4+1 olcsó akciókamera tesztje

SJCAM SJ4000/SJ4000 WiFi: tesztvideók, fotók

Videók

SJ4000 1080p@30 fps Scene 2 (589MB) nyersanyag letöltése

SJ4000 WiFi 1080p@30 fps Scene 2 (547 MB) nyersanyag letöltése

Már volt dolgunk az SJCAM SJ4000-rel korábban, de az akkor kialakult vélemény felemás volt, főleg a fórumozók véleményét figyelembe véve, így adtunk neki még egy esélyt. Pontosabban dupla esélyt, hiszen két SJ4000-rel is végigcsináltuk ugyanazt a kört.

Szó ami szó, az SJ4000 jelentősen túlvilágosítja a képeket, aminek megvan az előnye, ugyanakkor enyhe fátyolosodás itt is megfigyelhető bizonyos körülmények között, és ilyenkor a színek is jobban el vannak csúszva hidegebb (kékesebb) irányba. Emiatt az égbolt árnyalata kevésbé valósághű, és a színek is tompábbak egy picit, ám vannak olyan helyzetek, amikor pozitív irányba változik. Példaértékű a kép élessége, a részletek visszaadása, ami mind a nappali, mind az esti felvételeknél jól megfigyelhető.

A fénymérés kellően gyors, hamar képes "leköveti" a változásokat, de ennek van pozitív és negatív oldala egyaránt. Ami ezeket a változásokat illeti, a világosítás és sötétítés közötti átmenet kicsit darabosra sikeredett (ez az aluljárós résznél jól megfigyelhető). Sötétben a kép kissé kásás, zajos, és enyhén vibráló, cserébe jó az élesség, könnyebben kivehetőek a részletek (például rendszámok) távolabb is, így egy jó minősítést mindenképp megérdemel.

Ami sajnos jelentősen rontja az élményt, az a kép remegése, hullámzása. Ezen tompít a bekapcsolt elektronikus korrekció, de a kerékpáros felvételt nézve könnyű hamar (szó szerint) rosszul lenni a hullámzó képtől. Illetve még egy negatívum: 720p beállításnál a 60 fps-t a képkockák duplázásával éri el a kamera, tehát nem tud valós 60 képet rögzíteni másodpercenként. Ez utóbbi gyakori vitatéma a fórumokban, de Avidemuxban kikockázva a felvételeket az eredmény egyértelmű.

Fotók

SJCAM SJ4000 tesztfotók SJCAM SJ4000 tesztfotók SJCAM SJ4000 tesztfotók SJCAM SJ4000 tesztfotók SJCAM SJ4000 tesztfotók
SJCAM SJ4000 tesztfotók [+]

SJCAM SJ4000 WiFi tesztfotók SJCAM SJ4000 WiFi tesztfotók SJCAM SJ4000 WiFi tesztfotók SJCAM SJ4000 WiFi tesztfotók SJCAM SJ4000 WiFi tesztfotók
SJCAM SJ4000 WiFi tesztfotók [+]

Nos, a legfontosabb, hogy 12 megapixeles beállítás ide vagy oda, az SJ4000 és a WiFi változat is interpolálva éri ezt el. Csodák persze nincsenek, a kamerában lévő szenzor csak 3,4 megapixeles, a fizika korlátait pedig nem lehet áthágni. Ezt követően ne várjunk DSLR minőséget, és nem azért, mert kevés lenne a 3,4 megapixel (bár ma már mindenképpen az), hanem mert többé-kevésbé használhatatlan fotókat készít. Persze van konkurense a mezőnyben, ami ezen is túltesz, de egyértelmű, hogy a kromatikus aberráció, a részletgazdagság hiánya (és még sorolhatnák) ellene dolgoznak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés