- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Fujifilm X
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
tailor
őstag
A550-et élőben nem fogdostam, de készítettem egy összehasonlítást: az A65 markolata kicsit vaskosabb, talán így jobban megfogható, magasságban sok különbséget nem látok.
-
tailor
őstag
Több megapixel - több részlet. És ha erre azt mondod, hogy "de hát a zaj!", akkor csekkold le a Nikon D3200-as tesztfotóit (Sony 24MP-es szenzor), és ámulj
Sajnos a Sonynak van még hova fejlődnie JPG motor terén, de RAW-ból az eredmény itt is meggyőző. Nekem A65-öm van, és most először érzem azt, hogy "révbe értem" - minden tud és ad, ami nekem kell. Persze a felbontáshoz kell optika is, ha emellett döntenél, ezzel azért számolj: a kitobival (bár szerintem az is igen jó) még nem aknáztad ki teljesen a tudását.
És ne felejtsük el, hogy a 65-ben még ott a fajintos EVF is!"Ideális géped" igenis van, úgy hívják: A55.
-
priusz
aktív tag
Furcsa vagy sem de nekem is volt hasonló.
A technikai hátterét nem értem, de amikor feltettem egy másik obit minden ok volt.
Ezután vissza a másikat kicsit megmozgatva a csatlakozásnál rendbe jött a dolog.
Ha hülyeség és nincs összefüggés akkor a puszta véletlen, de nekem ez után működött rendesen.
Nem akarok több baromságot belezsúfolni egy hozzászólásba, de egy próbát megér szerintem.
Esetleg a fényméréssel vagy annak adatainak továbbításával lehet összefüggés? -
rozsdee
tag
Na, a legegyszerűbb szoftverrel sikerült az arw-ből a hozzá legjobban hasonlító jpg-t kihozni...
Az image data converter ha minden alapbeállításon és off-on van, akkor is változtat a beolvasott raw képen, bármennyire is erőlködöm..
A faststone-nal érdemes beolvasni az arw-t egyszer és megnézni teljes méretben (alapból az is lebutítva olvassa be az arw-t - kisebb méret, kontrasztosabb kép,... hogy gyorsabb legyen a megjelenítés).. Ott látszik igazán milyen is a módosítások nélküli raw... Ott egy mentés másként, jpg, egyéb beállításokkal finomítás és máris egy kompromisszummentes, raw-hoz legjobban hasonlító jpg-m van..
Persze biztos lehet a lightroom-mal, capture one-nal, miegymással (csak még hiányzik a tudás), de azok nekem alapból más dinamika tartományú képet hoznak be... Azért nem adom fel, még tanulgatom... -
tailor
őstag
Milyen tekintetben? Mert ugye, a két váz nem egy kategória - korban sem. Kezelés, ergonómia szempontjából a 7D biztosan jobb, mint a 300-as, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, fejlődtek a képfeldolgozó processzorok/algoritmusok, szenzorok, úh. ebben a tekintetben a 300-as valószínűleg előrébb van.
-
Throme
veterán
Kösz de nem akarok átalakítókkal "játszadozni". A Sony váltott és ez jó jel. Sőt, úgy látszik enged a piaci nyomásnak is ami az SD-t illeti (a saját formátuma mellett ezt az adathordozót is megtűri
. Ez nagy szó egyébként a japóktól! És a jövőre nézve nem hinném, hogy visszatér a cf-re, tehát nem csak egy kicsapongás volt a részükről.
Ma megfogdostam az A330-at. Nem vészes a fogása, de tényleg kényelmetlen, főleg hosszútávon lehet az, pedig az elődnél megmutatta a cég, hogy tud jobbat is. Maga a gép viszont jól néz ki. Végre kicsit mertek nem tiszta fekete géppel is előrukkolni!
Hogy kisebb lett az szerintem a belépő szintet megcélzó vásárlóknak még jobb is. Véleményem szerint egy hobbifotós, aki kirándulásra, utazásra, esetleg buliba magával viszi az x óra után örül, hogy nem egy FF gépet kell cipelnie.Hogy mi lesz a vége ennek a kutatásnak, nem tudom. Nagyon utálom, hogy 2-3 márkából tudnék számomra tökéletes gépet gyúrni. Ezt természetesen a belépő szintre értem, de nekem nem kell jobb.
Örülök, hogy "benéztem" erre a fórumra mert az alfa azért továbbra is tetszik és ki tudja mivel jön ki a Sony megint belépőszinten a közeljövőben.
-
St3venson
tag
legalább az új vázaknál (500, 550) elfelejtették ezt továbbvinni. Legalábbis a sajtófotók alapján. Visszatérve a 330-ra, nem tudom van e olyan ember, aki legalább kényelmesen tudná megfogni. Kipróbálta a párom is (neki igazán kicsi keze van), és neki sem volt egyáltalán kényelmes.
Bár az is lehet, hogy a régi szériával (200, 300, 350) tul jók voltak az eladások, és nem birták már gyártani, ezért inkább kiadták ezt, hogy majd jól elvegyék az emberek kedvét a vásárlástól
-
james
aktív tag
Elsősorban szabadban szeretek fotózni állatokat, mostanában kutyát, makrót, épületeket, meg amihez kedvem van. Mondjuk emellett leginkább a fények és a hangulat ami érdekel, természeti jelenségek stb. Aztán van hogy megrendelésre is fotózok, épületet, eseményt, tárgyakat ...amire megkérnek.
-
james
aktív tag
"rumos14 és james kollégák homlokegyenest más véleményen vannak."
Annyirra azért nem.
A különbség inkább fotós szokás függő dolog. Tulajdonképpen ezt neked kell eldöntened, de persze simán megveheted mindkettőt, max eladod ami feleslegessé válik. Ami engem illet, én pl. alig használom az 50-est, mert úgy találom, hogy amiket mostanában fotózok ott hasznosabb a zoom komponálás sebessége és a lazább gyutáv választás, mint a fényerő. Ezzel együtt lehet úgy is fotózni ahogy Rumos kolléga írta, portréra valóban elég jól használható, ... más erények más hátrányok.
-
rumos14
nagyúr
csak ismételni tudom maga, sztem a 16-105 megfelel az elvárásaidnak, nem tudom, még middig kapható-e 110k-ért, annyit sztem megér, 150-es árnál már mást ajánlanék. ezt használgatod, kitapsztalod, hogy elég-e a 105-ös vége. a 16-os vég nagyon kellemes dolog, érezhetően kellemesebb mint a 18. mellé ugyebár jóeséllyel lesz egy 50-es fixed.
szóval ha nem elég a 105, akkor veszel majd vagy egy 55-200-at, vagy egy jobbfajta 300-as végű obit. stevenson APO-ja is egész jó, bár az APO D az igazi -
pdave
aktív tag
én a 16-105-re szavaznék, mivel saját tapasztalatomból kiindulva a 17-35, 50, 35-70 trió nagyon kényelmetlen, hogy állandóan cserélgetnem kell, másrészt próbáltam is a 16-105-öt, ballagást fotóztam vele, sztem megéri a pénzét (ha jó áron jutsz hozzá használtan persze
)
18-250 meg a hozzá hasonlókkal az a baj hogy egyszerre akarnal sokat kínálni és emiatt egyik területen sem lesz kiemelkedő.
persze nem tudom hogy pontosan mit keresel, de inkább 16-105 és később egy minolta 75-300 (big beercan) ami sztem minőségben jó, de még nem elrugaszkodott árú.volt kitobim, azzal vettem a gépet, a 18-70hez képest a 16-105 átfogásban lehet hogy sokkal többet nem nyújt (bár nagylátónál minden egyes mm rengeteget számít), de képminőségben... no comment
-
james
aktív tag
Nekem van egy 50/1.7-es. Leszámítva a fényerejét, nem sokkal jobb (élesebb), mint a 18-200 50mm-en. Arra célzok, nem biztos hogy érdemes erre költeni +24-30 ezer forintokat (pl. mert alig lenne látható különbség), szemben mondjuk egy nagyobb telével, ami egyértelműen mást nyújt és alig kerül valamivel többe. A 16-105mm + egy felső tele szerintem egy elég jó összeállítás. Ez a 75-300mm sem tűnik annyira rossznak, persze valószínüleg nem egy csúcs optika, de olcsón megérheti. Egyébként ha már telét veszel akkor szerintem egyértelműan nagyobbat érdemes 300-ast pl., sokkal használhatóbb, mint a 200-as.
-
-
levy1983
aktív tag
Egyet értek johnjohn kollégával: Tamron 28-75mm tökéletes választás, már ami a képminőséget és az átlaghelyzeteket illeti. Bár ha a kitobi zoomátfogása kevés, akkor ez meg pláne az lesz...Szerintem egyenlőre lövöldözz a kitobival, aztán megismered hátrányait.(Ha egyáltalán hátráltat a fotós igényeidben, szokásaidban) Ha a 80mm-es vége kevés, akkor a 105mm is az lesz, és akkor tényleg csak a klasszikus utazózoom-ok jöhetnek szóba. (18-200, 18-250, 28-200, 28-300)
-
johnjohn
addikt
Tamron 17-50/2,8, és Tamron 28-75/2.8--és kész, egy obival nehéz jó minőségben lefedni a tartományt. Én a Tamront használom 90%-ban, nem nagyon hiányzott a 28 mm alatti és a 75 mm feletti tartomány eddig.Ha pedig kistele kell, akkor a zsebbe kell nyúlni elég mélyen, hogy ne legyen sehol hiba.Persze kifoghatsz valami jó Minolta objektívet, amit rumos kolléga említett.
A két Tamron amit említettem használtan együtt 140 000.-körül lehet.
Sigma 17-70/2,8-4,5 lehet még alternatíva. -
james
aktív tag
Szerintem ez a két zoom egyáltalán nem rossz, de olvasd el a többi forumozó véleményét is.
Egy teszt a 16-105-ről Ezen az oldalon nagyon jó a felbontás teszt flash, tologatni kell a csúszkákat, meg nézegetni a tesztábrákat.
Ugyanezen az oldalon van jópár fotó is ezzel az optikával. Samples
Nagyjából F8-F11 környékén szerintem bőven jó minőséget hoznak. A 18-70-es kit obinál, mindkettő sokkal jobb a forumozók szerint. Mindkettőt nézegettem és nekem a 16-105 tűnt valamivel jobb minőségűnek, de a 18-250-est vettem volna meg.
Itt találhatsz rengeteg szép fotót ami ezzel készült. Link
Ez pedig egy elég alapos teszt link
-
james
aktív tag
"Te újonnan, vagy használtan vetted az obit?" Én kitben vettem, úgy elég olcsó volt. Elötte utána néztem a neten, de alig találtam róla anyagot, azok egy része is elég ellentmondásos volt. Azért raktam fel ide a képeket, hogy akit érdekel, az kapjon valami támpontot, lévén ez egy kit obi, tehát pontenciálisan könnyen és olcsóért bele lehet futni.
"Bécsben egy 18-250 obi 130eft, szinte ugyanennyi a 16-105." Én is fontolgattam ezt bécsi beszerzést, de azért a garancia nem annyira vicces ha ki kell vinni a cuccot. (meg aztán vissza is kell hozni ha kész) Én javaslom, hogy nézz meg egy Tamron 18-250mm -est is, akik megvették nem nagyon panaszkodtak rá, optikailag meg az eddigi infók alapján teljesen megeggyezik a Sony verzióval, csak olcsóbb. Én 96K körül láttam amikor nálunk képbe volt.
-
james
aktív tag
Ugyanezen a galérián a kisebb képek (3408-2272 pixel), mind simán jpg-be lettek lőve és egyenest a gépből másoltam fel őket, szóval semmi utómunka nem volt. Ezt a felbontást használom a leginkább, mert alig marad el az élessége a nagyobb felbontástól, persze a raw utómunka lehetőségét itt nélkülözni kell.
Egyébként valóban jobb lehet a 18-250-es obi, de azt még nem próbáltam, persze az is csak egy szuperzoom, kb hasonló korlátokkal mint ez. A sarokélessége valamivel jobb, de telénél az is kilágyul, meg a fényereje is korlátozott. Ettől függetlenül szerintem nem rossz vétel csak kicsit drága. Érdemes kipróbálni a Tamront is valamivel olcsóbban, elvileg ugyanaz az optika, csak kicsit más az AF. Valószínüleg lasabb, de az is pontos, azt mondják. Ez az AF sebesség egyáltalán nem mellékes, az a legfontosabb szerintem, hogy a már megtalált fokuszt gyorsan tudja újra beállítani a második, harmadik, stb. képeknél. Ha ez renbe van, akkor nem lesz vele gond.
-
james
aktív tag
Nekem Canon-hoz van egy 18-125-ös, úgy tudom nagyjából ugyanaz a belső van benne. A rajza elég jónak mondható, és a torzítása is elfogadható. A megépítése is elég masszív, bár nekem egy fél év után egyszer beállt a zoom, de azóta nincs vele baj.
Ami viszont eléggé problémás lehet, hogy szór az autófókusz pontossága. Az enyém Canon-on, kb. 50% ban hibázik, de a Sony forumon is írták, hogy ott is előjön a hiba. Mondjuk emiatt a gyakorlatban erősen csökken a használhatósága. A másik probléma vele, hogy már egy erőteljesebb felhős ég is kilágyítja a kontrasztot, ami rémesen kiábrándító képeket eredményez alkalmankint. Máskor viszont ha nincs nagyon szemből jövő fény nagyon jó képeket is tud csinálni. A színe kicsit melegbe húz, de ez nem annyira vészes.
Én ajánlom a 18-200-as kitobit is, ha olcsón hozzá tudsz jutni és ki lehet próbálni. Nálam egész szép képeket hoz, de előfordulhat hogy itt is szór a minőség (sőt ez elég valószínű). Az enyém pl. sokkal jobb képeket csinál, mint a 18-125-ös Sigma, annak ellenére, hogy annak 18mm körül valamivel élesebb a rajza a széleken.
-
rumos14
nagyúr
igen, ezt láttam az év eleje felé használtan az expresszen. nyilván már rég elkelt, de kb- az volt a reális ár érte.
obikról felhasználói véleményeket a dyxum.com oldalon a fent lévő lenses menüpontra kattintva kapsz. csodák elég ritkán vannak, nyilván ez a Sigma eléggé lemarad a 150k-ba kerülő Sony 16-105-től, de 33k-ért végülis nem rossz vétel. bár gondolom már elkelt másfél hónap alatt. használt obit leginkább az index-en lévő Minolta AF adok veszek topikban érdemes keresgélni. újat meg az argep.hu segítségével.
azok az ebay-es brutál telék a rossz vicc kategóriájába tartoznak, sztem nagyon kerüld el, nem is hinném, hogy ilyen gyútávokra lenne szükséged.
ilyen grip-et sem szokás használni, a fényképezőnek a nyakban lógva a helye. -
rumos14
nagyúr
az én logikám szerint a kis mélységélesség jelenti azt, hogy "homályos" (nevezzük inkább elmosottnak) a háttér, de lehet hogy tévedek. ahogy az előbb leírtam, nagyobb zoom mellett u.olyan F értéknél kisebb lesz a mélységélesség, így a 200-250-es végű felel meg jobban a célnak. nem kell persze teljesen telére tekerni, asszem ilyen 100-150-re szokták mondani, hogy ideális távolság portrézáshoz, de attól is függ, hogy hol nem torzít az obi.
-
rumos14
nagyúr
"kiugrós" képet úgy tudsz készíteni, hogy minél alacsonyabb F értéket állítasz be és minél nagyobb zoom távolságot. a probléma az, hogy 1. a kitobi F3.5-ről indul 2. minden obira jellemző, hogy tág rekeszen (alacsony F érték mellett) gyengébb a képe, mint szűkebb rekeszen. egy olcsó megoldás egy Minolta 50/F1.7-es obi (*ismét elérkeztünk az obicserélés témájához), ami kicsit lerekeszelve már megfelelő képet produkál, ill. beltéren is nagyobb eséllyel tudsz vaku nélkül jó képeket csinálni. de a kitobival is érdemes próbálkozni 70re tekerve, F5.6-on.
-
rumos14
nagyúr
a Sony márkajelzésű obik simán túlárazottak. egy részük létezik Tamron változatban is (a Sony-nak részesedése van a Tamron-ban, asszem 10%?), ill. jópár simán átcímkézett régi Minolta obi, pld a kitobi is.
ha nagyobb átfogást akarsz akkor Sony 16-105 vagy Tamron 18-250-t tudnék ajánlani. nyilván az első jobb valamennyivel képminőségre, a másik meg - nem fogod kitalálni - zoom átfogásban. kérdés, hogy kell-e neked egyáltalán ekkora tele. a 18-200 jóval gyengébb, azt csak nagyon olcsón venném meg, pár hónapja asszem 33k-ért hirdettek egyet. -
rumos14
nagyúr
hát asszem csináltam ilyen raw-jpeg összehasonlítást, ha megvan, átküldöm. adj egy esélyt a raw-nak, aztán meglátod, számodra van-e értelme. ha nem akarsz egyeként szarakodni, LR-ban van batch konvertálási lehetőség is...
a jpeg-gel leginkább az a bajom, hogy nem elég éles, részletgazdag a képe, ez sztem a Sony nem éppen tökéletes belső feldolgozására vezethető vissza. vicces, mert pont a raw képekre szokták azt mondani, hogy bizony azokon élesíteni kell, de sem élesíteni, sem zajszűrni nem szoktam feldolgozás során (iso400-on már elkél ez utóbbi azért).
szóval a kitobi+jpeg számomra nem "igazi" DSLR képminőség volt, az említett Sigma+raw már annál inkább.
az átalakítót fogalmam sincs, kitől vettem, egy kedved fórumtárs segített az ebay-es beszerzésben. -
rumos14
nagyúr
hát így ennyi alapján nem tudok sokat mondani róla. nekem ilyen [link] van.
hehe, már gondoltam, hogy írok, hogy ha lesz keret és lehatározás, elkezdhetsz obikat vásárolni. Sigma 17-70, Tamron 55-200, Minolta 50/1.7 és Minolta 28-135 obijaim vannak.
amúgy a kitobival is el lehet lenni, csak sztem érdemes RAW-ban lőni és mondjuk Lightroom-mal konvertálni, meghálálja magát. -
futo001
senior tag
Tiszta rálátás esetán állítólag 100m, nekem max 70. Sokat nem tud, fókusz, expo, B záridő. Ugyanarra a címre kell beállítani a vevőt és az adót. Elemet még nem kellett cserélnem benne, nem zabál sokat.
Van belőle programozható verzió, gondolom valami PIC-es cucc, már azt is láttam Vaterán, azt hiszem az 16 volt. Állítható volt a záridő, mikor fényképezzen, hányszor fényképezzen, milyen időközönként...
-
rumos14
nagyúr
ha vársz, tutira elfogy. de persze gondold át alaposan. gari passz, inkább az 1 évből indulj ki. reggel bedobtak hozzánk egy szórólapot, azon láttam. a honlapjukon lévőben érdekes módon az A350K-t mutatják, 150 k-ért [link]. az A350 nagyobb felbontású, cserébe a nagyobb vile méretek miatt alamelyest lassabb. ahhoz hogy a 14 mpixelnek értelme is legyen, a kitobi biztosan kevés.
-
Rlaci
csendes tag
Február vége, március eleje felé vettem akcióban egy A300-at az Electroworldben 88000-ért 18-70 obival és 4 Gb-os kártyával. Aztán másnap egy másikat 94000-ért, de azt már kártya nélkül. Akkor ezek voltak az utolsó darabok. Amikor kérdeztem, hogy a kártyás miért olcsóbb, csak annyit mondtak, hogy az másik beszerzés. Az Euro akkor 300 Ft körül volt.
Tegnap a Budaörsi Auchan-ban láttam Canon 1000D-t 99990-ért IS-es objektívvel és 139000-ért IS nélküli objektívvel.
Ezek jó példák a multik árképzésére.
-
rumos14
nagyúr
ebay-ről van nekem is, noname cucc. arra figyelj, hogy az SDHC-t kezelje mindenképp. az enyém így néz ki: [link]
a 18-70-es obi egy átlagos kitobi. én kitben vettem, de azóta már eladtam. attól függ, mennyiért tudnád csak a vázat megvenni, és mennyi lenne kitben. ha 10knál nagyobb a különbség, akkor vedd meg csak a vázat, később tudsz venni kitobit ha nagyon muszáj.
ja a sorozatról annyi, hogy én mindig RAW-t használok, amit leírtam, az arra vonatkozik. jpeg-ben fele-harmada az adatforgalom, tehát sztem nem lesz gond a sorozattal. -
rumos14
nagyúr
az A300 szvsz már nem lesz sokáig kapható. használtan persze felbukkan majd itt-ott.
én is CF->SD átalakítót használok, pont amiatt, ahogy te is írtad, hogy DSLR vásárlás előtt volt már 3-4 SD kártyám, közte egy 8 és 4 gigás is. továbbá a notimban csak SD olvasó van. anyagi és kényelmi szempontok tehát egyaránt voltak. nyilván egy Sandisk Ultra CF kártya írási sebességéhez képest sehol sincs az átalakítós megoldás, de ha nem lősz gyakran sorozatot, vagy fél mp-enként egymás után 5-6 képnél többet, ameddig a puffer bírja, nem lesz gond.
az obi kérdést még gondold át. ha nagyon ragaszkodsz az egyobis megoldáshoz akkor a 16-105 nem rossz, bár nem is olcsó. ha még nagyobb átfogás kell, akkor Sony/Tamron 18-250, hasonló árban. -
levy1983
aktív tag
-
johnjohn
addikt
Elfogyott róla a kényelmes markolat.Nézd a különbséget !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fujifilm X
- Ukrajnai háború
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest