- Androidos tablet topic
- Computex 2025: háznézőben a Chieftec-nél
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- Milyen széket vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz
arnyekxxx #95 üzenetére
Teljesen mindegy milyen hosszú a mese, egyébként egyoldalasnál azért hosszabb, kb. egy átlagos novella hosszúságú, ha teljesen mást hoztak ki belőle a rajzfilmben (nem a japánra gondolok, azt nem ismerem), nem kiegészítették, hanem a sztori és a mondanivaló is más. Ami nem baj, csak akkor annak sem kellene bajnak lennie, hogy milyen a bőrszíne a hableánynak egy újabb feldolgozásnak.
Ami még eszembe jut, hogy gyerekkoromban volt egy japán rajzfilm amiben 3 gyerek meg egy professzor időutazott Jézus korába, miközben Újszövetségi történeteket mutat be a rajzfilm. Nos, azon is lehetne ilyen alapon hőbörögni, hogy de hát mit keresnek ott az időutazók, meg hogy elferdíti a Biblia üzenetét ezzel a szerző. Holott a Biblia ettől még köszöni szépen jól van.
Ja, és persze mint írtam korábban, néger Jézus ábrázolások is vannak. Ahogy a ma általános közép-európai Jézus ábrázolásnak meg pont nincs köze ahogy kinézhetett.
-
totron
addikt
Inkább azzal van a baj - legyen az bőrszín vagy sem, most épp ebben csúcsosodik ki - hogy nonszenszitásokkal találkozik a néző. Kulturálisan totális képzavarok keletkeznek, szatírának értelmetlen, vígjátéknak gyenge, viccnek meg erős. A korszellem-ábrázolásnak is megvannak a maga szabályai és keretei szerintem. A jazz is csak távolról szabadjáték, ott is sztenderdekből dolgoznak. Egypár filmes most meg új sztenderdeket akar. De nem működnek, könyörgöm.
-
Hi!King
őstag
válasz
arnyekxxx #93 üzenetére
Konkrétan olyan példával jöttél, ahol irreleváns a bőrszín, és a szerző nem alkotott konkrétan fehér karakterrt a történetbe, mert fel sem merült a bőrszín.
Másrészt ha a bőrszín ennyire fontos, akkor az, hogy tök más történetet hoztak ki a konkrét meséből már 89-ben is, az aktuális amerikai filmes kliséket ráerőltetve, azzal miért nincs bajod?
Miért kellene mindig mindent egy az egyben meghagyni az eredetiben? Már az irodalomban is nagyon gyakori, mikor régi műveket vesznek elő és csinálnak belőle valami egészen mást. Pl. a Shakespeare szonetteknek is van egy rakás átdolgozása. És ezekben a költők személyes preferenciájukon kívül vagy annak részeként nyilván a korszellem is megjelent. Vagy ha már Shakespeare, a Rómeó és Júliát is feldolgozták filmben modern kontextusban. Vagy akkor is majd akkor háborogsz, ha néger Júlia lesz egy újabb feldolgozásban, és de hát a középkori Észak-Itália gazdag polgárai fehérek voltak, persze az nem baj, hogy a korábbi feldolgozás már eleve nem a középkori Észak-Itáliában játszódott.
-
totron
addikt
hogy majd a jelenleginél újra jóval többet fognak fizetni a tartalomért
Ezt én is nagyon remélem. Inkább az arányokra, szereplőkre, elosztásokra értettem. Nem feltétlenül az a képlet a legjobb a nézőnek amiről elsőre azt gondolnánk. Összemosódtak például előállítói és disztributori feladatok és bár a sokaság miatt jobbnak hat, nehéz elkülöníteni a modell jóságát a korszak adta számosságtól (jó sok filmtől). Ha nem gondoljuk túl, akkor az van, hogy havi párezerért ott a rakat film "fenn", cserébe korszakpropaganda és állandóság hiánya van. Most ezt így kell szeretni.1 kábelelőfizetés árából szerintem 1 szolgáltató jön ki, max. 2 olcsóbb. 4-5 esetén egyértelmű lenne a helyzet. De utána számolhatunk, érdekel melyekkel jött ez ki.
Igény az van, miért ne lenne?
valahol mindig elérhető
Hol? Aktuális üzleti érdekek szerint megjelenítve és rendezve? A dizájn is vagy jó vagy nem. Kinek a milyen agymenését kell elviselni épp az eléréshez? Nahagyjál. A zene némileg más, de értelek.A megvétel legyen, ha telik. Nekem kevés film ér annyit, hogy ilyen értelemben maradandónak számíthasson. Van, de tényleg kevés.
szóval teljesen értem a problémát, amit Dilikutya felvetett
Jó, de ha érted őt és csak negyede volt meg, akkor miért irreleváns az offline? Nem értem ezt a mondatot. Nem offline buzi vagyok én sem, egyszerűen csak van, hogy nem az online térbe esik az optimuma valaminek. Ami könnyebb streamen - és nem kell félni az eltűnéstől vagy az nem jelent gondot - ott én is élek vele.
Illetve még van egy olyan különös állapot is, hogy az ember nincs épp online-közelben. Ez kevesek problémája ma, tudom, de van ilyen is. -
Hi!King
őstag
válasz
Döglött Róka #91 üzenetére
Bennem elindította azt, hogy a többi Andersen mesét is el fogom olvasni felnőttként, mert ez az egy nagyon tetszett, sokkal jobban mint anno a 89-es rajzfilm. Meg egyébként rémlett már korábbról is, hogy ezek nem pusztán mesék, bár épp a Kis hableány végszava gyereknevelési célzatú, de van olyan aspektusuk, ami felnőtteknek szól, ebben is találtam olyat, gondolom a többiben is van. Mondjuk a Disney rajzfilmekben meg poénok szoktak lenni olyanok, amik a szülőknek szólnak ha együtt nézik a gyerekkel.
-
arnyekxxx
veterán
Ha jobban megnézed én nem "kiáltottam woke-ot meg lmbtq lobbit" és a karakterekkel sincs bajom, a saját történetükben. Azzal van, ha berakják őket kvótaszereplőként népnevelési célból olyan történetbe ahol elég konkrétan nem ezeket a karaktereket alkotta meg a szerző.
Just for fun, emlékszel még mekkora felháborodás amikor S.J. kapta meg a GitS főszerepét ?
-
Hi!King
őstag
válasz
arnyekxxx #89 üzenetére
De ott is megmásították a sztorit, a karaktert meg különösen, és hiába hívják Hófehérnek, egyértelmű az utalás.
Ahogy egyébként a 89-es Kis Hableánynak sem sok köze van az Andersen meséhez. Hogy csak egy lényeges példát mondjak, amivel helyből sérül az eredeti mondanivaló, hogy a Disney változatban a sellő király apukának a kezdetektől fogva hatalmában állt volna emberi lábakat varázsolni a lányának, de ő nem akarta ezt, mert azt gondolta, hogy az rossz lenne a lányának. Már önmagában csak ez teljesen más tanulságot eredményez, és sokkal relevánsabb, mint hogy milyen a sellőlány bőrszíne.Egyébként ma reggel beszéltünk erről feleségemmel, ő meg megint más változatot ismert gyerekkorából egy képes mesekönyvből, ahol 90%-ban az Andersen változathoz ragaszkodtak, de a végén az Andersen féle mérsékelt happy end elmaradt, ezért ő anno bőgött a mesén, illetve azon változatban túlzottan kihangsúlyozták, hogy a sellőlány fő motivációja a királyfi és ezért adja fel a hangját, míg az eredetiben sokkal nagyobb szerepe volt a fenti világ utáni vágyának ebben. Ami kvázi egy inverz "woke"-nak tekinthető, mivel leegyszerűsítették a sztorit arra, hogy a nem viszonzott szerelemért feladja önmagát (a hangját). De azzal sem volt senkinek baja, bezzeg ha feka a hableány, az botrányos...
-
Hi!King
őstag
Ez nem úgy működik, hogy feltétlenül vissza kell rendeződnie a piacnak oda, mikor jelenértéken 5 ezer Ft volt alsó hangon egy film, akár mert megvetted VHS-en, akár mert megnézted moziban, ezt a jövőbeli piac fogja beárazni, és valószínűtlen, hogy majd a jelenleginél újra jóval többet fognak fizetni a tartalomért. Szvsz az egyensúly ott tud kialakulni, hogy az egykori kábeltv előfizetés árából kijön 4-5 streaming szolgáltató (hangsúlyozom: jelenértéken a régi kábeltv előfizetés, nem a mostani, ami már egyre kevesebb embernek kell), de nem 10, és nem is fognak 10-re előfizetni. Úgyhogy az egy studió 1 streaming szolgáltatás modellnek elég kevés esélyt adok. Odáig ok, hogy a studióknak jobban megérné, de ehhez igénynek is kellene lennie a másik oldalon.
Offline tárolókat egyre kevesebben fognak használni ilyen célra, és valahol mindig elérhető az elmúlt 100 év filmjeinek a nagy része, csak a nagyon speciális tartalmat van értelme tárolni. Dilikutya írta a zene streaminget, nos nekem nagyjából 10 éve frissült utoljára az mp3 készletem, le nem töröltem, de mivel közben jóval tágabb lett a zenei ízlésem, ezért irreleváns az egész, ha épp azokat hallgatom is streamről teszem.
Másrészt eleve irreleváns az offline tárolás, ha valahonnan meg kell szerezni, pl. mostanában meg akartunk nézni néhány hegymászással kapcsolatos filmet, ezek a témában mainstreamnek számító filmek, úgy negyede volt meg a 3 fő streaming szolgáltatónál, szóval teljesen értem a problémát, amit Dilikutya felvetett. Más kérdés, hogy én inkább megveszem online valahol, mint hogy letorrentezzem, konkrétan az ncore-al egyébként is elég sok fenntartásom van.
-
totron
addikt
Így viszont nem jön ki a matek, mert felaprózódik a stúdiók bevétele, nincs 1-1 nagy deal. Ahhoz hasonlítom most a szituációt, mikor stúdiók adtak el moziknak, tévéknek és nem volt még a streaming tényező. Ez most egy kitartott állapot és nem hosszú távon működő mint látjuk. Valami olyan visszarendeződés kell ami mindenkinek megéri, majd ha kimozogta magát ez a mostani állapot. A múltból vettem a sémát, de lehet, hogy egy teljesen más lesz, meglátjuk, hogy ciklikusság vagy teljesenúj.
Nem a célzott nézés igényére írtam a nosztalgiát, csak vannak, akik jellemzően a jelenkori tech megoldásokra és piaci állapotokra ráhúzva siratják el fiatalságukat. De ez egy indokolatlan összekapcsolás tőlük.
A célzott nézésre sohasem az online tár volt a megoldás, én például kifejezetten nem szeretek meglepődni, ezért a kéklemez és HDD, mint offline tárolók játszanak a mai napig, de még szalagra is mentek. A gond a birkai hangokkal vannak, akik lehurrogják a meglepődni nem szeretőket. Tőlem nyugodtan tárolja mindenki a kolbászát az utcavégi, sokadik, ismeretlen szomszéd spejzében, csak maradjon telken belül a hülyeségével (hurrogásával).A végleges vásárlás nem tudom mit jelent. Túl sok olyan véglegest láttam már amire épphogy csak ráhúzható volt, hogy különbözik a főverziótól, valójában ugyanúgy kellett a szolgáltató platformja hozzá, valójában szinte ugyanúgy ott voltak a megkötések.
Igényes tartalomra szívesen áldozok. A helyzet az, hogy a többség ugyanúgy a fővonulat popcornt nézi streamen is, mint torrenten tenné.
Azt sem állítom, hogy a torrentnek kell, hogy a főmegoldás legyen, de képtelenek előállítani tényleges véglegest vagy ha néha mégis, irreális az ár.(#87) Dilikutya, bocs, csak te emlegettél régi mainstream filmeket a fent nem lét mellé. A Fekete Párduc zsenge tinifiúknak szól, célcsoporton kívül tényleg nem ajánlott finoman szólva. A rétegfilmek tényleg egy külön téma, de azeket mindig is vadászni kellett, korszaktól függetlenül.
-
Dilikutya
félisten
Az miért múltban ragadás, hogy nem véletlenszerűen böngészgetek a kínálatban, hanem konkrétan meg akarok valamit nézni, és nincs fent egyik stream-en se? Illetve lehet, hogy egy ötödik, vagy hatodik szolgáltatónál meglenne, de így is van HBO, Disney, Netflix, Skyshowtime, még egyet nem vagyunk hajlandóak tartani. És itt még nagy filmekről van szó, olyanról nem is merek álmodni, hogy pl. a Cannon filmjei felkerülnek bármelyik szolgáltatóhoz.
Az nem nosztalgia, hogy meg akarok nézni egy jó filmet, amire mondjuk a 2022-es felhozatalból kevés az esély. Akartam egy laza délutánt egy akciófilmmel, hát az agyonsztárolt Fekete Párduc 2 kínszenvedés volt, pedig ráadásul szeretem is a szuperhősös sztorikat.Az most mindegy, hogy szeméttel is tele vannak, a Netflixen a sok saját tartalom nagy része pl. hulladék.
Tökjó lenne ez a stream dolog, csak a sok szolgáltató, meg a nyakatekert jogi szabályozás megbonyolítja. Zenénél sokkal jobban működik ez, ott a Spotify, Deezer, Apple, nagyvonalakban mindegyiken minden fent van, én csak a Spotify-t használom, és egyre ritkábban jut eszembe olyan, ami nincs fent, azok viszont többnyire már olyan cuccok, amik régi demók, inaktív zenekarok, esetleg a kiadó sem létezik már, és senki se tudja, kinél lehetnek a jogok. De ezek tényleg elfeledett rétegcuccok, nem egy kommersz nagy sikerű kalandfilm. A Kevin Costner féle Robin Hood szerintem egyetlen itthon elérhető stream-en sincs fent.
-
Hi!King
őstag
Ha a stúdiók lesznek egyenként streamerek, akkor fogyasztóként nagyon meg fogjuk szívni, de nem hiszem hogy így lesz, mert versenyképesebbek lesznek az olyan szolgáltatók, amelyek sok studió tartalmát adják le. Szerintem sem lesz egyetlen, de biztos fog valamikor tisztulni a piac.
Szerintem az nem csak nosztalgia, ha célzottan akarok megnézni egy filmet, lehet az a film viszonylag friss is. A torrentnek nem szabadna megoldásnak lennie. Szerencsére amúgy vannak olyan szolgáltatók is, amelyeknél egy-egy filmet meg lehet venni 24 órás vagy végleges megnézésre, néztem így is filmet, nem volt olcsó, de olcsóbb volt mint elmenni valamelyik art moziba, ahol vetítették a filmet. Színház streamre is fizettem már covid alatt, már nem emlékszek, talán az Örkény színház volt, elég profi studiót szereltek fel erre a célra.
-
Hi!King
őstag
válasz
Dilikutya #83 üzenetére
Azért elképzelem, hogy ha mostanában jelennének meg először az állatokkal emberi társadalmat ábrázoló rajzfilmek (mint a Kacsamesék), akkor menne a hiszti, hogy a szemét állatvédő lobbi tönkreteszi a rajzfilmeket...
Egyébként a magyar kultúrában például nem is igaz, lásd János vitéz vagy Csongor és Tünde, bár inkább arról lehet szó, hogy a tündér és a tünde(elf) nálunk összemosódik, ezért Tündérországnak van egy komplett halhatatlan társadalma, nem csak nőkkel.
Ettől függetlenül teljesen mindegy, ezek mesefigurák, a szerepek változhatnak, nincsenek kőbe vésve. Ez kb. az a szint, mint ha valaki a Shrek humorán háborognának, mikor a hercegnő a csók hatására ogrévá változik, hogy jajj, mennyire elrontja az eredeti felállást...
-
totron
addikt
válasz
#54625216 #23 üzenetére
Nem rossz okfejtés, de ezen a ponton túl van tolva: akkor egy délután megnézték volna videón. Videón, aminek ugye az a lényege, hogy független bármiféle online függéstől, kiadói aktuális érdektől. Azt tapasztalom, hogy még kivonni sem kell, megfelelő idő elteltével működik az új verzió. A tévékkel egyébként nem hiszem, hogy lenne, lehetne különösebb megállapodás erről, lévén azt az első vásárláskor kellene kikötni szerződésben, hogy milyen időközökkel vagy hányszor adhatják le a filmet, mivel maaaajd a jövőben lesz még egy rókabőr-projekt. 20-30 évre előre nem lehet kikalkulálni az ilyet. Lehetnek ilyen szerződési záradékok éppen, de nem tartom valószínűnek. Alapvetően nem nyerő, hogy a feltételezéseidet kész tényként akarod szerepeltetni. Na meg mit jelent kivonni?
(#10) aprokaroka87, nem hiszem, hogy 1 nagy lenne, inkább a stúdiók lesznek streamerekké egy az egyben. Van letisztulni valója a jelen piacnak, az igaz.
(#16) Dilikutya, Kezd unalmas lenni, hogy eszembe jut egy film, végiglesek 3-4 szolgáltatót, majd megyek át a másik szobába egy pendrive-al a letöltős géphez, mert egyiken sincs
Mintha a múltban ragadtál volna. Erről beszéljünk, ne fordítsuk át a streamek fikázásába. Ha nosztalgia kell arra tényleg a torrent a nyerő. A sok streamelt szemét közt van jó is, ne mossuk össze mással, felesleges (ettől nem jön vissza a fiatalkor, sőt az semmitől sem).(#19) catlaca, mi lenne értelmes?
Szerk.: (#25) aprokaroka87, 2. Oké hogy válogatják a tartalmakat, de azt miért nem lehet megtenni hogy oda írják hogy meddig tervezik fent hagyni?
Az HBO mindig jelzi, sőt, régen is szólt erről a lineáris korszakban is, figyelmeztetett. Utoljára.(#51) nemlehet, a woke hülyeségektől eltekintve igenis van, hogy akkorát változott a világ, hogy indokolt egy remake. Röhejes a 80-as évek firzuráival nézni egy sztorit ami amúgy hiteles és működő egy másik korban is, de már nagyon mások a külsőségek, magyarázni kell a gyereknek a megjelenő orsós magnót, egyebek. Csomó mozzanata nem működik már.
-
Dilikutya
félisten
-
Hi!King
őstag
Mivel nem emlékeztem a 89-es rajzfilmre, gyerekkoromban láttam, meg nem olvastam soha az Andersen mesét, most elolvastam utóbbit, meg előbbi történetét. Nagyon más a kettő, nem kicsit más. Ráadásul nem is egyértelmű a bőrszíne a mesében a kis hableánynak, jelentősége meg egyáltalán nincsen. A királyfi fehér arca van kiemelve.
Ezek után nem tudom komolyan venni, ha valaki szerint elrontja a mesét ha fekete a hableány. Valahogy nem látom, hogy ugyanezek háborognának a 89-es rajzfilm miatt, ami maerikai filmes klisés, klasszikus, romantikus happy endes sztorivá alakították a mesét. Már bocsánat, ha valakinek a bőrszín változtatása baj, de a mese totális átírása nem, ott komoly gondok vannak. Mondom úgy, hogy nekem egyikkel sinca bajom, nem bűn átírni egy történetet, attól még az eredeti megmarad.
-
ibenny
senior tag
Speciel szerintem sokan félreértik, hogy a történetek színesítése _nem_ a karakterek szó szerinti színesítését jelentik.
És én bármikor örömmel kimondom, hogy nem, nem szeretn egyáltalán ilyen karaktereket látni. Mint ahogy az is elvárásom pl. egy képregényfilm kapcsán, hogy a karakterek a leghűségesebb módon kövessék a képregénybeli megjelenést, tehát nem fér bele a latina Supergirl, ahogy nem, Momoa sem jó Aquaman, már csak a megjelenése miatt sem, és még bőven lehetne sorolni. Ariel "kiszínezése" is egy szánalmas gyalázat, ami teljességgel elfogadhatatlan.
Le van írva, rajzolva, hogy miként néznek ki ezek a karakterek, igenis kövessék! Ha újitani akarnak, tessék új történeteket kitalálni, eredeti karakterekkel. -
Hi!King
őstag
válasz
arnyekxxx #54 üzenetére
Addig nem volt gond, amíg pl. amerikai történelmi filmek nulla történelmi hűséggel csöpögős romantikus mázba tették a háborúkat, de amint fekete, meleg vagy transz karakterek megjelennek egyébként nem valós eseményeket feldolgozó filmekben, felháborító lesz.
Egyébként pont arra játszanak rá, hogy felháborodjon a közönség egy hangos része, ezzel is hirdetve a filmeket.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
benedekco #63 üzenetére
De ez nem okoz törést az emberekben
Bennem anno okozott, nem értettem hogy lehet ugyanazon a cimen kiadni. Képzeljük el a Disney New Hope rebootját aminek a vége az, hogy Luke elbeszélget Vaderrel Leia kiszabadítása után, megismerik egymást, Vader a fia nyakába borulva zokog egy kicsit aztán együtt lesittelik Palpatine-t és a Halálcsillagból köztársasági szabadidőközpontot alakítanak ki. -
nemlehet
őstag
Tudtommal nem azzal reklámozták a Disney mesét, hogy ez hű reprezentáció az Andersen mesének. Emlékeim szerint max annyi szokott lenni, hogy apró betűvel ki van írva a főcím alatt, hogy "based-on story by xyz".
Szerintem pontosan érted azt, hogy miről beszélünk, csak játszod az értetlent mint rengetegen.
Mondom, ha téged nem zavar tök jó, ott van neked a fantasztikus élőszereplős változatt, vedd, vidd, élvezd.
Nekem nem tetszik mert egy lelketlen sok szempontból gagyibb változata mind az eredeti műnek, mind a klasszikus disney interpretációnak.
De hogy ne csak általánosságban beszéljek: a Mulan-ban rengeteg olyan változtatás volt, hogy hozzásimítsák a girlboss feminista narrativához, amitől teljesen értelmetlenné vált a történet és az egész történet tanulsága valahogy kicsavarodott rossz irányba. Az eredeti Mulan mese arról szólt, hogy kitartással, ésszel és találékonysággal ott is megtalálhatod a sikert és az esélyt ahol egyébként nem lenne. Az élőszereplős adaptációnak meg az a tanulsága, hogy.... van aki szuperhősnek születik és mindenki seggét szétrúgja ha nem fél önmaga lenni és levenni a sisakot a csatatéren.
Kisebb nagyobb mértékben ez megfigyelhető mindegyik előszereplős rebooton. Személy szerint én úgy érzem, hogy nem az a fontos, hogy egy történetet mondjanak el, hanem hogy a corporate checklist minél több elemét ki lehessen pipálni és a céges preziben lehessen vállveregetni, hogy mi mekkora úttörő trendik vagyunk.
Ezt leredukálni arra, hogy "hurr durr akinek nem tetszik az rasszista" meg hogy "miért nem lehet más a bőrszíne" álságos, szűtlákörű és amúgy szándékos "poisoning the well" taktika. Itt nem az a lényeg, hogy ki a néger és ki nem, hanem az egész folyamat és szellemiség ami ezeket a változásokat vezérli.De tedd a szívedre a kezed. Szerinted a Disney jó irányba halad? Az amit az elmúlt 10 évben letettek az asztalra az tök rendben van?
-
De pont arról van szó, hogy nem a rajzfilm volt az eredeti, hanem a könyv. A Disney változat meg már eleve annyi mindent változtatott az eredeti történethez képes, hogy már csak annyi maradt meg közös, hogy van egy sellő akivel történik valami. De ez nem okoz törést az emberekben, de az már igen, ha a sellő bőr színe megváltozik. Miért?
-
dabadab
titán
Lehet a tejbegrízt darált marhahúsból chillipaprikával, tej és grízmentesen készíteni, majd mindekit prosztónak hívni akinek ez nem tetszik
Ugye a "tejbegrízt darált marhahúsból chillipaprikával, tej és grízmentesen" az elég jól leírja a '89-es Disney-féle hableányt (vagy hát inkább fordítva, mert a Disney változat volt az édes-geil, Andersené meg a komor, ahol a hableány a történet végén öngyilkos lesz és a történet is egészen más). De hát valahogy nem ezen megy a nyavalygás, a valóban fontos változtatásokon, dehogy, hanem egy tök pimpf részleten.
-
válasz
arnyekxxx #54 üzenetére
"A létező történelemben játszódó kitalált történetek azért könnyebben befogadhatóak"
mint a hófehérke? elbeszélünk/elbeszéltek egymás mellett...... VAN létjogosultsága a fehér vikingnek, nyilván - ebbe kevesen kötnek bele, hogy "rasszista megközelítés"
és amikor bárki fekete vikinges filmet forgat, csak árt az egyenlő reprezentáció ügyének.
-
válasz
Dare2Live #43 üzenetére
Utóbbiakkal egyetértek, az nem volna reális.
De itt most hófehérkéről volt szóAmi szintén nem a legjobb példa, de legalább kitalált és lehet BÁRMI, jelentősége 0, ha nem vagy a fehér felsőbbrendűség hirdetője.....
#44 Egon
A bad boysban a feketék főnöke is fehér, meg kb rengeteg filmben az. Szóval ez szó szerint relativizálás, de éééértem a "viccet"És oké, van mondjuk a dead island, amiben NINCS fehér (egyébként tényleg baromság, hogy nem tudok karaktert választani, akivel azonosulhatnék), hányat mondjak ahol fehér a főhős?
Kezdve a Marióval!!!! Ugye......! (tehát csaxolók, ez megint az a bizonyos relativizálás
)
#51 nemlehet
érdemes lenne kettéválasztani, amikor a fekete vikingről beszélsz (nem reális) és amikor kitalált karakterek átalakításáról (kvázi tökmindegy) ...#53 Dare2Live
... pont mint ahogy te ideologizálod, miért kell fehér nőként ábrázolni a kis hableányt -
Dare2Live
félisten
válasz
Döglött Róka #52 üzenetére
Ó erről mi külön mandatory oktatást kaptunk. Én be is tartom. Nem mondom azt, hogy szép a hajad (mert göndör és néger), nem mondom, hogy de jó vkivel beszélni akit jól értek (pár indiai után) mert megsértem mert ő néger... és sorolni lehet. Jó reggelt. Csak szakmai. Semmi személyes.
És saját érdekünkban az is nagyon fontos, hogy ne nyissuk ki az ajtót, ne szálljunk egy liftbe... és ha lerobbant az autója nehogy megálljunk nőnek segíteni. Ez nekem nem is érdemi gond ha ezt kérik ez lesz.
Szép új, woke világ. -
Döglött Róka
veterán
válasz
arnyekxxx #55 üzenetére
Nem kell itt polarizálni népet. Engem speciel marhára hidegen hagy a viking hajó gőzzel megy vagy hogy afro-amerikai-e sellő. És nem értem azokat akik ezen kiborulnak mert valójában egyik sem fontos. Ettől még nem fogom a hápogókat rasszistának tartani mivel a maguk logikája mentén érthető az álláspont, csak attól még hülyeségnek tartom
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Döglött Róka #52 üzenetére
Történelmi hűséget vársz kitalált sztorikban
A létező történelemben játszódó kitalált történetek azért könnyebben befogadhatóak ha az adott kor szabályait betartják. Viking hajón ne legyen gőzkazán és a viking törzsfőnök ne legyen néger törpe, mert ezek nem passzolnak abba a korba akkor sem, ha maga a történet kitalált.Illetve legyen, csak akkor nem kell eljátszani a hat tyúk halálát nagy csodálkozva, ha az fogyasztók egy része nem fogja azt a tartalmat fogyasztani.
-
Dare2Live
félisten
nemlehet hszéhez még annyit, hogy az egész néger a hableány, aragorn.... woke, m she u vonal disney leseggelt. Mondanám, hogy hálisten mert a köv iterációban Aragorn már buzi lenne a hableány transz és akinek ez nem szimpi az rasszista-náci lenne a woke vonalon. Félreértés ne essék biztos vagyok megmagyaráznád.
-
Döglött Róka
veterán
Javaslom Batman, vagy Spiderman pályafutásának átnézését.
Ezek franchise-ok, azért vannak hogy eladják őket. Faék egyszerű sztori, az aktuális popkultúrának megfelelő köntösben. Ha te a régin szocializálódtál, akkor azt nézed meg, nem az újat.
USA-ban jelenleg igen komoly etnikai válság van és a kultúra már csak abszolútokban tud kommunikálni. Erre reflektál az ipar. Ezek a termékek sosem nekünk szólnak, hanem az egyesült államok állampolgárainak.
Ha valaki vegeng azon hogy egy kitalált, bejáratott karakternek egyszercsak megváltozik a bőrszíne, az nagyon nem érti a szórakoztatóiparból az ipar szó jelentését.Történelmi hűséget vársz kitalált sztorikban, a művészi szabadság telibekakilja ezeket az elvárásokat...
Ez az elvárás legalább akkora fasság, mint star warson vitatkozni, vagy megmagyarázni, hogy az enterprise űrhajón miért robban fel mindig egy kezelőpanel a parancsnoki hídon, ha találat éri a hajót. -
nemlehet
őstag
Lehet a tejbegrízt darált marhahúsból chillipaprikával, tej és grízmentesen készíteni, majd mindekit prosztónak hívni akinek ez nem tetszik, vagy lehet ezt az ételt mondjuk chillinek hívni és békénhagyni azokat akik a tejbegrízt szeretik.
Van egy adott szellemi termék, ami úgy ahogy van jó, sokaknak kedves, emlék, élmény stb. Ezt átfaragni úgy hogy semmi érdemit nem adunk hozzá, hogy az aktuális politikai normákhoz kendácsoljuk barbárság. Nyilván egy mesélnél ez nem feltétlen egy erős érv, de egy csomó sztoriban fontos a történelmi-társadalmi kontextus, hol és mikor játszódik.
Persze ez van akit nem érdekel, ez is egy álláspont, de van akit meg igen. Nekem fura, ha a viking királynő néger vagy ha egy alapvetően európai középkorban játszódó mesében a szereplők fele nem fehér és nyíltan meleg. Anakronisztikus, akadályozza a "suspension of disbelief"-et. Továbbá erős kettős mércét érzékelek a témában, majd ha Ryan Gosling eljátszhatja Marthin Luther King-et anélkül hogy keresztre feszítik visszatérhetünk arra, hogy ez mennyire fontos vagy sem.Semmi bajom sem volt azzal, hogy az Encantoban vagy a Moana-ban nem volt fehér szereplő, vagy Buzz Lightyear filmben volt meleg csók. Tessék új, eredeti sztorikat elmondani, abban bárki bármi lehet.
-
Hi!King
őstag
Na meg más szempontok mentén teljesen általános, hogy átírnak régi műveket, akár aktualizálás céljából, akár mert más vagy új üzeneteket tesznek be. Attól még a régi eredeti köszöni jól van. Láttam pl. Tartuffe-öt is nagyon átírt változatban, de sok más régi történetet is, és nem igazán panaszkodott ezekre a közönség. Ezek is csak szinesítik a kultúrát, ha meg szar az átirat, akkor nem lesz sikere, ennyi.
-
dabadab
titán
válasz
arnyekxxx #46 üzenetére
Andersen elég konkrétan leírta a kis hableány bőrszínét
A Disney-féle A kis hableány nagyon komolyan átírta Andersen történetét - ezek után egy olyan teljesen jelentéktelen mellékkörülményen rugózni, hogy milyen színű a bőre, elég jól mutatja, hogy itt valójában mellébeszélés van, nyilván nem az az igazi gond, hogy nem pixelpontosan írták át az eredeti történetet, hanem valami más, amivel a nyavalygók nem szívesen állnának elő, mert ők is érzik, hogy ciki lenne.
-
Hi!King
őstag
válasz
Döglött Róka #36 üzenetére
Az a problémájuk, hogy az elmúlt időszakban a trash filmekben is megjelentek meleg meg transz karakterek.
Egyébként a szolgáltatók még jól is járnak ezekkel a mű-felháborodásokkal.
-
arnyekxxx
veterán
A paletta színesítésére ott van rengeteg új történet amit el lehetne készíteni. Andersen elég konkrétan leírta a kis hableány bőrszínét, és nem a barna szót használta hanem a fehéret. Lehet festeni gyönyörű női portrét titokzatosan mosolygó göndör, csokoládébőrű hölgyről, csak ne nevezzük el a festményt Mona Lisa-nak.
-
Egon
nagyúr
A túlkompenzációval van gond. Azt írod: amerikát nem csak fehérek lakják. OK, rendben van, de ezen már rég túlléptünk: Hollywoodban legalább 20 éve minden rendőrfőnök fekete...
Van mondjuk a Dead Island nevű játék, 4 játszható karakterrel. 2 férfi, 2 nő, ez rendben is van. Szerepel benne egy fekete férfi, egy latin-amerikai csávó, egy ázsiai nő és egy fekete nő. Csaxólok, a világban jelentős számú fehér népesség is található... -
Dare2Live
félisten
válasz
#52931072 #39 üzenetére
Ennyire nem értek hozzá.
Egy érdekes plda a Trónok harca. Amíg a könyvek megvoltak imádtam. Amikor a könyvek elfogytak ott logikátlanul összecsapottul szétesett.Szerintem fontos a canon. Nem annyira mint a story, forgatókönyv, szinészek de fontos. A vikingek ne legyenek már négerek ahogy Aragorn se, ahogy....
Legekvésbé se zavar ha rengeteg filmben csak néger, ázsia lesz és fehér nem. De könyögöm ne legyenek már a vikingek, Aragorn... néger. És Boba Fett se legyen jóságos. Ő egy kegyetlen fejvadász ahogy Bosk meg Zuckuss és nem lehet megmagyaázni, hogy mért lett tündibündi mint ahogy azt meg lehet egy átprogramozott ig-88nál. -
válasz
Dare2Live #12 üzenetére
de miért NE lenne ezen rugózni rasszista?
érthető, ha színesítik a palettát, amerikát nem csak fehérek lakják.... lakták a készítéskor. csak akkor a fehéreken kívül film közelébe nem került senki... semmi gond a kompenzációval és te ezt innen persze nem értheted, itthon nem ebben élsz (csak valami hasonlóban
)
-
Dare2Live
félisten
válasz
#52931072 #37 üzenetére
" hanem a hitvány forgatókönyv és a gyenge színészi képességen"
Pontossan.
Viszont erre egy nagy-nagy lapáttal rátesz még, hogy a hitvány forgatókönyvírok tesznek a canonra. Átírják az eredeti művet amitől az akár értelmetlenné!, logikátlanná! válik.! És ennek egyik fő woke része, hogy néger lesz a viking, Aragorn, törpe, kis hableány... -
törölt tag
Mondjuk én a Kaptár 2- t még csíptem, de a többi? Megnéztem mindet kíváncsiságból, de a 3. rész után fel kellett volna ismerniük, hogy ez a buli megdöglött. Az első rész szerintem minden szempontból kiváló alkotás, a zenétől a színészi munkáig a zombi horror örök darabja lett.
A rasszista neoprimitív konyhanáci álláspontokkal nem értek egyet, nem a szereplők bőrszínén vagy szexuális érdeklődésén bukik el a legtöbb film, hanem a hitvány forgatókönyv és a gyenge színészi képességen. Összefoglalva írják meg rendesen a forgatókönyvet és tehetséges színészekre osszák a szerepeket. Akkor nem kell észrevenni, hogy eredetileg a könyvben hetero fehér faszi volt az adott karakter.
Például az Alapítvány sorozatban nem az zavar, Gaal Dornick fekete csaj lett, hanem a karaktert játszó “színész” irritáló tehetségtelensége. -
janos666
nagyúr
Nem tudom, hogy számodra releváns-e, de én is nemrég kezdtem ezeket újranézni, és míg NF-en csak a sima HD verzió van, BD lemezen már elérhető a 4k HDR kiadás is.
Az ilyen streaming platformokon szerintem csak azt éri meg nézni, ami saját produkció (így nem is nagyon érhető el máshol, más formában). -
Egon
nagyúr
válasz
AxBattler #30 üzenetére
Mostmilesz.
Ke? Olyan nagy igény, hogy egy filmsorozat összes része legyen fenn egy ilyen szolgáltatónál, vagy legalábbis ne hiányozzon a közepe?
Az új remake-et láttad már?
Nem. Milla Jovovich volt igazán érdekes benne (na jó: meg Jill Valentine), pontosabban valahogy nem visz rá a lélek, hogy a poszt-Milla részeket megnézzem.
-
Egon
nagyúr
válasz
#52931072 #24 üzenetére
A Netflix-en elkezdtük nézni nosztalgiából a Kaptárt. Már az első résznél húztam a szám a szinkron hiánya miatt, de az igazi pofára esés a 2. rész után jött: kiderült, hogy fenn van az 1., 2., 4., 5. és 6. rész, a 3. hiányzik...
Kábé itt lett vége nálam a sztorinak, azóta be sem kapcsoltam (nézze az asszony ha akarja); ami érdekel az letöltöm, a streaming szolgáltatók meg kapják be, majd szóljanak ha nézhető lesz a kínálatuk...
A túltolt woke-LMBTQ stb. vonal sztem inkább előbb, mint utóbb el fog tűnni, mert kontraproduktív lesz ebben a formában. -
dabadab
titán
válasz
Dilikutya #16 üzenetére
Nagyon érdekes, hogy a zene- és a filmvilág mennyire más irányba ment el a streamelésnél.
Random zenei szolgáltatónál ott van kb minden és nagyjából mindegyiknél ugyanaz van, míg filmeseknél kb. semmi átfedés sincs a szolgáltatók kínálata közt és az összes együtt is csak egy nagyon-nagyon kis szeletét fedi le a megjelent filmeknek és sorozatoknak (akkor is, ha csak a nagyköltségvetésű, népszerű dolgokat nézzük). -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
#52931072 #24 üzenetére
Ezért is írtam azt hogy max 2-3 évet adok az egésznek..
Alapvető dolgokkal gond van.
1. Adott egy sorozat már, elkészült 8 évad mondjuk, szerintem logikus lenne hogy az 1. évad 1. része fent legyen, hiszen aki nem látta még a sorozatot, lehet azzal szeretné kezdeni.2. Oké hogy válogatják a tartalmakat, de azt miért nem lehet megtenni hogy oda írják hogy meddig tervezik fent hagyni?
3. Jó lenne ha a Filmek nagy része, nem járna körbe-körbe, inkább maradjon egy helyen több ideig, vagy akár örökre, tudom jogdíj... meg stb..
-
törölt tag
válasz
aprokaroka87 #21 üzenetére
Néztünk valami ügyvédes sorit, asszem brilliáns elmék, első két évad szinkronos, aztán kettő feliratos, az 5-6 megint szinkronos. Már nem emlékszem nf vagy hbo, de menjenek anjukba. Csípem a star trek sorikat, de az újak szanaszét vannak, persze sehol nincs szinkronosan, de ezt már megszoktam, de a pikár 3. évadhoz felirat sincs a prájmon, úgyhogy fel is függesztettem, majd visszakapcsolom ha lesz valami érdemleges. Kezdtem örülni, hogy nem kell többé letöltögetni, erre tessék, megint vadászhatom a feliratot.
-
törölt tag
válasz
Dilikutya #18 üzenetére
Egyes filmeket szándékosan vonnak ki a piacról pár évre, hogy aztán újra eladhassák őket.
A Disney pl. a 80-as 90-es években majdnem egy évtizedre kivonta a forgalomból a régi klasszikus rajzfilmjeit, hogy aztán "digitálisan felújított" formában ismét kiadják. Mivel közben felnőtt egy generáció és ugye az újszülöttnek minden vicc új, így a család ment a moziba megnézni a "felújított" Hófehérkét majd a mekiben megvették happy meal figurákat, stb. Míg ha a Disney nem tüntette volna évekre a filmet, akkor egy délután megnézték volna videón vagy a TV-ben.
Tehát simán előfordulhat, hogy ha egy adott filmet nem találsz meg a kínálatban, akkor szándékosan fektetik vagy azért, hogy később ismét kiadják, vagy hogy "helyet csináljanak" egy remake-nek. -
törölt tag
Kb a netflix modellje volt úgy ahogy fenntartható, aztán jöttek a bálnák( dizniamazonédzsbió), bedobták a szolgáltatást fél/harmad áron. Most meg, hogy még mindig nem sikerült csődbe hajszolniuk a netflixet, sírnak a veszteség miatt.
A megoldás meg a szokásos, új a ceo, ugyanaz mint a régi, nosza elküldünk párezer dolgozót, ami lényeges megtakarítást ugyan nem hoz, mert jellemzően azok mennek, akik csináltak is valamit, de lehet ezzel vakítani a részvényeseket. A vezetőknek a tízmilkás prémcsi ugyanúgy leesik évvégén. Szóval a szokott ügymenet mamutéknál. Ja, hogy értelmes film nem készült dizniéknél cirka 10 éve, az meg az előfizetők gondja, kit érdekel. Ezt a hírt is megkönnyeztük, igen. -
Dilikutya
félisten
És azok nem kis filmek, ráadásul maga a sorozat is "él", talán 3 éves a 3. rész, és lesz még egy.
Valamelyik hétvégén a Kevin Costner féle Robin Hood-ot kerestem, az sincs sehol. OK, hogy 32 éves film, de azért csak a korának egyik legnagyobb kasszasikere volt, meg jó kis kalandfilm az ma is még. -
Dilikutya
félisten
válasz
aprokaroka87 #10 üzenetére
Nem lenne baj. Kezd unalmas lenni, hogy eszembe jut egy film, végiglesek 3-4 szolgáltatót, majd megyek át a másik szobába egy pendrive-al a letöltős géphez, mert egyiken sincs (DVD-n jó eséllyel megvan, de a TV mellett nincs optikai meghajtó).
Nemrég, nem ugrik be mit, valami régebbi filmet kerestem, meg is találtam az egyik stream-en, elkezdem nézni, de fura a szinkron...na ez is pendrive lett így, régi filmet nem fogok 2022/23-as szinkronnal nézni, ha van régi klasszikus. Tudom lehet angolul is nézni, de klasszikus szinkron helyett azért azt nem. Új filmnél tökmindegy. -
Továbbra se értem, hogy lehet ekkora létszámmal úgy csökkenteni egy céget, hogy ezt a felhasználó ne vegye észre...
-
aprokaroka87
nagyúr
Max 2-3 év és az egész streaming platform lufi ki fog pukkadni szerintem.
Maradni fog 1 nagy, és viszlát.
Az emberek sem hülyék szerintem. -
bollokcs80
Korrektor
válasz
Necroman_Mk2 #4 üzenetére
Az HBO-t elnézve lesz rá esély....
-
Cassi
őstag
A következő produkciójuk címe: Hófehérke és a négy törpe
-
Z_A_P
addikt
-
Necroman_Mk2
őstag
Kíváncsi leszek, hogy a Disney+ -ra érkező filmek és sorozatok mennyiségén változtatni fog-e.
-
Victorio
aktív tag
Inkább a mindenáron erőltetett woke propagandát kellene kigyomlálni.
Lehet, emelkedne a nézettség. -
.LnB
titán
Kathleen Kennedy köztük lesz már végre?
Ideje lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Időjárás topik
- Androidos tablet topic
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autós topik
- Google Pixel topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Computex 2025: háznézőben a Chieftec-nél
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASUS blog: megfizethető Wi-Fi 7 routert mindenkinek!
- További aktív témák...
- Corsair CX430 80+ minősítésű tápegység
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest