- Autóhifi
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi haladó szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Marcona Socket AM5-ös deszka érkezik a Maxsun gondozásában
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- HTPC (házimozi PC) topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
vili13
őstag
Persze nem értelmetlen, de azért én úgy gondolom, a fogyasztás csökkentésének asztali gép esetén sokkal kisebb a jelentősége, mint egy notebooknál. Inkább a kevesebb hűtésből eredő alacsonyabb zaj lehet fontos, de ahhoz meg nem kell fogyasztásmérő, csak fül.
De azért az eredményre tulajdonképpen kíváncsi vagyok, különösen ha az derül ki, hogy értelmes összegeket lehet spórolni az órajelekkel való játszadozással. Más elektromos dolgokat viszont lehet ugyan mérni, de minek: a legtöbbre eleve ráírják mennyit fogyaszt. Na és, hogyan downclockolod a kávéfőzőt? -
vili13
őstag
A tranzienseket sejtésem szerint leginkább a kérdéses minőségű elektrolit kondenzátorok nyelhetik be, de azok így is, úgy is gyenge láncszem. A CPU és GPU frekvencia állítgatása viszont szerintem nehezen állítható párhuzamba. Két különböző dolog, eléggé más a tchnológia, különben komolyabb átfedés lenne például a gyártók között is. A statisztika talán megbízhatóbb, én legalábbis még soha nem hallottam olyat, hogy a frekiállítgató progik - különösen lefelé - bármit kinyírtak voln!
-
vili13
őstag
Szerintem az 1-2 év egy kártya élettartamát tekintve inkább rövidebb táv mint hosszabb, legfeljebb igencsak elavul közben, de jóval többet kell bírnia. A frekvencia váltogatása szerencsére nem valami mechanikus relével történik, ami elkophatna, vagy ilyesmi...
Ha nincs kapcsolás közben valami rejtélyes tranziens jelenség (a fene tudja ilyen bonyolult vackoknál), szvsz semmi oka változni annak a fránya élettartamnak!
Az rendben, hogy nem feltétlenül a GPU hal be az overclocktól, de manapság eleve nem csak azt hűtik, vagyis ha rendben a hűtés, valószínűleg másnak sem muszáj elfüstölni. Az más kérdés, hogy a borda alatti gyári ragacsok állaga hamar romlik, és ha nem rakja időben rendbe az ember, esetleg hagyja beporosodni is is az egészet, overclock nélkül sem feltétlenül éri meg a kártya a garanciális idő végét sem...
A GPU/mem freki arányok szerintem leginkább csak a teljesítményt befolyásolják, a gyári arányt valószínűleg értelmes módon találták ki ebből a szempontból. Downclock esetén gondolom nem a teljesítmény a lényeg, hanem hogy semmi ne menjen lassabban annál, ahol még stabil! -
_Volkovy_
nagyúr
A logolást mindjárt megnézem, a clocklock tudtommal a fölfelé tuningolás ellen van, a downclock-ot nem befolyásolja.
mod:
Ez van a logban, ezek szerint működik, igaz?
2006-03-08 14:34:37 Profile 'D O W N C L O C K' loaded. Clocks set to: 70.39 / 114.75
2006-03-08 14:35:52 Application 'ut2004.exe' starting - 3D mode activated
2006-03-08 14:35:52 Profile 'Default' loaded. Clocks set to: 250.00 / 200.00 Gamma loaded
2006-03-08 14:37:46 Application 'C:\Games\UT2004\System\UT2004.exe' terminating - 3D mode deactivated
2006-03-08 14:37:46 Profile 'D O W N C L O C K' loaded. Clocks set to: 70.39 / 114.75
Köszönöm a segítséget!
[Szerkesztve] -
Reset Elek
aktív tag
Én is downclock párti vagyok, jelenleg egy Radeon 9550-es csücsül a gépemben. Mivel csak egy paszív hűtő van a kártyán, alapórajelen vagy túlmelegszik vagy kell neki egy hangos ventillátor... Aztán mikor először feltettem az NGO optimized driver-t, megismerkedhettem az Ati Tray Tool-lal is
Aranyos kis progi, be lehet állítani, hogy a windows indulásakor beállítson egy adott órajelet, és azt is, hogy 2D-s és 3D-s alkalmazásokhoz mien órajeleket használjon,
Netezgetés, vagy egyéb 2D-s alkalmazás alatt a kártya a gyári 250/200 MHz helyett 50/40 MHz-en szaladgál. Ennél lentebb sajna nem lehet menni, mert csíkoz meg szemetel a kártya, de ez is bőven elég bármihez. Ha meg valami 3D-s progit indítok, és kell a tűz, akkor az Ati Tray Tool automatikusan felviszi az órajeleket 400/250-re
Javarészt netezésre, zenehallgatásra, filmezésre használom a gépet, eléggé sokat megy, de idáig nem találkoztam a downclock esetleges káros mellékhatásaival. Igaz, az elején kicsit macerás, mire megtalálja az ember a minimális órajeleket, de azt csak egyszer kell beállítani. Viszont 50/40 MHz-en JOVAL hűvösebb a kártya. Míg 250/200-on néha már megfoghatatlanul forró, addig 50/40-en épp, hogy csak langyos a borda. Asszem, ez élettartamban nem kicsit számít majd...
Eléggé eltűntél a vízhűtés topicból...
Legkiválóbb tisztelettel:
Reset Elek
[Szerkesztve] -
Nos ott kell kezdenem, hogy egy x700 alapból nem fogyaszt sokat
, tehát én azzal a 4ghz-en járatott prescottal kezdeném, hogy ''downclockolnám''. Ha egy kártya órajeleit lejebb veszed, nem hogy rövidíti az élettartamát, de talán hosszabítja (15 év versus 16
)
Ha a kártya hpmérséklete 1 fokot csökkent, az azt jelenti, hogy ugyanannyi hőt kell a hűtőnek eldisszipálnia a levegőbe, mint eddig, magyarul ugyanannyi hőtteljesítményt ad le a kártya, és ebből az következik, hogy nagyon nem csökkent a fogyasztása.
Remélem segítettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autóhifi
- Milyen egeret válasszak?
- BestBuy topik
- Házimozi haladó szinten
- Automata kávégépek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Marcona Socket AM5-ös deszka érkezik a Maxsun gondozásában
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged