Hirdetés

2019. március 26., kedd

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Xiaomi Redmi 2 Pro

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-05-22 15:28:00

PROHARDVER!

Xiaomi Redmi 2 Extended Edition

A Xiaomi Redmi 2 Extended Edition, vagy Xiaomi Redmi 2 Prime, itthon Xiaomi Redmi 2 Pro (2/16) a népszerű Xiaomi vállalat középkategóriás terméke.
Az Redmi 2 (1/8) topikja erre található.
A két telefon fizikai dimenziói megegyeznek, így a kiegészítők (fóliák, üvegfóliák, tokok) kompatibilisek.

Honnan szerezzem be?
Külföldi webáruházak: Közvetlenül Kínából is meg lehet rendelni, a szokásos, megbízható honlapok, megbízható eladóitól, minden esetben érdemes megnézni a garanciáztatás, vám- és ÁFA- költségeket!
Itthon: eustock.hu, Edigital, Wayteq, Speedshop is árusítja, többek között.

Mi van a dobozban
A készülék
Akkumulátor
Töltő (rendeléstől függően EU-s, vagy távol-keleti, esetleg átalakító)
Adatkábel
Egyéb papírok

Verziók
A telefon két változatban rendelhető meg. A doboz hátulján, vagy az akkumulátor alatt találod meg a Te telefonod típusszámát.

A két alverzió a támogatott mobilhálózati frekvenciákban tér el egymástól, az alábbi módon:

2014811: 3G WCDMA(900 / 1900 / 2100MHz)
2014813: 3G TD-SCDMA(1900 / 2100MHz), WCDMA(850 / 1900 / 2100MHz)

Mivel a szolgáltatók az alábbi frekvenciában sugároznak:
Telekom: 800 (B20), 1800 (B3)
Vodafone: 800 (B20), 2600 (B7)
Telenor: 1800 (B3), 800 (B20), 900 (B8), 2600 (B7)

Tehát:
Telenor: Teljesen mindegy melyiket választjuk.
T-Mobile: A HM2014813 kicsit jobb döntés, de a HM2014811-el sem lesz bajunk.
Vodafone: Itt döntetni érdemes. Vagy 4G, vagy városon kívüli 3G. Ha a 4G a fontos akkor a 813 a jó választás. Ha a 3G akkor HM2014811. (köszönet balikának)

Tapasztalat: a Vodafone vidéken is képes a legtöbb helyen HSPA+ sávszélességre, csak kivételes esetekben nem érhető el a 3G.

Fontos: ROM telepítésnél a megfelelő verzióhoz tartozó csomagot kell letölteni, erre ügyeljünk! Időközben több elnevezés is született az altípusokra, nem feltétlenül a 811 és 813 kódnéven fogjuk megtalálni a szükséges ROM-ot.
Verzió elnevezések:
811 = HM2XWCPro = wt88047
813 = HM2XTDPro = wt86047
Ennek segítségével keressünk rá, hogy a telefonunknak megfelelő ROM-ot töltsük le.

A MiUI rendszerről

A Xiaomi, a telefonjait, tablet-jeit a MiUI felülettel szállítja. A felület verziója nem áll összefüggésben az android főverziókkal. Jelen pillanatban (2017.02.) a legfrissebb stabil és fejlesztői ROM is 5.1-es Androidra épül.
A MiUI egy erősen átalakított androidot takar, és sokkal több egy launchernél. A launcher egyik legkarakteresebb jellemzője, hogy nélkülözi az app drawert; a telepített alkalmazások ikonjai érkezési sorrendben kerülnek ki a főképernyőre. Az ikonokat mappákba rendezhetjük, kézzel tetszőleges sorrendbe állíthatjuk; automatikus rendezésre nincs lehetőség. A launcher természetesen lecserélhető.
A MiUI minden jellemzőjét képtelenség felsorolni, csak néhány apróság ízelítőnek:
- a felület témázható a gyári ‘Témák’ app segítségével;
- a gyári szoftverkínálat hasznos eleme a ‘Biztonság’ app, amelyen belül állíthatóak többek között az alkalmazások engedélyei, nethozzáférése, root jogok biztosítása;
- a telefon teljesítménye gyárilag két lépésben skálázható
- az állapotsorból lehúzott menü kapcsolóinak sorrendje szabályozható;
- alkalmazásonként lehet szabályozni az értesítések megjelenítését;
- az alapértelmezett alkalmazások (pl. galéria, zene, böngésző, stb) külön menüben lecserélhetőek;
- a néma üzemmód sokoldalúan paraméterezhető, pl. időzíthető, ill. be lehet állítani, hogy egyes telefonszámok néma üzemmódban is kicsöngjenek;
stb.
(A leírás a Xiaomi MI-3 téma összefoglalójából származik)

MiUI romok fajtái
A MiUI felhasználói felületnek alapvetően három kiadását használjuk.

1.) Kínai hivatalos ROM
2.) Multi-language (xiaomi.EU kiadás) (EOL)
3.) MiuiHU

1.) Kínai hivatalos
Kb. háromhavonta jön új kiadás ("Stabil"), így ezen verzió felhasználói általában nem kapják meg azonnal a legújabb frissítéseket, mint a heti-havi kiadású fejlesztői ROM-ok esetén, cserébe elvileg kevesebb bug-ra számíthatunk. Csak kínai és angol nyelvet tartalmaz.
811/wt88047/HM2XWCPro
813/wt86047/HM2XTDPro

2.) Multi (EOL)
xiaomi.EU ROM, sok nyelvvel, a Xiaomi gyári funkcióival.
ROM-ok listája: [xiaomi.eu]
Hetente frissülő fejlesztői kiadás volt, azonban a Redmi 2 Pro EOL (end of life) státuszba került, nem jön rá több heti frissítés, de az oldal szerint "will continue releasing Sable versions only", tehát a xiaomi.eu stabil kiadásaiban még megtalálható lesz egy darabig a mi telefonunk is.
Ezen ROM-ok listája: [Link]

3.) MiuiHU
A magyar MiUI-csapat ROM-ja (Vagyula vezetésével). Fejlesztői kiadás, hetente frissül. Ahol tudják, testre szabják, kivesznek belőle felesleges funkciókat, nyelveket, de sok hasznossal pótolják. Talán egy kicsit jobban rááll a magyar logikára, mint a többi.
Letöltés:
-811 / wt88047 verzióhoz: [Link]
-813 / wt86047 verzióhoz: [Link]
Alul a "Magyar ROM" résznél találod (a Stabil és Multi rom-ok elérhetőségét nem aktualizálják, azokat ne innen töltsd le)

A frissítés kézzel vagy OTA (On The Air) történhet.
Ha valaki minél hamarabb szeretné a frissítést, letöltheti a ROM-ot a miui.hu-ról vagy a xiaomi.eu-ról, majd kézzel felrakhatja (Frissítés alkalmazás --> fent a három pötty --> ROM telepítés kiválasztása --> betallózod az imént leszedett ROM-ot, vagy valamilyen recoveryből).

Ennél kényelmesebb és egyszerűbb az OTA frissítés, ahol vagy elindítjuk a Frissítés alkalmazást, és lefuttatjuk a frissítés keresését, vagy egy idő után szól magától is. Letölti a ROM-ot, kéri az engedélyünket, hogy újraindulhasson. Innentől nincs vele dolgunk. Maga újraindul, belép a recoverybe, felrakja a ROM-ot, újraindul, gondolkozik egy kicsit, és feláll a rendszer. Hátránya, hogy többet kell rá várni, OTA sokszor csak szombat-vasárnap van (akkor is lehet, hogy csak este).

! Android főverzió váltása esetén (pl. 4.4-ről 5.1-re) ne a jelenlegi rendszerünkre frissítsünk rá, hanem tiszta telepítéssel tegyük fel az új ROM-ot. Adott esetben az új rom a Recovery-t is lecserélheti más verziójúra, ezt mindenképpen vegyük figyelembe, és nézzünk utána. (Reco. verzió váltás után pl. lehet hogy nem tudjuk visszatelepíteni a korábbi változattal készült backup-unkat)

Okosságok a MiUI-val kapcsolatban:
- miui.hu,
- helloxiaomi.hu,
- a tiszta telepítés menete pedig [itt], köszönet érte a MIUI.hu csapatának!

Cyanogen mod 11/12 Rom:
A telefonra Cyanogen mod is elérhető, CM11 és CM12.

A romok felrakása az alábbi módon történik (köszönet a segítségért Balikának):

-1. Biztonsági másolatot csinálsz a jelenlegi rendszerről
0. Megbizonyosodsz róla, hogy a driverek rendben vannak
1. Leszeded a MIUI.-hu ról a 811-es recovery telepítőjét, innen, felmásolod egy mappába a számítógépen. A CM11/12-romot, és a legfrisseb, CM verzió specifikus Gapps-et, rámásolod az SD-re.
2. Fastboot módban bebootolsz (power és hangerő LE), majd ha kijött a robotot szerelő MiUI kabala, rákötöd a telefonodat a gépre.
3. Elindítod a 811-es recovery telepítőt és értelemszerűen telepíted vagy a TWRP-t, vagy a CWM-et. Reco módban indul újra telefon.
4. Teljes wipe és cache törlés
5. Install Zip. Cm11/12, aztán install a megfelelő Zip. gapps.
6. Indítod a rendszert, örülsz.

Megjegyzés a 813-assal rendelkezőknek: a telefon 811-esnek fog innentől látszódni, de a linkelt CM-nek ez nem gond, mert nem írja át a "modem"-et (ami egy dos-os floppylemezképfájl, amiben van rengeteg firmware. Pl.: Wifi, RIL).
Ha ezek után MiUI-t raknál fel, akkor előtte a 813-as recojával a 813-asra készült MiUI romot kell feltenni.

Felelősséget nem vállalok az okozott hibákért, stb., stb., nekem sikerült így, ezzel a Recoveryvel, ezzel a CM-mel, nem kizárt, hogy más Rommal is megy a folyamat.

A Cyanogenmod csapata új zászló alatt, LineageOS néven ad ki rom-okat.

Root hozzáférés
A fejlesztői MiUI ROM-ok alapból rootoltak, de a root-hozzáférést engedélyezni kell az egyes alkalmazások számára.
Lépj be a Biztonság alkalmazásba (zöld ikon egy fehér pajzzsal) --> Engedélyek --> Root jogosultságok --> itt értelemszerűen annál az alkalmazásnál legyen bekapcsolva a kapcsoló, aminek rootjogosultságot szeretnél adni.

Új! Néhány alkalmazás nem hajlandó rendesen működni a SuperSU jelenlétében, így a MiuiHU csapata a 7.5.11-es frissítéssel lecserélte azt a Magiskre, így a rom telepítése/frissítése előtt el kell távolítani a korábbi romból a SuperSU progit. Ennek menete: [Link]

ADB
Android Debug Bridge
(gyakran: USB debug/hibakeresési mód)
Egyes külső (számítógépes) programok használatához szükséges az ADB driver-ek telepítése, így lehet pl. Fastboot módban is kapcsolatot teremteni a telefon a PC-nk között.
Egy lehetséges ADB driver telepítési metódus: [Link]

Recovery csere
A készülék gyári recoveryjét a miui.hu-s kollégáknak köszönhetően nagyon könnyen le tudjuk cserélni TWRP , CWM vagy Philz recoveryre, vagy vissza tudod tenni a gyár MIUI-s verziót. Ez az alábbi módon történik:
1. Leszedjük az az alábbi Windows alapú programot a számítógépünkre. Mind a két fajta Redmi 2-re elérhető a különböző recovery. 811, 813.

2. Fastboot módban bebootolsz (power és hangerő LE), majd ha kijött a robotot szerelő MiUI kabala, rákötöd a telefonodat a gépre.
3. Elindítod a kívánt recovery telepítőt és értelemszerűen telepíted vagy a TWRP-t, vagy a CWM-et. Reco módban indul újra telefon.

Unbrick
Ha már "minden veszve" és a telefont semmivel nem tudod helyrehozni: van egy MultiTool nevezetű program a miui.hu jóvoltából. Persze ez sem mindenható, de elég sokat tud, a linken látható mi mindent.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Google Play letöltési korlát üzenet:
A rendszer minden alkalommal figyelmeztet, ha nagyobb alkalmazást szeretnél letölteni mobilinternet segítségével, mint amennyit ő jónak lát. Ezen jelzés kikapcsolása a következő módon érhető el:
Nyisd meg a Letöltéseket (Eszközök mappa --> Letöltések) --> klikk a fenti három pöttyre --> Beállítások --> Letöltési korlát figyelmeztetés --> Nincs mérethatár

Újabban ez már nem érhető el, nincs állítási lehetőség.

Fotós és videós képességek
A telefon kamerája kategóriájában jónak mondható, telt színek, nappal jó dinamika jellemzi, bár lehetne részletesebb, élesebb, sötétben pedig igen zajos, mosott eredményre számítsunk.
A telefonnal készült tesztképek erre találhatóak.

Videók pedig itt: [Link] Ajánlott a letöltésük, online elindítva nem a valós minőséget mutatják.

Specifikáció
- Kijelző: 4.7" multi-touch (10 pontos), kapacitív HD IPS, DragonTrail karcálló üveggel.
- Felbontás:1280 x 720 pixel, 312 ppi, 16 millió szín, állíthító színhőmérséklet
- Processzor: Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916; Cortex A53 Quad-Core, 1.2 GHz 64bit)
Grafika: Adreno 306
- RAM: 2 GB LPDDR3
- Tárhely:16 GB eMMC
- Külső memória támogatás: microSD kártya max. 32 GB-ig
- SIM kezelés: 2 db. micro-SIM (Dual Standby),
- Frekvenciasávok:
2G: GSM 900 / 1800 / 1900 - SIM 1 & SIM 2
3G: HSDPA 850 / 1900 / 2100, TD-SCDMA 1900 / 2100
4G: LTE 1800 / 2600, TD-LTE 1900 / 2300 / 2500 / 2600 (Bands 3, 7, 38, 39, 40, 41)
LTE Cat4 150/50 Mbps
- WiFi: 802.11 b/g/n, WiFi hotspot, WiFi direct
- GPS: (A-)GPS + GLONASS
- Bluetooth: v4.0 A2DP+LE
- RGB értesítési LED, amely a Home-gomb alatt kapott helyet.
- Fő kamera: 8 Megapixel BSI CMOS, autófókusz, LED vaku, folyamatos AF, érintőfókusz, HDR, arcérzékelés, 28 mm nagylátószög, Videó: FullHD 1080P@30fps
- Előlapi kamera: 2 Megapixel CMOS
- Szenzorok: Fényérzékelő, közelségérzékelő, gyorsulásérzékelő, giroszkóp, iránytű
- Rezgő motor
- FM Rádió
- Fülhallgató: 3.5mm sztereó jack
- USB csatlakozás: microUSB 2.0, USB-OTG
- Akkumulátor: Lithium-Polymer 2.200 mAh, cserélhető
- Üzemidő:
Beszélgetési idő kb. 5 óra*
Készenléti idő kb. 200 óra
- Operációs rendszer: Android, teljes Google Play támogatás
MiUI V7, V8 felület, magyar nyelv támogatott
egyéb romok: Cyanogenmod, LineageOS, NX Rom
- Méret: 134 x 67.2 x 9.4 mm
- Tömeg: 133 g

Last mod: 2017. 05. 22.

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Xiaomi Redmi 2 Pro
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.