4+1 olcsó akciókamera tesztje

Összegzés, értékelés

Végignézve és végigpróbálva az akciókamerákat, egyvalamit biztosan leszűrhetünk: fotózásra egyik sem igazán alkalmas. Legalábbis olyan szinten nem, amilyen képeket szívesen elnézegetnénk akár évek múltán is, legfeljebb akkor érdemes használni, ha nagyon nincs más, és nem annyira számít a minőség. Ezen a téren egyébként az Evolveo W8 szerepelt a legjobban. A másik, amire mérget vehetünk, hogy ebben az árkategóriában nincs tökéletes videós képminőséget kínáló készülék, így tökéletes választás sem. Ugyanakkor kompromisszumokat kötve bőven együtt lehet élni némelyikkel, ha nem akarunk súlyos pénzeket áldozni a drágább modellekre, és tisztában vagyunk vele, hogy mire akarjuk majd használni.


[+]

Ez azért fontos, mert a kamerák nagyon eltérő képminőséget kínálnak az egyes helyzetekben. Ilyen például az esti felvétel, ahol a legtöbb tesztalany elvérzett, nagyjából csak az SJ4000 és annak Wi-Fi-s változata volt, ami kompromisszumokkal, de valamennyire még használható, ám tökéletesnek nem mondanánk. Gyaníthatóan az akciókamerák használói úgyis inkább nappali fényeket részesítik majd előnyben a használat során, ezeknél is jelentős eltéréseket észlelhettünk attól függően, hogy teljesen napos vagy felhős az idő. Éppen ezért nagyon nem könnyű sorrendet felállítani a tesztalanyok között, ezért inkább általánosan értékeljük mindegyiket.

Az Evolveo SportCam X3 lett a teszt legkevésbé kívánatos darabja. Nem mai darab, így nem hozza a ma elvárható képminőséget, funkciók terén is elmarad a tudása versenytársaiétől, egyedül fémből készült háza pozitívum, de összességében ez is kevés. A gyártó másik indulója, a W8 sokkal jobb eresztés, mint említettük, mind közül végszükségben ezt lehet fotózásra leginkább használni, ráadásul van kijelzője és tud 60 hertzes Full HD felbontású videót rögzíteni. A videó minősége nem rossz, főleg napos időben; borús időben, késő délutáni fényeknél kissé sötét a kép, viszont van hozzá két akku, és el lehet indulni a kezdőszettel. Sajnos az mindenképp negatívum, hogy nem GoPro rendszerű kiegészítőket használ, így kiesik az utángyártott kiegészítők köréből, illetve az említett szoftveres gondok sem biztatóak.


[+]

Kissé ellentmondásos számunkra a Xiaomi Yi kamera is. Tudását és árát tekintve ott van az élbolyban, ha meg tudunk békélni a kijelző nélküli kivitellel és a mobilos kezelőfelülettel, ami egyébként tényleg szuper. Videós képességei nem rosszak; napos időben hozza a GoPro Hero szintjét nagyobb felbontás és nagyobb képkockasebesség mellett, zordabb megvilágítás mellett pedig még jobban is viselkedik nála. Ám sajnos a tény, hogy a gyártó szinte képtelen jó fókuszbeállítású masinát kiadni a keze közül, plusz kiszámíthatatlan minőségi problémákat is el kell viselni, tehát van rizikó bőségesen, ha mellette döntünk. Akkuja sem túl izmos, Full HD 60 fps mellett, kikapcsolt Wi-Fivel nagyjából 55 percet bír, még szerencse, hogy fillérekért lehet hozzá kapni pótakkut töltővel együtt. Cserébe lehet vele pepecselni, különféle firmware-ekkel és scriptekkel variálni, tehát egy igazán jól moddolható kamerát kapnak azok, akik szeretnek ilyennek bíbelődni. Már olyat is láttunk, hogy valaki mikrofonbemenetet applikált a házra.

A GoProról nem tudunk sokat elmondani, hiszen képminőségét már belőttük az imént, kezelhetőségben egyszerű, mint a faék, nem tud sokat, viszont amit tud, azt stabilan hozza. Mellette szól az is, hogy iszonyú jó az akkumulátora, beállítástól függően 2,5 vagy akár majdnem 3 órát is kibír, nem kell gyakran töltögetni a többihez képest. Cserébe nincs is kivehető akkuja, így ha lemerül, csak a töltés segíthet.

A GoPro mellett a leginkább összeszedett versenyzőnek az SJ4000 és SJ4000 WiFi tűnt. Csomagja rogyásig van kiegészítővel, de GoPro rendszerének hála jól bővíthető, és lekapcsolt kijelzővel 100 perc körüli üzemidejével akkuja a második legjobb a sorban (bekapcsolt kijelzővel 70 perc a hivatalos). Kétségkívül nem hibátlan az SJ sem, például a színvilág nem tökéletes, könnyedén beégeti az eget, és bizonyos körülmények között (akvárium) nem áll ettől sem távol, hogy túltolja a színeket. Viszont csodásan vette az aluljárós akadályt, bár ahogy beszámoltunk róla, kicsit lépcsős és durva az átmenet, ezen még lehetne finomítani. Az élesség viszont kiváló, akárcsak a részletgazdagság, noha kicsi szemcsésedés van, ami az éjszakai felvételnél felerősödik. Ugyanakkor az éjszakai felvétel terén ez a két modell nyújtotta a legjobbat. Tény azonban, hogy sajnos vannak olyan hátrányok, mint a nem valódi 60 fps, vagy éppen a rezgés következében hullámzó kép, amelyekkel meg kell békélni, ha rájuk esik a választásunk, de vélhetően a gazdag tudás (például dashcam funkciók), amit belepréseltek szoftver szinten, az kárpótolja a vásárlót.


[+]

Mindezeket összegezve látható, hogy ezért a pénzért kompromisszumokat kell kötni, mert nincs tökéletes kamera, tiszta szívvel egyikre sem vágnánk rá, hogy ezt vagy azt érdemes megvenni. Mégis úgy gondoljuk, hogy az SJCAM SJ4000 megérdemel egy óvatos ajánlást, mert rendkívül jutányos áron kínálják, ezért pedig könnyű lenyelni a hibáit. Ezek talán nem annyira elviselhetetlenek, és remek belépő az akciókamerák világával ismerkedőnek. Nekik egyébként a GoPro Hero is jó választás lenne, mert nehéz vele mellényúlni, de nem annyira tetszett nekünk borsos ára, és hogy ezért nem sok kiegészítőt kapunk, sőt tudása is korlátozott. Hasonló a helyzet az Evolveo W8-cal, mármint abban az értelemben, hogy egészen jó képminőséget ad, és tudása, használhatósága is rendben van, mégis kicsit lejjebb kéne még pozicionálni árban, plusz ott van a nehezebb bővíthetőség is. Az SJCAM esetén a (feláras) Wi-Fi képesség nem nélkülözhetetlen funkció, de tetszett nekünk, hogy van ilyen változat is.


[+]

A Xiaomi Yiben viszont van valami, ami megfogja az embert, és tengernyi kiegészítőt vásárolva hozzá is költséghatékony maradhat. Ajánlani a felsorolt negatívumok miatt nem tudjuk, de a rendkívül jól összerakott app, az extra felbontás és a bütykölés lehetősége, valamint a vállalható képminőség nekünk tetszett, de mindenképp csak vállalkozó kedvűek szánják rá magukat a vételre, ők viszont nagyon boldogok lehetne vele. Talán a beharangozott európai verzió már mentes lesz ezektől a hibáktól.

SJCAM SJ4000 SJCAM SJ4000 WiFi
Xiaomi Yi Sport Cam

Daywalker

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés