Hirdetés

Aktív témák

• rog

addikt

ezeket gyüjtöttem, nem biztos hogy pont ide illik, de szerintem érdekes mind :)

''A természettudományos világnézet alapja általában nem maga a tudományos ismeret, hanem sokkal inkább az, hogy az emberek elhiszik, amit a velük azonos világnézetû tudósok állítanak. A természettudománíos világnézet így egyfajta modern vallás szerepét tölti be. Ráadásul az emberben megvan a hajlandóság, hogy a véleményét ne a tényekhez igazítsa, hanem a tényeket próbálja összhangba hozni korábban kialakított véleményével.
    Egyszer megkérdeztek egy kínai bölcset, hogyan érdemes keresni az igazságot. A válasz az volt, hogy az igazságot keresni felesleges. Elegendõ, ha az ember feladja elõítéleteit, nézeteit, korábbi vélekedéseit.
    Pszichológiai tény ugyanis, hogy ha az ember már kialakított magában valamiféle világnézetet, világképet, nézetrendszert, igyekszik ahhoz ragaszkodni. E ragaszkodás során próbáljuk a tapasztalatainkat beilleszteni a nézetrendszerünkbe. Ez úgy történik, hogy ha olyat tapasztalunk, ami a nézeteinket alátámasztja és megerõsíti, azt igyekszünk megjegyezni, ha pedig a tapasztalat a nézeteinket cáfolja, igyekszünk azt minél elõbb elfelejteni. Ez az oka annak, hogy a legtöbb ember nem vásárolt olyan újságot, nem hallgat vagy néz olyan rádió- és TV-mûsort, amelynek mondanivalója a nézeteivel ellenkezik. Az ember ugyanis akkor érzi magát biztonságban, ha a nézetrendszere szilárd és megdönthetelen, ha abban rajta kívül mások is hisznek, és ha arra, mint útmutatásra, támaszkodni lehet.''
    Dr.Héjjas István

''Ha Ön pontosan meg tudja mondani, mit értünk azon, hogy ''Isten'', én ugyanolyan pontosan megmondom, hogy hiszek-e benne vagy sem''
    Albert Einstein

''Persze legyinthetünk, hogy ezek csak az ösztönök, hormonok hatásai.
    Azzal, hogy tudományos nevet adtunk a csodának, még egyáltalán nem magyaráztuk meg az eredetét.''

Aktív témák