Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz Rowon #4167 üzenetére

Nem próbáltam még a MicroOS-t, de egyelőre én laikus felhasználónak nem telepíteném fel. Ez mégiscsak egy eléggé új koncepció, és vannak még nyitott kérdések vele kapcsolatban. A múltkor egy Fedora Silverblue-s blogpost alatt is voltak olyan kérdések, hogy pl. hogyan lehet immutable rendszeren telepíteni egy betütípust globálisan. Nem volt senki, aki válaszolni tudott volna rá, pedig ennek azért nem szabadna egy nagy kihívásnak lennie...
    Egyébként szerintem a MicroOS sem feltétlenül asztali gépre való (Redditen sokan azon használják), hanem inkább szerverre. Meg az ALP is, de az inkább többcélű szerverekre, a MicroOS pedig egy-egy specifikus feladatot ellátó szerverekre.

Szerintem a rolling disztrók ma már eléggé jó minőségűek, illetve az sem feltétlenül igaz, hogy minél régebbi egy disztró, annál stabilabb. Mert egyébként ha úgy általánosan nézve kijön egy szoftver, akár Windowsról, Linuxról, vagy bármilyen rendszerről van szó... tudod te azt, hogy milyen mennyiségű teszt van mögötte? Mennyi munkaórát töltöttek azzal, hogy a hibákat megkeressék is kijavítsák? Szerintem ezt még egy nyílt forrású programnál sem feltétlenül lehet tudni, pláne nem egy cég berkein belül készülő, zárt forráskódú programnál. Mégsem aggódunk ezen - ha kijön, akkor feltelepítjük. Nem kell úgy tekintenünk egy rolling disztróra, mintha a frissessége valami extra feature lenne, hanem inkább a nem rolling kiadásra kellene úgy tekintenünk, hogy az, hogy több hónapos/éves lemaradásban van, az egyfajta kényszer, és egyfajta "fogyatékosság". Alapvetően persze én is úgy vagyok vele, hogy jó nekem a másfél éves verzió is, nem kell, hogy annyira nagyon friss legyen. De miután az elmúlt években sokféle disztrót használtam, és sokféle programmal dolgoztam, azt tudom mondani, hogy a nem rolling disztrók hírhedt stabilitása és a rolling disztrók instabilitása nagyon sok esetben csak legenda. Sokszor tapasztaltam, hogy egy Ubuntu LTS-ben ugyanúgy összeomlik egy-egy program, mint Manjaroban.

Szóval én inkább úgy fogalmaznék, hogy van-e értelme nem rolling disztrót telepíteni a rokon gépére? Ha ragaszkodsz a nem rolling kiadáshoz bármilyen okból, akkor az OpenSuse nem a legjobb választás. Bár a 15.5 még egy pár évig ki fog tartani, szóval meg lehet próbálni, de akkor számolni kell azzal, hogy ha lejár a támogatása, akkor másik disztró után kell nézni.

A Linux kezdőnek is válaszoltam neked, azt is olvasd el :)

Új hozzászólás Aktív témák