4+1 olcsó akciókamera tesztje

Xiaomi Yi Sport Cam: tesztvideók, fotók

Videók 1080p@60 fps

Xiaomi Yi Camera 1080p@60 fps Scene 2 (862 MB) nyersanyag letöltése

Videók 1080p@30 fps

Xiaomi Yi Camera 1080p@30 fps Scene 2 (436 MB) nyersanyag letöltése

Videók 2K@30 fps

Sajnos a YouTube a 2K-nak becézett felbontást nem támogatja natívan, hanem lekonvertálja azokat, ezért csak a szemléltetés végett töltöttük fel oda az anyagokat. Ha valaki komolyabb összehasonlítást szeretne, azoknak itt feltétlenül a nyersfájlt ajánljuk letöltésre innen: Xiaomi Yi Camera 2K Scene 2 (583 MB)

A Xiaomi kamerája a középutat képviseli sok szempontból. Színek terén jobb mint a GoPro, mert megvan ugyanaz az életteli színvilág, de kevésbé van túltolva, kevésbé meseszerű, miközben a színhőmérséklet is elfogadható, a dinamikatartomány pedig hasonló. Részletesség tekintetében közel egyforma helyzet, bár tény, hogy a mi Yi kameránk fókusza sem tökéletes, emiatt veszít élességéből. Ugyanakkor felhős időben nem tapasztalható fátyolosság, és nem annyira sötét a kép, mint az Evolveo W8 esetében, tehát sikerült az egyensúlyt megtalálni, ami viszont azt is eredményezi, hogy a kevésbé fényes helyeken kevésbé kivehetők a részletek, de kevesebb a beégett rész is. Sötétben (auto low light beállítással teszteltünk) a Yi közepesnél valamivel jobbra értékelhető, a már valamire használható kategóriába esik.

30 fps-sel ne is próbáljunk ilyen jeleneteket rögzíteni, mert a végeredmény darabos lesz, 60 fps mellett viszont helyreáll a rend. Azt mindenképp meg kell jegyezni, hogy normál körülmények között valós 60 fps-re képes a kamera, de alacsony megvilágítás mellett ezt az értéket a képkockák duplázásával éri el. A képet eléggé kivilágosítja ahhoz, hogy jól lássuk, mi az, amit rögzítettünk, és közben nem lesz olyan zajos a kép sem, de sajnos a zajszűrés elnyomja a részleteket is. A Yi hangja nem lenne rossz, ha nem lenne ennyire túlvezérelve. Ez jó, amennyiben csak beszélgetést kell rögzíteni, hiszen minden apró neszt rögzíteni lehet, de akció közben borzalmas recsegéssé változik, és minden rezgést, koppanást idegőrlő mértékben felerősít, ami kvázi használhatatlanná teszi éles helyzetben.

Fotók


[+]

Állóképeket készíteni a Yivel nem nagy élményt az eredményt látva. Szörnyen erős a zajelnyomás és a tömörítés, minden erősen elmosódott, a távoli dolgok mintha olajfestmények lennének. Mint azt említettük, a Yi egy kis trükközéssel RAW fotókat is készít, amikkel viszont meglepő eredményeket lehet elérni. Ezt mi nem próbáltuk ki, de az interneten számos leírás és példa van rá, tehát a rossz minőségű fotókkal kapcsolatos hátrány, ha meg nem is oldható, de kis plusz munka árán áthidalható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés