Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Superman

nagyúr

válasz ndrs #1 üzenetére

Windows NT és 2000 és most már az XP esetén is (tehát az NT kerneles oprendszerek esetén) az MBR-ben található kód az ntldr.exe programot hívja meg, ami nem más, mint az NT betöltőrutinja. A Microsoft operációs rendszereinek esetén az MBR-ben még egy partíciós tábla is megtalálható, amiben maximum négy bejegyzés lehet, innen a négy partíciós limit. Szóval négynél több oprendszert egy vinyóra ne nagyon tegyél. :)
    Kiterjesztett partíció esetén a helyzet az, hogy neki külön MBR-je van saját partíciós táblával. Egy elsődleges partíciót „aktív”-nak kell beállítani a rendszerben, mert az MBR-ben megtalálható kód ezen aktív partíció első szektorának adja át az irányítást. Nem tudom hogyan történt de szerintem a ghostolt WinXP felülírta, vagy tönkrevágta a boot fájlokat. Ezek a c: egység gyökerében vannak és ezeket használja a Win a bootoláshoz. Írod, hogy feltetted újra a WinXP -t. Lehet, hogy az eredeti WinXP -n már volt SP1 és így az újabb telepítéssel felkerült példány már régebbinek minősül és ezért vágta tönkre a bootloadert. Így most egyik XP sem tud bootolni.

A megoldás a következő lehet:

Bootold be az XP telepítő CD-t és indítsd el a recovery console-t. Ne az automata visszaállítót (automatic recovery system), hanem a konzolt!

Ezek után a CD-n lévő i386\ntloader.exe és i386\ntdetect.com fileokat másold a C:\ helyre.

De már annyit át volt variálva, hogy azzal is jobban járnál, ha újratelepítenéd őket. Ez esetben használj Partition Magicet és legyen az Win98 a C meghajtón, ami lehet primary, a többi lehet kiterjesztett, mert különben a boot fájlokat ismét az elsődleges partícióra teszi az oprendszer.

Új hozzászólás Aktív témák