- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Akciókamerák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lev258
veterán
válasz laszlohu #21255 üzenetére
Az mit takar, hogy frissített? Nem a menüpontot használtad?
Amikor elindult a rendszer, nyomj Ctrl+Alt+F1-et (vagy F2-t). Jelentkezz be parancssorosan a neveddel, jelszóddal, majd sudo apt-get purge nvidia-current parancs. Újraindítás után (sudo shutdown -h now kikapcsolja) elvileg rendben lesz megint.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz laszlohu #21253 üzenetére
Ez igaz. Ettől még én és sokan mások használják megelégedéssel.
A zárt Nvidia driver-t a További/Egyéb illesztőprogramok menüben tudod felrakni.
A Linux-os flash fejlesztése már jó ideje leállt, az Adobe is unja már az összes flash-t. A HTML5 célja kiváltani valamikor.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz laszlohu #21251 üzenetére
Várjál.
A zártnak nincs köze a Mesa-hoz. Az neked azért kell, mert a nyílt Nvidia driver teljesítménye sajnos elég gyenge. Ha felteszed a zártat és az Nvidia-t használod, könnyen lehet, hogy nem lesznek Chrome problémáid. Amúgy csak kérdem, Firefox alatt rendben működik?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz laszlohu #21248 üzenetére
Melyik videókártyát használod? A zárt Nvidia driver fenn van?
A kernelfrissítés még nem hozza magával a Mesa frissítést. LTS rendszeren van HWE frissítés egy külön gombbal. Ez friss rendszerben jelen levő kernelre és Mesa-ra frissít (ha már megtörtént a backport).[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz SektorFlop #21209 üzenetére
Kezdőknek általában LTS ajánlott,a legfrissebb verzió meg végképp nem való, inkább csak próbálgatásra. A disztribúciófrissítés meg, bár az esetek többségében gond nélkül zajlik, okozhat meglepetéseket.
-
lev258
veterán
Lesznek itt még érdekes dolgok.
Bye bye .debUbuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
Az LTS verziók hosszú ideig támogatottak és frissülnek (évekig), míg a köztes kiadások csak 9 hónapig. A köztes kiadások jellemzően az újdonságok kipróbálására, tesztelésére irányulnak, míg az LTS-ekben a stabilitás, kiforrottság kap hangsúlyt.
Itt a stabil alatt nem azt kell érteni, hogy pl. a köztes kiadások minden második nap összeomlanak.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz t72killer #21114 üzenetére
Az Optimus annyiban működik, hogy lehet váltani a videókártyák között, illetve lehet programot indítani a dedikálttal. Viszont nem váltogatja automatikusan a kettőt. Energiagazdálkodáshoz vannak extra programok (tlp, laptop-mode-tools), amivel lehet tovább finomítani.
-
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21064 üzenetére
Persze, majd ha lesz időd meg egy géped szórakozni vele, szólj nyugodtan, aztán végignézzük. És akkor vagy privátban, vagy a Mint topic-ban.
Kicsit későn kapcsoltam, hogy át kellett volna vinni a diskurzust.
Ja, és Cinnamont lehet Ubuntu alá is tenni.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21062 üzenetére
Csak ezzel az a gond, hogy még nem találkoztam a problémáiddal, pedig most is Mint-en vagyok és nem egy Mint került ismerősök, szülők kezébe is. Mágikus kezeid vannak.
De komolyan, én adnék neki még egy esélyt és újra végigmennék azon, amit eddig csináltál. Csak szépen, óvatosan.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21057 üzenetére
Hűha. Hát tényleg nem tudom, mi lett azzal a rendszerrel. Nagy gond lenne újrarakni? Továbbá javaslom a Systemback alkalmazást, amivel biztonsági mentés készíthető akár az egész rendszerről.
A ma estéd szabad? A telepítés megvan 10-20 perc alatt. Amúgy az ISO-t honnan szedted?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21050 üzenetére
A beállításaiban ki lehet kapcsolni az effekteket. Milyen videókártyád van? Általában elég gyors, főleg a kikapcsolás. Az előzőben írt qarecorder valójában csak qarecord, másik egyszerű lehetőség pedig [link].
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21043 üzenetére
Jelenleg gőzöm nincs, hogy sikerült eltüntetni a boot témákat nálad, de a linken az is szerepel, hogyan lehet másikat telepíteni. Itt találsz párat: [link]
Ha már így sikerült, merj valami mást használni.
pl. qarecorder[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21041 üzenetére
Az okát én se értem, mert a splash screen csak úgy nem szokott cserélődni. Mindjárt keresek egy linket, hogy visszaállítsd.
[link]
1. To change the default splash screen
HXY: ne aggódj, nem törték fel. Minden egyes bejelentkezett tty-hez és Terminálhoz egy új "user" van, de az még mindig te vagy.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Ezzel az a gond, hogy a gép, amin használni akarod, nem bírja (a Unity-re gondolsz). Valami kis igényű rendszer (és grafikus felület) kell, ami csicsamentes. Ahogy látom, a géphez ajánlott rendszerek között ott a régi Fedora is (6-os, 7-es).
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz devil2k #20958 üzenetére
Én sha vagy md5 sum-ra gondoltam elsőként, ha az is egyezik az azonos fájloknál, akkor nem tudom elképzelni, hogy gond lenne.
Gaben92: Nagyjából jó nyomon vagy.Amire majd figyelni kell, hogy Ubuntu telepítésénél a Más opciót kell majd választani, nem a Windows mellé automatikusan. Így minden partícióra be tudod majd állítani, amit kell, és az EFI partíciót és be tudod jelölni. Ha hosszabb távra tervezel, akkor inkább 14.04-et javasolnék, és természetesen telepítés előtt próbáld ki.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
Az 1 óra valóban kevésnek tűnik. Egyáltalán az Intel-t használja jelenleg? glxinfo|grep OpenGL megmondja. Melyik rendszer? Hogyan próbáltad az Nvidia drivert telepíteni?
(csak megjegyzem, Intel drivert nem volt szükséges telepíteni)[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20826 üzenetére
Azért raktam off-ba magamat, mert a vitába nem akarok beszállni. Szakmai oldalról már leírtam, amit lehetett. És ismétlem, ez hcl kollégának is szól.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20822 üzenetére
Már kicsit unom ismételni magam, de már írtam, hogy nem is a dokumentáció hiánya okoz különbségeket, hanem a fájlrendszerek és az, ahogyan a fájlokat kezelik. Erről lehet mondani ezt, meg azt, de a lényegen nem változtat. Egyébként az extra lassú sebességre is már írtam egy lehetséges megoldást, ami szintén az alapkülönbségekben rejlik.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20794 üzenetére
Nálam Mint-en lehet választani, és emlékeim szerint Ubuntun is. [link]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20792 üzenetére
Próbáld meg a Lemezkezelővel. A GParted kezeli, de nem tudja létrehozni.
Amúgy ezt nézegettem TV-vel kapcsolatban: link[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20788 üzenetére
Az exfat-hoz is fel kell tenni a szükséges csomagokat, viszont szerintem a TV nem fogja látni. Említettem, hogy vannak TV-k, amik az ext fájlrendszert is tudják kezelni (esetleg kell egy apró trükk is hozzá). Talán érdemes lenne utánanézni.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20784 üzenetére
Nem csak a csomagot kell feltenni neki?
xfsprogs, xfsdump
Bár azt írják, az xfs is naplózó.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20781 üzenetére
Ha valóban ennyire leesik, ott más gond is lesz. Próbáltad másik porttal, esetleg másik rendszerrel? A noatime opciót is javasolják, különösen nagy fájlokhoz.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20779 üzenetére
Pedig ott is lassabb, ezt nyugodtan ellenőrizheted. Pendrive-nál persze ott van még a sync is. Ezt olvasd át: [link], van benne egy rész amiből érthetőbb lesz ez a belassulás dolog.
Eddig amúgy kicsit másról beszéltünk. Én az általános lassúságra gondoltam, te meg a bufferelés miatti extra lassulásra.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20776 üzenetére
Már válaszoltam. Ez nem javítható valami. Egszerűen a különböző fájlrendszerek fájlkezelése és jogosultságai okozzák a differenciát, az ezek közötti konverzió. (Már rögtön kezdhetnénk azzal, hogy miért töredezik az ntfs és az ext miért nem.)
Ugyanezt tapasztalnád OSX-en is.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20772 üzenetére
Ezen nem lehet változtatni, javítani. A fájlrendszerek közötti lényeges különbségek miatt van. A Windows se tudna gyorsan másolni ext-es partícióra. Azt még megpróbálhatod, hogy Linux alatt egy ntfs partícióról másolsz a pendrive-ra. Mondjuk pendrive-nak ntfs nem a legjobb, mivel naplózó. Amúgy vannak tv-k, amik ext-tel is boldogulnak, egy teljesen véletlen kereséssel még olyat is találtam, hogy lehet ezt engedélyezni egyes modelleknél.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Dark Archon #20766 üzenetére
Milyen videókártyád is van? A driver fenn van hozzá (zárt, ha kell)?
-
lev258
veterán
válasz Dark Archon #20750 üzenetére
Persze, mindenkinek kényelmesebb a saját nyelve. Csak a telepítők pont a helyszűke miatt nem tartalmazzák a komplett nyelvi csomagokat, csak egy részét. Ezeket kell utólag még telepíteni. A Zorin kicsit más eset, gondolom van valami saját szerverük ehhez, ami néha leáll.
-
lev258
veterán
válasz Dark Archon #20747 üzenetére
A nyelvi beállításoknál jártál már? Ott szokta felrakni a többi hiányzó csomagot. Az Ubuntu (és a Unity) lényegében egy nagy effekt. Nagyon nem tudod kikapcsolni a csilivilit. Linux Mint-ről meg találsz egy rakás képet, melyik felület milyen, illetve információt, melyik használ kevesebb erőforrást. A Chrome meg nem része az alap tárolóknak, ha jól látom.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Dark Archon #20742 üzenetére
Xubuntu, Lubuntu? Próbáld ki telepítés előtt. Nézhetsz Linux Mint-et is.
-
lev258
veterán
válasz Máté94 #20723 üzenetére
Nem tudom, milyen az UEFI-re felkészített usb, de az Ubuntu telepítő tud UEFI módban települni (a 64 bites). A videókártya váltás már működik egy ideje, viszont nem automatikusan váltogatja, hanem te tudod beállítani, épp melyiket használja, vagy melyik programhoz használjon extra teljesítményt (ha jól emlékszem). Ha hibernálni nem akarsz, nem kell swap (amennyiben van elég RAM-od).
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Máté94 #20721 üzenetére
Milyen videókártya? Szerintem a váltás is megoldható. Ha egyedüli rendszer, akkor 3 partíciót javasolnék + EFI partíció. Egy / rendszerpartíció, egy /home felhasználói partíció és egy swap (utóbbi mérete hibernálás használatától függ). A rendszerpartíciónak elég 30-40 GB.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20665 üzenetére
Nekem is 36-os van, de semmi baj a Skype-pal. Linux Mint Cinnamon. Viszont találtam nyomát annak, hogy XFCE-n lehet ilyen hiba (neked az van).
[link][ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #20663 üzenetére
Erős a gyanúm, hogy egyedül vagy a problémával (milyen rendszer is?). Annyit azért megpróbálhatsz, hogy átnevezed a Skype rejtett mappáját a könyvtáradban, így elvileg minden beállítása alapállapotra áll vissza.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz bagyusz #20609 üzenetére
Nyiss egy Terminált (vagy Ctrl+Alt+T, vagy Ctrl+Alt+F1 és bejelentkezés). Írd be: less /var/log/apt/history.log
Nézd meg, mi frissült utoljára. Próbáld eltávolítani. Ha esetleg kernelfrissítés volt, megnézheted, korábbi kernellel indul-e a Grub-ból rendesen. Azért egy frissítés ilyet nem szokott csinálni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Valaki1234 #20485 üzenetére
A Windows pontosan mit lát belőle? Tudja használni? Ubuntu alatt a dmesg mond róla valamit?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- Politika
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Külpolitika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Honda topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig