Aktív témák
-
salazol
őstag
A leföldelés működhet, de körülményes. Ha a bejövű koaxot legelőször a számítógéphez vezeted, ott az árnyékolását földeled a számítógép földjéhez, és onnan kötegelve viszed a kábeleket (koax, video+hang) a tévéhez, akkor van esélyed, hogy a földhurok ne zavarjon téged. Ugyanis akkor a hurokáramok csak a szolgáltató irányában áramolnak, a számítógép és a TV között nem. Az antennajelet meg nem zavarja az 50Hz, csak a video és hangjeleket. A siker nem garantált, de volt már, hogy bejött.
-
jerry311
nagyúr
a legegyszerűbb ha rákattintasz az utolsó ''Válasz'' linkre :)
Ha meg filmet akarsz mindenféle eszközök beszerzése meg buherálás nélkül, akkor ki kell húznod a koax kábelt (például) és utána nem lesz zajos.
Jut eszembe: mi van ha leföldelem a árnyékolást? (mert pla a tv kártya miatt (kicsit bután fér be a házba) úgyis hozzáér a gépházhoz, az meg földelt) Mi van akkor ha a bejövő kábel árnyékolását rárakom a földre? Nagyon buta (veszélyes) ötlet? -
salazol
őstag
Eléggé rossz lenne, ha a távtáplálás bejutna a lakásba. Az iránycsatolóknak le kell választani a távtáplálást a lakáscsatlakozókról.
Amit a gyerek mért, az nem távtáplálás, mert azt kilowattos trafókkal csináljuk, azzal hegeszteni lehet. Illetve csinálják, mert sosem voltam UPC-s, egy másik kábeltévénél dolgoztam 1991-1994 között.
Mellesleg nem értem, miért nekem írod.
Nálam nincs földhurok.
Szerintem rosszul címeztél. -
salazol
őstag
Amit szétszedtem, abban kb. 8-10 mm hosszú kétlyukú ferritmag volt, valamint ezüstözött réz huzal, szerintem teflon szigeteléssel, vagy hasonló anyagú szigetzeléssel, ami bírja a magas frekvenciákat. másfél-másfél menet volt összesen tekerve a primer és szekundernek. Ennyi.
-
katonag
tag
-
salazol
őstag
Ja, bujék.
Itt egy kis tudomány, ha értesz angolul.
[L]http://www.epanorama.net/documents/groundloop/antenna_isolator_building.html[/L]
Egy jó ötlet van benne, ha nem kapható a 75/75 ohmos trafo, akkor az ember vesz 2 db 75/300-ast, az mindíg kapható, és kaszkádolja 75/300/75 formában.
Ha jó minűségűt kapsz, akkor a két trafo sem ront sokat. -
salazol
őstag
Próbálkozhatsz, de nem korrekt a kondis megoldás.
A koax kábel hullámimpedanciáját teljesen elrontja, ezáltal kioltások és erősítések lépnek fel különböző frekvenciákon.
Próbálkozhatsz más értékekkel, úgy is, hogy nem azonosak az értékek, lehet, hohy jobb lesz valamivel, de tökéletes nem hiszem.
Próbálj meg leválasztót szerezni. -
katonag
tag
Bujjék, kipróbáltam, első körben egy 7,5nanos 1600V-os kerámiakondival. A földhurok megszűnt, ellenben a csatornák minősége romlott. Érdekes módon nem mindegyiké, de sajnos nincs összefüggés a frekvencia és a romlás között, ugyanúgy van rosssz csatorna 200 és 600 MHz-n is. Mit javasolsz? Növeljem a kapacitást?
Várom az ötleteket. -
[Kovi]
tag
Nekem is volt hasonló problémám, mikor a videót rákötöttem a VIVO-s grafkártyám composite bemenetére. Én is nyitottam neki egy topicot ahol elmonták hogy köldhurok és hogy kondit kell használni. Aztán megkérdeztem az egyetemen a villanytan prof-ot és azt mondta hogy vagy leválasztó trafó, vagy kondi, de a kondival bekapcsoláskor lehetnek gondok. Azt mondta hogy ha olcsón akarom akkor kondival csináljam, és a UPC koax kábel árnyékolásába tegyek kondit. Nyilván így vaktában nem tudta meg mondani mekkorát, de azt mondta hogy olyan 10 pikofarad körül kezdene próbálkozni.
-
salazol
őstag
A leválasztó nem hiszem, hogy drága lenne, csak az a baj, hogy eddig kizárólag TV mellé csomagolva tudtam hozzájutni. Ha boltokban keresek, csak bambán bámul az eladó.
A kondi megoldással az a bajom, hogy a magas frekvenciák miatt kerámiakondit illik használni, az meg többnyire 40-60 V körüli feszültségre van gyártva, ezért ha a szomszédban bekapcsolnak pl. egy sam..ng tévét, akkor a kondi átüthet. Az a fesz, ami téged csapkodott, az nem nagy energiájú, mert kapacitív kicsatoláson érkezik, de viszonylag nagy érték feszültségben. Gyengébb minőségű kerámiakondit átüthet.
De sok embernél működik a dolog, csak lényeges, hogy kerámiakondit vegyél, mert ha tekercselt fegyverzetű kondit teszel a körbe, akkor a legfelső csatornák esetleg romlanak. -
-
salazol
őstag
A topikban leírtam, röviden:
A kábeltv koax erősítőknél földelt, a te cuccod a számítógépnél, a földelésed a falban lemegy a villanyórához, onnan aföldbe.
Az a nagy kiterjedésű hurok, ami ezzel a záródó körrel kialakul, szedi össze a zavarokat. Ugyanis a mágneses tér vonalai, amik áthaladnak ezen a hurkon, feszültséget indukálnak, mivel nagyon nagy a hurok felülete, jelentős mennyiségű erővonal metszi. Sajnos ez gyakori probléma, a hangosításban (abban is dolgozom) hangleválasztó trafókat (Di-Box) használunk a megszüntetésre, a videótechnikában nehezebb megoldani a leválasztást. Szerencsére a kábeltévés frekvenciákat viszonylag könnyű galvanikusan elválasztani, a leválasztó 1:1-es balun filléresen előállítható, egyes televíziókhoz mellékelik is. Pici dobozka koax-papa koax-mama csatlakozókkal, benne egy kétlyukú ferritmag és 2x2-3 menet teflonszigetelésű ezüstözött rézhuzalból. -
salazol
őstag
Nem attól búg, hanem a földhuroktól, amit kialakítottál. Erről több topik szólt már.
Valami gép, ami ahifidhez van kötve, védőföldes, nem ''lapos dugós''. Pl. számítógépet kötöttél össze a hifivel vagy a TV-vel. Többféle megoldás van a problémára, de a legkorrektebb az antennajel-leválasztó trafó. Vannak még kondenzátoros megoldások is, nem korrekt, de működik az is. Keress rá itt atopikokban, ''miért zúg'' vagy ''miért búg'' kulcsszavakkal biztos megtalálod a topikot. -
Szaky
tag
Nem vagyok villanymernok, de frankon a koax raz? Ha igen, akkor az UPCseknek kellene szolni, mast nem tudsz tenni. Gondolom a konektorod foldelese rendben....
-
katonag
tag
Az a gondom, hogy az UPC koax kábelének pajzsán feszültség van, de rendesen. Lusta voltam megmérni, de rendesen csíp. Fogdosni ritkán szoktam, viszont ez az állandó DC jel igen kellemetlen zúgásban nyilvánul meg a hifi-n, ha AUX jelet hallgatok.
Mi javasoltok, hogyan lehetne eltüntetni ezt a jelenséget? jelenleg kihúzom az antennakábelt, ha gépről megy film, de ez nem megoldás.
Villanymérnökök, lehet sziporkázni!
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple asztali gépek
- Diablo IV
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HTPC (házimozi PC) topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest