Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ogy

csendes tag

válasz neduddki #2 üzenetére

Igazatok van.
    Mégiscsak feltaláltam a spanyolviaszt.:(
    Meg sajnáltam egy kis időt reggel a keresésre fordítani. Legközelebb figyelmesebb leszek.

A rossz hír az, hogy a saját szgépben egy MSI Ti4200-as van és nem lehet rajta azt az ATI féle ficsört beállítani. (Vagy legalábbis eddig nem találtam ilyet.)
    Pedig nagyon tetszik a dolog.

Legalább az vigasztal, hogy jó a monitor. De tényleg.

• ogy

csendes tag

Érdekes jelenséggel találkoztam.
    Azt mindannyiunk tudjuk, hogy a TFT monitorok a legszebb képet az ún. natív felbontásban adják. Ez, ha jól értelmezem azt jelenti, hogy ennyi pixelből áll fizikálisan a panel, ez a valós ''pixeldarabszám''. Az ettől eltérő felbontásban történő megjelenítés, már problémákat okoz és kisebb-nagyobb mértékben képminőségromlással jár.
    Természetesen én is kipróbáltam, hogy kisebb felbontásban használom a monitort, de inkább visszaállítottam a natívra, mert hiába kisebbek pl. a betűk, még is jobb olvasni azokat a tiszta megjelenítés miatt.
    /19''-os LG monitort vettem./
    /Volt vele egy kis problémám, de sikerült megállapítanom, hogy nem a monitor hibás./

Az 1208x1024-es felbontás 5:4 oldalarányú és ez torzulásokat okoz a 4:3 oldalarányú képek megjelenítésében.
    Úgy voltam vele, hogy ez szükséges velejárója ennek a technológiának, majd megszokom.
    De.
    Egy barátom notebook-jával sikerült kipróbálnom a monitort. /Utaltam rá, hogy volt vele egy kis problémám./
    A notebook egy ASUS 6800 Ne, benne egy ATI Mobility Radeon 9700-as videokártya, a TFT felbontása 1400x1050.
    Rákötöttem az LG monitort is, bekapcs, kipróbáltam és minden működött, csak hiába kapcsoltam a felbontást 1280x1024-be valahogy nem volt szép a kép.
    Nem vagyok annyira hozzáértő, hogy kétmonitoros üzemmódban egyből mindent jól beállítsak, de sikerült elérni azt, hogy az asztali monitoron is jó lett a kép, azaz valóban a natív felbontásban nézhettem azon is a notebook desktop-ját.

Ezután átállítottam a felbontást 1024x768-ba - próbaképpen - és a következőket tapasztaltam.
    Mindkét monitoron úgy jelent meg a kép, hogy nem tölti ki a monitort teljesen, hanem körben fekete részek vannak.
    Azonban a kép teljesen tiszta és ami a lényeg 4:3 oldalarányú!!!

Lehet, hogy feltaláltam a spanyolviaszt, de az 5:4 oldalarányú monitoromon úgy van 1024x768-as felbontású 4:3 oldalarányú képem, hogy ugyanolyan tiszták és élesek a karakterek, mint a natív felbontásban.

Sztem ez nagyon jó dolog, főleg hogy rengeteg digitális fényképem van.
    Még egy dolgot fogok kipróbálni, azt hogy 1280x960-as felbontásban is el lehetne-e érni ugyanezt.
    Csak még rá kell jönnöm, hogy hogyan is értem el ezt az üzemmódot.
    :)

Szívesen olvasnám valaki hozzáértő magyarázatát is a TFT monitorok ilyen beállításának a lehetőségeiről.
    És javaslom mindenkinek a TFT monitor ilyen használatát, akinek valami miatt fontos a 4:3 képarány, de szeretne éles, tiszta képpel dolgozni.

Új hozzászólás Aktív témák