4+1 olcsó akciókamera tesztje

Xiaomi Yi Sport Cam bemutató

A kínai gyártót talán nem kell senkinek bemutatni, hiszen manapság mindenhol képviseltetik magukat. Vannak remek okostelefonjaik, kiváló hordozható töltőik, okos karperecük, és megannyi kütyüjük. No és persze akciókamerájuk is, aminek már csak a híre is azonnal nagy port vert fel, köszönhetően annak, hogy a vállalat kifejezetten az alsó árszegmenst célozta meg úgy, hogy közben a technikai paraméterek igen jónak ígérkeztek. Mielőtt azonban tovább mennénk, gyorsan tisztázzuk, hogy a cég nevét még véletlenül sem X-szel ejtik ki, hanem "sáomi"-nak vagy "saomi"-nak (Hugo Barra, a cég alelnöke ebben a videóban ad erről pontos felvilágosítást).


[+]

Most, hogy tisztába tettük a nyelvi dolgokat, nézzük meg, mit is kínál a sokak által kedvelt kamera, ami fehérben és sárga-zöld színösszeállítással kapható, de a legfrissebb hírek szerint a hivatalos, világszerte elérhető verzió fekete lesz. Az iménti mondat kulcsfontosságú, mivel a Xiaomi kamerája (amit egyébként a Xiaoyi gyárt) egy belpiacos terméknek mondható, nincs hivatalos forgalmazója Európában, és nem is erre a piacra szánták. Ettől függetlenül számos helyen lehet kapni, idehaza akár számlával, garanciával, de a nagy ismert kínai webáruházak is közvetlenül szállítják a világ szinte bármely pontjára.

Ha utóbbi utat választjuk, akkor nem árt észben tartani, hogy a kamera behozatala az ára alapján áfaköteles, de nem biztos, hogy fennakad a vámvizsgálat során, ami azt jeleni, hogy olcsóbban juthatunk a kamerához, mintha itthon számlával vásároljuk meg. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy ez nem legális! Ilyen esetben a hivatalos út, hogy utólag kell bevallani és befizetni. Az más kérdés, hogy ezt mennyien teszik meg, de nem szeretnénk senkit sem adócsalásra buzdítani, ezért fontosnak tartottuk ezt mind leírni a tisztánlátás végett! Kiindulópontnak egyébként ez esetben is ajánljuk a kamera népszerű phohardveres fórumtopikját!


[+]

Visszatérve a kamerához, az olcsóságnak ára van. Például a csomagolásban nem találunk semmit a leíráson, az akkumulátoron, egy kb. 15 cm-es USB kábelen és a kamerán kívül, egy árva kiegészítőt sem, ezeket mind utólag kell megvásárolni. Hozzátennénk azt is, hogy hivatalos kiegészítőkből is nagyon kevés létezik. Van például szelfibot, távirányító, valamint vízálló tok. Szerencsére utóbbit úgy alakították ki, hogy a GoPro, így sok más kamera (például az SJ4000) kiegészítőkkel kompatibilis legyen, azaz semmi perc alatt összevásárolhatjuk az internetről a nekünk szükséges kiegészítőket.

Egyik sem gyári tartozék, de utólag ezek a GoPro/SJCAM kompatibilis kiegészítők minden gond nélkül megvásárolhatók hozzá
Egyik sem gyári tartozék, de utólag ezek a GoPro/SJCAM-kompatibilis kiegészítők minden gond nélkül megvásárolhatók hozzá [+]

Ez abból a szempontból előnyös, hogy csak a szükséges elemeket vesszük meg, azokból is annyit, amennyire szükségünk van, ugyanakkor bosszantó, hogy vásárlás után nem tudjuk azonnal rendeltetésszerűen bevetni a kamerát. Az utángyártott alkatrészekre egy komplett iparág szakosodott, így fillérekért hozzá lehet jutni bármihez, ám a vízálló tokkal érdemes vigyázni, mert nagyon sok a silány minőségű, ami beázik vagy az átlagosnál nagyobb mértékben hajlamos párásodni. Az eredeti tok (aminek zárját szépen lekoppintották a GoPróról) vásárlásánál pedig arra kell figyelni, hogy rendívül sok a hamisítvány, ami megtévesztésig hasonlít az eredetire (csomagolás, leírás stb. téren is). Szerencsére ezt a kamerát nem hamisítják (még), de a tokra ráálltak már.


[+]

Apropó, rendeltetésszerű használat: kijelző nincs a házon, sőt a gombok számát sem vitték túlzásba. A felvételt ugyan el tudjuk indítani, valamint leállítani, továbbá választhatunk a fotó/videó mód között, de mindenképpen szükségünk lesz egy Wi-Fi-s okostelefonra (vagy táblagépre) és a Yi Camera alkalmazásra, hogy a beállításokat el tudjuk végezni, enélkül a Yi Camera egy félkarú óriás csupán. Szerencsére az appban megadható, hogy mi legyen az alapértelmezett beállítás a bekapcsolást követően, így nincs szükség mindig a telefonra, hacsak nem kell újrapozicionálni a kamerát, esetleg a képet 180 fokkal elfordítani, az élőképet ugyanis kizárólag a telefonnal tudjuk ellenőrizni a kijelző hiányában.

Ha ezzel meg tudunk barátkozni, akkor a Yi Cam alkalmazásról csak jót tudunk mondani. Kezdetben voltak ugyan problémák a párosítás körül, de aztán ezek megszűntek, több androidos telefonnal próbálva is stabilnak tűnt a kapcsolat és a szoftver is. Rengeteg beállítás van (például a végletekig paraméterezhető a time lapse, beállítható a fénymérés stb.), a felület szép, könnyen kezelhető, egyetlen negatívuma, hogy a felvett anyagok közül nem lehet mindet visszajátszani, ha mégis, a minőség hagy némi kívánnivalót maga után, így reméljük, otthon senkit sem érnek meglepetések. Ugyanakkor jó hír, hogy engedélyezett a scriptek futtatása, így különféle beavatkozásokat lehet végrehajtani, amit a lelkes közösség nem rest kihasználni. Ennek hála például lehet fotókat készíteni RAW formátumban, 35 Mbps-os felvételeket készíteni, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük.


[+]


[+]

A kamera általános minősége jó, a firmware inkább közepesnek mondható, noha mára sok hibát kiküszöböltek. A dizájn véleményünk szerint remek, jó az anyagminőség, az összeszereléssel látszólag nincs baj, nem recseg-ropog, jók a gombok. Sajnos a microSD, micro HDMI, valamint töltésre is használható micro USB ajtaja nincs semmilyen módszerrel a házhoz rögzítve, tehát fokozottan ügyelni kell rá, hogy el ne hagyjuk. Szerencsére magától kiesni nem fog, abban biztosak lehetünk. A házon van szabvány állványmenet, és több (oldalt, hátul, alul lévő) piros LED is, ami mutatja, hogy épp mit csinál a kamera, de ezek fényerő szempontjából lehetnének valamivel erősebbek. A Wi-Fi gombja oldalt kapott helyet, ezzel lehet a Bluetooth-t is aktiválni, állapotáról a felette lévő erős kék LED ad tájékoztatást.

Ezen kívül még két gombot kapunk: a felvétel indítására és leállítására is szolgáló exponálógomb a ház tetején foglal helyet, elöl pedig a ki-bekapcsolásra, valamin a fotó-videó üzemmód váltására szolgáló gomb foglal helyet, amit gyűrűszerűen körülvesz az állapotjelző. Ennek színe és villogásának üteme több mindenről tájékoztatja a felhasználót, például arról, hogy épp mit csinál a kamera (statikus: várakozik; villog: rögzít), mennyi kraft van még az akkuban (kék: 100-50%, rózsaszín: 50-15%, vörös: <15%). Hangjelzést is ad egyébként a kamera, méghozzá majdnem egy az egyben úgy csipog, mint a GoPro.

A Yi legnagyobb hátránya, hogy az AS-módszer ("Ahogy sikerül") szerint készül, így azért akadnak súlyos problémák. Erről valószínűleg Kínában is tudnak, mivel immáron a hatodik revízió (Z23S) látott napvilágot a termékből, de egyik sem mondható hibátlannak. Sajnos a különböző revíziók közötti különbséget senki nem tudja egyértelműen meghatározni, mivel ezeken belül is voltak eltérések, emiatt zsákbamacska, hogy vásárláskor mit kapunk. Két általános hiba az életlen kép és a rossz hangminőség. Mindkettőre van házi, kamera szétszedésével járó gyógyír, ám utóbbi a hiba jellegtől függően nem minden esetben javítható, mivel egyes verzióknál túlvezérelt a mikrofon, és a nyílás letakarása sem segít. Szintén házilagosan javítható hibák voltak, hogy a bekapcsolt Wi-Fi bezavart a hangfelvételbe, illetve kikapcsolva is nagyon hamar lemerült a kamera, de ezeket a későbbi modelleknél automatikusan javították.

Sajnos egyes hírek szerint időközben az IR-szűrőt is elhagyták, emiatt az újabb verziók közt vannak, amelyek rosszul viselik az erős (becsillanó, bevilágító) napfényt. A tesztelt típus egy első generációs (Z22) modell, aminél gyárilag többé-kevésbé rendben volt a fókusz (mi legalábbis direkt nem csavargattuk, ennél eddig sokkal rosszabbakat láttunk gyári állapotban), viszont ahogy azt hallani lehet a tesztvideókon, hogy a hang borzasztóan rossz, viszont a napos felvételek képminősége rendben van. Egyik tesztnél viszont egyáltalán nem vett fel hangot, ami abból a szempontból érdekes, hogy már rengeteg felvétel készült előtte is a kamerával, és csak most az egyszer produkálta ezt a fajta hibát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés