- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
A legfőbb ostobaság ami fölött átsiklunk, az továbbra is a költségek időben eltolása, ami a rövid távra optimalizálás miatt működő csalás. Elpazarolják az most még relatív olcsón kinyerhető erőforrásokat, mert kit érdekel, hogy 50 év múlva szívás lesz, most az hozza a hasznot. Ennyi. Na most persze be lehet árazni a jövőt, mint CO2 kvóták stb., de ha igazán komolyan csinálod, azzal most hatalmas hátrányba helyezed a saját gazdaságodat, és a következő választás csak 4 évre van amúgy is.
-
ddekany
veterán
válasz
Hieronymus #79 üzenetére
Nyilván u.a. mint hogy késsel elvághatom a bőrömet... Ez van... ilyen egyedi fixa ideáim vannak.
-
ddekany
veterán
válasz
Synthwave #76 üzenetére
Mondjuk azt hozzátenném, hogy tippre még abban a fázisban szétbarmoljuk egymást, mikor még lényegében csak eszköz az AI. Ez amúgy jó, mert az nem feltétlenül fatális. Ez persze attól függ, hogy milyen hitelen nőnek a képességi... mert ugye vannak ezek "fast take off" meg "foom" és hasonló teóriák. Én azokat igazából nehezen látom gyakorlatban lehetségesnek, de hát mit tudom én...
-
ddekany
veterán
válasz
Hieronymus #70 üzenetére
Azon kívül, hogy effektíve troll vagy (nem tudsz keresőt használni, terminátorozás), a fő gondod az, hogy nem tudod elképzelni, hogy mesterséges rendszer "öntudattal"/akarattal rendelkezzen, úgy általában autonóm legyen, mint egy szén alapú élőlény. Vagy hogy ez reális eséllyel pár évtized közelségben is lehet. Nem tudom miért bízol ebben, mint pl. valami ezoterikus okból. Én nem akarom senki lelki nyugalmát megzavarni, de nem javít az esélyeinken, ha az emberek tömegesen a homokba dugják a fejüket.
-
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #64 üzenetére
Szóval mindenki pszichológus, akármi-elborult művész/költő, pap...
Ez amúgy a pozitív utópista álom, hogy majd ilyen kitartott lények leszünk, akik valamiért ezt saját jobbításukra használják, ahelyett hogy visszafejlődjenek valami hedonista idiótává. Hát, tudod... meg kell mondani az AI-nak (akire ezek szerint totál rá leszünk utalva, mint kisgyerek a felnőttekre), hogy csapjon oda ostorral, ha nagyon kezdünk átmenni Wall-E emberbe.
Amúgy ha a legtöbb mostani STEM munka megy a mesterséges izének, akkor a világ fizikai szabályainak felfedezése nem hiszem hogy gond annak. De pl. lehet hogy job terápiás pszichológus is lenne, stb.
-
ddekany
veterán
Háború alatt gondolj pl. a technikailag kevésbé fejlett őslakosság kiírtására itt-ott a világtörténelemben. Vagy természeti kincseikből való kiforgatására, rabszolgának elhurcolására, stb. Szóval ezért nem hiszek ebben a "direkt képjünk vissza a technikai fejlődésben" dologban, mert amíg van verseny a különböző csoportok közt, addig aki önmagtartoztatást gyakorol, az egyszerűen megsemmisül.
-
ddekany
veterán
válasz
Hieronymus #66 üzenetére
OK, ez az úgy sem tudunk mit tenni, szóval minek rettegni filozófia. Amúgy nem foglalkozok rettegéssel, de ha butaságokat hallok ("Someone is wrong on the internet!"
), az zavar. Ha valakinek a tagadás adja meg a lelki nyugalmat... ez olyan mint vallásosság, ráhagyom a másikra, ha az kell neki.
Kiírtásról itt nem beszéltem. Amúgy racionális lehet, de aki nem strucc, az seperc alatt megtalálja a neten az okokat.
-
ddekany
veterán
"Az ilyen hibák mindíg visszavezethetőek a kapott adatokra."
Gyakorlatban? Nem tudják a készítők sem, hogy a betanítás során miféle logika jött létre a rendszerben. Nincs egy program, amit visszafejthetnél. Van helyette más, amit elvileg megérthetnél, de per pill. kutatási terület, hogy mégis hogyan - lásd AI interpretability. Így állati nehéz bármit garantálni.
-
ddekany
veterán
"20-30 év" és "alaptalan ez a félelem" nekem ellentmondás. Az elég hamar itt van, ha azt nézzük, hogy addig fel kéne nőni fejben az emberiségnek. Plusz, valójában senki nem tudja ezen a területen, hogy mi milyen messze van.
"Ez csak egy eszköz, pont olyan, mint egy kés például, lehet jóra és roszra használni."
Már amíg tudod kontrollálni, után ugye már nem eszköz. És amíg eszköz, addig sem mindegy, hogy az óvoda játszóterén késeket, vagy lézerkardok szórunk szét. Mind csak eszköz, de rossz családi hátterű Ödönke utóbbival egy kicsit több bajt tud okozni...
-
ddekany
veterán
Na de pont az volt az egyik tanúsága az utóbbi évek LLM tréningezésének, hogy nem tudják mit fog csinálni. Utólag konstatálják, hogy jé de érdekes, így viselkedik, meg ennyi paraméternél megjelent ilyen-olyan képessége. Illetve nem tudják, hogyan lehetne garantálni, hogy bizonyos dolgokat ne csináljon.
Ez meg hatalmas vígasz, hogy "emberi hiba" ha netán valami nagyobb gebasz lesz. Kollektív bűnösség?
-
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #53 üzenetére
Eléggé optimisták vagyok... Vagy csak emberi sovinizmus? Mert azt a lehetőséget kizárjátok, hogy mindenben jobbak legyenek a gépek, ami munkának nevezhető. Pont az a törekvés lényege, hogy ezek ne célgépek legyenek, hanem sokoldalúak ("intelligensek"), mint az ember. Vannak akik úgy gondolják, az sem gond, mert a gépek szolgának lesznek tréningezve, stb. De ott is szőnyeg alá lett söpörve számos gond/ellentmondás. De, ez nem ennek a cikknek a témája.
-
ddekany
veterán
Amúgy erről az anonim "nem vagyok robot" igazolványról még eszembe jut, hogy OK, nem vagyok robot, viszont ettől még használhatok AI-t mint eszközt, a saját igazolványom mögött. Ettől még nem veszett az ügy, mert a felelőség viszont az enyém, kvázi én csináltam, amit az AI csinált. Ám ez csak akkor működik jól, ha felelőségre vonható vagyok... aminek az anonimitás igencsak útjában áll. Ha legalább a hatóságok nem tudnak megtalálni. Onnantól persze nehéz lenne anonimnak nevezni.
-
ddekany
veterán
"Az intelligenciat jutalmazni kell, elonyt kell, hogy jelentsen."
A gonosz kérdés, hogy ezzel akkor is egyet értesz-e, ha nem ember, ami a legintelligensebb, vagy akkor az maradjon az ember rabszolgája.
Mint ahogy Sam-ék és sokan mások álmodoznak róla. Vagy hát publikusan ezt állítják, aztán a franc tudja miről álmodoznak.
-
ddekany
veterán
Világjobbírási szándék, vagy egyéb gyarló mögöttes vágyak ide vagy oda, ha kiderül, hogy az emberihez hasonlóan rugalmas intelligencia nem is olyan komplikált "gép", mint önelégülten hittük, akkor ez a probléma most a nyakunkba szakad. Már önmagában azon technikai okból, hogy meg lehet csinálni. Ha meg lehet.
-
ddekany
veterán
Most lehet hogy konkrét FB-s esetben pont kivéded (nem tudom). De itt arra készülünk, hogy egy napon sehol nem fog védeni a mostani "nem vagyok robot" megoldás (CAPTCHA). Plusz, ami átjut rajta, az is hatékonyabb (okosabb) lesz, mint ami most átjutna rajta program. Szóval alighanem kell valamilyen új "nem vagyok robot" megoldás, még mielőtt kitör a gyalázat.
Nem mellékesen, az is egyre fontosabbá válhat, hogy digitális aláírással igazolni tudja megát az ismerősöd feléd, hogy nem valami utánzat. Csak ha kisstílű átverésekre gondolunk, már akkor is.
-
ddekany
veterán
De másfelöl mégis csak kelleni fog valamiféle globális digitális igazolvány, hogy igazoljuk, hogy emberek vagyunk. Pl. valami szociál platformon, csak hogy legyen bármi esély az embernek tűnő propaganda botok ellen. Hacsak nem feltételezzük, hogy a CAPTCHA-k örökké hatásosak lesznek (már legalább annyira, mint most), de az erősen optimista fogadás lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Eladó Lian Li O11D MINI-X gépház
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB OC XLR8
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest