- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Videós, mozgóképes topik
- Mac vagy Windows? Az egér nem ugyanúgy működik… – Tech Percek #17
- Gaming notebook topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DrotosToth #13 üzenetére
-
válasz
ergoGnomik #12 üzenetére
Az intézményesített szabadrablással sajna nem lehet mit kezdeni.
hcl: köszi a tippet!
-
ergoGnomik
tag
A kapcsolási rajz, a hozzá tartozó NYÁK-terv (gerber fájlok), illetve a kód hex (égethető) formátumban, magánszemélyek számára magáncélra ingyenes.
Szerintem senkit nem fog meglepni, amikor egy szép napon az ibin vagy valami más hasonló helyen ez szembeköszön kereskedelmi mennyiségben úgy, hogy az alkotók semmilyen kompenzációt nem kapnak a munkájukért.
-
válasz
DrotosToth #9 üzenetére
"Lehet hogy egyedül vagyok ezzel, de szeretek vmit kézzel összerakni"
Nem vagy vele egyedül
Arduino amúgy tök jól használható, ha nem eredetit teszel a cuccba, hanem Pro Minit, ami tüskesorral szépen beilleszthető, ha nem számít a méret. -
-
Arduino:
Részben rendkívűl hasonló, részben viszont teljesen más a két platform. Ahogy én látom, ez inkább egy "almát a körtéhez" összehasonlítás. A PIC inkább egy HW-es megközelítés, az Arduino meg sokkal inkább a kész könyvtáraival hódít. A moduljainak mindenképp van 2 nagy előnye: nem kell hozzá égető, ill sokkal nagyobb tárhely áll a rendelkezésre. Ami miatt mégis PIC-ezünk, hogy ha már saját PCB készül, akkor az legyen hatékony. Jómultkorában egyszer használtunk, egy az akkor legapróbbnak számító Arduino modult egy dupla-ekkora kijelző meghajtására, mivel egy 8-16kWord-ös PIC-be nem fért volna bele minden, de amilyen kényelmes volt a programozás ezen része, olyan esetlen lett a fizikai kinézete az egésznek, mert akárhogy facsartuk, sosem jött ki egy értelmes form factor, mindig öszvér lett belőle. Azt nem mondom, hogy olyan ótvar mint a cikkben lévő fejlesztői légtakony, de számomra sosem lett elfogaható.
Szal, ha vki megelégszik a gyors SW-es sikerrel, a HW-hez meg nem akar nyulni, a fizikai végeredményt pedig a készülékház takarására bízza, annak ma nincs jobb, mint egy Arduino. De ha kicsit is rendszerben gondolkodik, akkor inkább csak egyfajta proof of concept-ként tekint rá (amiben szvsz verhetetlen).
Lehet hogy egyedül vagyok ezzel, de szeretek vmit kézzel összerakni és nem mindent készen megkapni. Talán mert gyerekkoromban sosem volt LEGO-m, pedig akár a szomszéd gyerek fél karjât is odaadtam volna egy komolyabb példányért. Nálam valszeg így jön ki a PTSD... :) -
-
And
veterán
Bár a hardveres alapjában nem én volnék, hogy miért nem BME280: jelen alkalmazásban a pára- és nyomásadatokra egyáltalán nincs szükség, ahogy a századfokos hőmérsékleti felbontásra sem. Ezek a pluszok szépen leképeződnek a BME280 modul árában, míg egy SO8- vagy MSOP8-tokos TCN75A már bruttó < 200 forintért beszerezhető. Itt a hőmérés nem egy önmagában létező feature, hanem a ventik vezérlésének alapja volna automata módban.
Arduino: abban teljesen igazad van, hogy felprogramozni sokkal egyszerűbb, erre az érvre lehetett is számítani. Viszont nem szerettünk volna kész modullal dolgozni, mikor úgyis meg lett tervezve egy egyedi PCB. (Több más közös projektünknél a komplett nyák apróbb, mint a létező legkisebb Arduino-modul). -
Postas99
őstag
Gratula. Szép munka!
Nem akarok belekötni de miért nem BME280-as a hőmérséklet érzékelő? Modernebb többet is tud és ha már úgy is van kijelző akkor simán a további infók is megjeleníthetők vele. Értem hogy mindenki Arduniozik és ez mégis csak egy PIC. De ha figyelembe veszem, hogy nem mindenkinek van otthon PicKit-je amivel programozod- nekem van, akkor ez már nem easy-peasy, vagy csinálsz egy égetőt vagy veszel egyet. Akkor már árban ott vagy , hogy arduino alap és modulok. De nem akarok ebbe az irányba elmenni.
A másik, hogy ki is írhatad volna hogy PIC-es cucc szerintem ez manapság már kuriózum számban megy.
De minden elismerésem a tiétek. -
Károly85
junior tag
válasz
DrotosToth #2 üzenetére
Ez inkább professzionális, hobbi: plug & play arduino/esp próbanyákkal kiegészítve furatszerelt alkatrészekkel.
-
válasz
DrotosToth #2 üzenetére
-
And
veterán
Link a tartozékokkal: [link].
-
Köszönjük az elismerést! Többes számban, ugyanis a kód és a HW nagy része a kollega {And} munkája, én csak a panelt rajzoltam hozzá.
"Esetleg egy bevezető oldal"
Upsz, ez tényleg kimaradt, látszik, hogy nem vagyok egy cikkíró tipus...
Az alapötlet az volt, hogy ha valaki barkácsol magának végfokot, media playert, egy akármilyen SBC-t, stb, akkor legyen egy jól paraméterezhető, automata ventivezérlője, amit akár az előlapra, akár a házikóba elrejtve könnyen be tud építeni; és/vagy azok számára, akik szívesen megismerkednének egy alapszintű felületszerelt panel forrasztásával.De szolgálhat dev.board-ként is annak, aki nem riad vissza a kód megírásától, és mondjuk valami egészen más a forrást és kimenetet szeretne (a uC-be elég sok minden belefér). Az I2C vonalra rá lehet tenni fényérzékelőt, páraszenzort, stb, a kimenet is hajthat egy LED-füzért, akvárium levegőztetőt, vagy akár hajókürtöt. :)
A fájlok egyébként ma kerültek fel, And hamarosan megosztja a linket.
("rendszerintegrátok" találnak egy basic 3D-s modellt is, hogy ne kelljen ezzel külön bíbelődniük)
Hamarosan a manual is elkészül, bár aki anno a 3-gombos kvarcórával elboldogult, annak ez is menni fog, .pdf nélkül is. -
Szép munka!
Esetleg egy bevezető oldal is lehetne, ahol le van írva, hogy mi ez, miért, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TUF A15 FA507NUR 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7435HS RTX 4050 16GB 512GB NVMe gar
- ThinkPad T16 Gen2 16" FHD+ IPS érintő i7-1365U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Thin 15 B12VE 15.6" FHD IPS i5-12450H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 12 Mini 64Gb, Szép Állapotban, Akku:91% 12 hónap Garancia, Fekete Színben
- Apple iPhone 13 Mini 128Gb, Újszerű Állapotban, Akku:100%, 12 hónap Garancia, Fekete Színben
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest