- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- Tovább csúsztatja az 1,4 nm-es node-ját a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
bnorci71
addikt
#19 valaki
-
Findzs
addikt
Szevasztok az nvidia kártyáknál is be lehet álitani hogy ha nem nativba használod a tft akkor fekete kerettel de éles képpel jelenjen meg a kép.
71.84 es driverrel ilyen modon: tulajdonsagok-képernyő felbontások-speciális időzitések-
síkképernyő méretarány beállítások-középre igazított kimenet.
Így éles kép lesz minden felbontásban csak kissebb.
viewsonic vg712s dvi-vel probalva
[Szerkesztve] -
bnorci71
addikt
Hali
Na ez érdekes :
A következőt próbáltam ki csináltam egy 400*400 képbe céltáblát tesztkép gyanánt ,majd ezt a képet megnéztem
800*600 ez ugye 4:3 oldalarány
NEM TORZ kitölti a kijelzőt
1280*760 ez 16:9,6
NEM TORZ alul felül fekete csík
1280*960 ez is 4:3 oldalarány
TORZ kitölti a kijelzőtpedig nem kéne se torznak /4:3képarány/ se teljesen kitőltöttnek lennie
1280*1024 ez 5:4 oldal arány
NEM TORZ kitőlti a kijelzőt
A videó kari Ati9600 pro /a kép nagyítása nincs kijelőlve/ +17''tft
[Szerkesztve] -
Panther
HÁZIGAZDA
Az viszont nem jó hogy csak a profik tudják ezt... azok valószínűleg nagyon drágák nekem.
Persze nekem úgy is jó lenne ha az ATi driver csinálná, mert egy Radeon 7500-asom van, de egyesek azt mondják csak a laptopokban tudják, az asztali gépekben nem sikerül bekapcsolni a dolgot...Én meg ki sem tudom próbálni TFT híján. (Nem aktív az a menü ahol a TFT-s dolgokat állítgathatnám...)
-
Tigerclaw
nagyúr
Szerintem nem jól gondolod. A TFT monitorok pixelei négyzet alakúak, vagyis nincs semmilyen torzítás. Az hogy egy 4:3-as oldalarányú képet, nem tudsz egy nem 4:3-as oldalarányú kijelzőn full screen-en nézni nem újdonság. Ez pont ugyanaz, mint a fényképpapír és a maga a kép. A torzítás akkor jelentkezik, ha te eröltetve az mondod a képmegjelenítő progidnak, hogy ha törik, ha szakad húzza ki teljes desktop méretre a képet, hasonlóan, mint a háttérképeknél a nyújtás beállítás. Szóval nálad natív felbontásban a windows desktop szabályos és nem torz. Ha behívsz egy 4:3-as oldalarányú képet, például egy 1024x768 pixelből állót, akkor az se lesz torz, amenyiben a megjelenítés aránya 1:1. Ez nem fogja kitölteni a teljes képernyőt, de inkább legyen körben egy sötét SZOFTVERES keret, minthogy a monitor képét átállítva 1024x768-as felbontásban használd folyamatosan. A lényeg az, hogy nyugodtan használd a natív full screen felbontásban a monitorodat, soha sem fog torzítani, hacsak te nem úgy kéred.
Még arra tudok tippelni, hogy azért keveredtél meg, mert az általad használ képmegjelenítő program alapból így volt beállítva. -
Panther
HÁZIGAZDA
válasz
snowflake #10 üzenetére
Hmm, és pontosan mit is csinálnak az említett beállítások? Mi a fő menüpont neve, mit keressek a monitorok leírásában?
Tényleg az lenne a logikus ha a monitoron lehetne állítani (elvégre az csinálja az interpolálást), de eddig csak olyanról hallottam, hogy a videokártya már eleve fekete kerettel adta ki a jelet. -
Panther
HÁZIGAZDA
Hmm, és olyat lehet csinálni, hogy egy 1280x1024-es TFT-n a 640x480-as kép úgy jelenjen meg, hogy 1280x960-ra van interpolálva (pont dupla felbontás, azaz tökéletes kép), a maradék pixelek meg fekete csíkot alkotnak alul-felül?
Vagy van 1280x960-as 19''-es TFT, amin alapból tökéletes lenne a 640x480? -
ogy
csendes tag
Igazatok van.
Mégiscsak feltaláltam a spanyolviaszt.
Meg sajnáltam egy kis időt reggel a keresésre fordítani. Legközelebb figyelmesebb leszek.
A rossz hír az, hogy a saját szgépben egy MSI Ti4200-as van és nem lehet rajta azt az ATI féle ficsört beállítani. (Vagy legalábbis eddig nem találtam ilyet.)
Pedig nagyon tetszik a dolog.
Legalább az vigasztal, hogy jó a monitor. De tényleg. -
neduddki
nagyúr
HI!
KErerso???? Bővebben: link
:- ))))
udv
neduddki -
ogy
csendes tag
Érdekes jelenséggel találkoztam.
Azt mindannyiunk tudjuk, hogy a TFT monitorok a legszebb képet az ún. natív felbontásban adják. Ez, ha jól értelmezem azt jelenti, hogy ennyi pixelből áll fizikálisan a panel, ez a valós ''pixeldarabszám''. Az ettől eltérő felbontásban történő megjelenítés, már problémákat okoz és kisebb-nagyobb mértékben képminőségromlással jár.
Természetesen én is kipróbáltam, hogy kisebb felbontásban használom a monitort, de inkább visszaállítottam a natívra, mert hiába kisebbek pl. a betűk, még is jobb olvasni azokat a tiszta megjelenítés miatt.
/19''-os LG monitort vettem./
/Volt vele egy kis problémám, de sikerült megállapítanom, hogy nem a monitor hibás./
Az 1208x1024-es felbontás 5:4 oldalarányú és ez torzulásokat okoz a 4:3 oldalarányú képek megjelenítésében.
Úgy voltam vele, hogy ez szükséges velejárója ennek a technológiának, majd megszokom.
De.
Egy barátom notebook-jával sikerült kipróbálnom a monitort. /Utaltam rá, hogy volt vele egy kis problémám./
A notebook egy ASUS 6800 Ne, benne egy ATI Mobility Radeon 9700-as videokártya, a TFT felbontása 1400x1050.
Rákötöttem az LG monitort is, bekapcs, kipróbáltam és minden működött, csak hiába kapcsoltam a felbontást 1280x1024-be valahogy nem volt szép a kép.
Nem vagyok annyira hozzáértő, hogy kétmonitoros üzemmódban egyből mindent jól beállítsak, de sikerült elérni azt, hogy az asztali monitoron is jó lett a kép, azaz valóban a natív felbontásban nézhettem azon is a notebook desktop-ját.
Ezután átállítottam a felbontást 1024x768-ba - próbaképpen - és a következőket tapasztaltam.
Mindkét monitoron úgy jelent meg a kép, hogy nem tölti ki a monitort teljesen, hanem körben fekete részek vannak.
Azonban a kép teljesen tiszta és ami a lényeg 4:3 oldalarányú!!!
Lehet, hogy feltaláltam a spanyolviaszt, de az 5:4 oldalarányú monitoromon úgy van 1024x768-as felbontású 4:3 oldalarányú képem, hogy ugyanolyan tiszták és élesek a karakterek, mint a natív felbontásban.
Sztem ez nagyon jó dolog, főleg hogy rengeteg digitális fényképem van.
Még egy dolgot fogok kipróbálni, azt hogy 1280x960-as felbontásban is el lehetne-e érni ugyanezt.
Csak még rá kell jönnöm, hogy hogyan is értem el ezt az üzemmódot.
Szívesen olvasnám valaki hozzáértő magyarázatát is a TFT monitorok ilyen beállításának a lehetőségeiről.
És javaslom mindenkinek a TFT monitor ilyen használatát, akinek valami miatt fontos a 4:3 képarány, de szeretne éles, tiszta képpel dolgozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
- Samsung Full HD LED Monitor
- Philips 32E1N1800LA/00 4K monitor
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest