-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #36394 üzenetére
Mint feljebb írtam, ki tudod menteni fájlba az infókat, még ha nem is látsz semmit.
-
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #36392 üzenetére
Én nem vagyok facebook-on.
-
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #36390 üzenetére
Ezek információk. Jó lenne megtudni, mit ír akkor, amikor csatlakoztatva van a TV.
-
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #36386 üzenetére
A tükrözést mindenképpen kapcsold ki, amíg csak próbálkozol.
Az xrandr (majd Enter) a Terminálba írandó parancs, ami kilistáz egy rakás cuccot.
Megpróbálhatod az xrandr > file.txt parancsot is és majd csak akkor nyomsz Enter-t, amikor csatlakoztattad a HDMI-t. Még ha fekete is a képernyő, ez kimenti a file.txt fájlba a fontos információkat. -
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #36384 üzenetére
Nincs esetleg dual VGA a gépben?
Mit látsz a Képernyők menüben, miután csatlakoztatod a HDMI kábelt?
Az xrandr mit mond (lehetőleg pastebin-re tedd fel)? -
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #36378 üzenetére
Videókártya?
-
lev258
veterán
válasz
ftamas0201 #36346 üzenetére
Nem mondom, hogy ez megoldja minden gondodat varászlatos módon, de a helyedben eleve nem a 19.04-et választanám, hanem egy LTS verziót. Aztán lehet tovább keresni a problémát, ha lesz még.
-
-
lev258
veterán
válasz
bodnar10261 #36275 üzenetére
Ez elég hirtelen jött.
-
lev258
veterán
válasz
bringasisti #36032 üzenetére
Maga a HP egy jó ideje foglalkozik vele. Vagy a hplip-en keresztül,vagy ppd fájllal. Persze nem minden típus támogatott. Én tegnap egy gyors kereséssel úgy láttam, a te típusod már évekkel ezelőtt is működött. Én a helyedben megnézném azokat a leírásokat.
-
lev258
veterán
válasz
bringasisti #36029 üzenetére
Jó esetben már eleve telepítve van a rendszeren. A Nyomtatók menüpontot nézted, ott próbáltad hozzáadni?
-
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz
cooi11 #35565 üzenetére
A Digi topikba kellett mennem, hogy lássam, routerrel is próbálkozol. Jó lenne pontos képet kapni, milyen összeállítás van most.
Egyébként javaslom felrakni valamely másik Ubuntu variánst. Előfordul, hogy a hálózati beállítások elérését kissé megbonyolítják. pl. Ubuntu MATE alatt hamar megleled a DSL-t is -
lev258
veterán
Korábban már azért javasoltam az AMD-t, mert annak a nyílt driver támogatása nagyon jó és még sokáig rendelkezésre fog állni.
Ha Nvidia-t akarsz, akkor megnézném a honlapjukon, melyik driver verzió támogatja a választott kártyát és mikor adták ki az utolsó drivert belőle. -
lev258
veterán
Arra gyanakszom, hogy a 18.04.2-höz már nem jó a driver. Valószínűleg a 18.04.1-hez is már speciáis (egyedi) patch-et kapott, mivel 2017-ben lett kiadva (a kernel és xorg verziók lényegesek a zárt működése szempontjából). Szóval igen, régebbi rendszerekkel még egy ideig működhet, de hosszú távon érezni fogod a hátrányait.
-
lev258
veterán
UEFI-t használsz? secureboot ki van kapcsolva? Melyik sorszámú zártat próbáltad feltenni?
Ha telepítéskor a magyar nyelvet választod, akkor minden másnak is magyarnak kell lennie (a billentyűzetkiosztásnak is), persze pár csomagot még fel fog tenni a teljes "magyarításhoz".
Igazából egy AMD kártyával jobban járnál, mert valószínűleg teljesen meg fog szűnni a támogatása ennek az Nvidia kártyának, nem lesz frissebb zárt driver hozzá (ami a frissebb rendszerhez kellene). -
lev258
veterán
válasz
pinnacle #35455 üzenetére
A GMT teljesen másra vonatkozik.
A probléma gyökere az, hogy az UTC univerzális idő, amit persze korrigálni kell időzónákkal, míg a lokális időzónánként mást mutat alapból, nincs valamiféle közös pont, viszonyítási alap.
Azért tud beállni később, mert időnként szinkronizál interneten keresztül. Ettől még nem javul meg, minden indításnál újrakezdődik. -
lev258
veterán
válasz
pinnacle #35449 üzenetére
A gond általában abból adódik, hogy Linux alatt UTC-t használ a rendszer, míg Windows alatt a lokális idő az alapértelmezett. Ezért szoktak elcsúszások lenni. Valamelyik rendszeren át kell állítani a másikra. Neten van róla egy rakás leírás. Én az UTC-t javaslom mindenhol, az általánosabb. A lokális idő igazából egy Windows maradvány, ami az internet egészét tekintve kisebbséget képvisel (és nem preferálják).
-
lev258
veterán
válasz
pinnacle #35436 üzenetére
Csak felületesen követtem a dolgaidat, de nekem nincs bajom az online videókkal. A flash-t meg már száműztem egy ideje. És nem telepítgettem extra dolgokat.
Jó lenne tudni, hogy alapból nálad melyik videókártya működik. Mert az Nvidia-hoz mindenképpen kell a zárt driver. -
lev258
veterán
válasz
MoRT2195 #35380 üzenetére
Nem tudom, elhangzott-e már konkrétan, de én leírom.
Annak, hogy van egy Ubuntu előtelepítve a gépre, semmi köze nincs ahhoz, hogy a Windows telepítése nem megy zökkenőmentesen. Pontosan úgy kell kezelni, mintha semmi nem lenne rajta, vagy épp egy másik Windows verzió lenne rajta. Tehát a megoldások keresésekor is eszerint kutakodj (pl. Windows fórum). -
lev258
veterán
válasz
papafater197 #35252 üzenetére
Szia.
Próbáld ezzel: [link]
Remélem nem lesznek függőségi gondjai. -
lev258
veterán
válasz
papafater197 #35245 üzenetére
Érdemes a Minitube-ot a saját honlapjáról beszerezni, ott .deb fájl lesz a futtatható "install.exe".
-
lev258
veterán
válasz
papafater197 #35242 üzenetére
Melyik verzió és honnan van?
-
lev258
veterán
válasz
papafater197 #35239 üzenetére
Lubuntu
Youtube-hoz pedig a Minitube programot nézd meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Renault, Dacia topik
- DOOM - The Dark Ages
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- BestBuy topik
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest