4+1 olcsó akciókamera tesztje

SJCAM SJ4000/SJ4000 Wi-Fi bemutató

Az SJCAM igen ismert névvé nőtte ki magát az akciókamerák piacán, bár tagadhatatlan, hogy ebben az olyan negatív dolgoknak is nagy szerepük volt, mint a tömeges hamisítás. A kínai cég ugyanis a legelsők között rukkolt elő igazán jól használható, sokoldalú, és nem utolsósorban valóban olcsó GoPro alternatívával. Ennek az lett az eredménye, hogy a származási országban boldog-boldogtalan elkezdte lemásolni magát a terméket és annak minden apró részletét (beleértve a dobozt is), amelyek aztán együttesen lepték el az internetes bevásárlótereket, boltokat. Nem csoda, ha ezek után rengeteg felhasználó futott bele akaratlanul kamu példányokba, amire csak akkor jöttek rá, amikor kézhez kapták a terméket és az nem hozta a várt eredményeket.


[+]

Aki tehát SJCAM-et szeretne vásárolni, annak nem árt alaposan tájékozódni, honnan rendelhet eredeti példányt. Szerencsére fórumunkban az SJCAM topikban minden fontos információ megtalálható, és sok aktív látogatója van, így tökéletes kezdőpontot jelent. Időközben idehaza is lett hivatalos forgalmazója a márkának, ami látszólag mindent megtesz a hamisítás elleni harcban. Ha vásárolni készülünk, akkor keressük a dobozon a hologramos matricát, aminek a lekaparható rétege alatt lapuló biztonsági kóddal ellenőrizhetjük, valóban eredeti terméket tartunk-e a kezünkben.


[+]


[+]

Rátérve a kamerára, az SJ4000 és SJ4000 WiFi változatot kaptuk meg próbára, ahogy azt a bevezetőben említettük. A két kamera között egyébként külsőre semmilyen különbség nincs, a feliratot és azt leszámítva, hogy utóbbinak az egyik gombjával aktiválható a vezeték nélküli kapcsolat. A tégla formájú készülék hétféle színben kapható, a dizájnt viszont nem vitték túlzásba, de nem is baj, jól áll neki az egyszerű megjelenés az érdesített kerettel és a vidám színekkel, pláne, hogy a funkcionalitás a lényeg egy ilyen eszköz esetében. Előlapján a be- és kikapcsolásra, illetve módválasztásra használható gomb lakik, a tetején pedig az OK gomb, ami csak a menüben funkcionál így, valójában exponálásra, a felvétel indítására és megállítására is ez használható.


[+]

A jobb oldalon a fel-le nyilakkal szintén a menüben lépkedhetünk, illetve a WiFi kiadásnál a felfele nyíllal aktiválhatjuk a Wi-Fit is. Visszajelzőből több is van, a tetején, illetve a hátsó kijelző mellett is. Apropó a kijelzőt véleményünk szerint vehették volna valamivel nagyobbra, hiszen látszólag van hely, mindenesetre ami van, az bőségesen elegendő a menühöz, a kamerakép pontos pozicionálásához, illetve a felvett anyagok visszanézéséhez. Alul csak az akkutartó ajtaját láthatjuk, sajnos állványmenet nincs, pedig néhány esetben jól jönne. Balján csúsztatható be a memóriakártya, illetve itt található a micro USB aljzat és a micro HDMI kimenet is. Ezt nem takarja ajtó, ami egyrészt jó, mert nem kell bajlódni vele és még véletlenül sem hagyjuk el, másrészt rossz, mert a csatlakozók védtelenek a por és egyéb behatások ellen.


[+]

A kiegészítők terén brillírozik az SJCAM, hiszen a tapadókorongos felfogatást leszámítva szinte minden van a csomagban, amire első körben szükség lehet, tehát egy nagyon jó kezdőcsomagot kapunk. Mivel az alkalmazott rendszer kompatibilis a GoPróval és a Yi Camerával is, így az utángyártott kiegészítőkkel Dunát lehet rekeszteni, és ezek beszerzési forrása is kiapadhatatlannak tűnik.


[+]

Az SJ4000 menüjéről is csak jókat lehet elmondani. A szoftver stabil, gyors, és rengeteg a beállítási lehetőség, a tervezők szinte mindenre gondoltak, amire a többi gyártó nem, ennek köszönhetően a kamera igazán sokrétűen használható. A legjobb példa erre, hogy akár a kocsiban a fedélzeti kamera szerepét is elláthatja, hiszen ezen a téren olyan funkciókat pakoltak bele, mint a saját rendszám feliratozása a felvételre, gyújtásra indulás és motor leállítására kikapcsolás. Ha lehet azt mondani, az SJCAM szoftveres tudása alapján a kamerák svájci bicskája lehetne.


[+]


[+]

Ami a Wi-Fi-s verziót illeti, ugyanezeket tudja, de ezzel kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, hogy az okostelefonos alkalmazással ebből mi tudunk kiaknázni. Nos, a rossz hír, hogy nem sokat. A felvétel indításán és leállításán, valamint a visszanézésen és módválasztáson túl csak alapvető dolgokat tudunk beállítani, mint például a felbontások, kicsit tekergethetünk a fotók fehéregyensúlyán és pár apróságon, de korántsem érhető el minden, ami egyébként a kamera saját menüjében igen. Ennek tudatában a feláras tudást annak érdemes megfizetnie, akinek feltétlenül szüksége van a távoli exponálásra vagy felvételkezelésre, máskülönben a kijelzőnek hála teljesen mellőzhető ez a funkció – véleményünk szerint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés