmentésre ezek után? -
válasz
bambano #12819 üzenetére
Aham! Na ezt nem tudtam, hogy a dd erre is jó.
Azt én is gondoltam, hogy 800MHz kevés lesz, de úgy voltam vele, hogy esetleg megoldható a kártya használata mencoderrel is. Ha nem, akkor tényleg nem lehet vele felvenni.Mondjuk az az 1.3-as Duron is csak azért volt kevés, mert asszonynak olyan követelményei voltak, hogy... 640x480-ban simán vette mpeg-4 -be.
-
-
Vicoo
senior tag
válasz
bambano #12816 üzenetére
Gondolom ha ezt megcsinálnám akkor Win alatt az egészből nem lenne semmi, márpedig nekem az sda1 az egy XP telepítés, aminek szűkös a helye, annyira hogy nem lehet töredezettségmentesíteni, ezért szeretném megnövelni hogy le lehessen futtatni rajta , de ha átmountolnám, az csak linux alatt jelentene megoldást gondolom.
-
-
dash17291
tag
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #12776 üzenetére
Jó ezt csak végső próbálkozásként küldtem, ha egyszer nem akar magának fordítani. Audio bemenetet én se tudok állítani, de nem is tudom hogy kellene. A soundcard beállítással indul és azzal szépen működik is (az snd_pcm_oss modulon keresztül szerintem, mert /dev/dsp-t emleget a doksi). Ennyit tudok róla.
-
-
-
-
wetomi
aktív tag
válasz
bambano #12673 üzenetére
Sajnos jelenleg is csak wifivel tudom megoldani a netet, mint korábban, legfeljebb nézek valami másik usb sticket a mostani tplink helyett.
Most hogy belegondolok, költözés után egy darabig még nem volt netem, addig rendben volt még a 11.4, nem rémlik semmi komolyabb gond. Viszont nagyobb adatmozgás sem volt.
windowst meg nem akarok felrakni, az nagyobb nyűg.
Este jutok csak a gépem közelébe, meglátom mi lesz. -
-
Zolien
csendes tag
-
-
sto1911
veterán
válasz
bambano #12571 üzenetére
ssh-hoz nem kell su.
az uid váltáshoz elég, ha ssh-val, mint távoli terminál eléréssel, bejelentkezik a gépbe.
ezt nem vagom pontosan.Ha jol ertem: kicsereljuk az ssh kulcsokat, emiatt mindket user be tud jelentkezni tavolrol, akar pw nelkul is (bar itt ez meg nem kovetelemeny). De ha user A benn van, es user B-re akar valtani, akkor ahhoz kelleni fog B jelszava. Ez elkerulheto a sudoers modositassal.
-
válasz
bambano #12539 üzenetére
Egyszerűen azért, mert amikor anno elkészült a rendszer úgy lett kialakítva, h a tömbön vannak az adatok egy másik vinyón meg a rendszer. Ez a másik nevű vinyó kihalt és most jött a nagy ötlet, h mi lenne ha nem egy koros/régi vinyót tennénk be rendszernek (csak ilyen lenne per-pill) hanem egy pendrive-ot. A tömböt szétszedni/particionálni nem fogom/akarom, gondolom ez érthető
Köszönöm mindenkinek az infókat
-
válasz
bambano #12544 üzenetére
eddig akárhányszor ránéztem, mindig nullán állt a swap, a RAM meg még soha nem érte el a 400MB-t se, ennél több minden meg már nem is fog futni rajta, annyi upgrade lesz, hogy (remélhetőleg) még idén belekerül plusz egy RAID1 tömb, meg keresek egy használható backup progit és onnantól nem lesz piszkálva.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
bambano #12483 üzenetére
várjál, ma már túl vagyok némi pálinkán és bacardin, lassabban fogom fel a dolgokat
NASos vinyók, legyen sdc és sdd
sdc kiveszem a NAS-ból, berakom a Linuxba.
féllábas RAID? mdadm --assemble /dev/mdX /dev/sdcX?
legyalulom, újrapartícionálom, akkor minek létrehozni a RAIDet?
mdadm --create /dev/md1 --level=1 --raid-devices=1 /dev/sdcX? (igen, pár arg. kimaradt)
áttolom rá sdd anyagát
sdd-t hozzáadom md1-hez,
újraszinkronál.
örülök.ha jól értem a workflow-t
-
válasz
bambano #12481 üzenetére
fixen ott marad
hogyan tudom megnézni a verziót?
az gondolom nem lesz gond, hogy van egy másik tömb is a rendszerben?
sda és sdb egy tömbben 0.90-es verzióval, mert azon van a rendszer, a grub-legacy meg nem kezel újabbat, szóban forgó, NAS-ból jövő vinyók meg sdc és sdd egy másik tömböt alkotnának. -
-
-
-
-
válasz
bambano #12466 üzenetére
Először uuid-vel csináltam, de azzal sem ment, és ugyanezt írta ki, csak nem a /dev/sda6-t panaszkodta, hanem az uuid-t :S
Jah, az initramfs shellben meg tudom valahogy nézni a létező uuid-ket?Az initramfs update-t megpróbálom! Meg azt is, hogy visszatolom a grubot uuid módba.
Az all sem nagyon számít, ha széttúrja a gyáriakat, van backupom a működő rendszerről, illetve semmi fontos nincs a gépen... -
válasz
bambano #12464 üzenetére
Ez az, elvileg bele van fordítva, ami kell neki.
Azt a módszert csináltam, amikor lefordítod, megcsinálja a modulokat is (fakeroot, kpkg), és debian csomagot csinál belőle. A csomagot feltettem, elvileg csinált initramfs-t is hozzá, magától updateli a grubot is...Kb. ennyit követtem el konfig után :
make-kpkg clean
fakeroot make-kpkg --initrd --append-to-version=-custom kernel_image kernel_headers
dpkg -i linux-image-2.6...izé....deb
dpkg -i linux-headers-2.6...izé....debModulokat mivel fordítom le külön hozzá? Illetve utána gondolom mkinitramfs lesz a következő?
-
vadcoca
tag
válasz
bambano #12414 üzenetére
Ha csak ezt a 4.-et lehúzod akkor jó?
A badblocks-ot -w-vel küldöd amikor hibázik?error: { ICRC UNC IDNF }
Ez alapján úgy tűnik mégis lehet valami adatforgalom kísérlete ezen az eszközön. Vagy nem értem hogy akkor milyen adatban lenne CRC hiba.
Hacsak nem buta a vinyó:
Please note that some manufacturers ignore the ATA specifications, and make entries in the error log if the device receives a command which is not implemented or is not valid.Illetve itt ötletelnek hasonlóval kapcsolatban.
-
felora:)
tag
válasz
bambano #12429 üzenetére
igen, minden dhcp-vel működik jelenleg. a wifi-is és a lan is.
a nyomtatós gép: 192.168.2.119- amit nem tudok pingelni a wifis gépről (192.168.3.101). viszont az eth0-t 192.168.2.100 tudom pingelni a wlan-ról. 192.168.3.101-ről
vagy még az nem lehet gond, hogy lan 192.168.2.100 wlan pedig 192.168.3.100?
