-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
fonok87
aktív tag
válasz Iginotus #60276 üzenetére
Nekem az alsóhoz hasonló van íbéjről, szerintem jó. Nem sikerült vele elsőre kiszedni a pöcököt, de mint kiderült csak én voltam béna
Még van belőle. Ez jóval drágább. viszont UK-ből elvileg hamarabb itt van. Szívesen kölcsönadnám az enyémet, ha útbaesik Újbuda, de egyelőre nem tudom hova tettemTruss me, I'm an engineer.
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #47107 üzenetére
Sanszos, hogy valami dugulás van a blokkokban... 2 db blokkal, és 1 db
radival, 10-es belsejű csővel nem létezik, hogy egy DDC ne legyen elég,
de pláne kettő. Amúgy közvetlen egymás után kötném őket, ha már...De nem muszáj: lehet próbálkozni a körben bárhol... Igen, jól érted, 2 db
D5 nem tud nagyobb nyomást, mint 2 db DDC... Nekem amúgy most
egy 18W-os DDC és egy D5 van sorba kötve: előbbi a "tartalék", de pont
tegnap óta maxon hajtom, mert lecsökkent a vízszint, és levegősödött a
rendszer némileg, pár perc alatt kihajtották a bubikat így a rátöltést után.Ui: az, hogy egy éve jó volt, semmit nem jelent. Kicsapódhatott valami a
folyadékból, esetleg keletkezhetett benne élet, stb. (Nem kell neki 1 év.)
Legrosszabb esetben valami galvanikus korrózió is elindulhatott. -
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #47100 üzenetére
Ha sorosan bekötsz 2 db DDC-t, a nyomásuk összeadódik: ha nálad
még így is gyenge az áramlás, akkor ott valami súlyos dugulás van...
(A dupla tető semmilyen előnyt nem jelent, csak kisebb helyet foglal.
De nehezebb is leválasztani rezgéscsillapítás céljából a 2 szivattyút.)Szerk: első körben a CPU blokkot kapd szét, ott lehetnek szépségek.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz Iginotus #36885 üzenetére
Csökkentené igen, és elég drágák is. Szerintem nem sok értelme van megvenni, nálad inkább át kell rendezni a cuccokat hogy könnyebben légtelenedjen vagy ha nem megoldható, akkor döntögetni, stb. ami ilyenkor szokás.
[link]
A prociblokkod ilyen belül, azokon a keskeny réseken nyomja át a vizet, na azért esik le az áramlás. Ami nem baj, nem most kevés, hanem előtte volt jó sok. És ahhoz képest furcsa csak. A prociblokk direkt ilyen belül, mert a szűk rés miatt a víz áramlása lokálisan felgyorsul + könnyebben eljut a bordázat aljába is. Ettől jobban fog hűteni, cserébe nagy az ellenállása, de még mindig így a legjobb, az összes prociblokk kb ilyen, párat leszámítva. -
Omli85
őstag
válasz Iginotus #36878 üzenetére
Igen ezért is írtam, hogy nem mindenkinél kivitelezhető a megoldás.
Esetleg be lehetne iktatni kuplungos csatival leválasztható pumpás megoldást.
Értsd pumpa két csövére kuplungos csati amivel leválasztható a kör-ről és szintén kuplungos csatival csatlakoztatható nagyobb tartály amit feltöltésnél használsz, ezt feltöltéskor magasabban helyezed el mint a gép. Feltöltöd, tartály leválaszt pumpa vissza és bekapcs, hgoy kiforgassa a maradék levegőt és ha szükséges rátölteni.
Vagy két elosztót beiktatni és egy pár kuplungos csatival megoldani egy feltöltő kört a fentiek alapján.
Az első verzióhoz több kuplungos csati kell ami nem olcsó de végső esetben egy ilyen megoldással lehet, hogy hosszútávon megspórolsz pár stresszes órát .(#36879) mackosajt : Azért csak csak összeállt a rendszer teszi szépen a dolgát
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #36874 üzenetére
Ez így nem teszt, ne nagyon következtess belőle semmire. Nem is lesz nyomás
a DDC-ben, amíg levegős folyadékot kéne elindítania, utánpótlást sem igen kap.
Felszívni továbbra se tud. Ha folyadékkal telített azt tolja, aminek mellékhatása,
hogy a helyére friss folyadék áramlik. Amíg van mi. S amíg nem levegős a cucc.
A vízhűtés kör feltöltése külön érdekes tud lenni. Zárt rendszereket szoktunk
építeni, így a szivattyúnak effektíve emelnie nem kell: ami felmegy máshol lejön.
Ha már vödör és szökőkút, akkor a vödör magasabban legyen, mint a szivattyú,
hogy legalább az légtelenedjen. Utána már kéne lenni nyomásnak. (Tyúk tojás.)
Avagy a szivattyú nem légteleníti a rendszert, ha maga sem tud légtelenedni.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #36871 üzenetére
Eleve levegős víznél nem lesz meg a szivattyú teljes nyomása... sőt
extrém esetben csak csapatja körbe a habos vizet, nulla áramlással.
Még mindig nehezen tudom elképzelni a tesztet. Szökőkút: hogyan?
(A DDC ugyanis marhára nem önfelszívó szivattyú, tehát ha nincsen
teletöltve vízzel, egy vödörből nem fog szívni semmit. Mi volt a kör?) -
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #36863 üzenetére
A 10W-os DDC ~3.7 métert emel (0 áramlás mellett). Csak csordogál?
Nem egészen volt világos, hogy milyen 3 cm-es vízoszlopról beszélsz.
Szerk: tudnál illusztrációnak lőni egy fotót a mérésről? (Mi hány centi?)Szerk: amúgy miért kéne spriccelnie? Hogy habosodjon a folyadék?
Esetleg csobogjon a tartályban a víz? Visszalevegősödjön a rendszer?
Vagy miért? 60 lph és 160 lph közt kemény 2 fok difit mértem a CPU-n:
biztos vagy benne, hogy a mai blokkok mellett "szükséges" jóval több?[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz Iginotus #36863 üzenetére
Nekem ugyan 18w-s van de le van szabályozva 9v-re cpu (jet-es) ek fullcover 2db 480-as radi sorbakötve + egy zalman reserator tartály bőven 3.5L+ folyadék van a rendszerben de leszabályozva is elég szépen láthatóan forgatja a reseratorban a folyadékot a pumpa (pedig a toronyban simán 2L+ folyadék van, ha feltekerem akkor konkrétan elmerülne a Titanik olyan örvényt csinál . Mondjuk az tény nálam 10-es a csőméret biztos fog valamit a pumpán a 8-as csőméret de, hogy ennyit mint ahogy írod azt nem tudom. Előbb nyomná le a csövet a DDC ha túl nagy lenne az ellenállás szerintem .
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
tomcat78
őstag
válasz Iginotus #36849 üzenetére
Álltalában ezek a kijelzők gyárilag kétoldalas ragasztóval vannak,így be tudod rakni szinte bármilyen egyenes felületre gépen belül is.Nálam is úgy van most,Gép oldala plexi,így ellenőrizni is lehet.
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
törölt tag
válasz Iginotus #36847 üzenetére
Azt az alaplap specifikációiban találni meg, hogy van-e rajta külön hőmérő tüskesor, de ezen nem látom. USB-s cucc magában nem nagyon van, hanem ventivezérlővel együtt, de az már elég drága. Legtöbben kijelzőset használnak, mert az van csak ilyenkor. 2k körül van újonnan, lehet kapni hozzá tartót 3.5 vagy 5.25 helyhez.
G1/4 menetes a szenzor, a tartályba kell tekerni, esetleg T idomba.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Iginotus #36838 üzenetére
Ugyanaz a rendszer és tetőcsere után harmada lett a vízmennyiség? Pedig ezeknek a tetőknek általában jobban kell menniük, mint a gyárinak, nem rosszabbul.
Prociblokkal normális, hogy nagyot esik az áramlás, azok a legnagyobb ellenállások a rendszerben. Vagy a 10 centis vízoszlop VGA blokkal volt, a 3 centis meg VGA+CPU? Mert az normális ha úgy van. -
ViZion
félisten
válasz Iginotus #36838 üzenetére
Lehet, h nem erre való a tető?
Sorban kellene haladni, h meddig milyen a nyomás.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz Iginotus #36831 üzenetére
Tiszták a blokkok? Nincs szűrő vagy kuplung? Nekem vmiért a kuplung szrt be...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
-
Joshi
titán
válasz Iginotus #36826 üzenetére
Az alaplapi PWM vagy Feszültség szabályozást hozzá kell rendelni valamilyen hőmérséklet szenzorhoz, különben mihez képest szabályozna? Általában a CPU hőmérséklethez lehet hozzárendelni, lehet hogy vannak olyan alaplapok amiknél más lehetőség is van. A PWM lenne ilyen szempontból jó megoldás, mert a feszültség lehet hogy túl nagy megterhelés lenne a lapnak ahogy DigitX is írta.
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #36821 üzenetére
Igaz, lehet olyan alaplapi szabályzó, hogy azt mondod neki, menjen 2000 rpm-en ez a "venti", és akkor addig állítgatja a feszt, míg annyit nem megy. Mondjuk DDC esetén leveszi 6V-ra. Kritikus persze, hogy fordítva is működik-e, azaz nem 6V-ról indítja, hanem 12-ről, mert a legtöbb DDC nem szeret elindulni 6V-ról! Ha RPM-alapú a szabályzás, akkor persze érzékeli, hogy nincs jel: felnyomhatja a feszt, aztán visszacsökkentheti 6V környékére, ha már beröffent a ketyere. Szóval igen, működhet így is. De nem mindegy, hány W-os a szivattyú, mert tönkre lehet tenni az alaplapi ventikimenetet túlterheléssel... (Van amelyik tud 2A-t, az elvileg 24W leadásával is lazán elvan. Viszont ha szabályoznia is kell nagyobb teljesítményfelvétel esetén, az okozhat extra melegedést a VRM-en.)
Szerk: fejjel lefelé ne! És ha elforgatod, a csonkok ne nézzenek lefelé. Minden más elvileg nem probléma, de ezt a kettőt nem szereti.
#36825: persze, úgy is működik, fordulatszámot fog kiírni, csak ráhatása nem lesz. Szerk: arra jó, hogy ha leállna a szivattyú, tud riasztani, meg lekapcsolni a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Iginotus #36821 üzenetére
Sokféle DDC elektronika van, tudni kell pontosan melyik a tied. Mert általában mindegyiken 4 láb van, de. Valamelyik tud RPM kijelzést, valamelyik tud PWM szabályzást, valamelyiknél a 10W-ról 18W-ra növelhető a teljesítmény, valamelyiknél csak ott van de nincs a nyákon elvezetve sehova.
Illetve egy-két kombináció.Alaplap PWM-mel tudja szabályozni 4 dróton, feszültséggel tudná szabályozni 3 dróton, meg kettőn is egyébként. De általában nem bírják el az alaplapok, és vannak olcsóbb alaplapok amik nem tudnak feszültség alapú szabályzást.
Mit is akarnál amúgy csinálni vele?
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #36819 üzenetére
Tisztázni kéne, mit értesz RPM szabályozás alatt:
- PWM-mel szabályozhatóak (bizonyos modellek)
- RPM visszajelzésre(!!!) képesek (más modellek)
- a tápfeszültséggel szabályozható (az összes!)
Olyan, hogy RPM szabályozás, de pláne 3 pinen?
(A PWM a 4. szokott lenni: a 3. nem szabályzó.)Szerk: az alaplapra kötéssel nem az a baj, hogy a
tápfesz ott nem 12V, hanem az, hogy (jellemzően)
1A (max.) áramerősség leadását viselik el, tehát a
10W-os DDC elvileg belefér, a 18W-os már nem...[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz Iginotus #36212 üzenetére
Aqua-ról hozattam most én is a másodikat, nyilván úgy kell rendelni vagy olyantól aki szintén kintről hozat, tody vagy merlin akár. Ha elég sok dolog összejön akkor számold ki mi a jobb, 1 kereten felül már jobban éri meg direktben rendelni, 20-25k spórolásom volt most, 5k volt a posta belföldre is elmegy 2k ha mástól rendeled ergo tisztán megvan minimum 15-20k egy 80k-s rendelésen. Ha meg sokan rendelnek és osztják mondjuk fővárosban akkor még inkább.
Mikika:
[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
-
Tikakukac
titán
válasz Iginotus #36198 üzenetére
2-en megfogtuk az egész gépet tartóstól és teljesen átforgattuk 3-szor. 2 decit töltöttem be 2 literhez A radi bubimentesítés ha tényleg és tutira akarsz menni az magától tutira nem megy ki csak úgy 30 perc alatt, az fix. Van itt kicsi, nagy, vékony, vastag, DC-LT, DDC plus teljesen mindegy volt, a felső radi amíg nem forgott át a gép sohasem bírt rendesen megtelni
[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Omli85
őstag
válasz Iginotus #36196 üzenetére
Hát max annyi hogy két külön oldalon legyen a ki és bementet, ha visszajön a bubi akkor nem légtelenedik le rendesen vagy a pumpa nem tudja áttolni a bennrekedt levegőt.
-
ViZion
félisten
válasz Iginotus #36187 üzenetére
Mindegy hova kötöd, az a lényeg, h lehetőleg bubimentes víz menjen a szivattyúba.
Gépet kicsit döntögetve valamennyire segíted a légtelenítést, de kis bubik akár napokig is lehetnek még. Főleg a radi tud levegős maradni, proci blokk ált. úgy áll, hogy ki tud menni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
törölt tag
válasz Iginotus #36094 üzenetére
Legfeljebb párhuzamosan kötöd a radikat, de amúgy sok macera és nincs értelme, ha megvan az alap áramlás akkor oly mindegy. Jók a hőfokok? Akkor nem érdemes foglalkozni vele. Csak ne eresszen.
Ez jó igen, radiból jön a 6-ös cső, rá a toldó, és a 8-as csövet továbbviszed onnan.
Milyen radik ezek amúgy? Mert ha alu vagy ilyen csőkígyós Thermaltake borzalom, akkor igen, cseréld le.
[ Szerkesztve ]
-
-
Tikakukac
titán
válasz Iginotus #36023 üzenetére
Az eladó bácsi iszonyat tahó bír lenni de nagykereket is ők szolgálnak ki, én eddig mindent tudtam hozni, pedig elég egyedi dolgokat szobrászkodok.
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #36014 üzenetére
Leginkább olyan, amit adnak hozzá. Ha használt blokk, és nem kaptál hozzá,
akkor nézd meg a leírásában, az is lehet, hogy a RAM-ra ilyen kell, a VRM-re
meg olyan, látatlanban ezt senki nem fogja tudni megmondani. Létezik ám ez
0,5 mm-es verzióban is, és előfordul, hogy csak egyfélét adnak hozzá, de egy
adott alkatrészre vastagabb szükséges, és abból két réteg kell: ezeket leírják! -
mpierre
veterán
válasz Iginotus #36011 üzenetére
Hungária krt., Béke úthoz közeli - Domus-szal szemközti oldalán - csavarbolt. Minden van. Még nem tudtam olyat mondani, amit ne szereztek volna be.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #36011 üzenetére
"Gap pad"-nek hívják azt a különleges anyagot, és a nevéből adódon pont a
rés áthidalására van, így nem mindegy, milyen magas. Ahova 1 mm-es kell,
oda 1 mm-es kell és pont, nem 2 mm-es (vastag), nem "0 mm"-es (paszta).
Amennyiben nem megfelelő vastagságú a NYÁK elgörbítését kockáztatod...
Ha meg nem ér hozzá, a görbület ellenére sem, akkor még hűtés sem lesz!
(Vastagabbal hűtése lenne, de a görbe NYÁK kinyírhatja a komplett VGA-t.) -
nagyúr
válasz Iginotus #35999 üzenetére
amit a többiek mondtak. két dologra kell figyelned: a csavar menetére, és a hosszára. előbbi egyértelmű, az utóbbi csak akkor lesz, ha túltolod, és kilyukasztod vele a radi lamelláit/csövét, aszt jön majd kifelé rajta a víz.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
ViZion
félisten
válasz Iginotus #35731 üzenetére
Az én kártyámon külön borda van a VRM-en, levettem a léghűtőt, az meg maradt.
Jones és az itteni polgárok mondták, nekem is új infó volt.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
seniman
veterán
-
DigitXT
nagyúr
válasz Iginotus #35688 üzenetére
Mennyire kompakt méret? És milyen árban gondolod? Egy Full Cover blokk alsó
hangon 20-30K. Nem ártana a körbe legalább egy dupla radi (jó, hát a szimpla
is elviszi, lásd Fury X, de nem biztos, hogy teszi ezt a leghalkabban...), valamint
egy picike szivattyú, akár a DC-LT, bár az sem nagyon halk. Viszont nagyon pici.Az egész építgetés olcsóbb, s elvileg egyszerűbb alternatívája vmi gyári kompakt
VGAfolyadékhűtés megvásárolása, és felapplikálása, de az meg nem ez a topik.
Ha meg nem kifejezetten erre gyártott cuccot veszel, az külön érdekes történet...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest