Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz Rowon #4156 üzenetére

Eleve az Ubuntu telepítője intuitívebb, mint az OpenSuse-é. Viszonylag könnyű feltelepíteni egy Ubuntut next-next-finish módszerrel, sőt, régebben volt egy wubi nevű program, amivel Windows alól lehetett Ubuntut telepíteni egy kattintással.

A codeckek közül nagyon sok alaptelepítésben ott az OpenSuse-ben, míg Ubuntuban például igen. Ugyanígy nincsenek zárt forrású driverek sem az alap OpenSuse repókban.
    Ubuntuban néhány kattintással fel tudod telepíteni a proprietary Nvidia drivert, míg OpenSuse-ban hozzádvágnak egy komplett telepítési útmutatót initrd újragenerálással és minden hasonló jósággal együtt. Egy Windows-ról érkező átlagos felhasználó már a terminál látványától instant agyérgörcsöt kap, nem hogy még írkáljon is bele valamit...

Csomagkezelés szempontjából a Synaptic elég jól használható kezdőként is, én is el voltam vele évekig, ehhez képest a Yast egy nagyon komplex valami, az ilyen szinten összetett dolgok pedig sok felhasználót zavarnak.

A játékok közül is többnek van deb csomagja, mint OpenSuse-s rpm-je, és állítólag a Steam is problémamentesebb Ubuntu alatt. Én nem tudom, nem játszok.

Szerintem az is számít, hogy OpenSuse-ből vagy az ősrégi Leap-et használod, vagy a bleeding-edge TW-t. Az ősrégit sokan nem preferálják, a rolling kiadás meg ugye hajlamosabb bugzani, ezért nem biztos, hogy jó választás egy kezdőnek. Ezzel szemben Ubuntuból van LTS, meg non-LTS. Egyik sem túl friss, se nem túl régi.

Az Ubuntuval kapcsolatban könnyebb segítséget találni, angolul értőknek pl. ott az Askubuntu, és van ugye magyar Ubuntu oldal is. Az OpenSuse-nak nincs ennyire kiterjedt támogatási fóruma angolul sem, a magyar oldala pedig egyáltalán nincs már meg.
    Régebbi programok közül sokat portolnak újabb Ubuntukra is, OpenSuse esetén viszont, ha egy régebbi programot szeretnél használni, nagyobb eséllyel lesz szívás.

Illetve több helyen olvastam, hogy a wifi-s cuccokkal több probléma van OpenSuse alatt, mint Ubuntuk alatt. Én ezt nem tudom megerősítni, de korábban nekem is voltak problémáim az OpenSuse-vel, a 15.0 érezhetően jobban laggolt LAN játék alatt, mint a többi disztró, illetve hetente egyszer-kétszer csak úgy a semmiből csonttá fagyott. A 15.1 már nem művelt ilyesmit, de a rossz tapasztalatok miatt leváltottam.

Új hozzászólás Aktív témák