-
felora:)
tag
válasz
bambano #12424 üzenetére
/var/ipfire/dhcp/dhcpd.conf:
ddns-update-style none;
deny bootp; #default
authoritative;
subnet 192.168.2.0 netmask 255.255.255.0 #eth0
{
range 192.168.2.101 192.168.2.200;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option domain-name "home";
option routers 192.168.2.100;
option domain-name-servers 192.168.2.100;
default-lease-time 86400;
max-lease-time 172800;
} #eth0
subnet 192.168.3.0 netmask 255.255.255.0 #wlan0
{
range 192.168.3.101 192.168.3.200;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option domain-name "home";
option routers 192.168.3.100;
option domain-name-servers 192.168.3.100;
default-lease-time 3600;
max-lease-time 7200;
} #wlan0
include "/var/ipfire/dhcp/dhcpd.conf.local";/var/ipfire/dhcp/settings:
DOMAIN_NAME_wlan0=home
ENABLE_wlan0=on
ENABLE_eth0=on
SORT_LEASELIST=IPADDR
WINS1_wlan0=
START_ADDR_wlan0=192.168.3.101
FILE_eth0=
SORT_FLEASELIST=FIPADDR
DNS2_eth0=
NTP2_eth0=
END_ADDR_wlan0=192.168.3.200
NTP1_wlan0=
DNS2_wlan0=
MAX_LEASE_TIME_eth0=2880
MAX_LEASE_TIME_wlan0=120
START_ADDR_eth0=192.168.2.101
NEXT_wlan0=
NTP2_wlan0=
FILE_wlan0=
DNS1_wlan0=192.168.3.100
DOMAIN_NAME_eth0=home
WINS2_eth0=
DEFAULT_LEASE_TIME_wlan0=60
ENABLEBOOTP_wlan0=off
WINS1_eth0=
NEXT_eth0=
DEFAULT_LEASE_TIME_eth0=1440
ENABLEBOOTP_eth0=off
WINS2_wlan0=
NTP1_eth0=
END_ADDR_eth0=192.168.2.200
DNS1_eth0=192.168.2.100 -
vadcoca
tag
válasz
bambano #12396 üzenetére
miközben az egyiket tekerte, a másik kihullott a rendszerből
Ha még nem volt meg, akkor én ebben a lélektani pillanatban húzkodnák szét "mindent". Egy megmozgatott lezáró/kábel/tápcsatli csodát művelhet. Csak sajna néha a rossz irányban
. Főleg ha valamely kontakt p**a oldalon már eleve kitágult
.
Ha elég sűrűn "hajigál" akkor az egyenkénti visszadugdosásnál hamar kibukhat(nak) a rossz(ak).Ha többet egyszerre pusztítasz a badblocks-szal akkor is dobál ?
-
wetomi
aktív tag
válasz
bambano #12362 üzenetére
Köszönöm, az éjjel az sda5-öt kijavította, viszont a többi reakciója nem volt bíztató, de nem is egészen értem az egészet. Még utána olvasok a fájlrendszernek is és az fsck-nak is.
Amire panaszkodott, az az sda1, miszerint szerinte nulla hosszúságú partíció, ami az adatok szerint igaz is. De emlékeim szerint először egy kiterjesztett partíciót csináltam és azon belül a logikai sda5-öt. Na most annak a kiterjesztett nem akkorának kellene lennie szerintem.
Na még utána nézek, lehet rosszul emlékszek. -
-
pakriksz
őstag
válasz
bambano #12281 üzenetére
igen nem valami jó a vinyó (bár rajta a rendszernek semmi baja, fut) fsarchiver végigmegy rajta a gagyi dd amit meg a g4l is használ meg ugyanott ugyanúgy minden alkalommal input/output errorral elszáll. Rákerestem erre, más is írt ilyet méghozzá úgy hogy az fsck nem talált semmi problémát, gyanítom nálam is így lesz.
-
emre33
addikt
válasz
bambano #12213 üzenetére
Az a kérdés, hogy kernel szinten meg lehet-e csinálni, és ehhez elég -e egy iptables limit.
Vagy ez ip függetlenül az összes bejövő kapcsolatot számolja-e.
(Mert ha lehet egy ip-re korlátozni, akkor iptables a legjobb)Erre sajnos nem találtam semmit (Igaz angolul nem nagyon tudok
)
Ha valaki talál valamit erről, azt megköszönném.
-
utgyuru
aktív tag
válasz
bambano #12159 üzenetére
Gyárilag az volt benne, és működött is. Aztán ma bekapcsolom, csatlakozik, bug report...Újraindítom, megint. Aztán megint. Aztán ráuntam. Amúgy is elég lassú volt Fedorával, most elég jó, de ez a 2 dolog nagyon zavar.
A pendrive-ot "kézzel" tudom mountolni, de akármit csinálok, írni még mindig nem tudom. -
aag
őstag
válasz
bambano #12153 üzenetére
Például ha egy böngészőben ismert, de javítatlan hibák vannak, akkor realisztikusan nagy esélye lehet egy ezt kihasználó támadásnak.
Egyébként pedig az ubin sokat szívtam mostanában a frissítésekkel. Elszaródtak olyan dolgok is, amik korábban tökéletesen működtek. Gondolom sok ilyen lehet, de az ember csak azokat veszi észre, amiket használ is. Ilyen szempontból biztosan jobb a régi. De az új hardverelemek viszont nem biztos, hogy működnek. Gondolok itt például az új Intel-videó-kártyám hardver-gyorsítására. De lehet, hogy másról is szó lehet. Ismét csak az van, hogy aki használja, az veszi csak észre. -
qfm
őstag
válasz
bambano #12126 üzenetére
Igazából reménykedek benne hogy "csak" rendszer hiba, és nem hardveres. Az ilyen leállásoktól szerintem maximum a hdd vagy a tápegység szenvedhetne károkat. Windows alatt szinte biztosra venném hogy fájlrendszer hiba, de itt linux alatt bizonytalan vagyok hogy milyen hibák léphetnek fel ettől, ami kiválthat újraindulást.
-
rt06
veterán
válasz
bambano #12120 üzenetére
ezt melyikre irtad?
amugy a kernel panikot sikerult megoldani, megondtam grub config-ban, hogy a dom0, hogy dom0_mem=704M, igy mar boot-ol (google mondta, bar ott domU kernellel volt ugyanez a huiba, majd lehet jatszok vele, meggid engedi fel)
kapok helyette egy figyelmeztetest, miszerint:
[ 63.754602] ***************************************************************
[ 63.754788] ***************************************************************
[ 63.754975] ** WARNING: Currently emulating unsupported memory accesses **
[ 63.755159] ** in /lib/tls glibc libraries. The emulation is **
[ 63.755345] ** slow. To ensure full performance you should **
[ 63.755531] ** install a 'xen-friendly' (nosegneg) version of **
[ 63.755716] ** the library, or disable tls support by executing **
[ 63.755901] ** the following as root: **
[ 63.756093] ** mv /lib/tls /lib/tls.disabled **
[ 63.756279] ** Offending process: init (pid=870) **
[ 63.756463] ***************************************************************
[ 63.756649] ***************************************************************
viszont erre, ha minden igaz megvan a megoldas -
rt06
veterán
válasz
bambano #12117 üzenetére
32 bites (ezt tudja a hardware)
a memoria tamogatas 64GB-re van allitva (xen compatible beallitas mellett nem is tudom 4GB-ra tenni)"nem értek a kconfighoz, de szerintem a fordítottját jelenti."
erteni en sem ertek hozza, viszont a XEN_PRIVILEGED_GUEST be van allitva (fentebb probaltam is kiemelni, csak kodreszletben nem megy a felkover formazas es csak szerkesztesi idon tul vettem eszre)
az altalad hianyolt XEN_DOM0 beallitasnak merre kellene lennie? -
rt06
veterán
válasz
bambano #12111 üzenetére
sajnos nem (legalabbis, ha jol latom)
grep XEN build/dom0/.config
CONFIG_X86_XEN=y
CONFIG_PCI_GOXEN_FE=y
CONFIG_XEN_PCIDEV_FRONTEND=y
# CONFIG_XEN_PCIDEV_FE_DEBUG is not set
# CONFIG_XEN_WDT is not set
CONFIG_XEN=y
CONFIG_XEN_INTERFACE_VERSION=0x00030207
# XEN
[B]CONFIG_XEN_PRIVILEGED_GUEST=y[/B]
CONFIG_XEN_PRIVCMD=y
CONFIG_XEN_DOMCTL=y
CONFIG_XEN_XENBUS_DEV=y
CONFIG_XEN_BACKEND=y
CONFIG_XEN_BLKDEV_BACKEND=y
CONFIG_XEN_BLKDEV_TAP=y
# CONFIG_XEN_BLKDEV_TAP2 is not set
CONFIG_XEN_NETDEV_BACKEND=y
CONFIG_XEN_NETDEV_TX_SHIFT=8
# CONFIG_XEN_NETDEV_PIPELINED_TRANSMITTER is not set
# CONFIG_XEN_NETDEV_LOOPBACK is not set
CONFIG_XEN_PCIDEV_BACKEND=y
CONFIG_XEN_PCIDEV_BACKEND_VPCI=y
# CONFIG_XEN_PCIDEV_BACKEND_PASS is not set
# CONFIG_XEN_PCIDEV_BACKEND_SLOT is not set
# CONFIG_XEN_PCIDEV_BE_DEBUG is not set
# CONFIG_XEN_TPMDEV_BACKEND is not set
CONFIG_XEN_SCSI_BACKEND=y
CONFIG_XEN_USB_BACKEND=y
# CONFIG_XEN_BLKDEV_FRONTEND is not set
# CONFIG_XEN_NETDEV_FRONTEND is not set
# CONFIG_XEN_SCSI_FRONTEND is not set
# CONFIG_XEN_USB_FRONTEND is not set
CONFIG_XEN_GRANT_DEV=y
CONFIG_XEN_FRAMEBUFFER=y
CONFIG_XEN_KEYBOARD=y
CONFIG_XEN_DISABLE_SERIAL=y
CONFIG_XEN_SYSFS=y
CONFIG_XEN_NR_GUEST_DEVICES=16
# CONFIG_XEN_COMPAT_030002_AND_LATER is not set
# CONFIG_XEN_COMPAT_030004_AND_LATER is not set
# CONFIG_XEN_COMPAT_030100_AND_LATER is not set
# CONFIG_XEN_COMPAT_030200_AND_LATER is not set
# CONFIG_XEN_COMPAT_030300_AND_LATER is not set
# CONFIG_XEN_COMPAT_030400_AND_LATER is not set
# CONFIG_XEN_COMPAT_040000_AND_LATER is not set
CONFIG_XEN_COMPAT_040100_AND_LATER=y
# CONFIG_XEN_COMPAT_LATEST_ONLY is not set
CONFIG_XEN_COMPAT=0x040100
CONFIG_XEN_VCPU_INFO_PLACEMENT=y
CONFIG_XEN_SMPBOOT=y
CONFIG_XEN_DEVMEM=y
CONFIG_XEN_BALLOON=y
CONFIG_XEN_SCRUB_PAGES=y
CONFIG_XEN_DEV_EVTCHN=m -
rt06
veterán
válasz
bambano #12107 üzenetére
a dom0 kernel boot-olasakor jelentkezik problema, a guest-ekig meg el sem jutottam
most pontosan idezni nem tudom, de azt irja, hogy a /dev/cciss/c0d0p5 nem valid particio, valasszak a flesorolasbol (majd nincs felsorolas)
utana pedig elszall kernel panikkal, merthogy nem tudta a root fs-t felcsatolnia driver termeszetesen benne van a kernelben
CONFIG_BLK_CPQ_CISS_DA=y -
válasz
bambano #11971 üzenetére
Mivel az NTFS zárt, a Microsoft soha nem publikálta, tette licence-elhetővé, gyakorlatilag esetleges a kezelése.
Itt van 1-2 érdekes megjegyzés. Persze lehet te sose találkozol ezekkel, lehet már holnap belefutsz.
Tulajdonképpen én arra lennék kíváncsi, hogy mi indokolja azt, hogy a /home az ntfs fájlrendszeren legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Milyen egeret válasszak?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged