Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ViZion

félisten

válasz lionhearted #35466 üzenetére

@8zabi: köszi... akkor ez ennyi. :o

lionhearted: volt Intel is, de nincs előttem, h miket kellene ott keresni... Első körben biosban kell engedélyezni dolgokat, itt egy hevenyészett lista:
    spread spectrum off, speedstep be, ASPM be (L1), c statek enabled. Suspend to ram ki, ram power down ki (ez nem csökkenti a fogyasztást, de stabilabb volt nálam).
    Intel Speed Shift (HWP) be. Virtualizációs bigyók be, de ezek gondolom megvannak.
    Proxmoxban csökkenteni kell az ébresztéseket, nálam Glances ment ez miatt. Kevesebb adatot kapok, de nem is hiányzik igazán, ha ennyi idő alatt nem gyulladt ki... :D
    Gemini-t kérdezem, mert nekem csak régi intelem volt...
    Driver ellenőrzése: cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver -> Ha intel_pstate, akkor jó úton jár.

Energia-profil (EPP megfelelője): Intelnél ezt így hívják: energy_performance_preference. A TLP-ben ezeket a sorokat kell keresnie: (TLP progival lehet sokmindent beállítani, jobb, mint a powertop és állandóra beállítja)
    CPU_HWP_ON_AC=balance_power # vagy 'power' a maximum spóroláshoz
    CPU_ENERGY_PERF_POLICY_ON_AC=balance_power

powertop, és nézze meg az "Idle stats" fület:
    Ha a "Pkg(pc2)"-nél mélyebbre (pc6, pc8, pc10) nem megy a CPU, akkor valami hardveresen ébren tartja.
    Gyakori bűnös: SATA Aggressive Link Power Management (ALPM). Ha ez nincs bekapcsolva, a merevlemezek vezérlője nem hagyja pihenni a chipsetet.
    TLP-ben: SATA_ALPM_ENABLE_ON_AC=med_power_with_dipm

Ha van HDD, akkor hd-idle nekem bevált, WD vinyókhoz ez a jó.
    Gemini és qwen3 AI segített nekem is. Gemini jó, de hajlamos "túlkoncentrálni", arra mindenképp figyelmeztesd, h első a stabilitás, mert 2 W-ért kikapcsolja a nic-et és boldog :)
    Proxmox szolgáltatásokat is lehet lelőni, ha egy node van. Apróságok, de pl. Glances x sec-ként kért adatot, nem volt nyugta a rendszernek. Lehet ilyesmi Nálad is. :R

Új hozzászólás Aktív témák