-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter789
senior tag
Sziasztok! Ha több párhuzamosan futó C-ben írt program megynyitja ugyanazt az I2C portot (a <linux/i2c-dev.h> -t használva) és próbálják írni / olvasni a rajta lévő különböző I2C slave eszközöket (ugyanazt soha, minden érzékelőre dedikált program fut), akkor a driver az sorbaállítja a műveleteket vagy előfordulhat szerencsétlen pillanatokban hogy "zavar keletkezik az erőben" és összekuszálódnak a parancsok / olvasások bájtjai az egyszerre elérés miatt? (elsősorban a kmod-i2c-gpio -t használom openwrt alatt, de fejlesztés közben van hogy az ATi vidkártya DDC csatornájára kötve próbálgatom az érzékelőket)
-
Peter789
senior tag
szerk: látom sikeresen megborította a fórum motort ez a pár kiemelés, úgyhogy több bekezdést csak scroll-ozva lehet elolvasni... lol
egyelőre feladtam az openwrt témát, és visszatértem az alap kernelhez. yaffs helyett jffs2 fájlrendszert toltam alá, és ugyanazokat a hibákat szórja, csak kicsit másfajta hibaüzenetek formájában. erősen arra gyanakszom, hogy az mtd driver körül lesz a kaki, ezért gondoltam összemazsolázok egy újabb kernel verziót (3.2-rc1) hátha megoldja, viszont itt már a fordításnál elakadok...
arm@ubuntu:~/ARM/kernel/linux-3.2-rc1$ make
CHK include/linux/version.h
CHK include/generated/utsrelease.h
make[1]: `include/generated/mach-types.h' is up to date.
CC kernel/bounds.s
cc1: error: unrecognized command line option "-mlittle-endian"
cc1: error: unrecognized command line option "-mapcs"
cc1: error: unrecognized command line option "-mno-sched-prolog"
cc1: error: unrecognized command line option "-mno-thumb-interwork"
kernel/bounds.c:1:0: error: unknown ABI (aapcs-linux) for -mabi= switch
kernel/bounds.c:1:0: error: bad value (armv4t) for -march= switch
kernel/bounds.c:1:0: error: bad value (arm9tdmi) for -mtune= switch
make[1]: *** [kernel/bounds.s] Error 1
make: *** [prepare0] Error 2ez sikerült rá gugliznom: [link]
szóval állítólag a cross compiler-t nem találja. ez mondjuk azért furcsa, mert ha összebarmolom a Makefile-ban a CROSS_COMPILE paramétert, akkor sokkal egyértelműbben adja tudtomra, hogy valóban a fordító nincsen meg:arm@ubuntu:~/ARM/kernel/linux-3.2-rc1$ make
make: arm-linux-uclibc-gcc: Command not found
CHK include/linux/version.h
CHK include/generated/utsrelease.h
make[1]: `include/generated/mach-types.h' is up to date.
CC kernel/bounds.s
/bin/sh: arm-linux-uclibc-gcc: not found
make[1]: *** [kernel/bounds.s] Error 127
make: *** [prepare0] Error 2[/M]egyből 2 problémába ütköztem: 1. nem igazán tudom hogy mi lenne a pontos PATH a fordítóhoz, pontosan melyik részére kell mutatnia hogy jó legyen, 2. a linken (és neten máshol is csak ilyet találtam) használt export parancsot nem jegyzi meg az ubuntu (11.04 vmware-ben) - pedig azt írja hogy még újra is kell indítani a terminált > amíg nem indítom újra addig ott van az env-ben amit beírok, de ha újraindítom akkor eltűnik. akkor ez hogy is van, mit rontok el vagy értek félre? és mi legyen akkor a CROSS_COMPILE paraméter értéke?
2 cross compiler csomag van most a gépen - az első az openembed oldaláról van, a 2.6.21-es onnan letöltött kernel szépen le is fordul vele ahogy kell:
(M)arm@ubuntu:/usr/local/arm/4.2.2-eabi$ ls -ltr
total 28
drwxrwxrwx 5 arm arm 4096 2007-10-11 18:10 gmp
drwxrwxrwx 5 arm arm 4096 2007-10-11 18:10 mpfr
drwxrwxrwx 2 arm arm 4096 2007-10-11 18:24 etc
drwxrwxrwx 2 arm arm 4096 2007-10-11 18:24 sbin
drwxrwxrwx 12 arm arm 4096 2007-10-11 18:32 usr
drwxrwxrwx 2 arm arm 4096 2007-10-11 18:38 lib
drwxrwxrwx 2 arm arm 4096 2007-10-11 18:38 bin[/M]a másodikat már csak utólag raktam fel, hátha... azthiszem 4.5-ös verziószámot írt install közben:
(M)sudo apt-get install gcc
...
arm@ubuntu:/usr/arm-linux-gnueabi$ ls -ltr
total 12
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2011-11-26 15:32 bin
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2011-11-26 15:32 lib
drwxr-xr-x 31 root root 4096 2011-11-26 15:32 include[/M]lehet nagyon triviális dolgokat kérdezek, de tényleg elég kezdő vagyok ezen a vonalon
-
Peter789
senior tag
az openwrt-s projektet kicsit jobban átolvasva feltűnt, hogy az általa használt vasak nem 20K blokkméretet használnak mint nálam, hanem 4K, valamint mi a fenéért teszi az első 4K-ra a boot_env-et, ha egyszer onnan tudna bútolni a cucc? kezd egyre zavarosabb lenni ez nekem :S
ja és egy "apróság" hogy az én NAND-omban a 0x40000-0xA0000 terület gyárilag bad-nek jelölt, tehát ezt el kéne kerülnöm valahogy - az openwrt aktívan használná...
eddig a cucc saját, működő bootloader-ével próbáltam betölteni az openwrt kernelt, de nem jutottam tovább a "starting kernel" üzenetnél...
-
Peter789
senior tag
ő az:
sajnos nem sikerült működésre bírnom az openwrt-t eddig... addig jut hogy beolvassa a kenelt, kiírja hogy starting kernel és fagyi. nem tudtam rávenni hogy akár csak 1 sorral is tovább menjen. bár sajnos elég zavaros is az egész konfigolása. holnap hideg fejjel ismét nekimegyek
-
Peter789
senior tag
kínából rendeltem a proci modulokat:
http://openembed.org/wiki/SOM2416
S3C2416 ARM9 @ 400MHz, 64MB DDR2 16bit, 128MB NAND, háló, hangcsipp egy 4x4 centis 120 lábú modulonterveztem hozzá egy alaplapot ami ellátja táppal, kivezeti a különböző portokat, valamint van rajta egy SIM900-as mobilmodem és egy SIM18-as Sirf4-es GPS vevő
a video portot is kivezettem tüskékre, de most sajnos nincsen olyan LCD panelem amit rá tudnék taknyolni, így nem tudom kipróbálni pl WinCE-vel hogy úgy mit csinál a NAND - jövőhét elejére megjön az alkatrész és akasztok rá egy HDMI kimenetet
otthon készítek majd képeket róla...
valamikor a távoli jövőben egy járműkövető rendszer alapja lesz belőle
-
Peter789
senior tag
no ez az a rész amiről már semmit nem tudok...
egyelőre addig terjed a tudományom, hogy a menuconfig-ban pipálgatom hogy mi kell nekem, meg kicseréltem az fs/yaffs2-t egy újabbra és úgy make...
bambano tippjéből kiindulva ezt az oldalt találtam:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=28249
este kipróbálom ha hazaértem... -
Peter789
senior tag
sziasztok!
egy samsung ARM processzoros vasra próbálok linuxot hegeszteni:
http://openembed.org/wiki/SOM2416
(a modul alá magam terveztem alaplapot mobilmodemmel, gps vevővel, stb)sikerült is ráhúznom a "hivatalos" u-boot, zImage és filesystem image-et, de valamiért mégis használhatatlan: bebútol a rendszer, de ha fájlműveleteket próbálok csinálni a NAND MTD területen, azonnal okádja a hibákat hogy bad block... a u-boot simán írja, olvassa, törli a blokkokat, nem tartom valószínűnek hogy tényleg fizikai baja lenne a NAND-nek, de valamiért mégsem képes törölni...
az eredeti zImage kernelben 2007-es yaffs2 kódok voltak, azzal úgy viselkedett hogy tudtam írni, törölni, majd amikor ismét ráírt volna a már használt területre, akkor dobta a hibákat. találam egy 2009-es yaffs2 pakkot, kicseréltem a kernelben és újrafordítottam - ezzel ír, de ahogy törölnék, azonnal dobja ugyanazokat a hibákat. valószínűleg változott a policy, a régi fájltörlésnél csak megjelölte a blokkokat és csak akkor próbálta törölni ha új tartalmat akart rárakni, az újabb meg már fájltörléskor takarítaná a NAND-et hogy az írás művelet gyorsabb legyen...
http://pc2car.hu/images/users/fpeter/SOM2416/nand_erase_1.txt
sajnos még meglehetősen kezdő cipőben járok linux téren, de szeretnék beletanulni... próbáltam guglizni a témában, olvastam olyanokat hogy debug kimeneteket lehet olvasni valahogy, amiből talán sikerül leszűrni hogy minek van hasfájása - de nem nagyon vágom hogyan kezdjek hozzá... valakinek van esetleg tapasztalata ilyesmiben ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest