Hirdetés
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- VR topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Belehúz a kapacitásbővítésbe a TSMC
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lionhearted
üzenetére
@8zabi: köszi... akkor ez ennyi.
lionhearted: volt Intel is, de nincs előttem, h miket kellene ott keresni... Első körben biosban kell engedélyezni dolgokat, itt egy hevenyészett lista:
spread spectrum off, speedstep be, ASPM be (L1), c statek enabled. Suspend to ram ki, ram power down ki (ez nem csökkenti a fogyasztást, de stabilabb volt nálam).
Intel Speed Shift (HWP) be. Virtualizációs bigyók be, de ezek gondolom megvannak.
Proxmoxban csökkenteni kell az ébresztéseket, nálam Glances ment ez miatt. Kevesebb adatot kapok, de nem is hiányzik igazán, ha ennyi idő alatt nem gyulladt ki...
Gemini-t kérdezem, mert nekem csak régi intelem volt...
Driver ellenőrzése: cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver -> Ha intel_pstate, akkor jó úton jár.Energia-profil (EPP megfelelője): Intelnél ezt így hívják: energy_performance_preference. A TLP-ben ezeket a sorokat kell keresnie: (TLP progival lehet sokmindent beállítani, jobb, mint a powertop és állandóra beállítja)
CPU_HWP_ON_AC=balance_power # vagy 'power' a maximum spóroláshoz
CPU_ENERGY_PERF_POLICY_ON_AC=balance_powerpowertop, és nézze meg az "Idle stats" fület:
Ha a "Pkg(pc2)"-nél mélyebbre (pc6, pc8, pc10) nem megy a CPU, akkor valami hardveresen ébren tartja.
Gyakori bűnös: SATA Aggressive Link Power Management (ALPM). Ha ez nincs bekapcsolva, a merevlemezek vezérlője nem hagyja pihenni a chipsetet.
TLP-ben: SATA_ALPM_ENABLE_ON_AC=med_power_with_dipmHa van HDD, akkor hd-idle nekem bevált, WD vinyókhoz ez a jó.
Gemini és qwen3 AI segített nekem is. Gemini jó, de hajlamos "túlkoncentrálni", arra mindenképp figyelmeztesd, h első a stabilitás, mert 2 W-ért kikapcsolja a nic-et és boldog
Proxmox szolgáltatásokat is lehet lelőni, ha egy node van. Apróságok, de pl. Glances x sec-ként kért adatot, nem volt nyugta a rendszernek. Lehet ilyesmi Nálad is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vicces képek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Crimson Desert
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 256GB 1 év teljeskörű garancia
- Bomba ár! Getac RX10 - Intel Core m5 I 8GB I 256SSD I 10,1" WUXGA Touch I Cam I W10 I Garancia!
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RX 7700 XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD / 650w Gold!
- Normál állapotú Galaxy S25 DS 256GB Navy Blue
- iPhone 11 Pro 64GB 95% (3 hónap garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest