SJCAM SJ4000: korrekt élménykamera korrekt áron

SJCAM SJ4000

A trendek azt mutatják, hogy egyre többen próbálkoznak sikereket elérni nem kifejezetten innovatív, ám cserébe kedvező árú akciókamerákkal. Ilyen az SJCAM SJ4000 típusjelzésű terméke is, amely viszont legtöbb, hasonló kategóriájú vetélytársával ellentétben egész pozitív visszhangot kapott a netes fórumokban, sokan dicsérték ugyanis jó ár/érték arányát. Képes a Full HD felvételek és 12 megapixeles fotók elkészítésére, rendelkezik színes beépített LCD kijelzővel, képstabilizátorral és már 33 000 forintért beszerezhető. Papíron tehát tényleg ígéretesnek tűnt, ezért kíváncsiak voltunk, hogyan teljesít a valóságban.

A doboz tartalma

A kamera egy teljesen hagyományos dobozban érkezik, amelybe a gyártó a szokásoknak megfelelően különféle kiegészítőket pakolt. Ezekkel rögzíthető a termék sisakra, kormányra, az autó műszerfalára vagy állványra, de mellettük jutott hely tartalék hátlapnak, rögzítőpántnak, törlőkendőnek, micro USB kábelnek, hálózati adapternek és használati utasításnak is. A fejpánt, a mellpánt és az autós töltő ezúttal kimaradt, amennyiben valaki ezekre vágyik, akkor azt külön kell megvásárolnia, viszont az átlátszó vízálló tok alaptartozék, a kamera ebbe csomagolva ül a dobozban.

Az átlagos méretű (6 x 4 x 3 cm), 58 gramm súlyú készülék kialakításában a GoPro kamerákat idézi, azaz leginkább egy törpe fényképezőgépre hasonlít, amelyen az objektív mellett a frontfelületre, illetve a tetejére került egy-egy vezérlőgomb, további kettő pedig az egyik oldalán kapott helyet. A másik oldalra került micro USB és mini HDMI csatlakozó, micro SD kártyaolvasó, illetve mikrofon. Az akkumulátor az alján keresztül helyezhető be, a hátlapra pedig másfél hüvelykes, színes LCD kijelzőt építettek két darab kontroll-lámpa társaságában.

Vezérlés

Az akkumulátor 80 perc működésre elegendő energiával képes ellátni az eszközt, ami ugyan nem túl sok, de ebben a termékkategóriában teljesen átlagosnak számít. Távirányító nem jár mellé, sajnos telefonnal, tablettel sem irányítható, így vezérlni csak a kamerán elhelyezett gombokkal lehet. Ezzel egészen addig nincs is különösebb gond, amíg az ember nem a fejére tette fel vagy monjduk szörfdeszkára, snowboardra, sílécre erősítve vetné be, mert ilyenkor a kezelés értelemszerűen nem túl komfortos.


A visszajelző fények napfényben egyáltalán nem látszanak, viszont a hangjelzés bekapcsolható, ami ezen segíthet, hiszen ennek köszönhetően például lehet tudni, hogy a felvétel elindult. Beépített adattárolásra szolgáló memóriával nem rendelkezik, úgyhogy mindenképpen szükség van egy micro SD kártyára.

A színes LCD kijelzőn folyamatosan nyomon követhető az aktuális használati mód mellett az akkumulátor és a memóriakártya kapacitása, illetve, hogy a különféle funkciók közül melyek vannak bekapcsolva. Ezen kívül a képernyő segítségével lehet a menürendszerbe belépve változtatni az egyes paramétereken, ki- vagy bekapcsolni bizonyos funkciókat. Maga a grafikus kezelőfelület nem túl szép, és komolyan átgondolt struktúráról sem beszélhetünk, hiszen csak egymás után pakolták az egyes menüpontokat. Magyarul nem kommunikál, de az eligazodásban valamennyire segíthetik a kis ikonok az angolul nem tudókat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • SJCAM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés