Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• emvy

félisten

válasz lezso6 #317 üzenetére

Nem, a PHP nem azert szar, mert konnyu fos kodot irni vele, hanem azert, mert alapveto design problemak vannak a nyelvvel. A PHP-nak is vannak elonyei, mint peldaul nagyon konnyu jol skalazodo alkalmazast irni benne (ellentetben pl. az alkalmazasszerver-alapu megoldasokkal).

De erted, amikor egy nyelvben az egyenloseg operator (==) nem tranzitiv, az szar, programozotol fuggetlenul. Vagy amikor egyszerre igaz az, hogy NULL<-1 es NULL==0. Vagy hogy nem tudsz stack tracet kerni sulyos hibak eseten (regebben ez legalabbis igy volt). A closure-ok nem tudjak automatikusan, hogy milyen kornyezeti valtozok felett zartak.
    Esatobbi. Siralmas. Nem az a problema, hogy nincsenek korlatok. C-ben sincsenek, siman meghivhatsz egy 'fuggvenyt' aminek a pointeret epp az elobb generaltad veletlenszeruen. Maga a nyelv egy rakas inkonzisztencia, illogikus dolgok egymasra hanyasa.

• emvy

félisten

válasz Sk8erPeter #301 üzenetére

A C++ konkretan a legnagyobb aknamezo az osszes kozul, bar en nagyon szeretem, de teny, hogy a legelb*szottabb kodokat C++-ban lehet irni. Na jo, az A+ meg a Q az rosszabb, de azokat kevesen hasznaljak.

Nem is arrol van szo, hogy elfelejtesz desktruktort irni. Mondjuk legyen az, hogy a csapat egyik tagja template-manias, allandoan nyitva van az Alexandrescu-konyv az asztalan, es mindenre azt hasznalja. A masik meg irtozatosan hisz a tobbszoros oroklesben. Satobbi. Mind szuper eszkoz, de onmagukban is ugy el tudjak bonyolitani a dolgokat, hogy azt keptelenseg utolag megerteni. Ja, meg ugye ott van a 2-pass compiler meg a bonyolult nyelvtan, ami miatt keptelenseg rendes IDE-t csinalni ra, meg a legjobb C++ IDE (VS) sem tud rendesen refaktorolni, ami mas nyelvekben termeszetesen mukodik.

• emvy

félisten

válasz cog777 #295 üzenetére

> Pont 10 éve mértem le egy egyszerű tömb és egy vector közti sebesség különbséget

Ennek igy onmagaban nem sok ertelme van, mert egy vektor nem ugyanazokat a szolgaltatasokat nyujtja, mint egy tomb. Ossze lehet merni egy vonat meg egy auto sebesseget, mert mindketto szallithat utasokat, de masra valok.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy amikor a tobb szolgaltatast nyujto kornyezetek sebesseghatranyarol van szo, akkor erdemes meggondolni, hogy amire egy nagy projekt felepul, addigra az 'egyszerubb' (pl. C) nyelvekben is felepitunk komplex strukturakat/szolgaltatasokat, csak jo esellyel kevesbe lesznek rendesen megvalositva, mint a 'gyari' dolgok. Peldaul oke, hogy a C tomb gyors, de elobb-utobb valoszinuleg szukseg lesz egy adatszerkezetre, ami konstans ideju elerest biztosit de lehet elemet is beszurni - namost a C-ben osszehekkelt sajat verzionk valoszinuleg nem lesz annyira robosztus, mint mondjuk az std::vector. Vagy lehet kezzel memoriat menedzselni, ha nagyon ugyesek vagyunk, de mondjuk egy std::auto_ptr vagy egy boost smart_ptr esetleg kenyelmesebb. Satobbi.

Greenspun tizedik torvenye itt is ervenyesul. :)

Nem hinnem egyebkent, hogy a Sun vagy az Oracle igenytelen, egyszeruen komplex a szoftver, emiatt van benne bug. Nem igazan van olyan, hasonloan osszetett program amiben nincs bug. A Linuxban is van, a Windowsban is van. Ilyen az elet.

• emvy

félisten

válasz Penge_4 #279 üzenetére

Hibat kovetek el, hogy valaszolok neked, de mondok egy peldat, amit, hogyismondjam, testkozelbol lattam: trading rendszer, kb. 3 millio programsor (nem mintha ez sokat szamitana, de mast nem mondhatok). C++-ban mondjuk masfel evvel tovabb tartana kifejleszteni 10 emberrel, ennek tobb oka van, ha akarod, kifejtem. A hardver, amin fut, mondjuk osszessegeben er 50000 dollart. Ha a hardveren a C++ (jelen esetben minimalis) sebessegelonye miatt sporolhatnank 20000 dollart, de a munkaerore plusz 3 millio dollart koltunk (ami valszeg tobb is, ha beleszamolod az infrastruktura koltseget, nem csak a berkoltseget), akkor tenyleg annyira nyero a C++?

Az assemblyt nem is kommentalom, soha eletedben nem fogsz olyan optimalis assembly kodot forditani, amit egy jo hotspot JITter menetkozben fordit valamelyik managed nyelvbol. (Az Intel meg egyeb C++ forditokat meg nem is emlitem.)

• emvy

félisten

válasz LonGleY #270 üzenetére

> Egy tapasztalt programozónak semmibe nem kerül egy új nyelvezetre átállni.

Na, ne vicceskedjunk itt. Szintaktikat megtanulni tenyleg zero munka, de jo Java programozo nem attol lesz valaki, hanem a tipikus patternek, konyvtarak, frameworkok ismeretetol. Ugyanez igaz minden masra, gondolom te se vennel fel valakit C++-ozni, aki keni a szabvanyt, de fogalma sincs a BOOST-rol, vagy C#-ozni valakit, aki sose hallott meg a WCF-rol vagy az ADO-rol. Attol, hogy pl. en tudom, hogy kell Python kodot irni, nem leszek kivalo Python programozo, mert nem vagyok tulsagosan kepben azzal kapcsolatban, hogy nagyobb Python projekteknel mik a szokasos buktatok.

Ez a 'tapasztalt programozo barmikor atall' tipikusan olyan urban legend, amit egyetemistak szoktak mondogatni (no offense).

Mindegy, hagyjuk a temat, egyreszt offtopik, masreszt lathatoan nem programoztal meg C#-ban, szoval ezek utan szidni felesleges. Annyit akartam mondani, hogy kivalo koncepciokkal van tele a nyelv, async framework a 4.5-ben, LINQ, gyors RTTI meg egyebkent is kifinomult reflekcios rendszer, rendes generikusok (nem mint a Java-ban, stb.)

• emvy

félisten

válasz LonGleY #268 üzenetére

Nem hiszem el, ha nem programoztal benne. Most nem az a cel, hogy f*szmeregessunk, hanem az, hogy valos tapasztalatot vessunk ossze.

• emvy

félisten

válasz hcl #263 üzenetére

Fura, nem igazan lattam meg olyan programozot, akinek volt 1-2 ev tapasztalta C#-ban, emellett mas nyelveket is ismert, es nem ugy latta volna, hogy a C# az egyik legjobban megkonstrualt programnyelv.

(>2 evet programoztam C#-ban komolynak mondhato programokat, ennel tobbet C++-ban, Java-ban, es valamennyivel kevesebbet jopar mas nyelvben. Es a C# kiemelkedoen kenyelmes nyelv, szuper frameworkkel.)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés