4+1 olcsó akciókamera tesztje

Evolveo SportCam W8 bemutató

A második versenyző az Evolveo portájáról a W8 típusjelzést viseli, a W7 utódja is egyben. Ez már sokkal inkább hasonlít a "ma divatos" akciókamerákhoz mind formára, mind felépítésre, ennek megfelelően a vízállóságot is külön akriltokkal érik el, ami persze része a csomagnak. Megjelenés tekintetében a W8 a sok lecsapott éllel megbolondított szögletes kialakítása révén nem mondható hétköznapinak, bár érzésünk szerint a mérnökök kicsit túltolták a dizájnt, mindenesetre a plasti dipbe mártott matt fekete külső fogásra tetszetős. Reméljük tartós is lesz, de koszolódni legalább nem fog.


[+]

A használathoz először az akkut kell berakni, amit az előlap egy részének levételével tudunk megtenni. Sajnos, ha már bent van az akku, és cserélni szeretnénk, akkor ez korántsem olyan könnyű mutatvány a köröm leszakadása nélkül, érdemes valamilyen segédeszközhöz folyamodni. A csatlakozókat és a kártyanyílást viszont ízlésesen elrejtették egy gumiajtó mögé, amit nem fogunk elhagyni, erről gondoskodtak. Érdemes megjegyezi, hogy az USB és a HDMI kimenet egyaránt mini szabványú. Előbbi nem túl örvendetes, hiszen így nem használható akármilyen telefontöltővel, és akkupakkról való töltéshez bűvészkedni kell egy összekötőkábelt, ha nem vittük magunkkal. Még szerencse, hogy van saját pótakkuja a dobozban (nagy plusz pont!), amit magunkkal vihetünk (feltéve, hogy előtte otthon feltöltöttük).


[+]

A készülék hátulját az LCD kijelző uralja, ezen keresztül minden információt megkapunk, láthatjuk az élőképet, illetve vissza is nézhetjük alkotásainkat. Gombokból is bőven jutott, több is, mint amire feltétlenül szükség lenne, és ezt a gyártó is így gondolhatta, mivel a tetején lévő négy gomb közül kettő a tokban nem is nyomható meg, így gyakran kell a tokból kivenni és betenni, ha valamit módosítani szeretnénk. A tokban egyébként sem túl jó érzés nyomkodni a gombokat, mert nem érezni határozott nyomáspontot.

Visszajelzőből is jutott két méretes az előlapra, és egy a fedélre. Az előlapon lévő piros színű visszajelző a fedlapon lévővel szinkronban az aktuális állapotot mutatja, azaz folyik-e felvétel, képkészítés, vagy várakozó állapotban van-e a készülék, továbbá ez jelzi, ha töltőn van a kamera. A másik előlapi visszajelző, a kék színű a standby állapotról tájékoztat: ha kék, akkor a távirányítóval használható a kamera, ha nem világít, akkor teljesen kikapcsolt állapotban van.


[+]

A W8 Wi-Fi kapcsolat megteremtésére is képes, ha valaki mindenképp telefonról szeretné vezérelni az eszközt, netán azon szeretné visszanézni az elkészült műveket. Ugyanakkor a beállítások száma jóval karcsúbb így, mintha magán a kamerán zongorázzuk végig a lehetőségeket, tehát főként akkor érdemes használni, ha nincs karnyújtásnyira a kamera. Ez esetben viszont nem csak a Wi-Fi, hanem a mellékelt tölthető távirányító is segítséget nyújt. Igaz, ezzel beállításokat nem fogunk tudni módosítani, de felvételt elindítani, leállítani, exponálni és a készüléket kikapcsolni (és standby módban bekapcsolni) minden további nélkül lehetséges.


[+]

Egyébként a W8-nál is egészen használható kezdőcsomagot állítottak össze hozzávalókból, amelyek az X3-hoz hasonlóan nem kompatibilisek a GoPróval, hanem a gyártó sajátjai. Ez sajnos lecsökkenti a beszerzési lehetőségek tárházát, valamint sok ötletes, GoPróval és több más kamerával kompatibilis kiegészítő kiesik a használhatóság köréből.


[+]

Sajnos ez a kamera sem mentes a hibáktól, de nagy részüket valószínűleg a firmware frissítésével orvosolni tudják. Gyakran előfordult, hogy bekapcsolás után a kamera 0 GB szabad helyet jelzett a kártyán, és csak a menet közbeni kártya ki-be rituálé oldotta meg a problémát, addig felvételt nem tudtunk indítani. Egyetlen alkalommal az is előfordult, hogy felvételnél csíkos volt a kép, de szerencsére ez az LCD-n is látszódott, és egy ki-/bekapcsolás megoldotta ezt is.


[+]


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés