Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vargalex

    félisten

    Sziasztok!

    Számomra egy furcsa problémával fordulok hozzátok. Van egy mini szerverem Asrock Q1900-ITX alaplappal. Egy SSD-n a rendszer (Arch Linux) UEFI módban (korábban gummiboot, majd később systemd-boot bootloaderrel - tudom, miért pont ez...). Az adatok 2 db 2,5" HDD-n RAID0-ban (a tárhely mérete és a sebesség volt a lényeg). Tökéletesen működött 2014 óta egészen július végéig. Szakadó eső/villámlás volt nálunk, kiment a házban az egyik biztosíték is (éppen az a kör, ahova a kis szerver is volt dugva) és az alaplap elhalálozott. Lehet, hogy nem volt összefüggés a kettő között, ezt nem tudom. De ez lényegtelen. Mivel az alaplapon semmi sérülés nem látszott és még garanciális, így "pofátlanul" visszavittem az üzletbe. Bevizsgálták, visszaküldték a gyártónak (legalábbis ezt mondták) és nagyjából 1 hónap átfutási idő múlva kaptam egy új példányt.
    Nyilván ugyan azt a rendszert használnám, de ez az alaplap nem látja az SSD-n az EFI partíciót (az SSD-t természetesen igen), így nem is boot-ol róla (a BIOS boot menüjében csak az eszköz látszik, az UEFI partíció nem). A SATA vezérlőket AHCI módba állítottam, próbáltam a SATA II, illetve a SATA III portokat is. Kivettem a notebookomból a HDD-t, azon sem látja (szintén Arch Linux systemd-boot-al). A notebook tökéletesen bootol az SSD-vel is.
    Frissítettem BIOS-t is, nem segített.
    Ugyanakkor egy pendrive-ra kiírva az Arch telepítőt bootol legacy és UEFI módban is (a BIOS-ban a boot eszköz választásakor látja is az UEFI partíciót).
    Találkozott már valaki ilyennel? Mi lehet a probléma? Lehet úgy hibás az alaplap, hogy ilyet produkáljon? Most vigyem ezt is vissza?

    Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett...

    Alex

Új hozzászólás Aktív témák