4+1 olcsó akciókamera tesztje

Evolveo SportCam X3 bemutató

Nem ismeretlen márka a sportkamerák piacán az Evolveo, hiszen az X3 korábban is járt már nálunk. Most újból megkaptuk a másik kamerával együtt, és ha már nálunk volt, újból bevettük a tesztelt kamerák körébe. Már csak azért is, hogy lássuk, mennyit fejlődött a technika az évek során az olcsó kalandkamerák piacán, másrészt ez volt az egyetlen, ami külsőben jelentősen eltért a többitől, így jó alkalmat adott arra, hogy az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat összegezzük.


[+]

Az X3 különlegessége ugyanis a hengeres kialakítás, ami miatt gyakran becézik ezt a formát puskakamerának is, a puskamikrofonok után szabadon. Hovatovább, az X3 strapabírás szempontjából az első helyen van, mivel ez a hengeres ház fémből készült, így ez a második legnehezebb a csoportban (persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Hero tömege házzal együtt értendő, de erről majd később), cserébe ezért már a víz- és ütésállóságot is biztosítja (IP68, hogy pontosak legyünk). Illetve a vízállóság abban az esetben állja meg a helyét teljes mértékben, ha a hátuljára a hangáteresztő helyett a vízálló kupakot csavarjuk fel a vízálló tömítések felhelyezése és némi vazelines kenegetés után. Ez végül is majdnem a tokos kamerákhoz hasonló megoldás, csak itt a tömítést is nekünk kell külön felhelyezni – cserébe egyiket sem kell külön megvásárolni, minden benne van a csomagban.


[+]

A kupak mögött található a cserélhető akkumulátor, a microSD foglalat, illetve a kezelőszervek. Az X3 esetében nincs kijelző, se okostelefonos összeköttetés, így egyrészt a beállításokat itt tudjuk elvégezni kapcsolók segítségével, másrészt szemre kell belőnünk, hogy jó irányba néz és egyenesen áll-e a kamera. A beállítások nem túl bonyolultak: választhatunk fotó és videó mód, Full HD és HD felbontás között, illetve bekapcsolhatjuk a digitális képstabilizátort (mi bekapcsolt állapotban teszteltünk).


[+]

Nem annyira fontos, de megjegyzendő, hogy a pontos idő beállítására is van lehetőség, ehhez létre kell hozni a memóriakártyán egy time.txt fájlt, amiben megadhatjuk a pontos időt, bekapcsolás után pedig a kamera ennek megfelelően automatikusan beállítja ezt a paramétert. Ezen felül kapunk még egy mini USB portot is, aminek szabványa nem túl gyakori, ami nem túl jó hír, ha otthon felejtettük a kábelt és tölteni kellene. Viszont ezen keresztül PC-hez csatakoztatva webkameraként is használható az X3 a driver feltelepítése után. Ha felcsavartuk a zárókupakot, mindössze egy gomb áll rendelkezésünkre a készülékház hátán, ami a világítás színével (zöld, kék, piros) és villogással tudatja, mit művel éppen és mekkora az akkuban a töltöttség. Ugyanakkor hangalapú visszajelzés nincs, cserébe fantasztikus a haptikus (rezgő) visszajelzés.


[+]

A tartozékokat illetően a felhozatal nem rossz. A dobozban egy olyan kezdőcsomagot találunk, amivel többféle körülménynek megfelelően is elkezdhetjük használni a kamerát. Sajnos a rossz hír, hogy az Evolveo által használt rögzítési rendszer csak ránézésre olyan, mint a GoPróé, valójában nem kompatibilisek, így ezek beszerzését az Evolveo partnerein keresztül lehet és kell megoldani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés