- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Aktív témák
-
sts
csendes tag
Talán valamennyire ehhez kapcsolódik.
Van szerencsém (?) pár hete használni egy samsung symcmaster 173b jellel ellátott tft-t. Egy érdekes jelenséget vettem észre (többet, de a témához ez az egy kapcsolódik) mégpedig, hogy ha elindítok ablakban egy játékot, ami jellemzően jóval több színből áll össze mint a desktopos alkalmazások, akkor a többi alkalmazás (pl ie, outlook) képe valami nagyon sz*r lesz. A betűk teljesen életlenné válnak, olyannyira hogy a normál méretű szövegek már nem is igen olvashatóak. Ha kilépek a játékból, vagy lecsukom az ablakot, akkor kb fél-1 perc után visszáll minden eredetibe, újra el lehet olvasni mindent, ha kinyitom megint kb fél perc kell neki mire megint elrondítja a betűket. Vidkártya driver ''feature''-re vagy egyéb gondra nem nagyon tudom fogni, mert régebbi crt monitorral nem jelentkezik a probléma.
Ötletem nagyon nincs rá, nem is értek annyira monitorokhoz. Talán annyi, hogy nem képes annyi színt megjeleníteni és ezért optimalizálja a ''palettáját'', vagy vmi ilyesmi. Egyébként nekem ez a típus elég nagy csalódás volt, kezelhetősége nagyon rossz, színei is sokkal jobbak voltak a 6 éves crt-nek, meg ez az érdekes színkezelés is... Még annyit kis adaléknak, hogy ha tesztábrán nézek pl egy 1 pixeles függőleges lila vonalat, akkor jól látható hogy egy piros és egy kék vonalból próbálja kikeverni, ami kb 1 méteres távolságból nézve sikerül is, közelebbről viszont elég könnyen észrevehető a ''trükk''. Amúgy a monitor gyári adatai szerint 25ms-os, 1280x1024-es natív felbontású, abban is használom. -
tomi_mod
aktív tag
Még mielőtt a bitekbe összevesznétek!
Ha valaki ki akarja számolni, hogy az x bites színmélység mennyi színt jelent akkor a 2-t annyiadik hatványra emeli:
2 a nyolcadikon=256 stb. stb. stb.
A legmagasabb fokozaton vagyis 24 biten (true color) minden szín 8 biten tárolódik (minden alapszín Vörös, Zöld, Kék;RGB) tehát minden alapszín 256 állapotot vehet fel 0-255-ig. Ha összeszorozzuk akkor majdenm 17 millió árnyalatot kell, hogy kapjunk.
Ezt eddig szerintem sokan tudták, nem akarok okoskodni!!!
De akkor mi van a 32 bittel, mi az a maradék 8 bit, hát ez kérem szépen az átlátszóságot jelöli. Játékokban pl.: üvegfal tipikus esete. Ugye hiába üveg általában van valamilyen kékes árnyalata. A ''kék'' színt leírja a 24 bit, az átlátszóságát (magyarul a játékban ami mögötte van az mennyire látható) a 8 bit, ami ugye 256 állapotot vehet fel 0-255-ig.
Na szóval ez a 32 bit... -
Crion
aktív tag
nah sok butaságot olvasok:)
egyrészt igaz,hogy sok 25ms alatti tft nem tud 24 bites szinmélységet, nekem is egy hitachi 174sxw-van, és ez sem tud, de 175ös már igen, és az is 16ms-es.
Aki nem hiszi járjon utána:D
[Szerkesztve] -
egy ember
csendes tag
... előfordulhat, hogy vezérlőelectornica hibája van? A színkeverés terén...
igen ... hm? :F vagy nem ... hm? :( -
egy ember
csendes tag
... megint én
szétnéztem a neten ... hát mindenhol 16 mill színnel hírdetik ... csak néhol találtam utalást fellvillanási időre : eszerint 25 ms.:F
[Szerkesztve] -
tsu
tag
A 260000 színt tudó TFT-k alapszínenként 6 biten dolgoznak (8 helyett)
így jön ki a 3x6=18 bites színmélység. (2^18=262144). -
egy ember
csendes tag
Ismét én ...
Szóval a TFT pontosabban
Sony SDM-S73 (17 col, 1024x1280)
Ami gáz: a specifikációban nem találtam meg, hogy hány millis.
A PC WORLD-ben anno szerepelt egy tesztben ( olyan tft-kel szerepelt mint pl HP1720 vagy syncmaster 172v acer al1721 stb...) és ott az egyik legszebb színképzésü tft-ként hoztá ki.
Hogy tudnám megállapítani vagy letesztelni, hogy valójában mit is tud ... és hol tudnék a valós adatoknak utánanézni? Mert a doksiban ezzel kapcsolatosan nem sokat találtam.
Egyébként köszi az eddigi hozzászólásokat... -
LordX
veterán
Hát, egyik próbálkozás sem nyert.
Először is a 16,7millió szín nem 32 bit, hanem ''csak'' 24. Semmi nem támogat 32 bitnyi színmélységet.
Másodszor az összes 25 ms alatti monitor csökkentett színmélységű, a 16,7M szín helyett jó elektronikával ''potom'' 16,2M színt facsarnak ki a 250 000 körüliből (hogy ez pontosan mennyi, gyártó, technológia és sebességfüggő): 4 egymás melletti képpontot beállít olyan színre, hogy az összhatás olyan lehessen, amit már a panel nem tud megjeleníteni.
Harmadszor: A DVD-k YUV színtérben van kódolva, alapvetően csak 12(!) bites, és a YUV -> RGB átalakításnál még színinformáció veszés is fellép. (Mondjuk a YUV 12 bitje olyan 16-18-20 bitnek felelhet meg RGB mélységben.) Ezért hibás döntés volt DVD-vel tesztelni a színátmeneteket.. -
Márton
nagyúr
Hat ezt nekem mar sajnos keson mondod.
Ugyanis amikor en alltam tft vasarlas elott, mindenhol azt olvastam (tom bacsi, es sok magyar forumon is) hogy a 16ms azert nem jo, mert 262k szin, es inkabb vegyunk 20ms-t mert az is jo, es 16m szin.
De ugy latszik, valtoznak az idok :( -
Füleske
addikt
Ezredszer is : a 16 és 20 ms - os monitorok NEM 24 bitesek csak 16. Színszámuk 262ezer. A 16.2 milliót trükközve érik el. Ha valódi 24 bites tft - t akartok , az jelenleg min. 25 ms - os !
-
egy ember
csendes tag
Tudom-tudom ... 16 milla. De mitől lehet akkor az , hogy 32 biten a támogatot legnagyobb felbontáson a színek nem folytonosak?
Értem ezalatt azt , hogy pl. dvd film lejátszásánál a finom színátmenetek szakszosak ( minha 16 biten menne pedig 32 bitenm megy).
Lehet ez a TFT vezérlő hibája?
TFT : Sony 17-es
Videokártya: Asus 7700 GeForce 2
Van valami ötlet?
Aktív témák
- Robot fűnyírók
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Le Mans Ultimate
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Asztalos klub
- Milyen TV-t vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- LG UltraWide 40WP95XP ívelt 5K2K Nano IPS monitor! 72Hz / 5ms / FreeSync
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GP850-B GAMING IPS Monitor! 2560x1440 / 165Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Mini LED Gaming Monitor G Pro 27i
- 27% Számla! Dell Alienware AW3225QF OLED Gaming Monitor! 3840x2160 / 0.03ms / 240Hz / G-Sync!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
- ASUS 18W USB ADAPTER
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest