Hirdetés
- Nikon DSLR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LG LCD és LED TV-k
- Autós kamerák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Mik ezek az új monitoron?
- Milyen notebookot vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz tordaitibi #40348 üzenetére
"es megszuntetni a hibat amit szorgalmasan logolt, 14 gigaig."
Azért az eléggé user error
Mondjuk a 100GB windóz is az. És helyelfogyástól minden OS megáll
Igazán durva az az Alpine. Egy Debian alaprendszer karakteres felülettel, minimálban használhatóra kb. 2GB. Egy Alpine 130MB"Nincs rendszer amit neha ne kene manualisan gatyaba razni."
Csomót láttam, ami évekig ment anélkül, hogy ilyen baja lett volna. Mondjuk azok minimál AIX-ok, Linuxok voltak szervereken, néha patchelték, meg újraindították.@gyulank : Nekem csak egy backup, aztán a leveleket lerántja a Kmail a Gmailről.
Böngészőn meg nem nagyon szoktam állítgatni, pár könyvjálző + jelszó export, import, adblocker, Ghostery, ennyi.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz gyulank #40346 üzenetére
...ha máshol vannak az adatok, akkor is kész van
A beállítások megtartása is olyan, hogy vagy jó egy proginak az, ami a /home-ban van, vagy nem. Mondjuk nem próbáltam még, de egy desktop gépen elég sok mindenféle szokott lenni, hogy az új verzió konfigja összeakadjon azzal, ami a /home-odban van, ezzel legalább annyi macerát generálva, mintha belőnéd nulláról
Nem beszélve azokról a dolgokról, amiket amúgy is a /etc-ben konfogolsz... Újrarakás előtt ezeket pl. menteni szoktam, csak vissza kell tenni őket a helyükre, ha nincs egyéb változás.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz gyulank #40344 üzenetére
Nekem kb. 6 éve van egy Kingston 128-as SSD-m, azóta arról megy a masina. Mondjuk a swap nem azon van. Kb.100GB van tele rajta, abból kb. 15 az OS, 5-6 a levelezés, meg az ilyen thumbnail, stb., amit a Rawtherapee meg a Dolphin odagenerál, meg az a pár cucc, amit a /home-ban tartok, a többit egy virtuális WIn10 foglalja (ami csak azért van ott, hogy legyen helyben is).
Amúgy nem csak a /home használható adattárolásra, én csináltam egy /store mount point-ot, ott vannak az adataim, be van könyvjelzőzve a filekezelőben.
-
válasz gyulank #40327 üzenetére
Az exFAT nem naplózó, amúgy én sosem javasolnék exFAT-ot semmihez. Sosem volt egy kifejezetten jó filerendszer.
Én is látom Linuxról az NTFS winyókat, de amíg még volt Windowsom a gépen, és az adatok NTFS-en voltak, mindig volt valami macera vele. Amúgy a "nem látja" akkor van, amikor a Windows Fast Startup-ja nem választja leTöbbit jó kérdés De sztem ha nem formázod, és más FS, akkor szólni fog, hogy nem lesz úgy jó.
"És mi van mondjuk a btrfs-es, aminek frissülő verziói vannak? Frissül az azzal formázott fájlrendszer,"
Szerintem a BTRFS leírásában ez meglesz, a legenyhébb az, hogy nem csinál semmit, csak a régebbi verziót használja tovább.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz inf3rno #40312 üzenetére
Töredezik, a Windows nem választja le, és akkor nem látod, sebességben is lehetnek gondok (bár az régen volt, de gyanítom, hogy a MS sem ül a babérjain), stb. OK, ilyenkor, hogy Windows-szal kell adatot cserélni, muszáj lehet, de ha bármi más lehetőség van, érdemes kerülni.
-
válasz inf3rno #40305 üzenetére
Nekem semmi bajom nem volt vele, igaz, ez még a 18.04 elején települt.
A Davinci elég fullos elvileg, nem hiszem, hogy neked kényelmes lesz.
@gyulank : Windowsra vannak ext filerendszer író/olvasó cuccok (minimum Totalcommander alá). NTFS-t használni nem túl jó ilyenre, tapasztalat A Windowson meg kikapcsolod a Fast Startup-ot, és látod az egészet a Linux alól.
[ Szerkesztve ]
-
válasz inf3rno #40302 üzenetére
Komolyabb videoszerkesztő a Davinci Resolve, komolytalanabból meg van sok, de mind macerásabb, mint a jobb cuccok Widowsra (nem is ismerem nagyon).
Nekem a KDEnlive megfelel a dashcam videókat + timelapse-t vágni, de nem a legkönnyebben használható, na.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz inf3rno #40276 üzenetére
Debianon ez nincs alapból, csak nem jut eszembe, hogy mi kell hozzá. Amúgy asszem nem említetted, hogy Debilen vagy
Amúgy nem anomáliák vannak, csak sokkal könnyebb, és fapadosabb, mint egy Ubuntu. Sok mindent kell utólag feltenni, cserébe sokkal kevesebb egyéb macera van, és sokkal kevesebb bug is. Pl. nem megy helyből a sleep mód a T400-amon Debianon -> pár fw csomag, és már megy is. Ilyesmik.@cigam : Azaz
-
válasz inf3rno #40272 üzenetére
Androidtól függ (Xiaomi-m nincs, nem is volt, de azon talán így ). Bedugod, és az értesítések között ha van egy "Eszköz USB-s töltése", akkor azt nyomkodd.
Ha nem, akkor a beállításokban keress rá, hogy USB...
Esetleg , beállítások, csatlakoztatott eszközök, USB-beállítások, vagy a fejlesztői menüben "USB használata..."A videóban mindegy, hogy MTP-t állít be, hasonló az is, látni fogd a tárhelyet.
Ha nem találod, akkor az Asus Filemanager könnyebb lesz.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz inf3rno #40270 üzenetére
USB-vel a gépre rádug, és beállítod, hogy PTP módban csatlakozzon. Így pendriveként látod a filekezelőben.
Másik lehetőség egy ASUS Filemanager a telefonra, aminek van olyan módja, hogy hálózaton elérhető a telefon egy http:\\ip:port címen (ezt kiírja), és le tudod róla tölteni. (Látod a tárhelyét.)
-
válasz andatti #40258 üzenetére
A frissítések Linuxon nem olyan parák, mint Windowson
Naponta-hetente jün pár új csomag, katt, jelszó, felrakja menet közben, még egy olyan régi vason sem nagyon veszed észre.@gyulank : Gyártója válogatja
Csomó Lenovo billentyűzeten is kint van a festék, mégsem hajlamos kopni, kivéve műkörömtől[ Szerkesztve ]
-
-
válasz gyulank #40253 üzenetére
Nem, ezen volt külön gomb a böngészőben a visszára. Holnap lefotózom, melóhelyen van.
És ott a képernyőn azt a plusz gombot megnyomod, ami mondjuk nem a Sajátgép, hanem, a... bármi.
Amúgy a lekopott billentyűzetre egy billentyűzetmatrica?
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz gyulank #40247 üzenetére
https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/proc_setting-key-shortcut/
Ez alapján (az mindegy elvileg, hogy Fedora, vagy más, mert a Gnome az Gnome).
Előttem meg most nincs Gnome3-as semmi, ahol lehet, ott KDE van vagy Cinnamon Bár délután lehet meg tudom nézni egy Gnome3-as gépen.Ha megvan, hogy be tudsz állítani a plusz gombokra műveletet, akkor kitaláljuk, hogyan lehet alvást/egyebet tenni rá.
(Közben kipróbáltam, a
systemctl suspend
kérdés nélkül levitte alvásba. Tehát azt állítsd be a plusz gombra, amire az alvást akarod.)[ Szerkesztve ]
-
-
válasz tordaitibi #40243 üzenetére
Nekem is volt pár ilyen köröm anyámnál, hogy az asztalit lehessen kapcsolni billentyűzetről, azon pl. volt dedikált sleep gomb, power gomb, de a bekapcs sehogyan nem ment, akármit csináltam
-
válasz tordaitibi #40241 üzenetére
Simán a plusz funkciógombokra (amit írt, hogy van a billentyűzeten filekezelő meg ilyesmi gomb) rá tudja tenni a sleepet Shortcut kezelő megérti.
"Talán működhet ha megtalálod a sleep ascii vagy gépi kódját,"
Még csak az sem kell, kipróbáltam, a T430 hangerőgombját is észreveszi, lehet rá egyedi videlkedést állítani. Onnantól meg csak egy poweroff.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz gyulank #40234 üzenetére
Ja, kevertem kicsit. A spec. gombra tegyél egy shortcutot, amivel indítasz egy poweroff vagy sleep parancsot. Ehhez talán még showkey sem kell.
Legalábbis itt a KDE simán vette a hangerőgombot billentyűparancsnak.A régi billentyűzettel nézd meg, hogy mi adja a megfelelő számot, de jó esetben nem fog ütközni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz gyulank #40231 üzenetére
Ez segíthet - csak ki kéne találni, mit küld az a spec. gomb.
A sudo showkey -k nekem szépen hozta a laptop hangerőgombjait is.[ Szerkesztve ]
-
válasz andatti #40229 üzenetére
Csak ötlet volt. Ubuntuból asszem már nincs 32 bites, így nem is tudsz mást tenni. Debiant meg nem mondanék kezdőnek, abból pl. van.
A 32-essel annyiban jársz jobban, hogy kisebb rendszerigénye van egy minimálisan. Különben kb. ugyanaz."Mivel tavalyi elvileg meddig nem kell hozzányúlni?"
MX-hez nem tudom, Ubuntu LTS-ek 3 vagy 5 évBillentyűzetet lehet állítani, és ott. Viszont le kéne írnod, hogy mi a baj és hol, mert ebből csak sejtem, hogy valamilyen másik gépre bejelentkezel (de mivel?) és ott eltér a kiosztás?
-
-
válasz andatti #40225 üzenetére
Itt az a feature, hogy a 10 éves OS helyett kapsz egy teljesen aktuálisat. Biztonságos, nem akad fent weboldalakon, stb.
Amúgy a 32 bites sokat dob a sebességen, gyak. a T400-ason azért cserélődött a 32 bites Debian 64-esre, mert az RTL Most nem ment rajta (nincs lejátszó 32 bitre ahhoz a streamhez, amit használnak )Videót meg próbáld meg, rosszabb nem lesz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #63718632 #40219 üzenetére
Nemtom, mostanában csináltam gépeket ilyen specifikáció körül, és nem volt ilyen jellegű baja.
A CPU limit is OK, lassít, na de ilyet nem csinál, hogy induláskor hányja a hibákat (tényleg érdekes lenne az a hibaüzenet indulás közben).
Amúgy a böngészésen kívül tényleg elvan 4GB-ban egy Cinnamonnal pl., de a Gnome Shell fogyasztását sem láttam vészesnek. Igazából anyámnak 4GB + Gen3 Core i aljaprocis laptopot raktam össze (Pentium G 2020?) , és SSD-vel szódával elmegy. A saját Core2-es T400-amban 8GB van, az se kapkod, de másodgépnek jó.[ Szerkesztve ]
-
válasz #63718632 #40216 üzenetére
Ebben én nem látok szerencsére hw hibát. (Ezek a kernel hibaüzenetei. Ha kattog a winyó, vagy nem ismeri fel az USB-t, vagy szakad a wifi, akkor azt ennek a vége felé látod, és viszonylag érthetően. Pl. ez Windowson nincs, és amikor nem működik egy hardver, akkor zavaró, hogy nem tudod meg, mi baja. Itt pl. kiír olyat, hogy túlzott áramfelvétel az USB porton (túlterhelés vagy zárlat), vagy nem tud kommunikálni (szakadt kábel) meg illyesmik.)
-
-
-
válasz andatti #40202 üzenetére
Nincs.
Kéne a pontos hibaüzenet, de valószínű nem túl jó az a háttértár.
Illetve a dmesg parancs kimenete is jó lenne (ez baromi hosszú, így add ki, hogy
dmesg > file.txt
, és a file.txt tartalma töhet ide).@májkimiki : Mostanában volt szerencsém pár 20.04, 22.04 és neonhoz is, de ilyet normál esetben egyik se csinált, pedig mindben van snap
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz andatti #40195 üzenetére
A 232GB az tök oké egy 240 vagy 250GB-os eszközre, mivel a visszafele kompatibilitás miatt már a 90-es évek óta teljesen idiótán számolódnak a méretek
A sok felette levő az nem létező filerendszer, azok csak file-ok felcsatolva. Ami a valós eszköz, az a /dev/sda, az a háttértár, a sda1 sda2... azok a partíciók rajta. Sr0 a CD.A terminálban amit "nem tudsz kivenni" az a prompt. Általában azt a könyvtárt mutatja, ahol vagy. Mint DOS/Windows alatt a c:\> Ilyen lsblk meg df -h parancsokat tök mindegy, hol adsz ki.
Meg lehet ezeket tudni grafikusan is, csak a fene emlékszik, hogy mit tettél fel, és azon hol van a drive méret (Pl. a Disks/Lemezek menüpont, ha éppen van olyan azon a disztrón, akkor mutatja)[ Szerkesztve ]
-
válasz andatti #40192 üzenetére
"A "Terminálban mond már neki..." sajnos nem értem."
Nyitsz egy terminált, begépeled a cuccot, és enter.Mondd neki, hogy lsblk , az kilistázza, hogy milyen tárolóeszközök vannak, és mekkorák.
Illetve a filerendszer egy fa, és az eszközök (partíciók, bármilyen meghajtókon) abba vannak becsatolva.
[ Szerkesztve ]
-
-
Ahhoz adod hozzá, amihez... tudod Olyan partícióhoz tudod, ami mellett van.
Persze át is lehet helyezni a partíciókat. Tehát ha megfelelően eltologatod, akkor bármelyikjez adhatod.
De ha van elég hely a / -en, és külön van a /home, akkor a home-hoz érdemes, gondolom ott vannak az adataid.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz andatti #40177 üzenetére
MENNYIT?
10GB alatt van egy sima telepítés fullextrázva..."Reminna nekem nem vált be (mert a képernyő közepén egy viszonylag kis ablakban mutatta csak, amit sehogy nem tudtam megnagyobbítani,"
Bal oldalt az ikonokon van a skálázás + lehet állítani felbontástAmúgy fogsz egy Wine-t, és tehetsz rá Total Commandert is, frankón működk, Z: ként látja a Linux / -jét
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz andatti #40171 üzenetére
XP-t ilyesmire szerintem már ne erőltesd. Azon csak a régebbiek indulnak gondolom. Nekem itt a virtuális Win10-en 3.3-as Rufus van, szó nélkül írja az imageket.
Elvileg van belőle portable is.Amúgy igen, valami olyasmi lehet, hogy az imageben a GRUB scriptben olyanok vannak, amiket a régi Rufus által használt GRUB nem ért.
(Bármilyen Linux kapcsán érdemes úgy hozzáállni, hogy nem "valami hibaüzenet" meg "valami verziószám" van, hanem ha ezekre az üzenetekre rákeresel, akkor konkrétan meg fogod tudni, hogy minek van baja, és milyen megoldásai vannak, hacsak nem valami nagyon új dologról van szó.)
[ Szerkesztve ]
-
válasz Rick3D #40167 üzenetére
Amúgy tutira nem lenne űrtechnika a megoldása, de ott kéne hozzá lenni
@tordaitibi : Ennyi RAM-mal mind a kettő inkább a winyót reszelte, mint futott. Volt ilyen kiépítésű gépem Service pack nélküli XP még valahogy elment 128-on, de az se szerette.
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #40165 üzenetére
128 meg 256-tal tetű volt. Pláne egy SP2.
Android meg 10GB...? A 18-as Lineage 18 telepítője 800Mb. Telepítve sincs 10GB...
A friss A5 2017-emen a Lineage 18 telepítése után + appok felpakolva, 25GB szabad a 32-ből.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz tordaitibi #40163 üzenetére
Nekem is van ilyenem, de ha a Microsoft tárolójából teszed, akkor frissül. Szoktam röhögni, amikor ilyen 130 megákat húz le.
-
válasz Rick3D #40158 üzenetére
Nem, ettől sem lesz jobb.
Samba esetén a Linux oldali megosztás (tehát ha egy másik OS-ről oda akarsz írni, vagy onnan másolni) azon borulhat, hogy a könyvtár, amit megadtál, nem írható a Samba-nak.
Nekem ennyi az egyik megosztásom a /etc/samba/smb.conf-ban (Ubuntun)
[cuccokz]
comment = Cuccokz
path = /store
guest ok = yes
read only = no
Ha ennek a path-jának olyasmit adsz meg, amin 777 jog van, akkor ugyanelég gagyi beállításokkal, de kéne tudnod írni bele.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Rick3D #40155 üzenetére
Amúgy ha virtuálgépen vagy, akkor egyszerűbbek a dolgok. A dualboot mindig macera.
Virtuálgépen meg hálózat van a két gép között, beállítasz egy Sambát, és látják egymást.@Tordaitibi : Windowst meg lehet erőszakolni, hogy írjon rá akkor is, de utána bármi lehet
-
válasz Rick3D #40153 üzenetére
Várjál, most két háttértár között akarsz másolni, vagy hálózaton SMB-n?
"Az egyikre azt mondja a winesre, hogy a win hibernálva van és kopjak lefele."
Fast Startup. Valami akkor ott nem kerek, mert akkor mond ilyeneket, ha még fogja a Windows, azaz nincs lezárva a kötet.[ Szerkesztve ]
-
válasz andatti #40148 üzenetére
Ha jót akarsz, akkor Debian származékot választasz, ha lenne 32 bites Ubi, akkor azt mondanám, ugyanis azokhoz minden bokorban van segítség. Az ott felsoroltak nagy része elég egzotikus cucc.
Amúgy a felsoroltak közül tényleg : Mint. Az hasonlóan felhasználóbarát, mint az Ubuntu.
@tordaitibi, sima böngészésre jó ez, Youtube meg pl. a P8600-on fullHD-ben éppen elmegy. Böngészőből, és hát van Minitube, stb...
-
válasz andatti #40146 üzenetére
Ha nem megy fel rá, azt úgy a telepítő bootolásakor megtudod
32 bites meg van pl. Debianból. Na az aztán gyenge gépekre való (Viszont full fapad, persze GUI van, meg böngésző is.)
A kép alapján valami Core2Duo vagy Pentium Dual-Core, azok meg 64 bitesek.
Pl. az egyik proci amivel azt a gépet szerelték, az Intel T4500.
Nekem is van egy Lenovo T400-am P8600 mobilprocival, az is 64 bites, bár a Debian nem kapkod rajta, de szépen megy. A 32 bites meg kifejezetten gyors volt.A betűk méretét adott felbontáson is állíthatod (dpi).
Amúgy a Windowson nyiss egy parancssort, és mondd neki, hogy systeminfo, vagy wmic cpu list , ezek pontos típust mondanak.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz tordaitibi #40137 üzenetére
Nemtom, de ha alkalmazza, és tudod a rendszergazda jelszót, akkor lehet használni.
-
-
-
Cinnamont neki...!
X és L nagyon fapad, és annyival nem gyorsabb. OK, XP-vel egy szinten vannak, de még egy Win7 után is maceraMutogatni való hater díszpinty
-
-
-
Párti én sem, csak használom, ha az a jobb megoldás .
VNC nem is arra való, hogy pl. szervert managelj vele. Nekem pl. arra kell, hogy a saját laptopomat elérjem távolról, a NAS-on meg azért van, mert egy időben próbálgattam, hogy gördülékenyebb-e azon böngészni a képeket, mint X forwardon, vagy webes filekezelőn. És egyiken sem fut folyamatosan, csak amikor kell
De néha a saját gépem is elérem X forwardon, pl. ha asszony lefoglalja, én meg mégis akarok valamit csinálni, amit a tartalék laposon nem tudok[ Szerkesztve ]
-
Ahogyan az RDP-t se, de amúgy a VNC-nél hatékonyabb így is. És áttolható az RDP is SSH-n.
Viszont nem egészen ugynaz a kettő. A VNC csak a képet húzza át, ami a monitorra menne, az RDP-n meg egy full login megy le távolról."Az asztalt méretezi át vagy az átvitt képet méretezi át, mert én még csak ez utóbbival találkoztam. "
Az átvitt képet. Az asztal akkora, amekkorát beállítasz.Mondjuk tök headless gépnél nem is biztos, hogy kell ilyesmi, amivel az egész asztalt átviszed, X forwarding tök elég. Mondjuk sávszél, meg prociigénye van annak is rendesen...
-
Van, integrált a NAS-ban. (A saját laptopom is elérem így, azon persze mindig van kijelző, de a NAS-on nincs.)
A VNC belső hálón nekem elmegy, amúgy SSH-n tolom át. Viszont az Xrdp ilyen szempontból tényleg jobb, és kisebb a sávszéligénye is talán (nem mértem).
Az asztal méretezése a VNC kliensen múlik, a Tight pl. tudja.Mutogatni való hater díszpinty
-
Hát, nekem még nem kellett ilyen, ha anélkül is megy, akkor felesleges. A NAS-om mondjuk 18.04-en van, nincs rajta monitor, de VNC van.
(Nyilván ha kell, akkor kell).Xrdp-n nincs olyan, hogy látszik a monitoron is, hogy mit csinálsz, de ebben az esetben nincs is min.
-
-
-
válasz ubyegon2 #40066 üzenetére
Pinephone az egyik fő platformja a Postmarketnek.
ROM felrakás telefonfüggő, hogy miről megy : Samsungra van Heimdall, ami Linuxokról simán műxik (ld. még a Lineage install leírást), de én annyit szoktam, hogy a recoveryt ráflashelem bármiről, utána a ROM már ADB sideloadon megy.
Amúgy pl. Samun van OEM unlock a developer menüben.
[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #40062 üzenetére
A Cyanogenmod egy cég volt, akik nyílt Androidot is adtak ki, meg gyártóknak is csináltak OS-t. Miután bedőlt, a közösségi része megy tovább LineageOS néven.
Sajnos ez azzal jár, hogy official már nem sok telefonra van ahhoz képest, amennyire régen volt, de azért lehet találni.
Az unofficial semmiben nem különbözik egy bármilyen főzött ROM-tól, de az official azért jóféle, napi/heti/havi updatek, rendes működés (tehát nincsenek rejtélyes hibák, ilyesmik), stb.
A Samsung S5-öm 4.4.4-gyel jött ki, most a Lineage 18 (Android 11) van rá, és még supportált Gyári verzióból 6-os Android volt az utolsó.Amúgy a PostmarketOS érdekes még, az egy rendes Linux telefonra.
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #40059 üzenetére
Amúgy Lineage official ágat mindenre Eseteg AOSP
Nincs bloatware, nincsenek a Pistie ROM-ok idióta hibái, működik, frissül, hosszú távon támogatott.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
-
válasz ubyegon2 #40031 üzenetére
Tudom, dolgoztam sudoval melóhelyen eleget (mármint jogadásokkal )
Csak üres alatt arra gondoltam, hogy konkrétan nincs root jelszó, hanem egy enterre belép (ld. még Apple) - nem arra, hogy lockolt, és nincs jelszava (ami helyes).[ Szerkesztve ]
-
-
válasz #63718632 #40026 üzenetére
Persze, hogy kihagyhatod, azt csinálja, amit akarsz. Ha azt akarod, akkor üres lesz.
A feltételezés az, hogy feltelepíted, ahogyan szeretnéd, és alakítod utána, ahogyan szeretnéd. Nyilván a nincs sudo joga a usernek, az akkor értelmezhető, ha valaki úgy telepíti fel neki, hogy nem tud (vagy csak korlátozottan, tehát nem ALL:ALL) susogni.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz tordaitibi #40022 üzenetére
Azért egy
list disk
vagylist partition
sokat segít adiskpart
ban , így be tudja azonosítani, hogy jót akar-e kiválasztani gyaluláshozMutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz tordaitibi #40012 üzenetére
Feltörni a cuccaidat, vírust kapni (Linuxon nem is sok eséllyel fogsz utóbbit) nem attól fogsz, hogy nincs képernyőzárad. Hálózat felől másképp megy egy hackelés. Általában nem úgy, ogy megvan a jelszó, egy biztonsági rés pont attól rés, hogy nem kerül elő jelszó, max., a végén, mert azt akarod lelopni.
Volt ilyen hiba a vi-ban, hogy promptot kértél a vi-ból, és root tudtál lenni. Csak úgy. (Tizenéve javítva van.)
Ha meg valaki fizikailag hozzáfér az adattárolóhoz (értsd, ellopta) akkor csak idő kérdése megtörni."Az utcai nagykapu ha otthon vagyok, nyitva, a kocsimat se zárom be ha a faluba leugrok valamiért a boltba, otthagyom lehúzott ablakkal"
Azon a helyen lehet, hogy megteheted, máshol nem biztos, hogy menneAmúgy @májkimiki : arrról volt szó, hogy nincs admin jogod, tehát nem tudsz emelt jogokat szerezni
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #40009 üzenetére
Na ez az
Amúgy a felhasználók sokkal kevésbé tartják idegesítőnek a sudo-zást (grafikuson is), mint az UAC-t.
Valószínűleg azért, mert Linuxon nem foglalja le a teljes képernyőt, meg mert alapvetően nem (látszólag) random kéri.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
-
-
válasz gregory91 #39994 üzenetére
Az a jobbik eset, de valahogy az integráció sosem jön ki. Azaz nekem eddig nem jött . Pl. a serverre rakott XFCE -n nincs networkmanagerem, illetve nem lát semmit.
@ubyegon2 : "vagy úgy hagyjuk a rendszert, ahogy az install feltelepíti. "
Alapból nekem is ez, ugyan rohadt sok minden fel van húzva a napi használós T430-ra, de az alaprendszerbe nincs nyúlkálva. A virtuálhost, NAS, homeserver meg annak lett összerakva, ami, annyi belenyúlással, ami ahhoz a funkcióhoz kell.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz tordaitibi #39986 üzenetére
Zsír Nem mondom, hogy nem megy, csak valami baja mindig van a plusz felületeknek. Akár annak is, hogy Server kiadásra GUI-t teszel (három ilyenem van, egyik kókányabb, mint a másik, csak ott ugye pont nem érdekes).
-
-
válasz #63718632 #39967 üzenetére
Soseleszjó, az a baj Arra jutottam, hogy ha valamire nincs eleve összereszelve az az asztali környezet, hanem utólag teszed rá, sosem fog teljesen jól működni.
@urandom0 : Azaz, ez gáz. Bár igazából bármi Unix származék, az "ezt akartad, hát nesze" alapon működik...
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
válasz gyulank #39940 üzenetére
Otthonra semmire nem jó.
Nagyobb cégek windózos környezeteiben az adja a hitelesítést (is).[ Szerkesztve ]
-
Valószínűleg nem egészen úgy működik az X képernyő egy monitor nélküli gépen, mint amúgy (Értsd, az XFCE display settings nem észlel valódi képernyőt.)
A VNC kliens mibenléte tök mindegy, az csak kliens. Nekem is Tight van, megy az rendesen.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
válasz tordaitibi #39932 üzenetére
Samsung, valósznűleg MTP módban, elég macerásan lehet rá másolni. Valószínűleg Windowsra másképpen csatlakozik.
Nekem a céges telefonom A51-es, céges telefonmanagement megoldással és policykkel súlyosbítva -> MTP-n tudom olvasni Linuxon (ha a telefon a host), írni sehogyan. A céges Windowsszal megy, mert ugye az is céges, ott eddig engedve volt.
Amúgy szokott ezen segíteni, hogy
- telefon vezérelje az átvitelt (egy ideig nekem is ment, amíg vagy a Samsung, vagy a melóhely nem tiltotta)
- nem dobálja fel a telefon folyamatosan, hogy engedélyezed-e a csatlakozást? nekem igen és akkor pont ez történik, a telefon állandóan újraindítja az átvitelt, és a megnyitott filekezelő nem fogja látni a tartalmat, mert már régen vége annak a sessionnek, amire az az ablak nyíltMutogatni való hater díszpinty
-
Quemu/KVM alatt tuti települ az XP, van itthon telepítve
Amúgy még a komplett Vmware ESXi is jó lehet neked (inygenes home licenccel).
A Vmware Player nem igazán való ilyesmire, az annyira való, hogy a saját gépeden 1-1 gépet nyomogass. Annyi előnye van, hogy ESXi-re egyben át tudod tolni az imaget.Mutogatni való hater díszpinty
-
Alkalmazásflotta XP-n 2022-ben?
Amúgy ezt pont meg tudod csinálni KVM-en, vagy Dockeren, vagy Kubernetes-szel (mármint több kliens egyidejű kezelését, csak ahhoz nem a Virt-manager kell, hanem pl. le lehet scriptelni), míg a Vmware Player (ha arra gondolsz amúgy) pont nem arra való, hogy lehessen a műveleteket automatizálni.
Azért egy ilyen cucc, hogy sok gépet egyszerre adminisztrálni, pláne Windowst egy virtuális környezetben, nem triviális, ne várd, hogy lesz rá hirtelen 3 kattintásos módszerA gond ott kezdődik, hogy a virtuális gépeket kezelő szoftver az virtuális gépeket kezel, a vendéggépre nem nagyon szokott lenyúlni egyik sem (se a Vmware cuccai, se a KVM, Hyper-V-t nem tudom). Ha a klienseken akarsz valamit beállítani tömegesen, és a kliensek XP-k, akkor a konkrét bekapcsolást meg tudod oldani tömegesen a host oprendszerről (ha nem is pl. a Virt-managerrel, de egy 10 soros script megoldja), de onnantól kezdve a vendéggépeket olyasmivel kell elérned, ami gépek távmanagementjére való.
Illetve meglehetősen nehéz úgy megoldást keresni, ha minden kommentben felmerül valami új igény, amit általában kereskedelmi megoldások tudnak
[ Szerkesztve ]
-
Figy, Virt-manager-rel az egész desktopos macerát el is felejtheted, abból teljesen tudod kezelni a virtuálgépeket.
"hogyan fog az a szerverre kerülni "megfelelő" módon, mármint hogy futni tudjon?"
scp -C imagefile.neve user@szerver.címe:/könyvtár/a/szerveren/ahova/teszed
Tök mindegy kb. hova rakod, mert gép létrehozásakor megadod neki, hogy honnan vegye a létező HDD-t.Mondjuk talán az XP elhasalt nekem bootkor, mert annyira más hardvert kapott, de egy próbát megér. A lényeg a Win10 meg az Android fejlesztős gépek voltak, azok pöcc-röff mentek.
[ Szerkesztve ]
-
"Van arra támogatásom, hogy a vmplayer image-eit alapból futtatni tudjam, "
Lehet konvertálni - tavaly áltam át Vmware ESXi-ről itthon KVM-re, szépen át lehetett nyomni az imageket .img-be.Runlevel : szerintem nem jó leírást nézel. Systemd -hez valót nézz, pár éve már a Debian-ok, és ebből következően az Ubik is arra épülnek.
Amúgy nemtom most milyen változat van ott, de alapvetően egy asztali környezet telepítése ennyi (mondjuk KVM-ezéshez tényleg nem kell)
https://phoenixnap.com/kb/how-to-install-a-gui-on-ubuntu
https://www.configserverfirewall.com/ubuntu-linux/install-desktop-on-ubuntu-server/
Kb. ennyi ám, nem annyira kell állítgatni semmit. Ezzel lesz X-ed is.[ Szerkesztve ]
-
Nem kell.
Mint mondtam, a virtuálhoston nincs desktop Monitor sincs rajta.
Ha felteszel egy Qemu/KVM-et, akkor ssh-n tudsz a géphez kapcsolódni a Virt-manager-el, és onnantól kezdve abból GUI-n kezelni a virtuálgépeket. Létrehozni, telepíteni, nézni a konzolt, stb. Tehát nem kell a host erőforrásait a GUI-val fogyasztani (nem eszik sokat, de nincs rá szükség).
A portokkal sem kell macerálni, mert SSH-n megy. (Esetleg ha a Spice vagy VNC igényel valamit, de talán azt sem.)Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Valahogy így
Ez a Virt-manager : látszik, hogy van egy virtuálgép a sajátomon is, meg csomó a hoston
WinXP fut virtuálisan a hoston, Spice konzolon látszik (ez a beépítettje a Virt-managernek)
Ez maga a kapcsolat, paraszt módon a host root userébe, kintről úgysem elérhető
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 11
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Nikon DSLR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LEGO klub
- Ukrajnai háború
- Politika
- LG LCD és LED TV-k
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest