Aktív témák
-
jones965
Modder
válasz
madaraszf #39522 üzenetére
Az egymással érintkező anyagok- jelen esetben a hűtőblokk és a víz-, között történő hőátadás.Minél nagyobb a 2 anyag közötti hőmérséklet különbség, annál intenzívebb a hőáramlás.
Én használok többfajta csövezést, de a inkább a HF-t favorizálom a dizájn miatt.
Most ezzel a géppel megyek jövő héten a Kölnben megrendezésre kerülő DCMM-re. -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #39521 üzenetére
Neked olyan érdekes dolgok szoktak az eszedbe jutni.
8-as csőhöz 8-as csati való, nem 6-os: ha egyenes csati,
akkor nem is szűkül le. (Bár derékszögűnél nem triviális.)Viszont ahogy jones965 írta, a blokkok ellenállása sokkal
jobban számít, így oltári nagy különbségek nem várhatók.Teljesen korrekt rendszert lehet építeni 8-as csövekkel is:
amikor lecseréltem mindent HF-re, nem sokat változott.
(De azért ha valaki épp új rendszert épít, ajánlom a HF-et,
mert ahogy a seregben mondják: "ártani nem használ".)
Amúgy jones965 tapasztalataira mindig érdemes figyelned,
mert nem egy (és nem kettő) vizes gépet rakott már össze. -
jones965
Modder
válasz
madaraszf #39503 üzenetére
"-orichalcos: ha HF-es csatikkal használod akkor 10-es belsőn fog menni a csőben ill. az alkatrészekben is a víz. ezáltal 20%-al növeled a rendszerben lévő folyadék áramlására szolgáló utat."
Ezt hogy sikerült kiszámolnod? Csak nem a 8-as és a 10-es cső átmérőjének a különbségét vetted 20%-nak? Amennyiben igen, akkor az inkább 50%, de a térfogatáram az nem fog számottevően változni, mivel a rendszer ellenállása minimálisan csökkent ( ez az érték közel van a zero-hoz).
Olyan kicsi hőlépcsőröl van szó egy számítógép vízzel való hűtésénél, hogy a 8-as csőről való váltás 10-esre semminemű változást nem fog eredményezni. Legfőképpen, hogy a rendszer tényleges ellenállását képző blokkok változatlanok maradnak.
Nem olyan bonyolult ez, csak az alapfogalmakkal kell tisztában lenni. ( hőáram, térfogatáram, stb) -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #39448 üzenetére
Még annyit, hogy ezt írod: "tökéletesen teszi a dolgát"
Ezt definiáld légy szíves. Szerintem arra gondolsz, hogy már
megfelelő dT értéket értél el vele. Igen, de kinek megfelelőt...A blokkoknak az áramlástól függő dT karakterisztikája közel
sem lineáris, viszont monoton csökkenő (ceteris paribus): a
tökéleteshez, amit említesz csak konvergál. Tegyük fel, hogy
a példában hozott 300 l/h esetén 10 fok a dT, míg 600 l/h-nál
9,9 (és tegyük fel, hogy nem kellett ehhez több pumpa, meg
semmi egyéb változtatás, hanem csak "fojtással" mérted ki):
mondhatod ekkor, hogy 300 l/h-nál "tökéletes"? 1) Nem, mert
javult 600 l/h-nál a mért érték. 2) Igen, mert nem releváns már
a javulás a cél szempontjából... Ha a procimagok 40 fokosak,
akkor a beépített szenzor kb. észre sem fogja venni, ha 39,9-
re változik ez az érték, következésképpen te, aki monitorozod
a rendszert szintén nem fogod észrevenni: akkor megállapítod,
hogy nem javult, elérted a tökéletességet. De a célt ne feledd:
csendesen hűtsünk, hatékonyan. (Ha 1 fok nyereségért pl. 2x
hangosabbra kell állítanod a ventiket, vagy még pumpákat kell
bele tolnod, akkor az egész nem ér semmit. Persze ha épp az
az 1 fok kell, hogy tuningos WR-t érj el, akkor lehet értelme.
Bár az ilyen arcok nem szórakoznak vízzel, hanem folyékony
nitrogénnel tolják: a procimagok bőven fagypont alatt, stb. Pl.)Találtam neked egy jó kis grafikont, hogy hogyan kell elképzelni
a fentieket. Igaz, ezen nem dT van, hanem konkrét CPU maghő,
de annál jobb, legalább egyértelmű, miről is van szó. Illetve miről
nem: arról nem, hogy az áramlás növekedtével bármikor vissza-
kanyarodna a grafikon. Remélem ez már elég meggyőző. -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #39448 üzenetére
Ha ezt a sebességet 600 l/h-ra növelem akkor mi lesz?
Semmi. Nem javul már, de romlani sem fog, márpedig te azt
állítottad, hogy romlani fog... Viszont 600 l/h áramlást letolni
egy normális rendszer torkán már nem könnyű feladat: adott
esetben már több pumpa kellene hozzá, ami viszont további
hőtermelést jelent a rendszerben (pl. +1-2 18W-os DDC), így
amiatt fordulhat meg a kocka, hogy nem tudsz "könnyedén"
nagyobb áramlást létrehozni; de nem azért, mert a gyors víz
már nem tudja felvenni a hőt. Ez a része butaság: ez van.ugyanazzal a vízzel kell hűtenünk
Ja, csakhogy ugyanaz a víz jár közben a radiban, ahol pedig
leadja a blokkban felvett hőt. De nem ugrál a vízhőmérséklet
fel-le 10-20 fokot, max. 1-2-t...Persze minél lassabb a víz,
annál többet tud fel-le ingázni a hőmérséklet: annál rosszabb
lesz a hűtésed. Nem tudom világosabban megfogalmazni.Anno már beírtam rá szemléletes példát: ha áll a víz, akkor
a blokkban egy pillanat alatt átmelegszik, akár fel is forrhat,
miközben a radi(k)ban és a tartályban szoba-hőmérsékletű.
Ha körbezavarod, lesz hőszállítás: úgy működik a rendszer.Olvasgass a neten teszteket, ne "hasraütéses" elméleteket
kérj rajtunk számon. Lehet, hogy valami logikusnak hangzik,
de ha utánaolvasol, rájössz, hogy miért nem igaz... -
jones965
Modder
válasz
madaraszf #39429 üzenetére
Gondolkodtam, írjak-e valamit erre a sok zagyvaságot tartalmazó hsz halmazra, de mint látszódik igen.
Szerintem -és gondolom mások szerint is- inkább tanulással, és a tudás pótlásával töltenéd az idődet, mintsem ennyi zagyvaságot összehordva, tudományos embernek beállítva magadat, osztanád azt a bizonyost.
Tanulni nem szégyen, ellenben a butaságot tudásként szajkózni annál inkább.
Ráadásul másokat biztatsz arra, hogy az általd kérdőre vont hőtani dolgokat kísérletekkel bizonyítsák számodra. Nem fordítva ülsz Te a lovon? Amennyiben meg vagy győződve a saját igazadról, Neked kellene mérésekkel igazolnod a felvetéseidet.Annyit elmondok, 1 dologban igazad van: bizonyos térfogat áram felett már nem javul a víz dT értéke azonos körülmények között.
-
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #39407 üzenetére
Konkrétan nem merném állítani, hogy az a zalman lötyi hatására keletkezett...
Márpedig az konkrétan a Zalman lötyi hatására keletkezett, ugyanis más
nem volt a rendszerben addig. Egy Reserator XT-vel kezdtem a vízhűtést,
amihez (!) adták a folyadékot, előírt bekeverési instrukciókkal, stb. Szóval
az a lötyi egy nagy "fos", ami max. fél évig bírja, aztán (korábban kezdve)
kicsapódik belőle a színezék, dugulást okoz, meg minden. Volt is itt egy
vállalkozó szellemű úriember, aki letesztelte különböző keverési arányok,
és az üvegekbe elhelyezett teszt cuccok segítségével, hogy miket csinál.
Hát pontosan azt, kicsapódik, lerakódik: egy fos, mint mondottam volt.
Nem hiszem, hogy kétségbe kellene vonnod a szavahihetőségem, inkább
olvasgass a topikban még egy kicsit, nehogy fordítva ülj a (vízi)lovon.Csak egy megjegyzés: miért gondolod, hogy a blokkban lévő víznek fel
kellene melegednie, hogy jól hűtsön? Pont, hogy nem. Tegyük fel, hogy
megégetted a kezed: belerakod egy pohár vízbe, ami kellemesen hűti...
Egy idő után viszont felmelegszik, tehát már korántsem hűt olyan jól: a
cél ebben az esetben, hogy minél jobban hűtsd az égést, ezért mit is ír
a hogyishívják? Hát azt, hogy folyó víz alatt hűtsd! Mert az cserélődik.
Nem nagyon melegszik fel (mert nincs rá ideje), viszont elviszi a hőt.
-
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #39428 üzenetére
Ezt a HSZ-t fusd át, van benne sok okosság (néha vicces stílusban).
-
djcsefa
tag
válasz
madaraszf #39427 üzenetére
"a víz a blokk térfogatában igen keveset tartózkodik "
keveset tartózkodik? folyamatosan ott van.
elmagyagyarázom a te gondolkodásoddal :keveseset tartozkodik ott de hamarébb vissza is ér ... tehát pl: 4x gyorsabb áramlási sebeségnél negyed annyit van ott ,de 4x hamarébb körbe ér (ugyanannyi idő alatt)--> 4x annyit van ott
és a matek: 1/4 x 4 =1 -
csib41
aktív tag
válasz
madaraszf #39410 üzenetére
Helyileg kerestem a Debreceni boltokban, gondoltam hátha ki tudom játszani a postát. Erre a 7. boltban is azt mondták erre nem tartanak igényt, minek vegyenek. Bár mindnek azt mondtam, hogy visszanézek majd hátha lesz... Kíváncsi vagyok hányan rendeltek azóta potyára.
3m cső elégnek kellene lennie egy proci hűtéséhez, ha házon belül van szerintem megúszod még 2m-ből is. Nálam 2.5m elment, de nekem kűlső radim van.
-
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #39422 üzenetére
Van belőle elég...
Jön már a Mo-Ra 3...
Igazából közterületisek voltak a disznók, ehh.
Mikor odaértem, csak néztem ki a fejemből, hogy
EZÉRT??? De hát a szabál az szabál. Ez van.#39424: hát igen, drága, de egyszer kell megvenni.
Remélem oda-vissza leveri a dupla-tripla radikat. -
InHell
senior tag
válasz
madaraszf #39412 üzenetére
Hehe
(#39413) AssAssynn köszi a tippet!
Szétnézek még azért, hátha kapni olyat, ami már fagyállót is tartalmaz, és akkor nem kell kevergetnem, csak veszek vagy 2 litert 'oszt kész!Köszi mindenkinek!! Nagyon segítőkész és türelmes csapat van itt ebben a topicban!
szerk. csak sima kék színű 30cm neon csövek, semmi UV.
-
AssAssynn
őstag
-
-
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #39323 üzenetére
Az a víz körbe-körbe jár.
Lehet, hogy adott térfogat gyorsabban átmegy
a radin, tehát kevesebb ideje van hűlni, de mivel gyakrabban jár a radiban,
összességében nem lesz tőle sem jobb, sem rosszabb a hűtés... A radik
nem is igen érzékenyek a víz sebességére hőleadás szempontjából.
Ellenben a blokkok nagyon is...! Minél gyorsabban áramlik bennük a víz,
annál kisebb dT-vel képesek működni, ami a célunk a vízhűtés esetében.Igazából az egész rendszert nem úgy kell tekinteni, hogy itt van pl. ez az
1 deci víz, megy körbe-körbe, aztán mekkora hőingása van! Mert nincs...
A radi hőleadó képessége en bloc jelentkezik a vízhűtő rendszerben. Ez
a magyarázata mellesleg annak is, hogy nem igazán beszélhetünk egy
számítógépes vízkörben hideg és meleg vízről: pár fok különbség van a
kör "legmelegebb" (blokkok után) és "leghidegebb" (radi után) pontján.
(Ami amúgy függ a víz áramlási sebességétől, mivel minél kisebb, annál
nagyobb a különbség, így annál kevésbé működik jól a rendszer: ez van.
Extrém esetben képzeld el, hogy áll a víz. A radiban megmarad szépen
25 fokosnak, a prociblokkban meg felforr, juhéj...Körbe kell zavarni...)
InHell: nem, annyival biztos nem jobb. Viszont az egyik legjobb blokk, ez
kicsit megnyomja az árát, de nem feltétlen éri meg megvenni... Volt anno
belinkelve egy blokkos teszt, amiből az jött ki, hogy a (tesztben szereplő)
legjobb és legrosszabb blokk között volt valami 5 fok dT-ben. Nos innentől
kezdve ha vki nem az utolsó kelvinfokokat akarja a rendszeréből kisajtolni,
tök mindegy, hogy melyiket veszi. Inkább olyan szempontokat kell nézni,
mint szerelhetőség (kompatibilitás is!), esetleg ellenállás, meg persze ÁR. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
madaraszf #39313 üzenetére
A pumpáról: ha túl sokat szállít az a baj (nincs ideje a víznek felvenni a hőt)
Ne haragudj, de ez hülyeség. Minél nagyobb a víz sebessége, annál jobb a hűtés.
AssAssynn: DDC-ből kétfajta van
Ami azt illeti, DDC-ből 12 fajta van:
Laing DDC-1
Laing DDC-1P
Laing DDC-1TLaing DDC-1 R
Laing DDC-1 RP
Laing DDC-1 RTLaing DDC-1plus
Laing DDC-1plus P
Laing DDC-1plus TLaing DDC-1plus R
Laing DDC-1plus RP
Laing DDC-1plus RTÉs ezek csak a Laing DDC-k, az OEM cuccok nincsenek benne.
-
InHell
senior tag
válasz
madaraszf #39301 üzenetére
1366-ra szinte biztos, hogy nem fogok váltani, majd 1-2 év múlva SB-re.
Eddig nem is akartam vízhűtéssel foglalkozni, mert meg voltam elégedve, a Noctua nagyon jól hűt szerencsére.
Hang annyira nem zavar, úgyis fülessel játszom, meg egyébként a most meglévő 2 db. noctua ventit raknám a radiátorra. Most 1200 körül mennek, és én nem hallom, tehát egyáltalán nem zavar.
Kérdés, hogy tartályt milyet érdemes? Sokat számít a méret? tehát 1, vagy 2 slotos stb. ?
Vagy inkább a radiátor dominál?
Nagyon tetszenek ezek az előre beépíthető tartályok, van ezek közül valami best-buy?
Nem valami sokat találtam belőlük.Ja és még a szivattyú. Melyiket?
Elnézést ha túl sokat kérdezek. -
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #39293 üzenetére
Kinek mi, nálam volt egy próba erejéig, soha többet és beadta a kulcsot, én hasztalannak nyilvánítottam(ugyanazt a hőfokot hozta mint a egy mugen 2 akkor meg minek). Mivel ha a procihűtést le is csendesítettük valamennyire, akkor már a többi komponens lesz hangos, és megyünk végig szépen a végére úgy is oda lyukadunk ki, hogy mindent levizeztünk.
De ahogy gondolja, próbálja ki majd eldönti hogy megelégedett e vele. -
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #39284 üzenetére
Nem jegelek nagy időintervallumra magam, és a pénz ellensége nem leszek ugye. Aki jegeltette volna a fizetését várja, ha marad belőle akkor veszi ha nem erre nagyobb az esély akkor marad, és jópár kp-ben fizetős vevőtől elesek. Megbeszéltem vele, és lemondott róla ez a tiszta sor Matyee viszi azonnal így az övé. Pár napra jegelek természetesen, de hetekre nem. Azé volt ez így.
A triplám nekem elvitt lazán egy 9550-et 4 gigán egy 5970 társaságában vígan szépen makulátlan állapotban van, nem jár vele rosszul 2 -éve a csak a polcon állt most tettem bele a nagy meleg miatt a körbe, de már nem kell megint mert 40 fok meleg nem lesz. Meg úgyis novára cserélem a quad 480-at is radiállvánnyal együtt megy fel apróba hamarosan. -
-
Gaabbaa
aktív tag
válasz
madaraszf #39155 üzenetére
Hú, nagyon király lett a cucc, nekem borzasztóan tetszik! Már a házikó is valami csoda, mindig is ilyet szerettem volna, de sajnáltam rá a pénz, így home made gépház lett belőle
(képek késöbb, ha összeált a vizes cucc).
Én is beszereztem a főbb dolgokat (radi, cpu blokk, tartály és pumpa), már csak a gpu blokk hiányzik de lehet az egyenlőre várni is fog, mert horror ára van egy gtx480 fullcover blokknak...Ha minden jól megy és lesz időm akkor még ma este összerakom a vízhűtést!
Rettenet kiváncsi vagyok mennyire fogja bírni így a tuningot az X6, eddig 4,2ghz-nél már igencsak 60fok közelében jártam ígyhát nem mertem tovább emelni a feszt
...de majd most!
-
-
Karex
senior tag
válasz
madaraszf #39077 üzenetére
Rosszul, illetve tömören fogalmaztam. Az ilyen motorokra jellemző ellenállásnál többet éreztem (ráadásul elég szabálytalanul), ezért gyanakodtam a csapágyra.
Status update: a csapágyházig eljutottam, egyúttal hősi halottnak tekintem a szerkezetet. Sokáig kitartott amellett, hogy márpedig ő egy olyan szivattyú, amit az okos gyári fröccsöntések miatt nem lehet szétszedni.
Mindketten tévedtünk. Én szétszedtem, de összerakni már nem fogom.
Holnap veszek újat. -
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #39008 üzenetére
Hát én már többször leírtam, hogy ilyen uv-s csodás lötyik tömítenek el mindent. Ja persze hogy szépen világít a sötétbe uv lámpánál, aztán majd lerakodik mindenhol a blokkban pumpában. Sima rózsaszínű aquatuning a legjobb, 3-éve azt használom sehol semmi, gyönyörűek a blokkok, pumpa érintetlenezt vedd és inkább uv reagens csövet vegyél ha már uv-zni akarsz.
Én évente cserélem az is igaz, de 1 liter elég nekem mindenre és azt a 2500ft-ot kibírom.
És a méregdrága alkatrészek nem mennek a levesbe, egy korrekten megválasztott folyadék miatt. -
5ent1nel
aktív tag
-
gabyka
aktív tag
válasz
madaraszf #38928 üzenetére
Ugyanmár, először még mindenki kezdő, amúgy meg messze vagyok a medvétől...a többi stimmel
Sokan vannak akik nem a tuning és az extrém hűtés hanem a csend megszállotjai, ők nem "hangoskodnak" szóval vannak itt (is) a fórumon akik csak figyelik a többieket, levonják a maguk következtetéseit de nem szólnak bele a dolgokba. Többeket is ismerek akik hasonlóképp űzik a "mesterséget"...
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
madaraszf #38918 üzenetére
Hétvégén csináltam reggeltől estig. Én inkább a csövekkel voltam el nagyon. Méretre vágni, csatikat felhelyezni, megnézni biztos jó e, tart-e rendesen, egy kis gyorskötöző pluszba nem árt, á így ronda lett, ó de mégsem mert mi van ha ereszt.
Utána be az egész a gépbe, táp ugye kinn, feltölteni rendszert, pumpa indít, nézni nem folyik-e nem ereszt-e, papírzsepi hegyek, mert azon úgyis látszik
, akkor fél óra teszt hogy nem csöpög-e,óvatosan döntögetni hogy levegőmentes legyen radi, vigyázz te hülye mert leesik asztalról,
utána óvatosan betuszkolni szűk házba tápot, kábelrendezés nuku ahhoz kicsi a ház, ventit keresni mert ami otthon van semmit nem ér, szal elvoltam pár órát.
Most egyébként lesz 3 új ventim amit rádobok radira, kíváncsi vagyok mit használnak.
Ilyeneket-e:
Asszem szerkesztek rajtuk és elég lesz ha 5v-on mennek majd.
-
madaraszf
aktív tag
válasz
madaraszf #38910 üzenetére
Megvan a blokkom, hála a topic-nak! Akkor köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, az ötleteket és a képeket na meg a biztatást! Csak el ne mondja valamelyikőtök az asszonynak, hogy ez mind mennyibe került, mert nem tudom mikor látom legközelebb a kislányomat!!!
Az építés menetéről természetesen készítek képeket, ha elakadok várom segítségeteket és építő kritikáitokat is!
Maradok tisztelettel!
-
Cybertrone
veterán
válasz
madaraszf #38906 üzenetére
Attól hogy az apróban nincsen gondolod majd itt lesz? Olvastad te a PH szabályzatot? Ott azt írják hogy a topikokban hírdetni tilos, tehát itt nem is lesz
Amúgy itt van 1:[link]
De amúgy lásd kivel van dolgod felajánlhatom a sajátomat is 5k és tied a Tody blokkom eredetileg szürke színű, de feketére festettem! -
niklebi
senior tag
válasz
madaraszf #38852 üzenetére
Eddig tetszik
a szivattyúnak mint ha oda találták volna ki a helyét. A YouTube-on láttam pár videót ilyen vizezett házról. A legtöbbön az oldalán volt a radiátor és mindegyik csak dupla volt.
Én a helyedben oda próbálnám a pumpa melletti részre valahogy feltenni. De majd meglátjuk Te hogy döntesz. Ja az egyiken egy ezen elég ötletesen oldották meg a tartály elhelyezését
És ahogy az előttem is írták víz nélkül a pumpa előbb utóbb megadja magát!!!! -
niklebi
senior tag
válasz
madaraszf #38837 üzenetére
A procinál valamit elnéztél, az nem plexi tetős, sőt tiszta réz az egész. A ventit meg azért akarom elcserélni mert a másik 3 ilyen és ezek mellé nem igazán jó. Szerintem
Amcsi nagybácsi meg nekem sincs, csak mikor összehasonlítottam az ottani és az Európai árakat akkor kiderült, hogy még a sokkal többe kerülő szállítással is több mint 50000 Ft-tal
olcsóbban megúszom az egészet. Hát ezért rendelek onnan mindig
-
madaraszf
aktív tag
válasz
madaraszf #38839 üzenetére
Ja és még csak 1 pohár bolt ittam! Ráadásul úgy volt, hogy szétborítom a gépem és beteszem a Sabertoth-ot továbbá beültetem a szivattyút szivacságyastól a helyére. De ez sokkal jobb annál, látni mások hogyan boldogulnak és milyen extreme ötleteik vannak, ez eszméletlenül jó dolog.
Na majd holnap nekiesek a gépnek, most iszom még egyet és ahogy kedvenc kollégám szokta mondani "kive..m és lefekszem a ge..be"! Csak hülyéskedtem!!!!
Jó éjt mindenkinek!!!
Aktív témák
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest