Új hozzászólás Aktív témák
-
rozsdee
tag
Váz tisztításához ti mit javasoltok? Mostanára egy két felső gombom nehezebben kezdett járni, ragad. Kontakt spray-t nem merek használni, enyhén nedves törlés csak a megszáradásig oldja meg a problémát. Tiszta szeszes törölgetés? Nem akarom hazavágni a gépet, de rögtön szervizbe sem rohannék vele...
-
rozsdee
tag
válasz
ballington #2354 üzenetére
Az, ha jól gondolom az autofókusz segédfény, de javítson ki valaki, ha tévednék. Az infravörös tartomány emberi szemmel nem látható, szóval az a vörös nem az infra.
-
rozsdee
tag
Egy kérdés tőlem is:
Állványon csak optikai stabilizátor esetén célszerű a stabilizátort kikapcsolni, vagy szenzorstabilizáció esetén is? (tehát Sony gépek) -
rozsdee
tag
válasz
bubuka0267 #2328 üzenetére
Hát, ezt csak úgy lehet kideríteni, ha kisebb kártyával is kipróbáljátok. Nagyon nincs ötletem, hogy mitől lehet. Ha újan lett véve, vissza kell vinni. Ha használtan, hát...
-
rozsdee
tag
válasz
ballington #2318 üzenetére
Akkor viszont elég csak a vázat eladnod
-
rozsdee
tag
válasz
rumos14 #2311 üzenetére
Szerinted egy Tamron 17-50/2.8-assal érdemes a 18-55-ös kitobjektívet, és az 50/1.8-ast egyben "kiváltani", vagy az 50/1.8-nak azért még volna keresnivalója a 17-50/2.8 mellett?
Az 1.8 fényerőnek leginkább hangulatos növényfotóknál vettem hasznát, amúgy rekeszelés, mert távoli téma életlen, portréhoz pedig kis mélységélesség... Szóval a 2.8-as fényerő lehet elég is lenne... -
rozsdee
tag
Bírom a gépben, hogy amikor kevés fényben őrá bízom a zársebesség és iso érték beállítását (tehát P-, vagy A-mód, és Auto ISO), akkor igyekszik a reciprok-szabályhoz igazítani a zársebességet. Ha az 50/1.8-ast teszem fel, a fókusztávnak megfelelően 1/80-ra igyekszik kihozni (esetlegesen ISO emeléssel), ha a 90/2.8-ast, akkor pedig 1/160-ra... Okos!
-
rozsdee
tag
A napokban azt vettem észre, hogy így a 9000. expo környékére egész Nikonosra járatódott az A550-esem zárhangja. Korábban úgy csattogott, hogy csak na.
Egyébként mennyi expot bírhat egy ilyen váz? -
rozsdee
tag
A550-eshez nem gyárt valamilyen cég Nikon gépekéhez hasonló műanyag LCD-védő alkalmatosságot? Már a 3. LCD-védő fóliám kunkorodik fel, aláragad minden szösz,... de védelem nélkül nem akarom használni...
A700-hoz már találtam... -
rozsdee
tag
Makrózásra Sigma 105/2.8, vagy Tamron 90/2.8?
A tamron-t hozta ki jobbnak egy-két teszt. Van tapasztalatotok? -
rozsdee
tag
válasz
rumos14 #2258 üzenetére
Bevallom a videó módhoz tartozó beállítási lehetőségekben nem merültem el, csak a pixinfo-s A55-tesztben olvasottak alapjának meglepőnek találtam..("...Természetesen nagyon gyors témáknál ez is hibázik, mégis e módszer akár nagyságrenddel gyorsabb lehet az eddigi DSLR videók óráknak tűnő, valójában csak másodperces élességállításához képest. Azok jobbára a használhatatlanság határán táncoltak, ez itt vastagon használható.)
-
rozsdee
tag
A pixinfo-s cikkhez tartozó fórum tiszta fröcsögés. Néha jól szórakozom rajta...
-
rozsdee
tag
Kíváncsiságból nézegettem a dpreview.com-on az A55 tesztet, majd összehasonlítást kértem a Canon 550D-re és érdekes módon sokkal jobbnak hozta ki a canon videó módját a grafikon, mint az SLT-ét.. Na, ez hogy lehet? (Nem mintha a videó mód annyira érdekelne...) Igazából az A550-esnél is jóval jobbnak találták az 550D-t.. egy barátomnak van olyan, engem annyira nem győzött meg az a gép. Ő is azért azt vette, mert "Canon"...
-
rozsdee
tag
válasz
freeapro #2249 üzenetére
Szerintem ez kicsit olyan jellegű kérdés, mint a filmes rendszerről a digitális rendszerre váltás. Az elején a fotózással komolyabban foglalkozóknak voltak főleg fenntartásaik a digitális tükörreflexes gépekkel kapcsolatban, aztán idővel azért nagyjából mindenki(?) átállt digitális rendszerre (pláne, hogy a digitális rendszert fejlesztették tovább a gyártók).
A keresőképpel kapcsolatban is hasonló a helyzet szerintem. A kezdeti viszolygás után majd elfogadottá válik ez is. Az előnyét főleg abban látom a tükrös keresővel szemben, hogy az elkészülendő kép fehéregyensúlyának helyességét pl. a kép elkészülte előtt látni lehet.
Az A550-ösöm kihajtható LCD-s fáziseltéréses live-view módját pl. én kifejezetten hasznosnak találom makrózásnál, egyedül a nem 100%-os lefedettsége zavart képkomponálásnál, de ezt az A33, A55-ben azért megoldották... -
rozsdee
tag
válasz
freeapro #2243 üzenetére
Miért gondolod így? A féligáteresztő tükör több hátrányt jelent, mint előnyt szerinted?
A magas fogyasztás viszont tényleg durva. Az A550-essel rengeteg képet tudok lőni keresővel. Egy lagzin nem tudtam az aksit lemeríteni folyamatos használattal
Viszont itt csak annyi kéne, hogy a nagy LCD-t kikapcsolhatóvá kéne tenni, máris sokat nyernénk vele (a 100% lefedettség, 1x nagyítás azért egész jól hangzik az EVF-nél). -
rozsdee
tag
Néztétek pixinfo-n az SLT-A55 tesztet? Mi a véleményetek?
-
rozsdee
tag
válasz
énvagyokAdam #2239 üzenetére
Gratula a géphez, használd egészséggel!
Isten hozott a klubban! -
rozsdee
tag
válasz
freeapro #2235 üzenetére
"Csak félve kérdezem, hogy az megvan, hogy a vakut a plafonra is lehet irányítani, sőt a vázról is le lehet venni wireless módban használva?"
Persze. Egy rokonom lagziját végiglövöldöztem már így. A wireless mód is nagyon frankó, bár azt kevesebbet próbálgattam.
Amúgy érdekes, hogy beltérben, ha az érzékenységet auto-ra rakom, bármilyen közel is legyen a téma, és kis fókusztávval lövök, a gép mindig felnyomja iso800-ra az érzékenységet.. Maradt tehát a manuálisan 200-ra állítás, ami kisebb zajt, de valószínűleg lassabb vakutöltést eredményezett (nem érzékeltem igazán).. De ISO200-on sem lettek alexpósak a képek, tehát az ISO800-at indokolatlannak láttam.. -
rozsdee
tag
Sziasztok!
Egy kérdés: A Sony HVL-36AM vakumat mennyire tudnám használni egy 105-ös makróobjektívvel? A vaku zoomtartománya 24-85 mm... -
rozsdee
tag
Mit tudtok a Cosina 100-400 /4.5-6.7 objektívről? Jó kis fókusztáv átfogás ez. Gondolom erős kompromisszumokkal (hordótorzítás, lágyulás a végállásokban,...)
-
rozsdee
tag
újabb csemegézni való
-
rozsdee
tag
Kis témaváltás, egy kérdés:
A reciprok-szabály 35mm-re vetített fókusztávolságra vonatkozik?
Konkrétan: ha lesz egy 70-300-as objektívem, akkor 300-as végállásban kb 1/300-as zársebesség kell a bemozdulásmentes exponáláshoz, vagy (mivel 1,5 crop-os az alpha) 1/450? (plusz gondolom ez stabilizátor nélküli gépekre/objektívekre vonatkozik) -
rozsdee
tag
Ezt az oldalt nem tudom ismeritek-e, de hasznos infókra lehet itt is lelni.
-
rozsdee
tag
Valakinek van itt valami tapasztalata 50/1.8.as objektív és rendszervaku együttes használatával kapcsolatban? (Nekem nemsokára lesz, de kíváncsi vagyok mire érdemes figyelni, mi az, ami fejfájást okozhat...) Az A550-esemen ISO200 a minimum érzékenység, derítéssel adódhat nehézség tág rekesznél ellenfényben, azt már tudom, sejtem...
Vagy keressek már végre egy vaku-s topic-ot? -
rozsdee
tag
válasz
Matyó83 #2190 üzenetére
Azt, hogy jó sokba kerül-e nem tudom, de itt egy buherálós link.
-
rozsdee
tag
Egy kis hírmorzsa az alpha 700-as utódját váróknak.
-
rozsdee
tag
válasz
rumos14 #2188 üzenetére
Hát, igen. Próbáltam mérlegelni, mennyire lehet szükségem a plafonra villantásra portré állásban is (és van rá esély, hogy nem ritkán), de sajnos a vakura pillanatnyilag elkölthető keretem nagyjából ennyinél merül ki.
Mivel teljesen tapasztalatlan vagyok e téren, ezért bocs mindenkitől, ha a következő kérdéseimre egyértelmű a válasz: Diffúzor használatakor egy fal előtt álló személy "telibevakuzása" eredményez árnyékot a falon (lágyabbat mondjuk)? Illetve, ha felrakok egy diffúzort, azt érzékeli a gép valahogy? Mert azt értem, hogy a fókusztávolsághoz, tárgytávolsághoz,.. igazítja a gép a villanó fény mennyiségét, de azt én a diffúzorral lecsökkentem valamennyire. Nem lesz alulexponált a kép olyankor? -
rozsdee
tag
No, akkor valószínűleg elégedett leszek én is a HVL-F36AM-mel ("Ez a hajdan volt Minolta 3600HS (D) jelölésû vakujának Sony verziója")
-
rozsdee
tag
Sziasztok!
Vakukat nézegetek, nincsenek extra igényeim, csak kellene eseményfotózáshoz valami a beépített helyett. Az alsóbb árkategóriában találtam használtan sony HVL-F36AM-et 36-ért, és úgy látom a Metz Sony Alpha MB 36 AF-4 újan kb 27.000 Ft. Ekkora volna köztük a különbség? Vaku terén nem rendelkezem túl nagy tapasztalattal, el tudnátok látni tanácsokkal esetleg? -
rozsdee
tag
Az origo-n is van egy szájbarágós cikk a teljesen laikusoknak
-
rozsdee
tag
Érdemes ezen az oldalon csemegézgetni. Nap, mint nap jönnek infók az újoncokról...
-
rozsdee
tag
köszönöm kérdésed, igen!
egy összegöngyölt szövetzsebkendőre állítottam, mindkét végéről leszedve a kupakot, hátha mégis jár egy kis levegő így benne, másnapra gyakorlatilag kiszáradt belül...Most már csak abban reménykedem, hogy a tisztítófolyadék párájától (alkohol?) nem tud begombásodni...
-
rozsdee
tag
Segítséééég!
A hülyeségre nincs orvosság, ugye? A 18-55 -ös objektívemet szándékoztam megtisztítani, csöppentettem a lencsére lencsetisztító folyadékot, de nem töröltem le rögtön, hanem szétterítettem rajta, az pedig az illeszkedésnél befolyhatott, mert belülről azonnal bepárásodott a lencse... mit lehet ilyenkor tenni? Szerviz tud vele kezdeni valamit? -
rozsdee
tag
-
rozsdee
tag
válasz
ballington #2095 üzenetére
Hirtelen ennyit találtam:
Egy részlet az oldalról:
"Hibás termék leszállítása esetén az általános garanciális és szavatossági szabályok alapján első körben kijavítást vagy kicserélését követelhetünk, másodlagosan pedig árleszállítást is kérhetünk vagy végső esetben a vételár visszakövetelésével egyoldalúan megszüntethetjük a szerződést."
-
rozsdee
tag
A napokban szándékozom egy 50/1.8-as Sony objektívet beszerezni, aztán majd egy fordítógyűrűt is hozzá mindenképp. Valakinek tapasztalatai ilyen téren?
-
-
rozsdee
tag
Na, a legegyszerűbb szoftverrel sikerült az arw-ből a hozzá legjobban hasonlító jpg-t kihozni...
Az image data converter ha minden alapbeállításon és off-on van, akkor is változtat a beolvasott raw képen, bármennyire is erőlködöm..
A faststone-nal érdemes beolvasni az arw-t egyszer és megnézni teljes méretben (alapból az is lebutítva olvassa be az arw-t - kisebb méret, kontrasztosabb kép,... hogy gyorsabb legyen a megjelenítés).. Ott látszik igazán milyen is a módosítások nélküli raw... Ott egy mentés másként, jpg, egyéb beállításokkal finomítás és máris egy kompromisszummentes, raw-hoz legjobban hasonlító jpg-m van..
Persze biztos lehet a lightroom-mal, capture one-nal, miegymással (csak még hiányzik a tudás), de azok nekem alapból más dinamika tartományú képet hoznak be... Azért nem adom fel, még tanulgatom... -
rozsdee
tag
Egy kérdés még: raw konvertálásra ti mit használtok?
Frissítettem az Image data convertert 3.2-es verzióra. Lőttem pár raw+jpg-t, és azt látom a gép (1.00-ás firmware) egy az egyben ugyanolyan dinamika tartományúra alakítja át a raw-ot jpg-be, viszont az image data converter a fényképezőgép által konvertálthoz képest egész mást hoz ki a raw-ból. Hiába kapcsolom ki a d-range optimizert, állítok mindent auto-ra, alapbeálíltásra, vagy off-ra... mégsem sikerül a raw-hoz hasonló képet kihozni. Elég nagy dinamika tartományú képen próbálgatom (naplemente, fehér fal, fény-árnyék, zöld fű), mégis az általam konvertált jpg kifakul, kiegyenlítődnek a fény-árnyék részek... Mit csinálok rosszul?
Továbbra is raw-ban fogok fotózni, de szeretném, ha extra fáradozás nélkül tudnám magam jpg-re konvertálni a képeimet, ha épp nem találom azok változtatását szükségesnek... viszont per pillanat eddig úgy fest, a raw+jpg -féle nem túl helytakarékos mentés a megoldás -
rozsdee
tag
a HVL-F20AM elég lagzira és egyéb családi összeröffenésekre?
-
rozsdee
tag
válasz
ballington #1993 üzenetére
Hát, igazad van.
A vakuzás pedig külön művészet. Ideje abban is némi jártasságot szereznem... -
rozsdee
tag
Lagzis fotózásban van valakinek jártassága? Idén kettő lagziba is hivatalos vagyok, és persze mindjárt mindkét helyen felkértek fotózásra... Mondtam, szívesen fotózgatok, de ne a profi fotóson próbáljanak spórolni velem, mert az nekik nagyon nem lesz jó...
Addig azért próbálok felkészülni, de igazából növényeket, rovarokat szoktam fotózni...
A kit-objektív (18-55) megteszi? Tervezem egy 50/1.7-es, vagy 1.4-es objektív beszerzését a közeljövőben portrézgatásokhoz, de lakodalomban gondolom jobb lenne egy zoom-os, fix fényerővel... és persze valami külső vaku gondolom alap... Tudnátok tanácsot adni? Megköszönném. -
rozsdee
tag
Tetszik ez az 550-es, nagyon elégedett vagyok vele, nyüstölöm is rendesen... Remélem a zárszerkezet is bírni fogja 200.000 exponálásig minimum..
-
rozsdee
tag
köszönöm mindenkinek! Már nagyon vártam, hogy meglegyen...
-
rozsdee
tag
Üdv Mindenki!
Örömmel jelentem be, hogy a mai nap folyamán tulajdonosa lettem egy alpha 550-es apparátnak, így, végre csatlakoztam az alfások táborához....
Csak mikor tölt már fel az az aksi.....
-
rozsdee
tag
válasz
nasinas #1892 üzenetére
Amelyik képen csak a fehéregyensúly nem stimmel, azt még nem szabad azért törölni. Megpróbálhattad volna még valami egyszerűbb képszerkesztő programmal kijavítani (én pl. az ingyenes faststone-t használom gyakran). Kis gyakorlással rááll az ember szeme a vörös-kék-zöld árnyalatok csúszkájának mozgatásával a valós szín beállítására.
-
rozsdee
tag
Sziasztok! Az edigitalon már csak 199.900 az 550-es, szóval nálunk elég minimális lett az 500-as és 550-es között árban a különbség... Szerintem ennyivel többet megér az 550-es... (igaz náluk egy év a garancia.... Viszont a Sony szalonban is már "csak" 2 év... Azt mondták a 3 év garancia csak akció volt..)
Nekem, úgy néz ki megint le kell mondanom a gépvásárlásról... Megint közbe jött pár dolog, ami miatt nem jön össze...
Addig csak olvasgatom amiket írogattok és tanulok... -
rozsdee
tag
Az a nem semmi, hogy Ausztriában 699 euro az 550L... Az most kb. 189.e Ft-nak felel meg... Szüleim épp Klagenfurtban vannak... hmm
(Néhol Németországban pedig 677 euro..) -
rozsdee
tag
válasz
rumos14 #1550 üzenetére
Hoppá. Ezt nem is tudtam (mármint az LV hiányát a 450-esben). Ha valaki valami miatt a Sony mellett döntött eddig tükrös gép vásárlásakor, akkor az vagy a meglevő objektívjei miatt volt (Konica-Minoltáról való váltás főleg), vagy a jó kis élőkép-mód miatt... Belépőszinten élőkép nélküli gépet én már valószínűleg nem sony-t vennék. (Sokáig a Samsung Gx-10S-sel szemeztem, illetve pentax k10d-vel, jóval régebben a Nikon D50-nel, aztán amikor bejött ez az élőkép-mód lehetőség, az Olympus E-330-cal, aztán az Olympus E-510-zel... Valamiért azonban a vásárlásig sosem jutottam el... Vagy anyagi okok miatt, vagy elbizonytalanodtam.. Aztán jött az alpha 300 és 350 és úgy döntöttem, nekem kell egy ilyen... (aztán elnyaraltam a pénzt...
..
De most már teljesen biztos vagyok benne, az 550-es nem fog már engem megúszni... -
rozsdee
tag
Spekulálok, vajon a február elején (bár nálunk lehet csak később) boltokba kerülő alpha 450-es el fogja-e valamilyen irányba mozdítani az 550-es jelenlegi árát.
Szerintetek?
Murphy törvény, hogy ha megveszem most, két-három hét múlva megkaphatom 10%-kal olcsóbbanMondjuk arra azért kíváncsi vagyok árban hova fogják pozicionálni a masinát. Gyakorlatilag a 450-es azoknak készül, akiknek nincs szükségük az 550-es 921.e pixeles kijelzőjére, ezért inkább az 500-ast vennék, de a 7 kép/mp viszont jól jönne, ami meg az 550-esben van...
(A gép lehetne 525-ös is ez alapján véleményem szerint, mivel az 500-as és 550 között van valahol szolgáltatásokban. Talán árban is így lesz..) -
rozsdee
tag
Ismeritek a DOFmaster oldal-t? Most nézegetem és tanulok...
Praktikus a mélységélességes táblázat is. -
-
rozsdee
tag
válasz
Szten Márs #1522 üzenetére
Tyű. Köszönöm! Elmondom miért kérdeztem: A pécsi sony centerben rákérdeztem az alpha 550 esetében a garanciára (még mindig nem vettem meg), ott azt mondták 12 hónap a garancia és 3 év a szavatosság. Megemlítettem nekik (nem neveztem meg a sony szalon-t konkrétan), hogy van ahol 3 év a garancia, mire azt a választ kaptam, hogy sok helyen megtévesztő lehet a kiírás. Megköszöntem a tájékoztatást, felhívtam a sony szalon-t, ők pedig megerősítették, hogy 3 év teljes körű garancia jár a géphez, és elvileg ez minden sony márkakereskedésben így van... Most akkor ki téved, kinek van igaza?
-
rozsdee
tag
Vágja valaki a garancia és szavatosság közti különbséget? Nekem nem teljesen tiszta a dolog..
Felhomályosíthatnátok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen program, ami...?
- Telekom mobilszolgáltatások
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Építő/felújító topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest