- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fujifilm X
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Aktív témák
-
VÁMpír
aktív tag
Hello! Egyszer már írtam, hogy nekem is ugyanez a problémám van. Egyszer direkt 24 óráig ment a gép és úgy tűnt utána nem jelentkezik a hiba. Aztán pár napja megint előjött (igaz csak 1-szer). Egyébként nekem a default értékek jók (ill. a SMART-ot be szoktam kapcsolni), csak a dátum/idő átállítása idegesít halálra. De ezt is megoldottam, egy time synchronizer programmal (igaz ahogy olvasom a tesódnak nincs internete). SZVSZ széria hiba.
-
Edem
senior tag
Most megtaláltam a 7.51.03-ast, viszont az 2001-es (nekem is a tárolt változat jött be) és feljebb oda van írva, hogy ne használjak régi verziót, mert az hazavágja a bios-t. Szóval most jól jönne, egy ''Igen, biztos, hogy azt használtam.'' :)
Egyébként jó dolog a ''tárolt változat'', mivel ki van emelve benne a keresett rész, és így nem kell újra rákeresni, viszont ha up-to-date cuccokat keresel, akkor ne nagyon használd, mert lehet, hogy nem frissítették már évek óta. -
lesaux
veterán
Nincs net a bátyámnál. Majd beállítja az időt a pici kezecskéjével. Csak feléri ésszel! :D
Nem tudom, melyik verzió az amibcp, mert tűzfal mögött vagyok, és nem jön be az oldal. A google-ba beírtam, hogy amibcp, és az első találat. Ronda sárga-piros oldal, ott a legfrissebb. -
Edem
senior tag
Amibcp melyik? 7.00.B11?
Egyébként 14 napig tarhatja bent a szervíz az alaplapot, és ezt az időt ''ki is használják'', mert így az emberek ritkábban viszik vissza a cuccaikat.
Ha van nete a bátyjádnak, akkor - ha jól tudom - be tudja állítani (kell hozzá valami software), hogy a windows indulásakor setup-olja be a dátumot és az időt. -
karib
addikt
Lehet, hogy egyszerűen hibás a lap. Nekem volt olyan darabom, ami időnként random módon resetelt defaultra vagy elállította az órát, de nem jelzett semmi egyebet. Visszavittem, szerencsére a szervizben is előjött nekik, így cserélték.
-
Sikló
tag
A bios leszokott az ''elfelejtésről''! :) Csak 2-3 hét kellett hozzá! Azóta napi akár 10 bekapcsolás után is simán jó minden. Lehet hogy ennyi kellett, hogy simán összeszedje magát??? :DD
-
Bass
addikt
A megoldás Kavington:)
-
GeorgeTerror
senior tag
Szvsz azért a k7s5a egy jó lap, bár kétségtelen, hogy az átlagnál több bug van vele, de lehet, hogy ez csak azértvan így, mert nagyon sokat adtak el belőle, ráadásul olyanoknak, akik értenek a géphez és tudják, hogy mit szabadna, és mit nem szabadna csinálnia...
igen :)
Elvégre ki is adja ki a legtöbb alaplapot a világon?
Nagyobb kiadás, több hibás példány... -
petakpa1
őstag
Végülis ha a boltban eltudod intézni, hogy másikat kapj akkor az a leg1xűbb, bár ilyen árfekvésben nem nagyon asszem a k7s5a a király. Szóval vagy veszel, komolyabbat és ráfizetsz, vagy kérsz cserét az is lehet, hogy ilyen lesz, esetleg más típusút, de azzal is lehetnek szívások.
Amúgy teljesen egyetértek veled azért fizetted ki a sok pénzt, hogy működőképes terméket kapjál, nem azért, hogy szarakodni kelljen vele függetlenül attól, hogy asus vagy ecs vagy egyéb.
A PSU (power supply unit) tápegységet jelent, az amibcp meg egy bios machináló progi, és én is úgy értelmezem azt a mondatot, ahogy te, de ki akarja minden bootnál lenyomni az F2-t.
Szvsz azért a k7s5a egy jó lap, bár kétségtelen, hogy az átlagnál több bug van vele, de lehet, hogy ez csak azértvan így, mert nagyon sokat adtak el belőle, ráadásul olyanoknak, akik értenek a géphez és tudják, hogy mit szabadna, és mit nem szabadna csinálnia... -
lesaux
veterán
A Clear BIOS jumper jó helyen van, mert rengetegszer elindul a gép normálisan, csak néha felejt.
A tápot nem kapcsolja ki a bátyám, és a konnektorból se húzza ki. Nehezen megközelíthető helyen mennek a madzagok, úgyhogy tuti.
Összefoglalom, amire eddig jutottam, aztán ha nem jó, majd leuga... izé, kijavítotok. :D
A gép kikapcsolt állapotában, amikor a táp be van dugva, és nincs kikapcsolva, akkor 5V-ot kéne kapnia, hogy ne felejtsen. De ha mégse kap, még mindig ott az elem.
Na most annak SZVSZ igen kevés az esélye, hogy a 20 napos táp is rossz, meg az ugyanennyi idős elem is gagyi, úgyhogy marad az alaplap mint leggyengébb láncszem. Nem? -
lesaux
veterán
Már rákerestem a fórumon az összes hasonló témára, ezt is olvastam, de közelebb nem jutottam a megoldáshoz. Mi az a PSU? Gondolom, táp. Na, azt nem akarok venni, mert friss az is. Dec 1-jén vettem a lappal együtt, 300 Wattos, nem volt olcsó a mi pénztárcánkhoz képest.
Monjuk, az is érdekes, hogy eddig csak a K7S5A-val kapcsolatban olvastam ilyet, ezzel viszont rengeteget.
Az amibcp pedig lehet, hogy jó megoldás lenne, de én inkább egy tisztességes alaplapot kérnék a pénzemért. -
Panther
HÁZIGAZDA
Nálam akkor resetelgett folyton a BIOSt, amikor véletlenül Clear-on hagytam a Clear BIOS jumpert (Normal helyett). Elindult a gép, de mindig ugyanazt írta amit neked is. Én meg nem tudtam miért. De aztán rájöttem. Először ezt csekkold le sztem :)
A másik:
Az biztos, hogy a CMOS az elemről ÉS a tápegységről is tud áramot felvenni. Én onnan tudom, hogy próbáltam már úgy kisütni a BIOSt hogy az elemet vettem ki. Gép kikapcs, elem ki, 1 perc, elem be, gép indít. Erre nem sült ki. Vártam 5 percet, de akkor sem. Aztán amikor kihúztam a konnektorból...! (Nincs a tápegységemen kapcsoló.) Na akkor kisütötte. Szóval esetleg tényleg az lehet, hogy az elem kimerült (gyenge lehetett), a bátyád meg mindig kikapcsolja a tápegységet is (nem csak ATX-Soft Off), amiről amúgy kapna elég energiát az ''emlékezéshez''. Próbáld ki: kapcsold ki a gépet, de a tápegységet ne, és nézd meg felejt-e 1 perc alatt. Aztán nézd meg ugyanígy, de a tápegységet is kapcsold ki. Ha az első esetben minden OK, a másodikban meg nem, akkor vagy ne kapcsold ki a tápegységet soha, vagy vegyél bele új elemet (CR2032 talán) és valószínúleg jó lesz. Ha meg nem, akkor elég érdekes: elvileg ugyanis az elem épp azért van benne hogy kihúzhasd a konnektorból... -
petakpa1
őstag
Na rákerestem és például ezt találtam:
Chevelle396:
''Hi guys,
First off, forget about the battery. You don't need it!
Proof... power down but leave it plugged in, remove the battery, leave the machine off but plugged in for however long you think it takes to ''lose CMOS''... about 1 minute on my system.
Power up.
If you've lost CMOS it's because the 5V standby rail on your PSU is not maintaining enough voltage to keep CMOS alive, NOT because of the battery. This is why a new PSU sometimes makes the problem go away.
If this is the case, get a new PSU.
Try it. I run mine without the battery and never lose CMOS anymore, UNLESS I UNPLUG IT!
Then, it takes about a minute to 'clear CMOS', which is handy sometimes when you actually want to.
Another 'workaround' is to use amibcp to change your CMOS defaults so that when it does happen, you just hit F2 and automaticly reload the defaults that you have selected.
@ uart... this is Milt from the Lottery... write to the addy in my profile over there... I have a solution for you but can't post it here.'' -
HSNet
aktív tag
Kései 486-osok óta R2032-es tipusú Lithium elemet használnak az alaplapokon, elvileg 3 Volt-os, egy próbát megér a cseréje, mert azzal szokott a gond lenni, hogy kiégnek benne a cellák, ha gyengébb minőségüt használnak. Egy jobb minőségű példány 5-10 évet él meg átlagos használat mellett.
Ha a számtech bolt messze van, vagy nem foglakozik ilyesmivel, akkor a legtöbb fotós-nál lehet kapni, 3V-os gomb elemet kell kérni, abból kiválasztani, a 2032-est. 300-500 Ft között szokot lenni. Ha nincs pont ilyen, akkor valami hasonló is okés lehet, mert csak a vastagságukban különböznek (a 3V-osok). Kodak-kal eddig még semmi gondom nem volt, azt merem ajánlani (ez itt a reklám helye), ellenben Maxell-ből több beadta a kulcsot 1 év alatt. -
Turmoil
senior tag
Kb. egy éve raktam össze egy gépet K7S5A-val. Alapból le volt merülve. Az első 5-10 bekapcsolás alkalmával elfelejtett mindent. Aztán egy egész éjszaka rajta volt 220-on, és azóta tudtommal nem csinált ilyet. SZVSZ sima akku van rajta és tölteni kell.
A haverod lehet, hogy ritkán hagyja 220-on és lemerült. Ha ez a helyzet, akkor a megoldás csak annyi, hogy nem szabad kikapcsolni fizikailag, csak ATX módra. -
lesaux
veterán
Az alaplap revíziószámát nem tudom. A proci 1700+.
A BIOS már gyárilag is q friss volt, talán októberi.
Aztán felraktam az említett fórum nyomán a cheepobiost, asszem, decemberi.
Most meg vissza valami normálisat, nem tuningbiost, és ugyanúgy felejt.
Szerintetek ha visszaviszem a boltba, mit mondanak? Lehet, hogy tesztelgetik órákig, és nem jön elő a hiba.
Egyébként voltam a bátyámnál, megnéztem: 3,408 Volt a VBat. Mennyi a helyes érték? -
petakpa1
őstag
Milyen procik vannak az alaplapokban!
Milyen az alaplapotok revíziószáma?
Nekem is ECS K7S5A rev3.1 van Duron1300@1433 mal és nem felejti a cmost!!!
Elleneben ez egy ismert problémája a lapnak...
van akinek elemcsere segített;
van akinek csak magas órajelű XPvel csinálja;
ez utóbbit állítólag a legújabb Bios megoldja, vagy nem...
Én nem tudok többet az ügyről mer nekem jó, de a www.ocworkbench.com oldalon lévő ECS sector (magyarul fórum)-on sok kérdéssel foglalkoztak, többek között ezzel is. Ja meg itt van egy K7S5A Guide nevű cucc, mindenféle okosságokkal, na meg a cheepobios is:)
Nektek megy az alaplapi hang a Dx8-as játékokkal? -
Edem
senior tag
-
Lomos
aktív tag
lehet, hogy valami szeriahiba tortenik itten?!
figyelunk! :DD -
VÁMpír
aktív tag
Kb. 2 hetes a lap, de valójában csak 4-5 napja használom, mert csak a negyedikre kiválasztott RAM-mal megy 133/133-on fagyás nélkül. Eddig 2x csinálta a bios-elfelejtést. (A táp 300W Chieftec) A másik bajom vele, hogy az alaplapi hangot használva az mp3 lejátszásnál megakad ha pl. Explorer ablakot maximalizálok, vagy ilyen egyszerűbb dolgokat csinálok. Meg van egy kis alapzaja is. :( Van egy láma kérdésem is: AGP lockot hogyan szeded ki?
-
VÁMpír
aktív tag
Hello!
Nekem is ugyanez a lapom és ugyanez a gondom van. Azzal a különbséggel, hogy én nem frissítettem a BIOS-t. -
jojojo
senior tag
Átmozgatni mindent az nagyon jó ötlet!
De én megnézném a procit hátha az szorakozik.Nem melegedet?? -
-
lesaux
veterán
válasz
CsendPenge #2 üzenetére
SZVSZ nincs eljumperelve, mert néha jól bekapcsol, néha nem. Meg amúgy sem csesztettem a jumpereket, csak egyet, ami a BIOS-t kisüti, de azt nem akkora bravúr visszatenni a helyére. (Meg aztán ha nincs visszatéve, akkor el sem indul.)
A BIOS akku alatt az elemet érted? A 3,46 Volt az okés, nem? Mennyinek kéne lennie. Egyébként nem szívesen vennék bele elemet (asse tudom, milyen kell), mert ha tisztességesen, érvényes készpénzzel fizettem, akkor ne merüljön le egy hónap alatt az elem.
Billentyűket majd megnézzük, köszi a helpet. -
lesaux
veterán
Sziasztok ismét!
A bátyám alaplapjáról volna szó, immáron sokadszor. ECS K7S5A. Kb. 1 hete frissítettem BIOS-t, eddig tök jól működött minden. Tegnap azonban kiírta bekapcsnál, hogy CMOS Checksum error, press F1 to run Setup, F2 to load default values. Nem biztos, hogy szó szerint, de a lényeg ez volt. A BIOS-ban pedig minden érték visszaállt az eredetire, mintha ki lett volna sütve.
Aztán ugyanezt ma is eljátszotta, de érdekes módon nem minden bekapcsolásnál felejti el a beállításait.
Amire én gondolok: Nem hiszem, hogy a BIOS-frissítésnél szabtam el valamit, mert akkor rögtön jelentkezett volna a hiba, és mindig.
Gondoltam esetleg olyanra, hogy gyenge az elem, vagy kimozdult. A Hardware Monitorban megnézettem, azt írta, hogy 3,46 Volt.
Eddig semmi baj nem volt a lappal, mindenhol dicsértem, de azért ez elég gáz. Még majdnem 2 évig garis, szerintetek mit csináljak vele?
Aktív témák
Hirdetés
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest