- PCI bővítőhelyet elfoglaló Icy Dock mobilrack M.2-es SSD-knek
- Elon Musk járatára váltott jegyet a legújabb magyar műhold
- Viszonylag olcsó, 26,5 hüvelykes QD-OLED monitor bukkant fel az MSI kínálatában
- Jönnek az egyes, problémákkal küzdő ASUS ROG noteszgépek kipofozott BIOS-ai
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Milyen notebookot vegyek?
- Jönnek az egyes, problémákkal küzdő ASUS ROG noteszgépek kipofozott BIOS-ai
- Hobby elektronika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Új hozzászólás Aktív témák
-
yolan
őstag
válasz
Cthulhu Dawn #12238 üzenetére
Nem. Gyakorlatilag semmi nem fog annyira lehűlni, hogy tényleg centikben fagyjon rá a pára, ahhoz, hogy a levegő páratartalma, ami meglátásom szerint, ilyenkor nem olyan durva, mivel nem párolog ebbena nagy melegben szinte semmi, hogy kicsapódjon, és megfagyjon, ahhoz egy legalább 0 fokos felület kéne, ami nem hiszem, hogy lenne, keményebb hideg kell, hogy lecsapódva megfagyjon rajta a pára, pld a -60 fok már elég hozzá
. Persze, a levegő mondjuk -15, ami elég is lenne már hozzá, de tényleg nem fog semmi lehűlni a gépben -15-re, és még légáramlat is lesz, mert gondolom masszívan fogjátok fújatni. Nem lesz para.
Szerk.: én ma ablaknál teszteltem, nyitott ablaknál, egy jól irányított szél kevés havat zúdított a gépre, vagyis, inkább a vga kapta, de nem lett semmi baja. Levannak fújva lakkal a cuccok gyárilag, ennyit kibír. És ha belehapcizol azt is.
(
)
-
yolan
őstag
válasz
Cthulhu Dawn #12235 üzenetére
Én pár napja -13-ban nem tapasztaltam deresedést. Okosan nem kell rálehelni a cuccokra és nincs para, inkább félő egy havas fuvallat, ajánlom, hogy valami fedettebb helyre mennyetek, tehát ne így a szabad ég alatt durr neki.
-
-
yolan
őstag
válasz
KaraDani #12218 üzenetére
persze, hosszú távon nem egészséges szerintem sem, noh meg amit az a szenzor mér, meg a nem publikus tjmax értékek, kicsit sántít minden
a mostani 8400 hála nem melegedős, meg eddig csak mínuszban teszteltem, az e6300-am viszont 65-nél feladta, ott kezdett el védekezni, pedig a feszt még bírta volna bőven (amit igazolt utána a szárazjég), 65-öt mutatott minden, és puff, másoknak meg megint más ez az érték, szóval proci függő is, no meg tjmax, meg környezet, meg minden
lényeg hogy a hővédelem működik, aztán ha tuning közben belefutsz, legalább tudod hogy mi a vége hőben, persze értelmes léps az alatt tartani, mert ugyebár minél hidegebb, annál jobban megy azonos feszen is (még léggel is tapasztalható ez) -
yolan
őstag
válasz
KaraDani #12210 üzenetére
a túlmelegedés is már hülyegyerek biztosra van csinálva, bios szinten csapja le a cuccokat, vagyis az egész gépet ha valami túlmelegszik, persze erre pld a ram túlmelegedés nem jó példa, de a proci igen. valszeg terhelés közben fogja elérni a maximumát, akkor pedig a elfogja dobálni az órajeleket, throttlingolni fog, amit a prime hibaként kezel, és kifagy, leáll, stb, tehát nem öli meg, hamarabb közbelép a beépített védelem.
a túlfeszelés már veszélyesebb, igazából nem tudom milyen prociról van már szó, de egy magas vcore feszen még lehet elindul, viszont a megemelt fesz már oly mértékben roncsolja magát az anyagszerkezetet, hogy egyre magasabb fesz kell majd neki a stabil működéshez, ez a tipikus túlfeszelés következménye és jele, de egy extrém magam feszen pld jobb biosok már elsem hagyják indulni a cuccokat, persze extrém tuning lapban ez kikapcsolható, vagy egyből nem is foglalkozik veleSzerk.: meg aki annyira hüje hogy 2.5v-os pll-t ad pld egy 8400-nak, az meg is érdemli
-
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
Mika1227 #11897 üzenetére
65nm-es prociknál mint amilyen a tiéd is, maradjunk a 9-es prioritású orthos teszt alatt, abból is úgy 2-3 órát, ha a ramokat is húztad akkor pedig memtest 2-3 szor körbefuttatni, aztán meg játsz pár órát, ha mindent bír akkor stabil.
És igen, stabil beállítást nem tud neked senki mondani, te tudsz magadnak.
Olvasgass vissza a topikban, akár keress rá az én hsz-eimre, mert már én is többször leírtam mi hogy megy, hogy érdemes lépgeteni. Esetleg az e6000-as topikban is körbekérdezhetsz. -
yolan
őstag
válasz
Mika1227 #11893 üzenetére
ha pittyen akkor hibázik a rendszer, tehát nem stabil
a feszt a bios-ban tudod fixálni, amit ott beállítasz az a vbios vagy egyszerűbben vios, a bios-ban beállított feszültség
amit a cpu-z és az everest mutat az már ennél kisebb lesz, mert ennyit elcsalnak a lapok, nem 100%-osan adják le azt a feszt, amit fixálsz, amit mutatnak az vagy vdrop vagy vdroop, a vdrop az a vbios-vdrop ez olyan 0.05-0.07 körül szokott lenni, de lehet több is, a vdroop az a vbios-vdroop, ez a terhelt feszültség.
Tehát mondok egy példát:
biosban fixálod a proci magfeszt (vcore) 1.30v-ra.
Nyugalmi állapotban cpu-z ebből olyan 1.26v-ot fog mutatni.
Ha ráeresztesz egy orthos-t, tehát leterheled, akkor még tovább fog esni, lesz belőle mondjuk 1.24v, ez az utóbbi a vdroop-olt érték. -
yolan
őstag
válasz
Jakab66[hun] #11845 üzenetére
memó halál ált. kékhalált dob, a 20 perc orthos pedig kábé lószart se ér
írd csak le mi a konfigod és mit is húztál és hogyan -
yolan
őstag
VIBO: p45 mch-nak max 24/7-es feszültsége 1.4v ha jól emlékszem, de ha visszakeresel, már párszor említettük ezt. A reapereknek meg szerintem ilyen 2.4v 24/7-re még adható. Innentől tudsz tesztelni. A kis wolfinak pedig max 1.4-es vcore, 1.4es vtt és a pll-re nem emlékszem fejből
Az apróban a két utolsó lapom, maximus 2 formula, és ep45-extreme ha valaki netán tuning lapot keresne
-
yolan
őstag
válasz
hibavissza #11822 üzenetére
giga lapok nem fogják támogatni tuning esetén a cnq-t, tehát igen, vagy új proci, vagy új lap ami támogatja tudtommal
-
yolan
őstag
válasz
hibavissza #11820 üzenetére
tudtommal ez ismert giga hiba, tuning esetén nem működik a cnq
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11802 üzenetére
aggyá' neki feszt, biosban lődd be a procit 1.4v-ra abból lesz hát, ő, köbö 1.36v, de biosban én 1.4v felé nem mennék. vtt-nek szerintem elégnek kéne lennie az 1.22-nek, az már 0.12v pluszba, lehet pll-nek is kéne kis plusz, de ezeken nem sok múlhat még ilyen fsb-knél szerintem, érted, ott valami nagyobb gubanc lesz, nem 0.1v-os vtt különbség
-
yolan
őstag
válasz
Ronaldo_23 #11799 üzenetére
Nincs mit, nincs mit. Lehet keresni a topikban is, szavakra ami esetleg kérdésként felmerül, van rá esély, hogy sokminden már volt tárgyalva, aminek a kilencvenhatodára én sem emlékszek, de hát minek is ha van kereső
-
yolan
őstag
válasz
Mika1227 #11795 üzenetére
Ha 3584-szer nem mondtuk volna el, de még pár hsz-el fenntebb is leírtam, tehát akkor megint. A feszeket soha ne hagyjuk AUTO beállításon! Remélem így már látható lesz megint pár hsz-ig.
Tudunk egy proci tipust, hogy E6750, de nem tudunk se VID-et, se semmit, amihez lehetne kicsit is viszonyítani, vagy kiindulni. Lap tipust tudunk, a lap vdrop és vdroop-ját mondjuk én nem tudom fejből, de a lap topikjában szerintem tudják, abból is lehetne tippelni. Illetve nem tudunk még pár beállítást. Milyen fsb, milyen szorzó, milyen hűtés. És még ezek után sem lehet azt mondani, hogy hasra ütök, 1.35v az jó, az a jó amin stabil, de nincs (nagyon) túlfeszelve. Hogy ez mennyi az esetedben, passz, halvány lila gőzünk lehetne, a fenntebb hiányolt sok-sok infó ismeretében, de nem, halvány lila gőzünk sincs. És hogy hogyan tudhatod meg? Kiteszteled.
Nem kell mindenképp húzni a ramot, a proci tuning az proci tuning, a ram tuning pedig ram tuning, ha mind a kettőt tuningolod akkor az proci+ram / ram+proci tuning lesz. Vissza lehet osztani (egy bizonyos mértékig) a ramokat, hogy az emelt fsb ne (nagyon) befolyásolja a ram effektív órajelét. (333*7-nél 333*2.4-es ramszorzóval 800-as ramórajel, 400*7-nél 400*2-es ramszorzóval 800-as ramórajel, csak az arány változott, vagyis a szorzó, végülis ez is tuning, de nem az órajelet babráltad, hanem szinkronba hoztad az fsb-vel, de ez csak egy véletlen példa volt, lehetett volna pl úgy is hogy 333*7-es proci beállítások mellett 3-as szorzóval 1000-es órajelet kapsz a ramoknál, aztán 385*7-es procinál 2.6-os szorzóval ismét 1000-es ramórajelet, és az fsb:ram arány sem lesz 1:1, tehát nincs szinkron )
Ronaldo_23: a kinézett asus hűtő árgép szerint 11.5k körül van, akörül már mugen2-őt tudsz szerezni, -+ 1k, ami klasszisokkal jobb szvsz.
FPO, beírod a google-be és hátha kidob pár eredményt, esetleg utána kérdezel, szimatolsz, xoc topikban, procid topikjában, cpu tuning hq lista topikban.Szerk.: CSiMi_: yolan (senior tag)
-
yolan
őstag
válasz
Ekybes #11792 üzenetére
egyes, ülj le fiam.
nagyobb teljesítmény !== nagyobb energia
nagyobb fesz = nagyobb energiaha pld 1.25v-on egy gyárilag 3000mhz-t, de te ezt leveszed 1.1v-ra, akkor kisebb energia = egyenlő teljesítmény, tehát egyenlő teljesítmény = kisebb energia
persze az mhz emelés is emel hőmérsékletet, fogyasztást, de a fesz emelés ami a munka nagyját végzi ezekben
tehát csak ésszel, és kitesztelt feszekkel, egy jó tuningal, még hűvösebbre és gyorsabbra is teheted a géped egy időben
a feszek pedig soha ne legyenek auto-n
-
yolan
őstag
Megjöttem, kipihenten és egy háló1 zh előtt állva.
Ki mire jutott? Van már stabil eredmény? -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11680 üzenetére
hát, a magok hőmérséklete teljes terhelésnél azért ne haladja meg a 70 fokot.
a ram:fsb aránya 1:1 amikor 2.0-ás szorzót használt (pl 400-as fsb, 2.0-ás szorzó = 800-as ram freki, ami ugye 400*2, tehát fsb*2, tehát fsb*szorzó)
a vtt 1.22, ha megvan a vcore fesz legalja ahol stabil, akkor próbáld meg ezt is egy kicsit csökkenteni, őgy hogy a vcore fesz már fixálva van a legalacsonyabb stabil feszre, ha akkor fagy akkor kell neki ez a vtt, vagy magasabb vcore és alacsonyabb vtt-t belehet akkor állítani, ha nem fagy, akkor ved dlejjebb, aztán ha megvan annak is a vége még midnig fixált vcore fesznél, akkor nézd meg hogy a vcore-t esetleg nem lehet-e még csökkenteni, vagy kapásból fagy.
így szépen mindnenek meglesz a kitesztelt fesze, de az az 1.22-es vtt szerintem sok a 420-as fsb-hez, de lehet a te procid kéri, ez változó2.2es ram fesz, kezeddel hogy érzed? meleged a ramok? langyosak? küldj majd annak is egy prime blend tesztet, az megizzasztja a ramokat
alakul ez szépen
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11671 üzenetére
lehet, hát hogy a lap hogy szereti a magas feszű ramokat, passz, és erre szerintem az aqua se tudja a választ, 1164 felé 2.4v-on sem akart menni a kis crucial ramom, de lehet csak user error volt
hát, eddig csak hobbi, érdeklődés, tanulmányok, de remélem lassan munkaköri ártalom is lesz
és a rengeteg eltöltött idő a terhelésesteszt ablakát bámulva
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11656 üzenetére
szerintem kezd elölről, belezavarodtál, csinálj egy cmos resetet, és et6-al kezd el kitesztelni a procit, lődd be egy 1.3-as vcore-ra, abból köbö szerintem olyan 1.26 lesz talán 1.25 terhelve, a lapnak adj egy 1.25v-ot, és kezd el emelni az fsb-t 10-essével, és a prime-val a small fft-t válaszd, és minden emelés előtt lépj ki a prime-ből
a ramokat rakd fel 5-5-5-15-re és a 2.2v maradhat, ne ez legyen a ludas ha fagy a gép.
a procit teszteld ki biztosan, utána lépünk továbbpár hsz-el fentebb ezt írtam..
-
yolan
őstag
válasz
Gál István #11653 üzenetére
asus nem tudom (még) hogy hívja ezeket, az mch a chipset feszültsége, a vtt pedig a vTT, vFSB, Termination, procinál egy feszültség, lehet ennek is kéne egy kicsike, prime small fft-t teszteltél?
-
yolan
őstag
válasz
Gál István #11651 üzenetére
biosban, mindent a biosban
-
yolan
őstag
válasz
Gál István #11649 üzenetére
jó az, kiindulásnak teljesen jó
mch fesz?
vtt?Szerk.: én egy 450-es fsb-ig mennék, 9-es szorzón már az is 4050mhz, a ramokat 2.0-ás szorzóval járatnám cl4-ben, így 900mhz 4-4-4-12 lenne, ami elég jó, jobb mint az 1066 5-5-5-15, adnék neki egy 2.1v-ot aztán kitesztelném stabilan mennyi fesz kell neki
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11643 üzenetére
444-es fsb-hez nem ell 1.24-es vtt (termination), bőven nem kell neki, én 500-as fsb-hez adtam anno 1.2-őt, érted, szerintem a lap nem bírta, milyen feszt kapott?
szerintem kezd elölről, belezavarodtál, csinálj egy cmos resetet, és et6-al kezd el kitesztelni a procit, lődd be egy 1.3-as vcore-ra, abból köbö szerintem olyan 1.26 lesz talán 1.25 terhelve, a lapnak adj egy 1.25v-ot, és kezd el emelni az fsb-t 10-essével, és a prime-val a small fft-t válaszd, és minden emelés előtt lépj ki a prime-ből
a ramokat rakd fel 5-5-5-15-re és a 2.2v maradhat, ne ez legyen a ludas ha fagy a gép.
a procit teszteld ki biztosan, utána lépünk tovább -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11639 üzenetére
egyszerűen megoldható, fogsz egy reset vagy bekapcsoló gombot, ha reset-et akkor az egy állású, egyszer zárja rövidre, ha bekapcsoló akkor két állású, zárja vagy nem, tehát két kattintás egy rövidre zárás és normál állapot, azt fogod, rádugod a clr_cmos jumperre, és ahova akarod kivezeted, nekem is volt anno így, régi gépből kukázott bekapcsoló gombal, emlékszem, még én forrasztottam a vezetékeket is rá, ami pedig régi tápból volt kukázva..
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11637 üzenetére
az nem fft hanem VTT (vTT, vFSB, Termination..)
azért nem szabad auto-n hagyni semmit, mert túlfeszel, ha még ehhez túl is hajtod, akkor megpróbálja követni a túlhajtást, és még durvábban túlfeszeli, azt pedig ugyebár nem szeretjük
hát, én azt mondom teszteld ki, az a legbiztosabb
-
yolan
őstag
válasz
Gál István #11634 üzenetére
feszekre lennék még kíváncsi
-
yolan
őstag
válasz
Gál István #11631 üzenetére
miért nem szeretjük a bios-t? ha tuningolni akarunk, akkor elkell fogadni, hogy tuningolni (fix beállítást beállítani) csak és kizárólag bios-ból.
valami nem tetszik neki, kevés a fesz, túl nagy a szorzó, stb
leírhatnád mit mire állítottál kezdésnek -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11621 üzenetére
igen, et6ban is bűvészkedhetsz
én azt mondom hogy 1150mhz cl5-5-5-15 2.1-2.2v, ha nem megy, akkor inkább 1100 5-5-5-15 2.1-2.2, max 2.2-es feszt adj, de az 5-5-5-15 jó lenne, elveszik az a plusz amit a magasabb freki ad ha 5-6-6-x-et állítasz be szerintem, nem éri, meg, inkább az arany középutat kéne megtalálni.
és igen, szűkebb időzítés magasabb feszt kívánkicsigeri: minden p45 ennyit kap alapból, bár most az ep45-extrémen azt tapasztalom hogy kicsit több feszt kér, de hát megy is mint az isten nyila
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11616 üzenetére
azért a 9*477 au elég kemény, azon valszeg 1.25 körüli vcore-val nemfog menni, hanyagold még a magasabb feszeket, egy stabil legyen meg, min 400-as fsb-vel.
auto és normal között van különbség! nagyon is. ha auto-n van akkor amgának állítja a feszeket, és szarrá feszel, ha normal-ra akkor a gyárit adja neki, de inkább kézzel lődd be, azért tesztelgetjük
cpu termination azaz vTT vagy vFSB esetleg pci-e fesz, ez a magasabb fsb kulcsa, de 1.4-nél többet ne adj neki soha!, akkor kell rápróbálni ha semmivel sem tudod stabilizálni magas fsb-n, egy kicsit adsz neki, megnézed hátha megy tőle, ezzel együtt mozognak a ref értékek, van aki szerint a ref1 az vtt*0.625, a ref2 pedig vtt*0.635, de már 0.675-ös képletet is hallottam már
p45-ös mch-nak a max 24/7-es fesz az 1.4v ha jól tudom, a max pll pedig 1.6v, ezeknél többet ne adj, de valszeg nem is fog kelleni, a max vcore pedig 1.4v 24/7
5-5-5-15 a jedec szabvány, ocz használ pld ilyen 5-5-5-18-at, minél kisebb az időzítés, annál jobban megy a ram gyakorlatilag, 800mhz-hez ilyen 4-4-4-12 a megszokott, 1066hoz 5-5-5-12, de van olyan ram ami 4-4-4-12-ben 1000mhz-t megy és 1200-as ami 5-5-5-15-ben megy
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11613 üzenetére
az 500as tápnál is ennyi lesz, a tápnak semmi köze a ram szorzóhoz, és nem az a lényeg hogy öccáz watt, meg héccáz ötven, egy minőségi belsejű táp kell, egy 400-as fsp bőven elég
úgy néz ki maga a lapod ban nem tudod "ennyire" finoman beállítani, vagy a lapod topikjában kérdezz rá -
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11605 üzenetére
hát, akkor az fsb-t emeld 400-ra, akkor válaszd kia a 800-as ramot, ez 2.0-ás szorzót fog jelenteni, tehát 1:1-es fsb:ram arányt, az időzítéseket ha tudod lődd be kézzel 5-5-5-15-re, a feszt pedig 1.8v-ra, esetleg adj neki egy lépésnyit ha csak tényleg egy pici az, kicsit nagyobb terhelés a ramoknak az 1:1-es arány
milyen lapban hajtod ezeket?
ja igen, az lc power, fáradt vagyok, elnézést, én előbb azt a tápot cserélném le, 10k körül már találsz 400wattos fsp-t, esetleg használtan bluestorm 2, vagy suberp 460, 450es vagy 400as corsair, a minőségi megbízható táp minden alapja, anélkül ne fogj bele, tényleg ne, megfelelő védelem nélkül pedig minden nap veszélyben van minden alkatrészed -
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11603 üzenetére
akkor gyenge matek, 800/333=~2.4, tehát 2.4-es szorzóval mennek.
a ramok gyárilag mit mennek? úgyértem 800mhz cl4-4-4-12 1.8v, vagy 800mhz cl5-5-5-15, vagy 2.0v vagy 1066, szóval mik a gyári értékei?
és mire szeretnéd belőni?(az adatlapodat igazán kitölthetnéd, illetve valahol fentebb leírtad a konfigod netán?)
-
yolan
őstag
válasz
nincskedvem #11599 üzenetére
mennyin megy gyárilag, és mennyit próbálod korbáccsal hajtani?
Vigilante: bios-ban
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11596 üzenetére
az lc power táp alapvetően fos, nem _csak_ ezek miatt, ha ezek az ő hibái, fos és kész, itt vége van a történetnek, nem gépbe való, pélána nem túlhajtott gépbe
1:1-es fsb ram arányt 2.0-ás szorzóval tudsz elérni
Szerk.: 2.0-ás ram szorzóval ugyebár (vagy osztóval, nézőpont)
-
-
yolan
őstag
válasz
belaazallat #11579 üzenetére
igen, cr1 (command rate)
-
yolan
őstag
válasz
nincskedvem #11575 üzenetére
ramnál az órajelre gondoltam, hogy bírja-e
-
yolan
őstag
válasz
nincskedvem #11573 üzenetére
vagy kevés volt neki a feszültség a stabil működéshez, vagy pl túlmelegedett, vagy a ramok nem bírták (azt hiszem amd-nél is kapcsolódik a kettő)
-
yolan
őstag
válasz
1hijjanhusz #11567 üzenetére
E0-ás E8400-at, lehetőleg valami finom fpo-val. nem érdemes 8500/8600-at venni, drágák a 10-es szorzó miatt, ami neked hétköznapra valszeg nem fog kelleni, nem úgy mint xoc-nál nitró alatt.
valami pre-tested példányt keress az apróban, esetleg a cpu-tuning hq lista topikjában. -
yolan
őstag
volt olyan ramom, jó kis példány. az 1066-hoz gyárilag 5-5-5-15 tartozik (az ocz használ pld ilyen 5-5-5-18-at, de corsair tudtommal 15-öt) és általában 2.1-2.1v-ot, ha rajta az airflow akkor mehet neki 2.3-2.4v is, viszont amd-s rendszerhez nem értek, hogy mit hogy kell babrálni és milyen hatással van a ramra
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11557 üzenetére
persze, a 2.2v az sima ügy, még a 2.4 is ha 2.35-öt ír az ocz, bőven, ez már előtte ott volt a gépedben, mármint a hiba forrása, a tuning meg legalább kihozta a sok terheléses tesztel..
aqua.. én szívtam velük pár kört, ha tudsz keress valami ismerőst, nehogy téged is szopassanak, hogy náluk nem jelentkezett a hiba.. -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11553 üzenetére
2.2v-on nem kéne túlhevülnie.. kizárt..
hát akkor ott már eddig is gubanc volt, csak ugye small fft a ramokat nem teszteli, állíts mindent alapra, esetleg egy bios frissítés, utána kezd szépen elölről, már tudod mit hogyan, van egy kis tapasztalatod, szépen a procit nézd meg, aztán a ramot, aztán ha külön-külön megvan beton giga szuper hiper ultra áber stabilra, akkor ereszd össze a kettőt. ha fagy akkor adj mondjuk a procinak kicsit többet, ha fagy, még egy picit, ha fagy akkor hagyd ott a proci feszt és szaladj neki a ramnak, egy pici plusszal, ha fagy még egy pici, aztán ha stabil, akkor a procit próbáld meg kicsit visszavenni. ha nem tudod összehozni, akkor valami más lesz. esetleg lap, vagy rossz strap, rossz időzítés, stb.
JA Még valami! a biosban a Performance Enhance-t állítsd STANDARD-ra, ez stabilizálhatja a ramokat. -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11541 üzenetére
ahogy a kolléga is írta, rendszervisszaállítás, drágalátos winfos barátunk bebaszott..
én azt mindig csuklóból kikapcsolom
a hosszú szöveg pedig a bios recovery lehetett, amikor visszaállította a bios-t
lényeg a lényeg, baja nincs, füst nem volt, amperszag nem volt, lehet babrálni, látod, ha elszúrsz valamit, akkor clr cmos és utána mehet a szekér megint
(hülyegyerek biztosak ezek már, persze nem azt jelenti, hogy nem lehet elszúrni, de nem vágja haza az egészet, ha nem vagy analfabéta stb.) -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11538 üzenetére
akkor el sem indulna, nyugi
szépen kitesztelted a feszeket külön-külön, most egyszerre kéne belőni, hogy minden mennyen frankón, valszeg tbb fesz kell majd kicsivel, amúgy, írogattad, hogy gta4-ben mennyi fps-t dobott, drasztikusabb lenne szerintem ha a vga-t is húznád (persze, hogy ezt biztosra tudjam mondani, kikéne tesztelni, hogy proci vagy vga limit van-e) -
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11519 üzenetére
hát ha eldobja magát akkor valami nem tetszik neki, mármint valamelyik alkatrésznek
szépen futtass le egy small fft-t 2 óráig, aztán egy in place larga fft-t, majd egy blend tesztet, mindegyiket 2 óráig, utána pedig játsz vagy 30-60 perc gta4-et. ha ezt bírja akkor stabilnak mondható, ha nem akkor valaminek még fesz kell, vagy túlmelegedik, vagy nem szereti azt az órajelet, vagy valami szorzót, beállítást -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11511 üzenetére
ram hőjét kézzel, eddig 1-2 olyan modulról hallottam amiben már van hőszenzor
innentőm ömlesztve ahogy emlékszek a kérdésekre (3 vodkakör után, szorri):
szóval, 45nm-es procikat prime-val rédemes, 65nm-eseket orthossal.
ajánlott max. proci hőfok változó, proci válogatja, régiekben amiben még pl nincs védelem, ott halálig melegedik akár, maiak már akár biosból vezérelhetőek hogy hány fopknál is állítsa le inkább a gépet, az én e6300-am 65 fok alatt szeretett maradni, e felett már bekapcsolt a throttling, ami doibálta az órajeleket, és így az orthos eldobta a terheléses tesztet hibával.
vTT kikell tesztelni, adsz neki kicsit és azonos vcore feszen próbálod még fsb-ben húzni, ha megy még akkor jót tesz neki a vtt plusz, ha nem akkor tökmindegy, bár sztem neked jólesz fixen az 1.1 legalább nem kell a refekkel babrálnod
ha prime blend tesztel terheled a ramokat, akkor ja, kékhalál, vagy hiba, és akkor emeled még a feszt ameddig csöndbe nem megy hiba nélkül 1-2 órát a prime blend
proci hőfokra, ha pl leterheled orthossal, prime val, akkor lesz egy képed a 100%-os load hőfokról, a játék közben is ekörül lehet kábé
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11496 üzenetére
420-as fsb-hez már kellett a ds3-nak az 1.1-ről 1.16ra állított mch fesz? hmm. nem megy stabilan 1.1-el?
a vTT vagy vFSB ki hogy nevezi a magasabb fsb-k kulcsa, gigabyte pci-e fesznek is hívja ha jól emlékszek, amőgy meg a mint CPU Termination-ként találod meg. Az 45nanós prociknál 1.1v, lehet hogy kicsi emeléssel többet megy azonos vcore feszen, a két reference érték is ehhez kapcsolódik, egy előre megadott arány szerint változik vele, de kézzel is belőheted. egyesek szerint a ref az vtt*0.635, a ref2 pedig vtt*0.625, de láttam már olyat is hogy a ref az vtt*0.675 a ref2 pedig vtt*0.625, ezek ilyen nagy általánosságok, lehet jók, de lehet mással (több/kevesebbel) jobban megy a proci.igen, a prime-t állítsd le amikor babrálod a feszt, mert tapasztalatom szerint, mikor babrűálod és rányomsz a SET-re kicsit meg akad, és lehet fesz ingadozás is.
ram terheléshez prime-ben a BLEND tesztet válaszd, az megterheli a ramot
MCH Latch a klasszikus Strap. Csökkentésével a memória szorzókban (memory multiplier) sem válogathatunk kedvünkre. Ram stabilitásban segíthet…pl 333-ról 400-ra állítjuk, persze ilyenkor lehet az a ram szorzó ami nekünk megfelelt volna már nem használható.
További lényege némi ram sávszél nyerés is lenne…ergo, minél alacsonyabb a Strap annál gyorsabb a ramunk, de ez nem bizonyított tény.pakold 400-ra, és úgy keress egy jó szorzót
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11492 üzenetére
az első kérédsre a válasz, kikell mérni, hardveresen, multiméterrel, fogyasztásmérővel, stb.
már az elején is értetlenkedett bennem egy gondoloat, a prime megy folyamatosan és te babrálod a feszeket? az őgy lehet nem lesz életképes. Megy a prime, vagy 10 percet hiba nélkül, majd leállítod, et6-ban babrálod a feszeket, majd indítod a prime-t újabb körre!
A ramot belehet még szerezni, ne emiatt aggódj. Ha hajtani akarod, akkor adj neki feszt, aztán teszteld ki mennyi bírja, ha úgy gondolod neked az sok, akkor vegyél vissza egy lépésnyit a ram szorzóból. ddr2 tuning topikba írtad, arra a válasz, igen, számít hogy x.xxA vagy x.xxB. Nézd végig hogy melyiken szeret mennyi a ram. Nálam eddig a 400-at szerették, de van aki a 200/266-ra esküszik, megkell nézni reaper mit szeret ezen a beállításon.
hőmérsékletek hogy alakulnak 1.3v körül?
lapnak (mch) mennyi feszt adsz?
proci termination (vtt) mennyi?Szerk.: Jorus:
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11483 üzenetére
445-ös fsb-hez már szerintem vtt-t is kéne emelni 1.1v-ról. hogy proci feszt hova? hát te teszteltél ki már vagy 2-3 beállítást, azokhoz kicsit vinyonyíthatsz, de senki nem garantálja hogy az a viszonyítási érték jó lesz, lehet több, lehet kevesebb, kikell tesztelni. 1.4v-ot adnék neki max, abból olyan 1.35-6 körül lesz majd, aztán meglátod hogy tudod lehűteni.
ram, hát az 1150mhz-hoz hogy 5-5-5-15/18-öt tudja kell szerintem egy 2.2-2.3 minimum.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Battlefield 2042
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 4570 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel i5 13th 13600k processzor ELADÓ!
- 14900K FÉLGÉP - Minden garis - Kedd estig, utána bontom
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3401
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3397, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest