Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
didyman
őstag
válasz
Csaba_20_ #79 üzenetére
Hát volt már olyan is
majd egyszer elmesélem.
Ventit azért javítok, mert alaplapra/VGA-ra nem érdemes vadászni másikat, ahova kell aktív huzat, ott javítom, pár perces meló (ha a zégergyűrű el nem repül). Van egy dooz topaz-om, amit vele zsíroztam, talán egy-két alkalommal jött vissza (kopott persely), többet nincs gondja. Tápventit is szoktam pucolni-zsírozni mert rühellem az értelmetlen pazarlást, az a kb. 5 perc meg nekem nem ér meg egy 700-1000Ft-os ventilátorba beruházást.,
-
didyman
őstag
válasz
csokolade #51 üzenetére
Golyóhoz nem olaj való! Az a helyzet, hogy az úgynevezett golyóscsapágyas ventikben nem a csapágy kezd el zenélni (illetve az ritkán, jellegzetes hangja van), hanem ott is a csúszósokra jellemző tengelyharmonikázás jelenik meg. Hogy miért? Mert a tengely nincs rögzítve a csapágyhoz! Ki is tudod szedni belőle ugyanúgy, mint a siklóból, hát akkor ott milyen rögzítés van? Sajnos majd az összes golyós venti ilyen, vagyis értelmetlenül csapágyazott, a tengely ugyanúgy el tud forogni a csapágy belső falán, és nem a csapágygolyókon üzemel. Itt nem olajozunk, mert a csapágyban lévő maradék zsiradékot is kimossa, amitől valóban csapágyhangja lesz: Ugyanúgy valami lágy zsiradékot használunk, mert ugyanúgy egy sikló tengelyt kell jobb belátásra bírni. Az olaj tapasztalatom szerint nagyon átmeneti megoldás egyébként, hamar "megszárad" a tengely, a lágy, topaz jelegű zsírok viszont örök darabok.
-
Csaba_20_
őstag
Hova süllyedtünk? Ha a pcforum.hu színvonala ide is begyűrűzik, akkor én biztos lépni fogok...Azt hittem valami több tízezres ventilátort akar valaki szervizelni, erre egy porszemmozgatóról van szó. A következő mi lesz? Ellenállás javítás?
-
zws
senior tag
Üdv, olyan gondom lenne h tegnap este nem volt még semmi gond, de reggel kapcsolom be a gépet, és a ventilátor fura módon elég hangosan zúg, és nem tudom mitől lehet ez, vagy hogyan lehetne ezt kiküszöbölni. előre is thx a helpet
-
INMOTEP
őstag
Üdv nem tudom jó helyre írok de volna egy kis problémám ami elégé zavar van egy ecs g732 notebokom és a proci ventilátorja már nagyon hangos ( azért annyira nem ) és az volna a kérdésem hogy hogy kell szétszedni kiszerelni kitudom az nem gond de a ventilátor részét hogy kell eltávolítani? és még annyi hogy a kábel ami az alaplaphoz csatlakozik azt nem tudom kihúzni mert nem látszik hova csatlakozik így vagy úgy szedem szét hogy a vezeték marad vagy elvágom óvatosan a vezetéket és utána ha kész bezsíroztam a ventilátort és a vezetéket újból összeforrasztom de egyáltalán hogy kezdjek neki a szétszedésnek valami ábra vagy grafika ha lenne azt megköszönném
-
qdak
addikt
lenne 1 táp venti ami alig forog azal érdemes bajlodni v a csere javasolt ?
meg lenne a 6600gt ventije iszonyuan hangos azzal mit tudok csinálni ? -
Kcsabi
tag
Nekem is ilyen lapom volt, most áttértem egy ASRock ConRoe865PE lapra, amibe minden cuccot át tudtam menteni, csak a proci tokozása 775-ös.
A régi lapomnál kerestem egy rézmagos gyári hűtőt, kiszedtem az alaplap védőlemezét a ház hátulján, hogy jobb legyen a szellőzés és előre egy befújó, hátulra egy kifele szívó ventit szereltem.
3,2GHz-en 45-55 fokon ment a proci terheléstől függően.
Szerintem nézzél körül a hirdetésekben egy rézmagos hűtő után, meg jó minőségü kence sem árt a proci és a hűtő közé. -
v.tom
őstag
Helo! Nos, először is. A ház szellőztetése mindenképpen javasolt, szerintem azt meg kéne oldanod, főleg, ha esetleg a jövőben egy újabb konfigurációt vagy alkatrészcserét is tervezel. Azt, hogy a chipset hűtése mennyire kielégítő, a gőmérsékletekből tudod szntén megállapítani. Ha esetleg nem méri az alaplap a hőmérsékletét(javaslom az Everest nevű programot), akkor a jó öreg manuális módszerrel mérd meg. Egyszóval tapogasd meg a bordát, hogy mennyire meleg. Ha forró akkor nem lenne rossz egy csere. Fontos még hogy a videokari hőmérséklete is rendben legyen. Ha a tiedben nincs hőmérő, szintén a fogdosásos megoldás lehet a célravezető. Ha nem találod jónak a hőmérsékletet, először a jól kiépített házszellőztetést készítsed el, ha még igy sem javul a helyzet akkor jöhetnek a cserehűtők. Ezekre rengeteg lehetőség kínálkozik.
-
otvos
csendes tag
Segítséget kérnék egy nagyon fontos és sűrgős dologban, remélem jó helyen kérdezősködöm. A problémám az lenne, hogy a gépem hűtése sajnos már nem igazán kielégítő, olyannnyira, hogy nem képes a 2,8GHz -es procit lehőteni megterhelés mellett 70 fok alá. Először arra gyanakodtam hogy a proci gyári hőtése mondta fel a szolgálatot, de aztán egy alapos takarítás után rendbejött, de egy idő után a por eltávolítása sem volt elegendő a hűtés hatásfokának javítására. Ezért tanácsot kértem egy szakboltban, hogy mi lenne a teendő, és ott plusz hűtőventillátorok beszerelését ajánlották, mivel erősebb procihűtőt nem tudtak adni erre a régi alaplapra. Egyébként az alaplapom egy Abit IS7 E2 -es Celeron procilva és gyári hűtéssel. Valószínűnek tartom hogy a javasolt plusz hűtés jót tenne a gépnek, de szerintem a chipszetre is kellene hűtő, mivel az sem valami hideg a kikapcsolás után. A kérdésem az lenne hogy az alaplap (vagy a ház) melyik részét lenne érdemesebb hűteni? A chipszetet vagy a meleg levegő kivezetése a fontosabb, esetleg mindkét megoldás szükséges? És ha kell a plusz hűtés akkor azt milyen módon lehet beszerelni. Tanácsokat, ötleteket, tippeket minden formában elfogadok.
-
buherka
addikt
válasz
csokolade #67 üzenetére
jól van...
Persze tisztelet a kivételnek.Csúszós csapágyas ventiket még jól meg lehet házilag javítgatni, persze csak akkor ha már nem kopott ovál alakú a rézperem, mert akkor már annak is annyi.
Én itthon parafin olajat használok a sleave bearing csapágyas ventikvez...ez nekem nagyon bevált.
Itt a neten láttam valahol,hogy egy szervízes ezzel javította a ventiket, mert ez nem lép semmilyen anyaggal kémiai reakcióba éa ezért jó.Goyós (ball bearing) csapágynál szívás mert ott jó minőségű zsírt kell használni, mert a híg zsírnak nincs kenése. Golyós csapágyat tilos olajozni!!!
Meg jó nehéz szétszendi a 2 Z-s csapágyat, hogy ne hajlítsd el a kis fémlapot ami mindkét oldalról lezáraja a csapágyat. De ez is, kis ügyességgel megoldható.
De ha friss zsírral is darálós hangja van akkor már berágódott a csapágyház és kuka.sajnos sokan nem így gondolkodnak, mint te és sportot csinálnak ebből az átverősdiből, de már volt itt arra példa, hogy le lett vadászva egy-két kis gyökér...és rá lett húzva a fejére az alsógatyája
-
csokolade
tag
majd olyan áron adom, hogy ne kelljen teniszlabdát jáccanom a vonóhorgon
komolyra véve, ez az OKS cucc ez baró. nem túl híg így bennmarad a csapágyban.
aszonta a fószer, ezt téglagyárakban is használják, mert nem engedi be a port a futószalag csapágyakba, ellentétben más híg olajokkal, amelyek lekötik a port..
azabaj, h. külön nem lehet sehol ilyen ventit kapni
átb@*ni, meg minek embereket, hiszen úgyis visszajön, (azt fenyegetőzik a vonóhoroggal)
-
buherka
addikt
Persze erről a vevő általában nem tud
Én is vettem itt a PH-n VF900-at, olyan csapágyas volt mint az állat. Olyan hangja volt mint egy kávédarálónak
Persze az eladó azt mondta, hogy olyan csendes hogy alig lehet hallani. A hazug kutya!Aztán találkoztunk még egyszer és visszaadta a pénzem, mert mondtam neki hogy a vonóhorgon fogom végighúzni a Váci úton, ha nem csengeti vissza a pénzem.
Szerencse hogy tudtam, hogy hol lakik.
Bónusznak kapott egy negatív értékelést a megbízhatósági listán. -
Hequila
őstag
válasz
csokolade #62 üzenetére
Esetleg csapágycsere lenne a tartós megoldás, SKF minőségi csapágyakat gyárt, lehet kapni ilyen kicsiben is, de igen drága. Én anno vettem 2 kis csapágyat, (igaz nem SKF-et), azoknak hangos surlódó hangjuk volt (lehet később csendesedett volna, de nem vártam meg azt az időt).
-
Amoroso
aktív tag
válasz
#96302336 #57 üzenetére
Akkor mondom, hogy mit is akarok.
A vízhűtőmben egy köcsög nagy gyári venti van, azt szeretném kicserélni.
120x120x35-ös ezt cserélném egy sima 12-es ledes ventire.
Tegnap bemértem a gép 7 Voltot adle alapon, turbóban meg 11-et.
Akkor ezek szerint a pc-s ventinek semmi baja nem lehet?
Köcce -
Amoroso
aktív tag
Lehet, hogy nem vág ide a kérdésem, de goldoltam csak fölteszem.
Ha több ampert kap a venti, mint amennyit egy fan csati ad le akkor megpusztul? -
csokolade
tag
olyasmire gondolok, mint pl. a slick vagy aza tvshopos kulimájsz, amitől hűtővíz nélkül, betonban is megy a motor
.
viccet félretéve asszem vmi teflonos spray kellene, 1. körben lehet h. a barkácsáruházakat és szerszámáruházakat kell +néznem.
de tényleg minek.van egy primecooler réz hűtőm aminek haldoklik a ventije. már wd40-eztem, de az elpárolog rövidebb mint 1 hét alatt, és utána ugyanúgy zörög. cserélni nem tudom, mert nem szabványos 9 centis. gondoltam van olyasmi okosság mint pl. műanyag fogaskerekek kenéséhez a Floil, tuti szuper japán cucc (LINK)
de lehet hogy kib*om a kukába
-
csokolade
tag
Szerintetek milyen olajjal kell beolajozni a ventilátor csapágyát ha már kezd haldoklani???
(valami szuper kenőanyagot keresek, nem "műszerolajat"!) -
sisakos
csendes tag
Ez most komoly? Egy két ezer forint értékü ventivel ennyit szarakodni...hát
-
v.tom
őstag
Na mindegy. Hagyjuk a p*csába
-
v.tom
őstag
Na, senki? Úgy látszik egyedül vagyok ezzel a problémával
-
v.tom
őstag
Valaki esetleg, ha itt jár segithetne nekem is! Mér feltettem egy másik topicban ezt a kérdést de sz*rtak rá, ugyhogy itt több az esély. Nos, a lényeg. Van két új GlacialTech SilentBlade II ventim. Furcsa mód egyikben sem működik rendesen a fordulatszámmérő. A venti jól megy, teszi a dolgát, de az alaplap nem érzékeli normálisan a sebességét. Folyamatosan ingadozik 0 és 9000 között, pedig a venti, mint mondtam, normálisan megy. Egyébként 1600 a fordulata az adatai szerint. Biztos nem az alaplappal van baj, mert a másik venti is ugyanezt csinálja, és az egy külső érzékelőn van, de ugyanezt jelzi ki az is. Fogalmam sincs mi a baja. Valaki esetleg tud valamit?
-
AdamNorthWes
tag
UP! a totyiknak ez teccik
Mutass róla először te egy képet hogy mien is a venti.
Mi is megpróbáltunk megszerelni egy venti de sajnos nem csináltam fotókat róla hogy mi lett vele
Nagyobb feszt adtunk neki a kelleténél és kébé a bekapcsolást követő 1-2s múlva egy kis pukkanásra lettünk figyelmesek és leállt -
43gmmdio
csendes tag
Segítenétek nekem is?
Van egy GT12252BDL-1 Everfolw-om.
Sikerült leszakítani rólla a vezetékeket.
Lefényképezné nekem valaki, hogy melyiket melyik kivezetéshez kell visszaforrasztani ? -
JoeYi
őstag
Hát leteszteltem a régi tranyót multiméterrel és jó!! Beszarás. Most ezekszerint a fordulatszámmérő cuccot kell cserélni... Nem baj. Végső megoldás már megvan: egy nyolccentis venti motorját egy-az-egyben betudtam rakni a régi helyére és müxik vele, ugyanolyan tempóban, ami vicces
. Szal ha nem jön össze amit akarok akkor ez lesz.
-
JoeYi
őstag
Hát igen. Beraktam az új tranyót, de nem müxik, úgyhogy meditálok egyenlőre.
-
JoeYi
őstag
Ezek ilyen fém tartó gyűrűk. Ezek miatt nem tudom leszedni egyenlőre.
Most ott tartok, hogy voltam szakinál és szerinte is az van, hogy kiment a tranzisztor, a másik cucc meg mint kiderült a fordulatszám figyelő. Na most szédszedni sehogyse tudom, törni nem fogok, ezért lecsíptem a tranyót és most majd tipusszám alapján veszek egy ilyet. Csak az a baj, hogy asszem ez már csak a jövő héten lesz meg. -
pisti
őstag
Erről van szó.
Dehát mi volt előbb a tyúk vagy a tojás.
Egyébként normális boltokban nem felejtenek el számlát adni, mondjuk egy olyat pont láttam, hogy csávó egy Bp-i boltban ,,állítólag,, kifizette a cuccot, aztán ,,állítólag,, elment a pulttól a boltos akinek fizetett (na ilyen sincs egy rendes boltban, mert külön van a kassza meg a kiszolgáló pultok, vagy csak szimplán megbízhatóak az eladókés nincs külön) aztán meg eltűnt a csákó vagy mifene, számlát nem kapott az emberünk meg a kifizetett terméket se, csak a pénze tűnt el, na persze ki tudja ki hazudott.
-
F7
tag
'' Hát ahol lehet átverik az embert és legtöbbször akkor nem tudom érvényesíteni a garanciát, amikor tényleg vétlen vagyok. ''
Egy kicsit ezen el lehetne gondolkodni. Van esetleg összefüggés az eseted és a fent említett reakciók között?
Pontosan ilyenek stiklik miatt szívnak azok, akiknek valóban garis a terméke. Erről ennyit. -
JoeYi
őstag
Hát ahol lehet átverik az embert és legtöbbször akkor nem tudom érvényesíteni a garanciát, amikor tényleg vétlen vagyok. Egyszóval én így veszek revansot, mert hidd el minden bolt átver egyszer, csak te lehet, hogy észre sem veszed. Ilyen pl: hopp, hát nem elfelejtettek számlát adni? Na ezzel ők elrakják maguknak az adót.
-
F7
tag
'' Hisz azt is megtehettem volna, hogy visszaviszem a boltba és azt mondom, hogy nem tudom mi történt, de nem működik. Párszor már mással megtettem, de most nem volt kedvem. ''
Ez aztán a hozzáállás -
JoeYi
őstag
Ventiszerviz? Muhaha. Ez jó. No mindegy. Nem. Kértem őket, hogy adjanak tanácsot, vagy legalább egy kapcsolási rajzot. Hisz azt is megtehettem volna, hogy visszaviszem a boltba és azt mondom, hogy nem tudom mi történt, de nem működik. Párszor már mással megtettem, de most nem volt kedvem.
-
JoeYi
őstag
Hát ez nem forog, meg se rezzen sajna.
Minek akartam hátra forgatni? Miért ne?Csak egy pillanatra meg akartam nézni. Ennyi.
-
JoeYi
őstag
Hát a Glacialtech ennyivel lerázott:
Tisztelt Horváth József!
Sajnos ha tönkrement a venti, akkor azt már nagyon javítgatni nem lehet.
Vásárolni kell egy másikat.
Üdvözlettel:
Sz. Péter
Nem kedves? Most már azért is megcsinálom.Muhahaha......
-
JoeYi
őstag
Nikon Coolpix 775. Ha érdekel eladó. Egyébként ezek szar képek, mert át vannak méretezve, meg tömörítve 50%-osra.
-
Kobe
veterán
ezek a holmik olyan kemény 2 ropi alatt mozognak, érdemes szenvedni a javításukkal
-
JoeYi
őstag
Aham. Ezt a belezőst is napirendre tűzöm, végső lépésként. tettem fel új képeket.
Bővebben: link
Bővebben: link -
Mobulla
csendes tag
Nekem a 12-es silentblade venti egy rosszul sikerült mozdulattól ment el, szédszedtem és valami 4 lábú félvezető tört el benne úgy, hogy két lábát egyszerűen elhagyta. (Hiba: nem forog csak rángatózik)
Nem szórakoztam vele, beleszerkesztettem egy ős 8cm-es venti belét, a csapágyazás az eredeti maradt, csak a betápot kellett lebutítani, hogy kellően halk maradjon, mert jobban igyekezett a kelleténél. -
JoeYi
őstag
az a baj, hogy nincs. Elvileg, tök egyszerűen le kéne jönnie, de nem akar. Pedg, már húztam-feszítettem. Ejj-ejj....
-
JoeYi
őstag
Szerintem meg egy mezei tranzisztor az pár 10 ft. Az hogy szenvedek egy sort... már megszoktam. Mindig ki*aszok magammal.
[Szerkesztve] -
JoeYi
őstag
Végre felszenvedtem 2 képet: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
JoeYi
őstag
Köszi prmcsk. Végre valami értelmes. Gondoltam erre is. Most ott tartok, hogy holnap elviszem egy szakihoz és ha ő azt mondja, hogy hülye vayok, akkor jön a tranyóvagdosás.
-
hmhm
aktív tag
Láttam én már járó gépbe beleerőltetett ramot fordítva!!
Mondjuk csak az eredményt láttam, az szép volt
-
JoeYi
őstag
Én bármire rátudom fordítva rakni az áramot. Egyébként egy külső 12V -os tápot próbáltam, hogy vaj'h forog-e hátrafele is a venti. Elárulom: nem.
Egyébként laptophoz lesz külső hűtés, ha majd megint működik.
-
JoeYi
őstag
Mármint vegyek újat? Nem túl eredeti ötlet
-
JoeYi
őstag
Látom jó kérdést tettem fel
-
JoeYi
őstag
Hi!
Van egy Glacialtech Silentblade 12 cm ventillátorom és valami hülye /én/ fordítva kapcsolta rá az áramot és attól meghalt. Nos odáig eljutottam, hogy a légkeverő részt levettem a motorról, de a tekercseket vezérlő nyákot már nem tudom leszenvedni a műanyagról. Arra már rájöttem, hogy a két tranzisztor közül valamelyik meghalt, ezért ha lejönne a nyák akkor ki tudnám cserélni őket.
Aki csinált valami hasonlót, vagy tudja a megoldást az írjon! Thx
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- REFURBISHED és ÚJ - 40AS Lenovo ThinkPad USB-C dokkoló (akár 3x4K felbontás)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest