- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Házimozi haladó szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- RAM topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitman
őstag
Ingyen volt (csináltam). Még a vakupapucs csatlakozót nem tudtam tökéletesre legyártani, de a teszthez elég volt a kezdetleges verzió is. Már háromnegyedrészben megvan a végleges változat, valószínűleg este be tudom fejezni. Egyébként hulladék anyagokból készült úgyhogy tényleg ingyen van.
Szerintem hosszabb kábellel is menne, de nem volt csak ekkora 6 eres kábelem.
[Szerkesztve] -
pitman
őstag
Hogy érted azt, hogy kikapcs, bekapcs. Magától lakapcsol a vaku? Vagy ki kell kapcsolnod és csak újra bekapcsolva villan megint?
Teljesen feltöltött akkukkal próbálod? Mennyi idő alatt tölt fel? (Ha 4-5mp-nél hosszabb, akkor merülnek az akkuk. Ilyenkor képes magától lekapcsolni a vaku.)
Nincs kontakthiba a csatlakozásnál (az érzékelők nem koszosak, zsírosak mind a vakun, mind a vázon)? -
pitman
őstag
-
csiga997
őstag
El kell keserítselek sajnos. [link]
l. 12. oldal, Wired Remote Control alatt kis megjegyzés úgyismint: Wired Remote Controls are not compatible with EOS Digital SLR cameras and EOS 300X
Tehát digitális kamerához csak az Off-camera Shoe Cord 2 marad (60 cm).
Nomeg, amit néztél az csak a kábel, de kell még hozzá a vakupapucs meg a kamera csatlakozó (hot-shoe adaptor, off-camera adaptor) is, azzal együtt már olyan 30k körül jár a szett... -
pitman
őstag
http://www.erva.hu/arlista.php?manf_id=14
A vaku tartozékok között van 60cm és ha jól látom 3m-es kábel 10550 ill 11990 ft-os áron.
Elképzelhető, hogy van másfajta méretben, illetve összetoldhatóak, de ezt nem tudom megmondani. Valamilyen komolyabb fotósboltban (illetve a fenti linken) pl. Tripont, optiform próbálj érdeklődni egy kicsit.
Esetleg még szóba jöhet ez is:
http://www.walimex.hu/w/index.php?id=1&termekID=76&categoryID=17
De itt megint nem tudom, hogy van-e adatátvitel, vagy csak simán ellövi a slave vakut. Szintén érdeklődni kellene a forgalmazónál.
Ha esetleg megtudsz valamit érdekelne a végeredmény. -
pitman
őstag
Nem, ez a vaku talpára tehető kis kütyü, ami a vakuvillanásra elsüti a rákötött vakut. Néhány ezer ft körül van az áruk, csak az a lényeges kérdés, hogy tudnak-e második villanásra reagálni (ez kell ugyanis az ETTL mérővillanás figyelmen kívül hagyásához, hogy a mérővillanásra a slave vaku ne süljön el, mert akkor a fővillanásra nem lesz benne elég energia)
Mellesleg, ha valaki jártas az elektronikában, bár száz ft-ból simán megépít egy ilyet.
Valami ilyesmi: http://www.erva.hu/webshop_product.php?id=8936
(Ezt csak linkeltem, hogy tudd, miről beszélek, fogalmam sincs, hogy ez konkrétan mit tud).
A transmitter az a lentebb emlehetett infrás vakukioldó a Canon vakukhoz, melyet a gép vakupapucsába lehet tenni és csak infra fényt bocsát ki a vakuk verérlésére.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
pitman
őstag
A Sigma villanni fog a beépített vakura, de a teljesítményét nem tudod automatán állítani, csak manuálisan (számolgatás vagy próbaképek és hisztogram elemzés), mint ahogy írtam. Ha az összes automata funkciója kell, akkor szinkronkábelt kell vegyél hozzá (ahogy Csiga mondta) pont úgy, ahogy a Canonhoz is (hacsak nincsen egy, a lent felsorolt masterként is működő vakud). Ha a Canonhoz veszel egy optikai slave adaptert ( tudnia kell 2. villanásra reagálni, különben nyomkodhatod a *-ot), az ugyanúgy el fog villanni a gép beépített vakujára, mint a Sigma.
Mint mondtam korábban, neked kell eldöntened, hogy mit kell tudjon, illetve mi mennyire fontos. Én csak ismételni tudnám magam.
Remélem mostmár sikerült érthetően fogalmazni, ha nem nyugodtan szólj. -
pitman
őstag
Mint írtam, a gép vakuja a 430EX-et és egyetlen más Canon vakut sem fog elvillantani. Csak 580EX, 550EX, a két körvaku és az infra kioldó lehet a master egység, vagyis az, ami a jelet adja a röbbi vakunak a villanáshoz. Ez a vaku van agépen, vagy szinkronkábellel a gépre kötve.
Az összes többi vaku slave, csak várja a jelet. A Canon esetén ilyenkor infrán kommunikálnak a vakuk egymással, továbbításra kerülnek a különböző beállítások és minden vaku akkorát villan, amit a gép mond neki. (Hacsak nincsenek manuális üzemmódban.)
A szinkronkábel egy ''közönséges kábel'' csubán a két csatlakozó az érdemi része, sajnos ennyibe kerül. Ez pont olyan mint a távkioldók... Esetleg lehet ezt is házilag barkácsolni.
[Szerkesztve] -
pitman
őstag
A sigma tényleg képes a belső vakura elsülni, de gondolom ekkor csak manuális módban.
A Canon erre nem képes, csak 580EX, 550EX, a két makró körvaku vagy az infra vakukioldó (ennek fejből nem tudom a típusát) tudja elvillantani. Viszont ilyenkor ugyanúgy ETTL-II-ben is képes villanni.
Ha csak a Sigma féle sima slave megoldás kell, akkor kell szerezni hosszá egy optikai kioldót, ami második villanásra is el tudja villantani a a vakut.
Azt hogy milyen messze lehet fotózni ki kell számolni: ha tudod az adott gyújtótávolsághoz tartozó kulcsszámot, rekeszt, érzékenységet akkor könnyen kiszámolható meddig elég. -
csiga997
őstag
Esküvőkhöz: vedd a legnagyobb teljesítményű vakut amit a pénzedért kapsz és egy külső battery pack-et. A többihez lényegében mindegy, esküvőkön (templomiakon főleg) azonban minden plusz fény jól jön.
Azt se mondanám, hogy makróhoz csak körvaku lenne a megfelelő, sőt! TTL szinkronzsinór plüsz vakuállvány és hajrá. -
pitman
őstag
Úgy látom, hogy a Sigma plusz funkcióit nem igazán használnád ki. Ha indirekt világításban gondolkodsz, akkor esetéeg jól jöhet a kicsit nagyobb fényereje.
Makro és tárgyfotóhoz, mint előttem is említették, nem a legideálisabb választás egyik sem, viszont megfelelő fényterelőkkel, diffúzorokkal (akár házibarkács kivitelben is) igen szép eredményeket lehet elérni bármelyikkel. Hasonlóan a körvakukhoz, de itt egy kicsit gondolkodni is kell előtte (viszont olcsóbb).
A sigma töltési idejére nem emlékszem, a 430 teljes kisülés után 3-3,7 mp alatt feltölt, kisebb villanás esetén pedig gyakorlatilag azonnal kész a következő képre. Jelentősen gyorsabb a 420-asnál és még manuális módja is van. -
bitfarkas
őstag
A(z egyedüliként használt) vaku nem igazán a portré és tárgyfotózás eszköze. A makrohoz pedig szinte kizárólag a körvaku jó.
A választáshoz nem tudok közvetlen tanácsot adni, leírom a saját tapasztalataimat. Egy C 420 ex-el fotózok 300D-vel. Beletellt jó pár felvételbe, mire nagyjából megtanultam. A tapasztalatok:
Automata (vaku és gép egyaránt) üzemmódban gyakran nem üzembiztos a dolog. Előfordulnak beégések, meg alulvilágított expo is bőven. Hogy a két automatika cseszik-e ki e egymással, nem tudom, de én áttértem a manuális üzemmódra 1/100-ad feletti idővel és a mélységélesség által megkívánt rekesszel. A többit meg rábízom a vaku automatikájára.
A fényerő 8-as rekesz esetén (telével) akár 10-12 méteres távolságig is bőven üzembiztos, így nem feltétlen indokolt a Sigma plusz teljesítménye.
Inkább a feltöltési idő lehet a lényeges, mert ha fullra kihasználja a tárolt energiát, jó pár másodpercig béna kacsává válhat az ember.
A vakuval üzembiztonság és (legtöbbször) pontosság tekintetében elégedett vagyok, de azért a felvételi viszonyoktól függően többször előfordul, hogy adott pontra történő (elővillantás) méréssel csinálom meg a képet. Pár száz expo kell a dolog kiismeréséhez, addig az ember gyakran nézegeti a felvétel után megjelenő szintdiagramot, vajon jól találta-e ki a dolgot..
Új hozzászólás Aktív témák
- Politikai mémek
- Opel topik
- Vallás
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- PlayStation 5
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest